Şimdi Ara

HASAR UZMANINDAN, HASARINIZLA İLGİLİ SORULARINIZA CEVAPLAR... (158. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.436
Cevap
85
Favori
473.189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 156157158159160
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba forumda belki defalarca sorulmuştur ancak, 120 sayfayı tek tek malesef takip etmek zor. Bir sorum var. Evimizde eşyaları çalınma yangın, su baskını ve hatta, kendimiz istemeden verdiğimiz hasarlar için sigortalıyoruz. Ve sigorta şirketleri bunun için bizden para alıyor. Yıl içinde kullanıyoruz yada kullanmıyoruz. Yine aynı şekilde sağlık sigortalarında bilinçli yada bilinçsiz, hastalık veya kaza durumları için sigorta şirketlerine deli gibi para ödüyormuyuz ? ödüyoruz. Kronik bir hastalık baş gösterdiğinde şirketinizi değiştirmediğiniz süre o hastalıkla ilgili kapsamlar devam ediyor mu ediyor.

Pekiii... o zaman araçlarımıza yaptırdığımız sigorta ne işe yarıyor. Çalınma, terör, yangın, su baskını, halk ayaklanması, kaza vs... iyi de...! Diyelim ki garanti bitmiş ve motorsal bir sıkıntı var, ve maliyeti yüksek... karşılanacak gibi değil. Bu kasko ne işe yarıyor ben bunu yaptıramadıktan sonra. Sonuç ben bu aracı sıfır aldığımda ben bu adamlara hasarım olmayana kadar yıllarca ceplerine kalacak bir para ödemiyormuyum. Örnek 5 yıl hiç kazam belam olmadı. Bu paranın üzerine yatmıyolar mı ? ( yok benden aldığı ile başkasının hasarını karşılıyo ) O zaman ben haklarım ne oluyor ? Ben bu motor arızasını cebimden verecek gücüm olmadığında o sigorta şirketi ne işe yarıyor ? Ben bu aracı sıfır aldığımda sana her türlü güvence için yaptırmıyormuyum bu kaskoyu? Bu tarz mekanik durumlar için kapsam mı arttırmak gerekiyor ? Kapsamla bile olmuyorsa Düzgün kullanan kazaya belaya karışmamış, kapsam dahilindeki hiç bir olayla karşılaşmamış insanlardan aldıkları paralarla ne oluyor. Kısaca Sigorta kelimesi nedir? Diğer anlamı ile güvence demek ne demek? Belli miktar paralar ödüyorsanız arkanıza bakmamanız gerekmez mi?

• bakinci B kullanıcısına yanıt
    Hocam tebrik ederim öncelikle ince yakalamışsınız :)

Sektör içinde tecrübeli bir isim olarak tek tek cevaplayayım;

Öncelikle konut-sağlık ve kaza branşı bunları birbiri ile karıştırmamak lazım, birbirinden ayrı değerlendirilen ve değerlendirilmesi gereken branşlar. Mukayese etmek sağlıklı sonuç vermez bize.

Kasko sigortası yapılması zorunlu değil, isteğe bağlı sigorta çeşidi, yaptırmak zorunda değilsiniz, burada amaç riskin başka bir yükleniciye yüklenmesi demektir, illa sigortalının ödediği rakam kadar ödeme yapma zorunluluğu yok bir nevi Akbil veya İstanbulKart sistemi değil hocam. 5 yıldır kaza olmaması kaza olmayacak anlamına gelmez, 5 yıldır kazası olmayıp ödeme yapan bir sigortalı ortalama 10.000 TL ödeme yaptı diyelim, bugün en kötü araba 50 bin TL bandında Allah korusun bir kaza veya doğal afet olduğunda araç zayi olursa Sigorta şirketinden 50.000 TL civarı ödeme alıyor ve 40.000 TL yine karda. Şöyle bir durum da var, 5 yıl boyunca 10.000 TL diyelim ki X sigorta şirketine ödeyip 6.yılda daha uygun rakam veriyor diye başka bir sigorta şirketi Y'yi tercih eden sigortalı aracı pert olup 50.000 TL'sini alırken burada yıllarca hasarı olmamasına rağmen parayı X şirketi aldı ama 50.000 TL'yi Y şirketi ödedi, burada Y şirketinin günahı ne?

Velhasıl kelam sigorta yaptırıp yıllarca para ödersiniz hiç kazanız olmayıp sigortayı kullanmasanız bile yıllarca araca huzurla ve rahatlıkla biniyorsunuz.

• casparov2 C kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam öncelikle çok geçmiş olsun.

Maalesef anlatmış olduğunuz ve yaşamış olduğunuz durumda kusurlu taraf olarak %100 size verilecektir. Fakat aracınızı park edeceğiniz yere girmek için herhangi bir uyarıcı işaret örneğin dörtlülerinizi yaktıysanız hafifletici sebepten dolayı kusur oranı %25 karşı tarafa %75 de size verilebilir.

Konuyla ilgili yardımcı olabileceğim bir şey olursa özel mesaj atmanız yeterlidir.

Saygılarımla.

• damneed D kullanıcısına yanıt
    Bu kısımları anlıyorum zaten. Ve az çok tahminde ediyorum. Eşya sigortası, özel sağlık sigortası, hayat sigortası, bunların hepsi yine isteğe bağlı ve istenilen değerleri verdiği için insanlar yaptırıyor. Benim anlatmak istediğim, eğer adı üzerinde olan bir sigorta işlemini ben bir malım için yapıyorsam veya yaptırıyorsam, o malımı her türlü güvence altına almak istediğimdendir. Araç bir canlı değil ama, motor bu bozulabilir, şanzıman bu dağılabilir, illa darbe sonucu oluşması veya kötü kullanım vs... gibi durumları düşünmek yerine bu ürünlerin ömürlü parçalar olduğunu, ve onlarında bir gün zamanının geleceğini bilmek lazım. Bir nevi sağlık gibi. 40 yaşına kadar riskiniz %25 tir de 40 yaşını geçtikten sonra %50 ye çıkar. Sigorta şirketi de ne yapar yaşa bağlı olarak primi arttırır. Eğer kişilerin araç olarak kullandığı bu mallarında bu tarz arıza, bozulma gibi durumları kapsamda olsa, kimse aracını sanayide ki tecrübesiz, veya bilgisiz ustaya sırf ucuza yaptıracak diye gitmez. Servisler burada devreye girer sigorta şirketi hasarı öder, bir sonraki dönem prim arttıracaksa arttırır. İlerde aracını satacak adamda gönül rahatlığı ile değişen orjinal parça ve servis güvencesi altında olan aracı rahatlıklar alır. Bütçesi bir seferde 10.000 TL gibi bir hasarla sarsılmak yerine, ödeyeceği sigorta primindeki bir sonraki dönemde %40 artışı kaldırabilecek durumda olur. Yani arabam hasta ama özel sigortam var. Ellerinde öper yetkili servis.

Ancak Türkiye de hemen hemen artık herşeyde olduğu gibi sigorta kavramı insanların mallarını canlarını güvence altına almaktan ziyede aman kimseye bişey olmasın bu parada bize kalsın mantığı taşıyor. Zamanında bireysel MT olduğumdan, bir hayat sigortası poliçesi imzalattım, kanlı canlı turp gibi adam dı. 2 gün sonra allah rahmet eylesin öldü. Pazarlama müdür bana dedi ki "adamın gözüne bakmadın mı, neden poliçe yaptın bu adama " allahtan o zaman işin başındaydım ve çömezdim, onun verdiği portföy'e gitmiştim. Kendim bulmuş olsam heralde ortak çalıştığımı falan ima edecekti. Ben müneccimdim adamın vefat zamanını tahmin edip ne poliçeyi imzalatmalıydım ne de adama gitmeliydim. :))

Neyse yurtdışında şuanda büyük sigorta şirketleri Mekanik Arıza Sigortası (MBI) dedikleri ekstra paketleri tekliflerine koyuyor. Bunu neden mi yapıyor hem aracın ömrü uzuyor hemde sigorta şirketi bu imkanı sağladığı için müşteri her sene şirket değiştirmek durumunda kalmıyor, çünkü süper hizmet. Malesef bu kadar sömürüye insan olarak göz yumup ses çıkartmayan bizler kabahatliyiz aslında, bizi yolan şirketler değil, yolmasına izin verenler biziz.

Merhaba hocam ,

Ülkemizde 2 adet şirketten kasko poliçelerinize mekanik arıza teminatı ekletebiliyorsunuz. Aracınızı belirtilen servise götürüp , kontrol ettiriyorsunuz. Ardından teminat olarak eklenebiliyor. Ancak biraz pahalıya geliyor.

Bunun dışında 4 farklı broker firması sadece mekanik arıza teminatı veriyor. Ancak İstanbul , Mersin ve Ankara illeri için geçerli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi spacewolf -- 8 Haziran 2017; 17:57:6 >
    Merhaba, öncelikle hem tecrübeli sigortacı hemde hasar uzmanı olarak belirtmiş olduğunuz konularda çok haklısınız. Fakat Mekanik Arıza Sigortası bizim ülkemizde de mevcuttur. Hatta bazı kasko poliçelerinde bunu ek teminat olarak poliçelerinize ekletebilmektesiniz. Siz araç sahiplerine tavsiyem poliçe yaptırırken işini bilen teminatları bilen ve sizi anlayıp isteklerinize yanıt verebilen tecrübeli insanları seçmeniz olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SafetyComesFirstt -- 8 Haziran 2017; 22:13:46 >
    Hocam der çünkü bir kaç kişi daha Allah'ın rahmetine kavuşsun sigorta şirketi acenteliği kapatıyor hasarlı acente olduğundan dolayı :) ben Ankara sigorta yetkili acentesiyim, gel sana Ankara sigortadan kasko yapalım, Tüvtürk muhayanesinden ağır kusur ile kalırsa araç onarımını 2.000 TL'ye kadar karşılıyor yardımcı oluruz sana :)
  • çoktandır yoktum, artık daha çok burada olacağım
    kazasız belasız günler dilerim
  • spacewolf kullanıcısına yanıt
    damneed D kullanıcısına yanıt
    SafetyComesFirstt S kullanıcısına yanıt
    Selam,

Verdiğinin bilgiler için gerçekten teşekkür ederiz. Böyle birşey olduğunu duymak harika. Fakat sigorta şirketleri yada dediğiniz gibi temsilciler bunları insanlara neden duyurmuyor veya bilgilendirmiyor. Neyse en azından artık olduğunu biliyoruz. Benim tahminim hatam olabilir sadece tahmin yürütüyorum, 40 - 50 bin TL lik bir aracın sigortası 1000 Tl ve üzeri bir prim çıkıyorsa, o zaman sadece motor aracın yarı fiyatını kapsadığından, en kötü senaryoya göre ( motorun yanması, dağılması vb ) bir prim hesaplaması yapılmıştır ki, yine tahmini olarak yaptırdığınız kaskoya ek yarı fiyatı kadar da mekanik arıza ya bir prim çıkması gerek değil mi ?

Ve siz üstadlara bir soru daha ? Diyelim ki bu sene için kaskomu yaptırdım, ama bu mekanik arıza yı da yaptırmak istiyorum, illa aynı şirket mi olması gerekiyor. Aranan belli bir kriter var mı ? Ve primler tahmin ettiğim fiyatlarda mı çıkar ?

Örnek benim aracım garantisi bitmiş olsa bile servisten başka hiç bir yere götürmüyorum. Ve de götürmek istemiyorum. Ne yapılacaksa serviste yapılsın ki yarın başıma birşey gelirse ( montaj hatası vs..gibi ) ve bir kazaya karışırsam dava edebileceğim merci olmalı. Canımı emanet ettiğim aracım benim hatam olmayan bir nedenden kaynaklı, mekanik hatadan kaynaklı olursa, sanayi deki adam bu sorumluluğun altına hiç bir zaman girmeyecektir. " Bana ne abi servise götürseydin " cümlesini duymaktansa servise fazla para vermeyi tercih ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bakinci -- 9 Haziran 2017; 9:59:1 >

Ülkemizde mekanik arıza teminatı veren şirketler ve brokerlar poliçelerin kendilerinden yapılması koşulu ile mekanik arıza teminatı veriyor ne yazık ki.

Yetkili servis ise sadece Ankara'daki bir renault servisine izin vermekteler. Diğer modeller için kendi özel servislerine yönlendiriyorlar sayın hocam.

Primi şöyle söyleyeyim size (daha geçen hafta yaptım ) kasko 1460 TL tuttu. Mekanik arıza teminatını eklettik oda 849 TL tuttu. Araç 2015 model.
  • spacewolf kullanıcısına yanıt
    Sizlerden gelen cevap üzerine, biraz araştırdım ve okuduğum şartnamelere göre 5 yaş ve üzeri araçlara yapılıyormuş gibi bir ibare var. Ayrıca diyelim ki dediğiniz firmadan yaptırdım, herhangi bir hasar durumunda ben aracın kendi servisinde yapılmasını talep edemiyormuyum ? Yani parayı ben verecem ama düdüğü onlar mı çalacak. Veya toplumdaki diğer adıyla "El s.... gerdeğe mi girecez " ?
  • Abi arabaya çarptılar bizim 0 suç tespit edildi suçumuz yok adamın sigorta karşılayacak teknik servise versek hasar kaydı gözükurmu? orda gözükürse saniyeye verecez gözükmesin diye gerçi onuda tam bilmiyoz gözükurmu diye ama arabanın satarken fiyatı etkilemsin diye

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Hasar durumunda genelde istediğiniz servislere gidebiliyorsunuz bir kaç firma hariç hocam.

Arıza durumunda sadece anlaşmalı servisler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Davut53 D kullanıcısına yanıt
    Sigorta şirketi ödemeyi yaptığı sürece nereye verirsen ver aracı gözükür.

Sanayi veya yetkili servis farketmez.
    Hocam bahsetmiş olduğumuz Mekanik Arıza Sigortasında (Oto Arıza Sigortası) 5 yıldan yeni araçlar için teminat verilmektedir. Aracınızın onarımını dediğiniz gibi anlaşmalı servislerde yaptırabiliyorsunuz. Fakat olaya farklı bir açıdan bakmanızı öneririm, aracınız şirketin güvencesi altında olacak ve herhangi bir kusurda hak talep etme, hakkınız olacaktır.
  • Davut53 D kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle geçmiş olsun, aracınız için karşı tarafın sigorta şirketinden ödeme aldığınız takdirde hasar kaydı gözükecektir.

Hasar kaydı gözükmemesi için aracınızın hasarını kendi cebinizden karşılamanız gerekmektedir.
  • Merhaba arkadaşlar hayırlı ramazanlar
    Akan trafikte trafik sıkıştı ve durdum arkadan gelen araç bana çok hızlı çarptı ve bede önümde duran araca çarptım.
    Aracım şuan serviste parça listesi yapılıyor perte çıkma durumu var benim merak ettiğim konular şu
    1- Araç tamir olursa değer kaybı ücretini karşı taraftan nasıl alırım
    2- Araç tamir yada pert olursa her iki koşulda da ortalama 1 ay serviste kalacak ve ben bu süre zarfında işlerim gereği araç kiraladım.
    Kiraladığım aracın ücretini karşı taraftan nasıl alırım
  • istanbuLDuman kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam,

Öncelikle geçmiş olsun;

1) Araç tamirden çıkıp teslim olduktan sonra aracı satmama ve 2 yıl zaman aşımı süreniz var, bu süreç içerisinde isterseniz dışarıdan bağımsız ekspere rapor yazdırıp çıkıyorsa değer kaybı ücreti kusurlu aracın trafik sigorta şirketinden talep edebiliyorsunuz. 2.alternatif direkt trafik sigorta şirketine başvurup kendilerinin rapor yazdırıp ödeme çıkıyorsa ödeme yapılmasını talep edebiliyorsunuz.

2) Bunun için aracınızın ticari araç olması gerekir(Taksi,rent a car,dolmuş,minibüs,servis aracı vb.) kazanç kaybı adı altında bu araç sahipleri mahkemeye gidip direkt davayı kazanıyor. Bunun haricinde hususi araçlar için de mahkemeye başvurup kazanmak çok zor belkide kazanan vardır sigorta davalarına bakan avukatlara sormak lazım.
  • istanbuLDuman kullanıcısına yanıt
    Merhaba, öncelikle çok geçmiş olsun. Aracınızın onarımına karar verildiği takdirde aracınızın kilometresi 165.000 geçmemiş ise iki sene içerisinde eksperden alacağınız değer kaybı ve kaza raporlarıyla birlikte karşı tarafın sigorta şirketinden kaybınızı tanzim edebilirsiniz. Aracınızın perte ayrılması durumunda mevcut acenteniz sizin adınıza gerekli görüşmeleri ve pazarlığı yapmalıdır. Hasar yönetim uzmanı şirket sahibi olarak pert süreci hassas ve uzmanlık isteyen bir süreçtir.

Kiralamış olduğunuz araçla ilgili gerekli belgelerle birlikte yasal yollardan karşı tarafın sürücüsünden talep edebilirsiniz. Hatta yasal yollarla bir ümit karşı tarafın sigorta şirketinden de talep edebilirsiniz.

Yardımcı olabileceğim bir konu olursa lütfen özel mesaj atmaktan çekinmeyiniz..

• Arkadaşlar bir kaza atlattık tutanak filan tutuldu sizce suçlu kim bu durumda opel araç kalkış yapıyormuş

• 
Sayfa: önceki 156157158159160
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.