Şimdi Ara

Half-Life 3 [ANA KONU] #Episode3 (314. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.983
Cevap
25
Favori
345.636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 312313314315316
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: G Man

quote:

Orijinalden alıntı: iamburak

Beyler konuya destek verelim lütfen. Half Life hakkında önemli ve ciddi bir konu.

http://forum.donanimhaber.com/m_58440715/mpage_1/f_/key_//tm.htm#58440715

Edit : Canlı yayında Mesut Çeviğin konuya bakmasını istedim baktı ve yapabiliriz dedi. Kendisi gitmeyecekmiş başka biri gidecekmiş ama kendisi de orada bulunursa çok sevinirim. Konuya ilgi çekebildiğim için mutluyum

helal :)
    umarım gabe havadan sudan değil de oyun hakkında konuşur
    gabeye bir kutu da lokum götürsünler tatlı yesinler tatlı konuşsunlar ^^

Gabe Newell yazamayan tek benmiyim Newell yazarken parmaklarım birbirine dolanıyor hiç yazması kolay bi isim değil

Adam kendini toparladı oyunuda toparlasın

Half-Life 3 [ANA KONU] #Episode3

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamburak -- 6 Mart 2012; 22:44:44 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: wildlove

son bir kaç gündür yine half-life'lara gömüldüm hl1 ile opposing force'u tekrar bitirdim. herkes g-man'e ot, tüy gibi şeylere takılırken ben her oynayışımda xen'e ilk giriş yaptığımızda gördüğümüz hev suitli adam cesedine takılıyorum ve son bölümde ne aradığı hakkında fikrim olmayan scientiste takılıyorum. bu hev suitli cesetler (xen'de ve sonrasında daha çok var onlardan keza bunları daha önceki bölümlerde göremiyoruz) freeman olabilir ve her şey döngüden ibaret olabilir..

[siage]http://www10.pic-upload.de/04.03.12/i7ndglliqmtl.jpg[/simage]

[siage]http://www10.pic-upload.de/04.03.12/qwzvxzhjra7.jpg[/simage]

ayrıca yeni opposing force istiyorum lan hl3 veya ep3 değil bu da itirafımdır

[simge]http://www10.pic-upload.de/04.03.12/vt6edk5idgva.jpg[/simage]

edit: bir de blue shift expansionu ep1 ile serinin en sevmediğim oyunu, nasıl tahammül edeceğim onlara yine, düşünceler içerisindeyim

Ben Xen'de ki bu HIV suitli adamlardan bahsetmiştim önceki mesajlarda ama mantıklı cevap veren pek olmadı
    Demekki birden fazla HIV Suit var ve Adrian Shepard ve Gordon Freeman dışında başka adamlarında Xen'le macerası olmuş gibi duruyor.

Bu konuda ki en mantıklı yaklaşım bunun bir döngü olduğu o kişilerinde yine Gordon olduğudur. Asker mi HEV suit giyenler sadece bilim adamı, neden bir sürü GORDON benzeri fizikçi gelip dursun sürekli. HEV suit in bir önemi yok burada. Burada anlamamız gereken şey HEV suit değil zaten. Onu giyip te oraya ulaşan bildiğimiz bir tek biz varız. HEV suit üzerimizde XEN için yok, deney için var ve askeri bir şeyde değil. Askeri amaçlarla üretilmemiş. G MAN aralıklarla (atıyorum 5 10 yıl gibi ) NİHİLANTH ı öldürmesi için HEV giyen ( ki o HEV suit kaç yıllık, üretileli tasarlanalı kaç onyıl geçmiş olabilir ki ) ufaktan psikopat fizikçiler mi yollayacak XEN e.

HEV in bizim üzerimizde olması özel bir durum değil, HEV in özel bir anlamı da yok. Orada pek çok HEV li ceset varsa bunun tek mantıklı açıklaması zaman içerisinde tekrarlanan bir döngü olduğudur.

O cesetler de çok büyük ihtimal başka boyut ve zamanlardan kalma GORDON lar dır.

Ya da çok uçuk başka bir yaklaşım BLACK MESA XEN e yerleşmiş kontrolünü ele almıştır. Olayların sonucunda bu kontrol kaybedilir, XEN yaratıkları dünyaya akar ve XEN de ki tüm BLACK MESA çalışanları katledilir.O HEV suit ler de işte onlara aittir. Bundan BLACK MESA da ki pek çok kişinin haberi bile yoktur. ( XEN e yapılan yolculuklar )

Özetle ya pek çok farklı bilim adamı gidip gelmiş gizli tutularak XEN' e yada zaman ile alakalı bir durum bir döngü var. 3. bir fikri olan beri gelsin

• quote:

Orijinalden alıntı: Curimo

Arkadaşlar sorumu tekrarlıyorum bu ****orlar nasıl yaratıklar, Combine ırkına aitler ama telekinetik güçleri falan var sanırım baya güçlü göründüler bana? Bir de Vortiler bence "saf" iyiler, onlarda cidden kötü niyet olduğunu düşünmüyorum, G-Manle aramıza girip onun bize ulaşmasını engelliyorlarsa bildikleri bişey vardır ki Borelia'ta bizi hiç iyi şeyler beklemiyor. Eli Vance'in dediğini yapmayıp o teknolojiyi kullanmaya kalkarsak 2. bir Black Mesa vakası daha meydana gelir kanımca :) Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Combine bir manada QUAKE deki STROGG lar gibiler. Yani zihniyetleri aynı. Çekirge sürüsü mantığı, gittikleri yerlerde ki canlılarla COMBİNE oluyorlar bir anlamda, bir yandan da o gezegenin tüm kaynaklarını tüketiyorlar, sonra bir başka gezegene, sonra bir ötekine.

Vorti ler XEN den yada Combine dan değil sanırım. Öylemiydi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: freedom667

quote:

Orijinalden alıntı: MehmetBaba07gs

e3 de csgo çıkarsa şaşmam adamlar yeni grafik motoru yapıyorlar hl3 için
    malum en güçlü fizik motoru rage en güçlü grafik motoru frosbite 2
    ama valve bunların gerisinde kalmaz hl3 süper bir grafik motoru ile çıkcak
    bundan eminim

en güçlü grafik motoru CryEngine 3'tür benim gözümde. Sitesinde resimlerine bakarsan görürsün.

Açık ve net CRYENGİNE 3 şu anda oyun teknolojilerinde ki APEX tir, PEAK tir, CLİMAX tir. Zirve dir özetle...
  • quote:

bundan eminim

En güçlü grafik motoru kesinlikle FROSTBİTE 2 BF 3 değil.

CRYENGİNE 3 daha üstün.

HL 3 için de umarım yeni bir SOURCE etkisi yapacak bir motor yazıyorlardır. SOURCE 2.0 gibi. Ben açıkçası modifiye edilmiş bir PORTAL 2 Source u falan görmek istemiyorum.

Direkt DX 11 için yazılmış bir motor yapsınlar artık bence.

Modifiye modifiye nereye kadar, çok kaliteli olsa da artık zamanını dolduruyor Source. Ben HL 2 nin bıraktığı etkiye benzer bir etki bırakmasını isterim HL 3 ün üzerimde. Mevcut motorla istersen zibilyon tane modifiye yap bu hissi vermek imkansız.

Portal 2 iyiydi mesela ama oynarken HALF LİFE 2, Episode 1 falan oynamaktan pek farkı yoktu. Arada vaaay be dedirtecek hiç bir fark yok.

Source la istedikleri kadar oyun yapabilirler. Sadece artık COD nin yaptığından bir farkı yok yaptıklarının.

Aynı motorla 3 Half Life 2 Portal 2 L4D 1 Counter STRİKE, 1 TEAM Fortress oyunu...Toplam 9 oyun...

Yeter be kardeşim...En az masrafla en yüksek karın dibini gördüler. STEAM den dünyaları kazandılar. Artık yazmıyorlarsa yeni bir motor yine HALF Life namına ne çıkarsa alırım ama yuh artık de derim.

• quote:

Orijinalden alıntı: urazs

Yahu nolur açma şu konuyu sinirlerim bozuluyor Gordonun hayali veya kendisi değil onlar. Farkındaysan biz HIV Suit'i aldığımızda yandaki 2 yer boştu. Bu da demektirki başka HIV Suit'i kullananlar olmuş. Xen'de tek karşılaştığımız HIV Suitli adamlar değil ayrıyetten bilim adamı ve Black Mesa ya yollanan askerlerdi.
    Neden bu kadar üsteliyorsun anlamıyorum. Öncekinde de yaklaşık 20 madde sıralamıştım cevap vermemiştin şimdi yinemi sıralayım onları? Gordonun gördüğü hiçbirşey halusilasyon falan değildir çünkü oyundaki diğer karakterlerde hem Gordon hemde Gman hakkında ayrı ayrı konuşuyor. Böyle güzelim en ince detayına kadar hazırlanmış bir hikayeyi sen Gman Gordondur diyerek bi anda bertaraf edip tüm sinirlerimi bozuyorsun. Half Life bir kişinin gördüğü halusilasyonlardan ibaret bir oyun değildir. Eğer yine üsteleyeceksen yine o maddeleri yazarım bu sefer hepsine cevap veremezsen senden bu konuyu sonsuza dek kapatmanı isterim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamburak -- 7 Mart 2012; 2:01:12 >

• quote:

quote:

Yahu nolur açma şu konuyu sinirlerim bozuluyor Gordonun hayali veya kendisi değil onlar. Farkındaysan biz HIV Suit'i aldığımızda yandaki 2 yer boştu. Bu da demektirki başka HIV Suit'i kullananlar olmuş. Xen'de tek karşılaştığımız HIV Suitli adamlar değil ayrıyetten bilim adamı ve Black Mesa ya yollanan askerlerdi.
    Neden bu kadar üsteliyorsun anlamıyorum. Öncekinde de yaklaşık 20 madde sıralamıştım cevap vermemiştin şimdi yinemi sıralayım onları? Gordonun gördüğü hiçbirşey halusilasyon falan değildir çünkü oyundaki diğer karakterlerde hem Gordon hemde Gman hakkında ayrı ayrı konuşuyor. Böyle güzelim en ince detayına kadar hazırlanmış bir hikayeyi sen Gman Gordondur diyerek bi anda bertaraf edip tüm sinirlerimi bozuyorsun. Half Life bir kişinin gördüğü halusilasyonlardan ibaret bir oyun değildir. Eğer yine üsteleyeceksen yine o maddeleri yazarım bu sefer hepsine cevap veremezsen senden bu konuyu sonsuza dek kapatmanı isterim

E tamam işte mesajın geri kalanında bende öyle dedim zaten

Yukarıda ki yorumları sonra okuyunca öyle olduğunu hatırladım zaten oyundan. BLACK MESA daha önce gitmiş oraya.

• quote:

quote:

20 MADDE sıralamıştın da cevap mı vermemiştim !!!

Yoo gayette cevap verdim, hatırlamıyormusun.

Görmediysen, unuttuysan hatırlatayım, sen de istersen onlara cevap verirsin. Ahanda aşağıda hatırlatıyorum yine.

• quote:

quote:

1) Zamanı durdurabilen bir kişi Gordon olsa neden kendi ruhuna ve bedenine dönmesin.
    2) Gordon'un geçmişi biliniyor ve testten önce hayatında hiç olağanüstü birşey olmadı.
    3) Deney öncesi Gman Eli ile konuşurken görüldü Eli'ye Xen taşını verdi
    4) Nihilanth ölürken sen bir insansın o bir insan değil ve o seni bekliyor dedi. Gman Gordon olmadığı gibi insanda değil.
    5) Gman Nihilanth'ı öldürdüğümüzden sonra bize teşekkür ederek 2 seçenek sundu. Ya teklif ettiği işi kabul edecektik veya ölümü seçecektik.Eğer o bizsek neden bize ölüm seçeneğini sunsun veya iş teklif etmek için neden Nihilanth'ı öldürmemizi beklesin?
    6) Zamansız boşluğa hapsetti Gordon burada uyudu ancak Gman işbaşındaydı ve aralarında ne olduysa Vortigauntlar ile ters düştüler bunu ikinci oyunda gördük.
    7) Adrian Shephard yani Gman'in tıpkı Gordon gibi kullandığı bir başka kişi günlüğünde Gman'den ve Gordon'dan ayrı ayrı bahsediyor.
    8) Gman Gordon olsaydı veya Gordon'un halisulasyonlarından ibaret olsaydı nasıl Eli,Barney,Adrian,Gordon ve Vortigaunlar'a gözükebilirdi.Gman'ni halisulasyon olduğunu düşünenler muhtemelen Half Life hikayesini bir rüyadan ibaret olduğunu ve uyanınca oyunun biteceğini falan düşünüyorlardır.
    9) Bizi Citadel patlamasında aşağıya indiren Gman değil Vortigauntlardır. Gman bizi tekrar boşluğa hapsedecek iken Vortigauntlar tarafından engellendi ve hem Alyx hemde Gordon citadelin aşağısına gönderildi. Gman bu durumda hafiften kızmıştı.
    10) Gman Gordon diyelim neden kendini zamansız boşluğa hapsetsinki? Onlarca yıl uyuyup dinlenmek içinmi? Hemde dışarıda o kadar çok olay olurken.(ki Gman bu zaman aralığında başka işlerde yaptı)
    11) Gman eps 2 oyununda Alyx'in zihnine hükmetti bunu gördük. Gordon kendisine yardım eden birisine neden böyle birşey yapsın?
    12) Eli Borealis gemisindeki şeyi yoketmek istiyordu Gman ise onu kullanmamızı istiyordu.Alyx Gman'in sözünü babasına söyledikten birkaç dakika sonra Eli öldürüldü. Gordon Borealis gemisini yeni öğrenmişti içinde ne olduğunu bilmeden neden kullanmak veya yoketmek kararını verip karşısına çıkanı öldürsün?
    13) Gman Alyx'i Blackmesa'dan çekip çıkardığını,ilk başlarda bebek olduğu ve kullanılabilir olmadığı için tepki gördüğünü daha sonra ise onları yoksaymayı öğrendiğini anlattı.Gman onu çıkardığı sırada Gordon zamansız boşluktaydı. Alyx ve Gordon'a yatırım demeside ayrı birşey.
    14) Sözü Nihilanth'ın sözleriyle bitireyim
    Comes... another... (Nihilanth çok önceden Gman'i biliyordu hatta hakkında bilgi sahibiydi onun hakkında bize birkaç söz söylemişti.Biz Xen'e ışınlandığımız ilk anda bu sözü söyledi. Yine bir başkası geldi anlamında birşey söylüyor yani bizden önce başkalarıda yollanmış)
    You are man... he is not man... for you he waits... for you... (Sen insansın o bir insan değil o senin için bekliyor.Burdan şunu anlıyoruzki Nihilanth Gman hakkında birşeyler biliyor ve bizi Gman'in kullandığını biliyor. Nihilanth öldükten sonra Gman bizimle ilk kez iletişime geçti ve yaptığımız işten etkilendiğini,Xen'in artık onların kontrolünde olduğunu ve bize iş teklifi sunmak istediğini söylemişti.)
    The truth...you can never know...the truth... (Gerçeği asla bilemeyeceksin diyor yani kim için kullanıldığımızı ne için savaştığımızı hiçbir zaman bilemeyeceğiz)
    Deceive you... will deceive you... (Sizi aldatacak,yarı yolda bırakacak,kullanacak tarzı birşey demek istiyor. Yine kimden bahsettiğini çok iyi biliyoruz Gman.)
    Herneyse yazdım baya istersen devamınıda yazarım. Tekrar söylüyorum aha SS alın veya başka birşey yapın. Gordon birgün Gman çıkarsa konu dışında kendime hakaret konusu açıp sınırsız banlatıyorum kendimi. Bu kadar emin konuşuyorum.

1) Çünkü kardeşim Gordon Half Life serisinde normal bir insan...Gelecekte neye dönüşeceğini bilemeyiz seçimleriyle ve o seçimlere sürekli G MAN müdahale ediyor, neden sence ? Madem sıradan bir insan neden Gordon, tesadüf mü yani . Gordon un müthiş bir potansiyeli olmasa neden herkes peşine koşuyor ? Yahu koskoca Black Mesa da neden başkası değil de Gordon, bu bile G MAN ile Gordon un bir şekilde ( BİR ŞEKİLDE ) bağlı olduklarını gösterir. Senaryo hikaye okumayı biliyorsan kurarsın bu bağlantıyı.

2) Gordon un geçmişi nereye biliniyor ? Tek bilinen adamın eğitim derecesi ünvanı o kadar, nereye biliniyor Gordon 'un geçmişi bırak Allasen.

3) Eee yani bu neyi ispat ediyor senin gözünde, bunu yapmasının pek çok anlamı olabilir.

4) Nihilanth ın G Man ı kastettiğini ispatla öyleyse... Gordon o esnada insan, bu çok önemli, o esnada insan ama ne hikmetse orduların yapamacağı şeyleri bir levye ile yapıyor. G MAN madem bu kadar kudretli neden GORDON a ihtiyacı var öyle ya da böyle neden ?

Belki aynı yoldan o da geçti, belki zamanda yolculuk ederek hatalar yapan kendine yardım ediyor, belki bambaşka bir şey fakat ne olursa olsun G MAN GORDON FREEMAN ın yardımına muhtaç, yada onun kararlarına muhtaç, bu bile farklı zaman ve boyutlardan aynı varlık aynı töz olma ihtimalini doğurur, basit bir mantık yürütme bu, dahi olmaya gerek yok.

5) Peki seçeneklerden sonra ne oldu... Nihilanth ölmeseydi daha mı kötü olacaktı dünyanın kaderi sence ? Hiç öldürmeseydik ne olacaktı ? Ölüm seçeneğinin sunulduğu ve ölümü seçen kaç adam tanıyorsun Neyi seçeceğimizi bir zahmet biliyordu. Ayrıca insan kendini tanır ( al buda bir seçenek ve çürütemezsin ancak HL 3 çıkınca çürür bu öyle değilse şayet olabilirde tabii )

6) Vorti ler ilk oyunda köleydi güzel kardeşim, kendi istek ve rızalarının dışında hareket ediyorlardı. Gordon u hapsetmesinin pek çok nedeni olabilir, belki o esnada devam etse hayatına ilk savaşta ölecekti, sağ kalamayacaktı, kaderini biliyordu G MAN Gordonun belki ( ahanda yine bir bağ var aralarında bir şekilde, emin değilim nedir ne değildir ama var )

Gordon u en çok ihtiyaç duyacağı ve en uygun koşulların oluştuğu zamanda geri getirdi dünyaya ne dersin ?

7) Adrian Shephard nereden bilecek Allahını seversen G MAN kim Gordon kim yahu ? Gordon ın yanında çok daha az bir öneme sahip biri gibi duruyor zaten. Gordon bilmiyor G MAN kim, Adrian Shepherd nereden bilsin. Yalnız Shepher soyadı çok manidar onu söyleyeyim aynı FREEMAN soyadı gibi. SHEPHERD çoban anlamına gelir ve genelde dinsel ( Hristiyanlıkta, İncil de) anlamlarda bir mesaj taşıyarak kullanılır dizilerde filmlerde.

Lost dan Jack Shepherd bunun en bariz örneğidir mesela, Musa peygamberi temsil eder adada ki Jack, soyadı da bilinçli olarak seçilmiştir. Neyse geri dönelim ( bu arada işin bilinmezlik gizem ve referans imge kısmında oyun dünyasının Lost u gibidir Half Life)

8) Hayır ben halisülasyon olduğunu hiç düşünmedim, boyutlar arası ve zamanda yolculuk eden bir öte tarih uzak gelecek Gordon Freeman olabileceğini düşündüm. Şizofren bir Gordon fikri belirttiğin sebeplerden dolayı neredeyse imkansız bence de.

Ama cidden anlamamışsın olayı sen, görmek nedir yahu görmek nedir, adam (G MAN) zamanda yolculuk ediyor, zamanla oynuyor, dünya fizik kanunlarıyla zerre alakası yok, tabii ki de uzak gelecekten gelen, olayların akışına ( belki bu sefer farklı bir şekilde olması için) yön vermek isteyen bir GORDON FREEMAN olabilir, sen elinde ki bilgilerle bunun aksini şimdilik ispatlayamazsın üzgünüm. HL 3 çıkıp bittiğinde öyle değilse ben demiştim gördünüz mü diyebilirsin ancak, bu seni tatmin edecekse, şimdilik üzgünüm.

Tüm Half Life serüveni önceden yaşanmış bitmiş bile olabilir, G Man yazgıyı değiştirmeye çalışıyor olabilir.

9) Evet doğrudur da eee bu neyi ispatladı şimdi ? Sadece şunu, G Man in olayların akışına müdahale etmesine müdahale eden başka onun kudretine yakın varlıklar olduğunu, hepsi bu. G Man ve Gordon un kim olduğunu açıklayan bir durum yok burada.

10) Ah be güzel kardeşim Gordon daha insan, o güçleri yok daha, G Man dönüştüğü şeyi bu sefer kusursuz ve hatasız bir forma sokmaya çalışıyor olamaz mı ? Gordon için bu yaptıklarını yaparken olayların akışını zaten biliyor neyin ne zaman nasıl olacağını farketmedin mi ? O yüzden en kusursuz planı yapmış olamaz mı ? O planda Gordon un beklemesi gerekiyorsa o da onu yapıyor işte. G MAN tabii ki Gordon olmayabilir ama kaderlerinin birbirlerine bağlı olduğu buz gibi ortada.

Vorti ler bu tekere çomak soktular doğru ama Citadel patlamasında G Man yine öldürmeyecekti Gordon ı değil mi ?

Birde şunu düşün G man bizi yine zamana hapsetseydi bunu yine zamanı geldiğinde büyük işler başarmamız için yapmayacak mıydı ? Kesin bir dille kötü diyebilirmiyiz G MAN e bu durumda.

Şu konuda kafan karışmış, G MAN ve Gordon aynı kişi değiller ama farklı zamanlardan aynı kişi olabilirler yani, G MAN kim olduğunu bilebilir çünkü zamanla oynayabiliyor ama Gordon bilemez çünkü normal bir insan ( henüz öyle...böyle olabilir ) Bu durumda G man geçmişiyle yani ( bir ihtimal ) Gordon la istediğini yapabilir, Gordon anlayamaz G MAN in kim olduğunu, bu da bir ihtimal yani, olmayabilir tabii. Ama aksini ispatlamıyor ne yazık ki yazdıkların.

11) Gordon eski Gordon değil de ondan !!! Adam değişmiş olabilir diyorum zaman içerisinde, G MAN olmuş olabilir yani ! Adam yani GORDON NİHİLANTH ı öldürüyor, CİTADEL i patlatıyor, Combine a kafa tutuyor, bu adamın potansiyelinin farkındamısın ?

Senaryonun bir yerinde( daha oynamadığımız görmediğimiz bir yerinde) G MAN e dönüşmesine sebep olacak güçlere ulaşmış olabilir öyle bir gücü eline alabilecek potansiyel iradeye ruhsal güce sahip GORDON çünkü. ALYX e onu yapan GORDON ( Eğer G MAN GORDON sa) aynı GORDON değil ! Değişen, gelecekten gelen bir Gordon. Teori doğruysa bu çok normal, çünkü biz bugünün Gordon unu yönetiyoruz, G MAN in yaptıkları ile Gordon un şu halini ve seçimlerini kıyaslayamayız, omu değil mi buradan anlayamayız yani.

12) Gordon daha bir şey bilmiyor da ondan...Bilen G MAN, Gordon değil, aynı kişi derken o esnada aynı kişiler demiyorum ki arrrggh. Özetle G Man geleceğe dair şeyler biliyor ve ona göre karar veriyor ve Gordon ı yönlendiriyor, diğer tüm karakterler Gordon da dahil bu şimdi ki zamanı biliyorlar sadece ve ona göre davranıyorlar.

13) Bu iki karakter ve aralarında ki bağ ya da aşk çok önemli farkettiysen, G Man tabii ki de Gordon olmayabilir, asla eminim demedim. Yatırım diyorsun dimi, insan kendine yapar yatırımı değil mi ? Belki de Gordon Freeman ın Alyx e aşık olması G MAN için gerekli bir şeydir öyle sanmıştır, belki de G Man in tüm planlarını altüst edecek bir şeydir de o yanlış hesaplıyordur. Eğer G Man gelecekten bir Gordon sa zaten ALYX ölmüştü o patlama ilk olduğunda değil mi... Sonra zaman geçti ve ALYX siz bir gordon kararlarını vere vere bir noktada G MAN e dönüştü. Bu halini değiştirmek isteyen Gordon geçmişe dönüp olaylara müdahale etti ve ALYX in yeni şekillenen olaylarda Gordon un hayatında olması gerektiğine karar verdi.

Ama geçmişte ALYX öldüğünden( olaylar ilk vuku bulduğunda, G MAN siz) ALYX in kararlarını ve seçimlerini ve Gordon üzerinde ki etkisini doğru hesaplayamadı ve olayların seyri değişti...Tabii bunlarda sadece teori, düşün üzerinde derim.

14) Son kez söylüyorum bu kadar emin olma. Tabii ki haklı olabilirsin ama yinede kendi iyiliğin için...

Bakın G Man sadece bir maske, arkasında ki varlık da çok güçlü değil mi... Peki sırf etten kemikten yapılmış haliyle Gordon un ne kadar güçlü olduğunu, nasıl bir potansiyeli olduğunu görüyor musunuz... Senaryonun bizi götüreceği yerde biz yani GORDON FREEMAN G MAN den de üstün bir hale gelebiliriz, basit bir insan olmanın ötesine geçebiliriz, G MAN olabiliriz, temsil ettiği şeyi farklı kılan bir G Man, yada farklı yollar izleyerek bambaşka bir G MAN e dönüşen bir Gordon FREEMAN...

Çünkü, tüm gücüne kudretine rağmen, bilmem farkında mısınız G MAN de sadece bir kukla, Gordon ise G MAN in adına kısaltmalar almamış ÖZGÜR hali olabilir... Geçmişte ki hali olabilir... Valve özellikle bu resmen benzer olsun diye konulmuş iki isme böyle de basit bir anlam yüklemiş olabilir... Biri sadece kimliği iradesi belirsiz yani bir anlamda gücüne rağmen özgür iradesini yitirmiş bir G MAN, öbürü ise tüm insani zayıflıklarına rağmen bir Gordon FREEMAN ( özgür...)

Bunun üzerinde düşünün bir.

Bunların hepsi bilinçli seçilmiş şeyler, anlamı mesajı olan şeyler. FREEMAN soyadı çok manidar, aynı şekilde G Man in bir adı olmaması sadece bir lakabı olmasıda... NİHİLANTH bir addır mesela ama G MAN değil... İsmi bile olmayan bir varlık, buradan birşey anlatmaya çalışıyor olabilirler mi sizce ?

Hem de bu kadar bariz bir G MAN G(ordon) (free)MAN göndermesiyle... En basit şeyler akla en son gelenlerdir, en son düşüneceğimiz şeylerdir gizemli ve mistik durumlarda, senaryolarda... O yüzden herşey olabilir. Aynı kişi olmasalarda G MAN aslında Gordon Freeman dan daha zayıf bir varlık bir karakterdir. Belki gelecekte yanlış kararlarla dönüştüğü G MAN i değiştirmeye çalışan bir Gordon dur, belki amacı başka olan bir Gordon, belki de değildir.

Ama kaderlerinin ortak olduğu kesin neredeyse... Alyx de bu kaderin şekillenmesinde en önemli role sahip karakter bana sorarsanız. Gordon ın kararlarını en çok değiştirebilecek kişi, çünkü çaktırmasa da Gordon abimiz ( Hulki Cevizoğlu )de abayı yakmış durum da ALYX e inceden... Bu herşeyi değiştirmeye yeter de artar.

Bu arada eğer G Man Nihilanth tan bile kadim zamanlara gidip gelmiş, çok uzak zamanlara yolculuk etmişse NİHİLANTH bile Gordon ve G Man arasında ki bağı bilemez, sadece G Man i bilir, Gordon la arasında ki bağı kuramaz anlayamaz. ( evet bir bakıma neredeyse yarı tanrı ama bence bir Gordon Freeman gücünde değil, iradesi ve seçim gücü çok daha zayıf adamımızdan çünkü, o yüzden ihtiyacı var zaten belki de Gordon a, kendini kurtarması kusursuz yapması için, yine bu gelecekten Gordon olabilir olmayada bilir. )

Evet bende yazdım bir sürü şey, hiç birinden de doğal olarak emin değilim. Ama bildiğim bir şey varsa hepsinin de olabileceğidir. Çünkü bize sunulanlar rahatlıkla bunları düşünmeme yetiyor da artıyor bile.

Tüm bu düşüncelerin temel kaynağı ne biliyor musun, tüm bu teorilerin tahminlerin; G MAN in özellikle bizi seçmesi, bizi resmen tanıması, tüm kartlarını bize oynaması... Sence de bu biraz fazla tesadüfi değil mi ? Şimdilik sıradan bir insan olsa da Gordon Freeman ın gelecekte zaman içerisinde potansiyeli ile tüm dünyayı kaderi değiştirebilecek tek kişi olduğunu eğer TANRI değilse nereden bilebilir sence G MAN ?

Zaman yolculuğu bunun tek mantıklı açıklaması, Gordon un ne yapacağını bilmesi ve bu sefer daha farklı davranmasını istediği için zamanda bükülmeler le herşeyin başladığı güne geri gelmesi ve kendi kendine rehber olması o kadar mantıklı ki ? Sadece düşün, G Man zaten zamanın üstünde bir varlık...

Onun için zaten herşey olup bitmiş, biliyor ve Gordon Freeman da bu olanlarda çok etkili olmuş, o yüzden müdahale ediyor tüm bunlara geçmişe dönüp. G Man Gordon olsun olmasın, kaderleri herşeyleri birbirlerine sımsıkı bağlı ve Gordon şu haliyle G Man de bile olmayan bazı şeylere sahip, ondan daha güçlü bir iradeye ve seçim gücüne sahip, G MAN se olanlara yeniden şekil vermeye çalışan biri olabilir sadece...

Alternatif evren diye bir şey var hani... Bir de şu prensip var bilimde, sahibinin adını unuttuğum ; İzlediğin şeyi değiştirirsin... G Man in planları istediği gibi gitmezse bundan dolayı öyle olacak.

İşte burada buyur...Nasıl gözden kaçırdın bunu hayret...

• quote:

quote:

BEN HİÇ BİR YAZIMDA BİR KERE BİLE G MAN GORDON UN GÖRDÜĞÜ HALÜSİLASYONLAR OLABİLİR DEMEDİİİİİİM !!!

• Gördüğün üzere çok önce yazmıştım cevaben, görmemişsin. Halüsilasyon olabilir diyen bir başkasıydı, beni onunla karıştırdın.
  • Ayrıca lütfen sinirlenmeyelim böyle. Sinirimi bozuyorsun demek biliyorsun hani karşı karşıya söylense pek hoş karşılanmayacak bir cümle.
  • quote:

Oha cidden nasıl görmemişim yuhh upuzun yazmışsın bide

Herşeyden önce Gordon'un Gman olduğu teorisinin ikisinin yüz tiplerinin birbirine benzetilmesinden türediğini söyliyim. (Gerçi alakası yok ama...)

1) Gordon'a teklif sunmasının nedeni onu başarılı bulmasıydı ayrıca birtek Gordon çıkmıyor Blackmesa'dan. Blackmesadan kurtulan birçok kişi var. Gman'in konuştuğu Adrian Shepard var mesela. Günlüğünde Gman'den ayrı,Gordon'dan ayrı bahsediyor. Adrian Shepard'da aynı Gordon gibi teklif sunulup kullanıldı ardından zamansız boşluğa hapsedildi. Daha burada kaybettin... Gman'e Gordon diyorsan Gman aynı anda Adrian olması lazım buda şuana kadar duyduğum en mantıksız şey.

2) Gordon'un geçmişini yazdım hatta hayran kalmıştın Gordon hakkında bilmediğimiz birşey yok ayrıca herhangi bir ruh hastalığı falanda yok.

3) Blackmesa olayından önce Gman'in Gordon'dan haberi bile yoktu. Eli'ye Xen taşını verdi ve deney o taş sayesinde yapıldı yani Gman'in Gordon'la alakası hiç yok. Onun işi tamamen Eli ileydi.

4) Nihilanth'ın Gman'i kastettiğini ıspatla demişsin daha nasıl ıspatlanabilirki? Kendisi dışında bir karakterden bahsettiği belli.(O seni aldatacak,yarı yolda bırakacak,biz onların kölesiyiz gibi cümleler kastetmişti) Sen bir insansın o bir insan değil O SENİ BEKLİYOR diyor. Nihilanth'ı öldürdükten sonra bizi bekleyen kişinin kim olduğunu gördük. Gman. Bizle ilk kez o anda konuştu ve bunu kendi çıkarlarında kullanacağı teklifi sunmak için yaptı.

5) Gman'in Nihilanth'ı öldürmemizi sağlamasının sebebi Xen gezegenini kendi kontrolü altına alabilmekti. Nihilanth'ın ölümünün Dünya'ya yararı olmayabilir ancak Xen gezegenini isteyen Gman'in çok büyük yararına oldu ve bunun için bize teşekkür edip Xen artık bizim kontrolümüzdeki bir süreçtir dedi.

6) Evet Vortigauntlar köleydiler ve Nihilanth'ın ölümünden sonra Gordon ve Gman'e borçlu kaldılar. Biz boşluktayken birşeyler oldu ve Gman ile ters düştüler bunun ne olduğunu hala bilmiyoruz.

7) Lütfen oyunu oyna sonra konuş. Adrian'ın günlüğünde yazılan bazı yazılar var tıpkı Gordon'un hayatı gibi yazarım buraya apışıp kalırsın Adrian bilmedikleri bir iş için çok sıkı eğitildiklerini ve çok sık Gman'i gördüğünü onun çok gizemli olduğunu ve onunla çalışmak istediğini söylüyor.Lütfen Soyaddan rahibe falan bağlama çok saçma olmuş.Herneyse yapılacak bir deneyden haberdar olduğunu ve bunu Gordon'u yapacağını söylüyor. Ardından Gordon'u öldürmek için emir aldığını ancak hep bir şekilde kendisinden kurtulduğunu yazıyor. Dahasıda varda bu şık çok uzadı.

8) Gman neden Gordon olsun kardeşim? Madem zamanı durduruyor o zaman klonlandığı zamana geri dönsün veya seninde bahsettiğin gibi hapsolduğu zaman boşluğundan çıksın.Madem zırt pırt zamanla oynayabiliyor onuda yapsın o zaman(Hala nasıl 2 tane Gordon olabiliyor anlamış değilim ama neyse...Hatta farklı zamanlarda bile olsa 2 kişi aynı kişi O-LA-MAZ.Zamanda yolculuk yapar tamam başka yerde kendisi olur,başka yerde yine kendisi olur ama 2 ayrı yerde 2 ayrı kendisi olamaz hem çok saçma hem çok mantıksız hemde hikayeyi baltalar.Klonlanmış seçeneği bile daha mantıklı gelirdi)

9) Sen onu aşağı indiren Gman'di dedin ben düzelttim aşağı indirenler Vortigauntlardı dedim.

10) Çok alakasız bir cevap vermişsin. Ben neden Gman kendini(senin diyişinle Gordon'u) zamansız boşluğa hapsetsin dedim sen Gordon daha insan öyle güçleri yok dedin... Gman Gordon değil ve kontrolü dışında birşey yapmasını istemediği için zamansız boşluğa hapsedildi o kadar.

11) Gordon olarak senaryonun oynamadığımız kısmı yok lütfen o tür şeylere bağlama olayı. Çok mantıksız yerlerden kendine pay çıkarmaya çalışıyorsun ama olmuyor Gordon Gman olup Alyx'in beynine hükmedip babasına o sözleri söylettireceğine çok daha kısa yoldan halledebilirdi buda demektirki Gman ile Gordon'un hem görüşleri farklı hem kişilikleri farklı hemde farklı kişiler

12) Gordon ile Gman aynı kişiyse Gordon'un bilmediğini Gman nasıl biliyor? Bunların beyni ve ruhu klonlandı da ikisi ayrı zaman ve mekanlardamı takılıyor? Half Life bu kadar saçmalayan bir oyunmu?

13) Kimse kendini ölümüne yatırımlamaz. Gman Alyx deşildiğinde neredeydi madem onun Gordon'a aşık olmasını istiyordu? Alyx'in hayatını kurtararak Gordon'dan birşey istedi onu babasına ulaştır ve babasına sözleri söylettir dedi.(Eli'nin ölümü) Alyx Gman'in kuklası gibi kullanıldı Gordon'da Alyx'in hayatı karşılığında kukla olarak kullanıldı. Daha burda Gman ile Gordon'un apayrı insanlar olduğu,Gordon'un Gman'in kuklası olduğu anlaşılıyor zaten.

14) Gerçek olan birşey için neden emin olmayayım? Nihilanth'ın sözleri basbaya Gman'e işaretti.

Ben sana en gerçek bilgilerle yazıyorum sen ise afedersin ama oradan buradan şöyle böyle birşeyler uydurayım diyerek Gman'i Gordon çıkarmaya çalışıyorsun. Hemde bunu aşırı bi istekle yapıyosun kafanda bu şeyi çok sabitlemişsin nedenini anlamış değilim. Gman,Gordon demek Half Life hikayesine hakarettir bir kere. Half Life hikayesi ortada yazılanlar ortada gerçekler ortada kabullen artık Gordon'un Gman olmadığını. Gordon Gman'in geçici bir kuklasıdır tıpkı Adrian Shepard ve Alyx gibi.

Herneyse umarım bundan sonra okurların kafalarını karıştırmazsın senin bu yarattığın kaosu çözmek için yarım saattir yazıyorum

• Kaos iyidir

Cidden yazdıklarımı fikir yürütme üzerine düşünme gibi düşün.

Tabii ki yazdığım hiç birşey olmayabilir. Sadece bu tarz senaryo yaklaşımları çok yapılan şeyler sinema dizi roman türlerinde... E Half Life da en baba bilim kurgulara komplo teorileri üzerine kurulmuş kurgulara taş çıkartacak bir kaliteye senaryoya sahip olduğu için hiç şaşırmam ben yazdığım tarzda anlamları varsa olayların.

Çünkü aklımıza bile gelmiyor, gelse de olur mu lan diyip unutuyoruz. Biraz zahmetli ama dikkatli okursan ( biraz karışık bir anlatımım var, bazı cümleleri çok doğru yazamamışım, iki kere okuyunca falan kastettiğim anlaşılıyor kendim de okuyunca )

görünen ler den ziyade görünmeyen yada kabak gibi açıkta duran ama bu yüzden çok gizli olabilecek şeyler üzerine fikir yürüttüğümü anlayabilirsin.

• Sen biraz fazla KUTSAL muamelesi yapıyorsun bu oyuna bence...

Oyna da konuş demişsin Opposing Force çıktığı yıl oynandı tarafımdan...

Yazdığın herşeye yine tüm cevapları bir önceki yazımda bulabilirsin...

GORDON un mesleki kariyeri ve ilgi duyduğu alanlar zaten HALF LİFE ta olanlar...

Benim yaptığıma çıkarım denir, akıl yürütme denir... KESİN ÖYLEDİR DEMEDİM hiç bir yerde.

Aksine sen sabit fikirli davranıyorsun. Yazdıklarım GERÇEKLER diyorsun...

Hayır HAlf LİFE da olan biten herşey muğlak, yoruma açık, o yüzden bu kadar teori üretiliyor. Açık ve net bir şey olsa insanlar bu kadar düşünmez.

Kendini HALF LİFE ın uzmanı ilan etmişsin bu topic altında, değişik fikirlere ve yorumlara tahammül etmiyorsun o yüzden.

Ayrıca yazdıklarımı hiç anlamamışsın...SHEPHERD ismi ile ilgili rahip falan dediğimi iddia etmişsin. Ne ilgisi var.

Gordon FREEMAN, SHEPHERD, HALF LİFE, G MAN. Bu isimler laf ola beri gele konmuş isimler değil yazarlar tarafından. Hikayeye göndermeleri var kendi içlerinde, o kadar yazdım, hala kastettiğim şeyleri görmeyip varsa yoksa suçluyorsun sürekli.

Saçma diyorsun, alay ediyorsun, hoş olmayan tabirlerle yazıyorsun.

Beni sinir ediyorsun diyorsun. Bu samimiyet nereden geliyor ? Atıyorum şans bu ya tanıştık yüz yüze, diyecek misin yine beni sinir ediyorsun diye ?

Vurgu yaptığım hiç bir şeye cevap yazmamışsın bile. Gordon FREEMAN, SHEPHERD, HALF LİFE, G MAN bu isimlerin veriliş amaçları üzerine senaryoya çıkarımlar yapabilirsin bunu düşünmüyorsun bile.

Biyografisi dediğin şeyin aslını uzun halini WİKİ den okudum İngilizce... Oradan bile öyle bariz göndermeler var ki HALF LİFE evrenine ve GORDON un önemine. Burada birbirimize kendimizce gördüğümüz farkettiğimiz şeyleri yazıyor düşünmeye sevkediyoruz, bu durumda yapılabilecek tek şey bu çünkü.

Sende her mesajında insanlara hayır benim yazdıklarım tek gerçek ben herşeyi biliyorum tarzı şeyler dışında hiç bir şey yazmıyorsun.

Bana sabit diyorsun ama sen öylesin.

Ben herşey mümkün diyorum, düşünüyorum, sen daha kimsenin gizemini çözemediği senaryoyu çözmüş HL 3 ü oynamış bitirmiş gibi yazıyorsun her mesajını. Ben özellikle belirtiyorum olabilir, belki, tahminim, neden olmasın diye, sen kesin bir tavırla OLAMAZ ! benim yazdıklarım tek doğru diyorsun.

Half LİFE ın senaryosuna HAKARET eden varsa oda sensin kusura bakma. Yazdıklarımı anlamamışsın, kastedilenleri imaları anlamamışsın sanki ilkel bir zekanın ürünü çocukça şeylermiş gibi alay derdindesin...

Ben ne diyeyim sana. Verdiğin tüm cevaplar alakasız neredeyse...Başkasının kastettiği şeyleri anlamadan yazarsan sadece kendi bildiklerini ve hep söylediklerini tekrar etmiş olursun.

Fikir fikirle beslenir, yenisini eklersin, sende üzerine düşünürsün yorum yaparsın. Senin yaptığın bu değil.

Half Life uzmanı bilirkişisi değilsin sadece bir oyuncusun, bu iddian nereden geliyor ?

Not: Lütfen artık üslubuna dikkat et olur mu. Burada gereksiz yere saldırmaya gerek yok. Bende senin arkadaşın değilim yada kankan. 30 una yaklaşmış biriyim ve yaş farkı olsun olmasın sana özenle seçiyorum kaç mesajdır kaç zamandır cümlelerimi kelimelerimi.

Aynısını yapmayacaksan yazmayalım birbirimize alıntı yapmayalım ya da ortaya laf atıp beni kastetmeyelim. Daha bir kere böyle bir şey yapmadım sana. Sen bu tazda yazarım seni de hiç ilgilendirmez dersen sen bilirsin.

• Aldırmayınız Sayın Oktay. Olur forumlarda böyle şeyler. O değil de, bu kadar çok Half-Life sever var bari bir oyun atalım yada MSN 'den toplu konuşma yapalım. Eskiden yapardık arkadaşlarla epey güzel olurdu..
  • quote:

quote:

bundan eminim

En güçlü grafik motoru kesinlikle FROSTBİTE 2 BF 3 değil.

CRYENGİNE 3 daha üstün.

HL 3 için de umarım yeni bir SOURCE etkisi yapacak bir motor yazıyorlardır. SOURCE 2.0 gibi. Ben açıkçası modifiye edilmiş bir PORTAL 2 Source u falan görmek istemiyorum.

Direkt DX 11 için yazılmış bir motor yapsınlar artık bence.

Modifiye modifiye nereye kadar, çok kaliteli olsa da artık zamanını dolduruyor Source. Ben HL 2 nin bıraktığı etkiye benzer bir etki bırakmasını isterim HL 3 ün üzerimde. Mevcut motorla istersen zibilyon tane modifiye yap bu hissi vermek imkansız.

Portal 2 iyiydi mesela ama oynarken HALF LİFE 2, Episode 1 falan oynamaktan pek farkı yoktu. Arada vaaay be dedirtecek hiç bir fark yok.

Source la istedikleri kadar oyun yapabilirler. Sadece artık COD nin yaptığından bir farkı yok yaptıklarının.

Aynı motorla 3 Half Life 2 Portal 2 L4D 1 Counter STRİKE, 1 TEAM Fortress oyunu...Toplam 9 oyun...

Yeter be kardeşim...En az masrafla en yüksek karın dibini gördüler. STEAM den dünyaları kazandılar. Artık yazmıyorlarsa yeni bir motor yine HALF Life namına ne çıkarsa alırım ama yuh artık de derim.

Başlı Başına Half-Life olursa yeni grafik motoru ile çıkıyor fark ettiyseniz
    Half-life ve half-life 2 den bahsediyorum

Opposing force,Blue shift gibi ek paketlerden değil.

HL3 ün source grafik motoru ile çıkması için Hl2 nin modu olması gerek.
    öyle olursa HL2:HL3 Diye çıkar oyun (grap değilmi) Şuan oynanan Team-Fortress 2 ,Team Fortress classic gibi Bir half-life eklentisidir tek farkı
    ise TFC Üzerinden Hl oynanabiliyor olması. Örnek vermem gerekirse EFLC Nin dlc versiounu Gta iv ye yama olarak geliyordu,Disk versionu ise başlı başına geliyordu ama Dosyalarını açınca yine bizi Eflc nin Gta iv nin üzerine kurulmuş dlc versionun dosygaları karşılıyordu. farkı ise gtaiv yi çalıştıran .exe ler sadece eflc yi çalıştırmaya odaklanmıştı Ve eflc ye bir iki dosya atıp gta iv yi başlatabiliyorduk aynı şey tf2 içinde geçerli tf2 nin dosyalarını gcf den çıkardığınızda hl2 diye bir klasör oluşuyor ve onun içinde half-life 2 nin fizik model çevre ses gibi dosyaları bulunuyor. hemde half-life 2 nin fizik model çevre ses gibi dosyalarıyla aynı dosyalar.

Source 2.0 diye birşey olmaz ama source versionu şöyle oluyor mesala tf2 nin şuan source 20 portal 2 nin ise source 2005 bu şekilde adlandılırıyor.

Half-life 2 Episode Two Normal hl2 nin kullandığı source engine 7 yerine source engine 14 ile çıkmıştı. Ve half-life 2 source engine 15 e güncellendi. Bu yüzden Orange Box Engine denilen version oluştu. CSS,HL2DM,DODS, Gibi oyunlarda bu grafik motoruna güncellendi. Portal 2 nin grafik motoru hl2 den esinlenerek yeniden yapıldı Portal 1 i Portal 2 nin grafik motoruna entegre etmek de mümkün çünkü bunu yaptım ve portal 2 in çizimleri otomatik olarak portal 1 e entegre oldu. Şahidimde var kendi çektiğim ss ler

• Half-Life hakkında konuşmamalarının sebebi SteamBox olabilir mi? Gabe "konuşmamamızın bir nedeni var ama açıklayamam. İlerde açıklayacağım" demişti. Steambox'ın yapımına 2007 de başlanmış sanırım. steam forumlarında bi yerde gördüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-97901DBF5 -- 7 Mart 2012; 16:36:44 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: freedom667

Half-Life hakkında konuşmamalarının sebebi SteamBox olabilir mi? Gabe "konuşmamamızın bir nedeni var ama açıklayamam. İlerde açıklayacağım" demişti. Steambox'ın yapımına 2007 de başlanmış sanırım. steam forumlarında bi yerde gördüm.

Bana da öyle gibi geliyor. Steam Box ve Half Life 2 Episode 3'ü aynı anda duyurmak için çalışma yapılıyordur belkide? Dediğim gibi Steam Box için çıkarılan ilk oyun olma özelliğini Half Life'a vermek için bekliyor olabilir.
  • quote:

Combine bir manada QUAKE deki STROGG lar gibiler. Yani zihniyetleri aynı. Çekirge sürüsü mantığı, gittikleri yerlerde ki canlılarla COMBİNE oluyorlar bir anlamda, bir yandan da o gezegenin tüm kaynaklarını tüketiyorlar, sonra bir başka gezegene, sonra bir ötekine.

Vorti ler XEN den yada Combine dan değil sanırım. Öylemiydi ?

Ben vortilerin Xen'den olduğunu biliyorum ama? Nihiliant'ın kölesi değiller miydi?
  • 
Sayfa: önceki 312313314315316
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.