Şimdi Ara

Güneş’teki güçlü bir patlama Pasifik’te kesintilere neden oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Görünüşe göre Güneş, hafta sonunu etkileyici bir patlamayla kapattı. Pazar günü öğleden sonra meydana gelen güçlü bir X2.0 sınıfı güneş patlaması, Pasifik Okyanusu üzerinde radyo kesintilerine yol açtı. 24 Şubat Pazar günü, Türkiye saatiyle 22:27'de, Güneş'in kuzeybatı kenarında bulunan AR 4001 isimli güneş lekesi, güçlü bir X2.0 sınıfı güneş patlaması üretti. Bu patlama, beraberinde yüksek miktarda ultraviyole (UV) radyasyon getirdiği için Pasifik bölgesinde kısa dalga radyo sinyallerinde kayıplara neden oldu.

Güneş patlamalarının anlamı ne?

Güneş’teki güçlü bir patlama Pasifik’te kesintilere neden oldu

Güneş patlamaları, güçlerine göre dört ana sınıfa ayrılıyor: B, C, M ve X. En zayıfı B sınıfıyken, X sınıfı en güçlü olanı temsil ediyor. Her sınıf, bir öncekinin on katı daha güçlü olarak hesaplanıyor. Bu olayda meydana gelen X2.0 patlaması, X sınıfının içinde orta seviyede güçlü bir patlama olarak değerlendiriliyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), bu olayı R3 ("Güçlü") kategorisinde değerlendirdi. Bu ölçek, "Aşırı" (R5) ve "Şiddetli" (R4) seviyelerinin altında, ancak önemli etkiler yaratabilecek bir düzeyde olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları, bu patlamanın Dünya'ya yönelik bir koronal kütle atımı (CME) üretmediğini ve doğrudan bir etki yaratmayacağını belirtiyor. Ancak patlama, Güneş'i gözlemleyen uzay teleskopları tarafından kaydedildi ve ortaya çıkan plazma ile manyetik alanın uzaya doğru fırladığı gözlemlendi.

Eğer CME, Dünya'ya doğru yönelseydi, güçlü manyetik fırtınalar meydana gelebilir, enerji altyapılarında aksaklıklara yol açabilir ve kutup ışıklarını (aurora) daha düşük enlemlerde bile görünür hale getirebilirdi. NOAA uzmanları, hafta ortasına kadar benzer şiddette başka patlamaların meydana gelme ihtimalinin düşük olduğunu ancak Güneş üzerindeki aktivitelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Kaynak:https://www.space.com/the-universe/sun/powerful-x-class-solar-flare-triggers-radio-blackouts-across-the-pacific-ocean-video

• Bazı şom ağızlıların felaket senaryolarına göre,,,,,

Günün birinde öyle bir güneş patlaması olacak ki tüm dijital verilerimiz bir anda silinecek ve biz delireceğiz... SSDler, HDDler, SD kartlar, BIOSlar, mikroçipler her şey yok olacak. Belki yalnızca iyi yalıtılmış sunucularda bir şeyler kalabilir.

Öyle bir an gelecek ki, dijital saatler bile zamanı gösteremeyecek. İçlerindeki çipler, o devasa manyetik fırtınanın altında yanıp kül olacak. Bellekler silinecek, sistemler çökecek... Sadece mekanik saatler hayatta kalacak. Zamanı ancak güneşe bakarak anlayacağız tabii hâlâ görebiliyorsak.

(DH falan hep bitti, @gun gram altın al, at bi köşeye unut)

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    O şom ağızlılar onları olsun diye anlatıyorlar, 20 senedir aynı terane, kendi hayatlarına fazla önem katan gerizekalılar onlar, milyonlarca yılda olmayan şeylerin kendi kısacık dönemlerinde olacağını zanneden embesiller.

Bir de mehdiciler, Armageddon cular var onlar da aynı kafa.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • omanner kullanıcısına yanıt
    Şom ağızlılar ve bu işi mesken edinmişler var katılıyorum ama Osman, bir gün olsun araştırıp konuşsan, seni el üstünde tutacağım.

1859'da gerçekleşen Carrington Olayı'nı duydun mu? O zamanlar bırak SSD'yi, HDD'yi, daha ampul bile yeni yeni keşfediliyordu ama Güneş'ten gelen güçlü bir jeomanyetik fırtına telgraf hatlarını bile yakıp kavurdu. O dönem insanlar prizden elektrik almıyordu ama yine de teller kıvılcımlar saçtı, bazı sistemler günlerce çalışmadı.

Şimdi aynısı olursa ne olur, hiç düşündün mü? Senin "20 senedir bir şey olmadı" diye küçümsediğin mesele geçmişte yaşandı ve bugünün dijital dünyasında etkileri çok daha yıkıcı olabilir. Ama tabii araştırıp konuşmak yerine, ezberden sallamak daha kolay değil mi?
    tr.wikipedia.org
    1859 Güneş Fırtınası - Vikipedi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/1859_G%C3%BCne%C5%9F_F%C4%B1rt%C4%B1nas%C4%B1

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Ben güneş patlaması özelinde söylemedim zaten, yazdığım yazının genel temeli bu değil, genel olarak felaket tellalleri için yazdım ben onu.

Ayrıca bana "bir gün olsun araştırıp konuşsan, seni el üstünde tutacağım" dediğine göre benim hakkımda fikir sahibi olduğunu da düşünüyorsun demek ki? Bence beni yanlış anlamış/tanımışsın.

Senden, kendi yazdıklarını ve benim yazdıklarımı tekrar okumanı rica ediyorum. :)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.