Şimdi Ara

Harici Disk Raw Problemi ve Diğer Hari Disklerle Çakışma Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Birkaç gün önce bilgisayarımı açtığımda harici disklerim biri maalesef raw formatında olduğunu gördüm. Tüm çabalarıma rağmen hiçbir dosya kurtarım programı (İstisnasız hiçbiri) işe yaramadı. Raw formatta hiçbir işede yaramıyorlar bilginiz olsun. Veri kurtarma firmalarıyla da görüştüm cevap şu oldu;

"Sayın Deniz Utku,

Öncelikle geçmiş olsun. Diskinizde bad sector(Diskteki bozuk alanlar)den dolayı diskiniz raw formatına yani bilinmeyen bir formata dönüşmüş. Şu aşamadan sonra diskinize kesinlikle power vermeyiniz. Diskinizdeki arızanın artmasına neden olabilirsiniz. Şu aşamadan sonra fiziksel ve yazılımsal bütün müdahalelerden kaçınızın. Yapacağınız müdahaleler diskinizin yüzeyine ve diğer parçalarına ciddi anlamda zarar verebilir. Eğer diskiniz herhangi bir müdahale görmez ise verileriniz kurtulabilir. Size diskiniz hakkında daha net bilgi verebilmemiz için diskinizi görmemiz gerekmektedir." (Hemen kurtarma firmalarına gitmeyin derim disk sağlam çıktı)

İşin aslına gelince şöyle bir durumla karşılaştım. Olay diskin tamamen raw formatına dönüşmesi değilmiş aslında! Olay Harici diskin diğer harici disklerle olan bir çakışma durumuymuş. Şunu fark ettim bilgisayara bağlı toplam 8 HDD var. Deneme yanılma yoluyla hepsini tak çıkar yaparak, diğer harici disklerle birlikte kullandığımda bir anda raw formatında görünüyor ve hiçbir şekilde erişim sağlanamıyor. Diğer harici diskleri söktüğümde normal bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Nekadar zorda olsa 1tb veriyi diğer disklere taşıyarak, problem yaşanan HDDyi tekrar formatladım ancak sonuç gene aynı.

Kısaca iki harici diski birlikte bağladığımda biri raw formatında görünüyor ve kullanamıyorum, çalışanı söktüğümde raw olarak görünen normale dönüyor ve tüm datalara ulaşabiliyorum. Konuyla ilgili yorum yapabilecek arkadaşlar varsa sevinirim.

NOT: Birde şunu belirteyim çok sorunu olan kişi gördüm araştırmalarımda raw la ilgili, diskiniz raw olduysa mutlaka HDDyi bilgisayara tek başına bağlayarak ve ya başka bir bilgisayarda muhakkak deneyin. Birde diskteki verilere raw durumundayken ulaşabildiğim tek yol vardı, ancak çok sıkıntıyla karşılaştım tarama ve yedekleme konusunda. Bir dönem TNCTR sitesinde yayınlanan bir perfect xp dvd sürümü vardı, onun içinde ram den çalışan bir mini xp var. Bu diskte "Active@ File Recovery 7.1 Build 357" programını var (lütfen sürüme dikkat edelim!) Bununla ulaşabildim, belki işinize yarayabilir.

• Okumadım ama kurtardınız mı verileri raw olan hdd tekrardan eski haline geliyor çok basit bir yöntemi var şu an bend ebilmiyorum bir kere başıam geldi bir arkadaşım 2 dk da halletti öğrenip yazarım buraya
  • Disk açıldığı için dosyaları normal yöntemle yedekledim. sonra formatladım. Zaten kendi eski haline geldi. Önemli olan diğer disklerle niye çalışmıyor. aynı anda nedne çalıştıramıyorum?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.