bende 80 gb hard disk var bunu 40/40 ikiye ayırmak istiyorum.NASIL YAPACAĞIM TARİF EDERSENİZ VE AYRINTILI ANLATIRSANIZ SEVİNİRİM...
bak arkadaşım eğer bölmek istiyorsan üzerinde bilgi olmaması lazım. çünkü bölme işlemi verilerini kaybetmen demek. her neyse bilgisayarı 98 cd si ile açıyorsun. sonra komut satırına fdisk yazıp enter a basıyorsun. gelen yazıyı da evet deyip onaylıyorsun. karşına gelecek olan menüden önce birincil partisyon oluşturma ile ilgili olanı seçiyorsun. (bu bölümde yalnızca klavyedeki ok tuşları ve enterla çalışabilirsin.) bunu seçtikten sonra sana harddiskin tamamını mı ayırmak istediğini soracak "Hayır" diyeceksin. daha sonra senden ne kadarını ayırmak istediğini soracak oraya "40960" yaz ve enter a bas. daha sonra bu bölümden çık ana menüye dön. oradan uzatılmış disk bölümü ile ilgili olanı seç. yne bir sayaç geleç ve kalan alanın tamamını uzatılmış olarak ayırmak isteyip istemediğğini soracak. bu sefer evet deyip geçeceksin. (bu ana menüde ynlış hatırlamıyorsam 3 numaralı madde; zaten menüüler içinde bazılarında alt menü de var anlarsın zaten) uzatılmış sürücüyü de oluşturduktan sonra ana menüde 3 numaralı menüye girdiğinde uzatılmış dos sürücüsünde mantıksal sürücü oluşturma var. mantıksal disk sürücüsü oluşturmayı seç. yine sana mantıksal disk sürücüsüne ne kadar alan ayırmak isteyip istemediğini soracak. burası işte ne kadar girersen yani miktarı kalan kısmı için sana yeni sürücüler oluşturma fırsatı verecektir. hani 3-5 tane partisyonu olan arkadaşların var ya onların yaptığı gibi. her neyse bu bölümde soru soran yere kalan rakam otomatik gözükecek enter de geç. ana menüye dön (yani esc a basarak) burada 2 numaralı madde yani etkin bölümü ata komutunu uygula. gelen seçeneklerden 1'i seç. yani c: sürücün demek. bilgisayarı yeniden başlat ve sürücülerine yine dos ortamında format at. hadi sana kolay gelsin....
quote:
Orjinalden alıntı: einstain
bende 80 gb hard disk var bunu 40/40 ikiye ayırmak istiyorum.NASIL YAPACAĞIM TARİF EDERSENİZ VE AYRINTILI ANLATIRSANIZ SEVİNİRİM...
eğer xp kuracaksan xp cd si ile bölebilirsin. çok daha kolay. cd yi taktıktan sonra yönergeleri takip et ntfs olarak biçimlendirmeyi unutma
işletim sistemi üzerinde böleceksen partition magic gibi üçün parti yazılım kullanman gerek eğer işletim sistemi nt tabanlı ( nt 4.0 , xp, 2000 , server 2003...) ise kurulum esnasında bölmene yardım ediyor. win 9x ise fdisk kullanman lazım.