Şimdi Ara

HASAR UZMANINDAN, HASARINIZLA İLGİLİ SORULARINIZA CEVAPLAR... (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3.436
Cevap
85
Favori
473.153
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Mesudum

Tek taraflı kazaları ben en hafif hasarlı ve içinden çıkması en kolay kazalar diye bilirdim.

tam tersi..tek tarafli kazalar genelde art niyetli insanlara aittir..bu yuzden daha cok uzerinde durulur, exper olumlu rapor sunsa bile cogunlukla olay yerine denetci gonderilir...
    aksi bi durum soz konusuysa mutlaka ortaya cikar..
  • İlerde sıkıntı çekmemek için rapor şart!
    çoğunlukla sabah evden çıkıp bakıyoruz aracımız yanmış vurulmuş camı kırılmış, içinden teybi vs. çalınmış
    yağmur kar vs yağdı aracı kaydırdınız hasar büyük değilse yani bir iki parçadan fazla hasar yok ise beyan lada yaptırabiliyoruz.
    tek taraflı hasarlarda sigorta firmaları kendi cebinden kazayı ödeyeceği için, karşı tarafta muhatap belki bulurum veya benim müşterim acaba alkollümüydü veya ehliyetsiz birine verdi de o mu yaptı diye bayağı inceleme yaptırırlar...
    Bazı durumlarda bana dönüp bu hasarı anlaşma dışı yapın derler...
    Herkese kazasız belasız mutlu günler dilerim...

• ...ve korktuğum başıma geldi.

Bugün eve kargoyla sigortadan sonuç gelmiş. Daha eve gitmedim ama eşimin telefonda okuduğundan aklımda kaldığı kadarıyla"Gerek olay yerindeki raporun, gerek eksper tarafından yapılan incelemenin sonucuna göre kaza yerindeki olay sonucunda böylesine hasar oluşamayacağından, ödeme talebiniz reddedilmiştir" (eve gidince ifadeleri düzeltirim).

Acentemle görüştüm. Yarın elimdeki belgeyle birlikte merkeze gidip konuyu etraflıca görüşeceğiz. Bakalım ne çıkacak?

Sizce ne olur, ne yapmalıyım? (Polise bir şey yapacak halim yok, Allah'a havale ettim bile. Ama eksper de olumsuz yazdıysa şaşırırım.)

.oO°Oo.
  • yapilacak bsy kalmamis..tek caren eksperin lehine rapor vermesi ve sonrasinda sigortanin tahkikat bolumunden gonderilen denetciyle olayi cozmendi...eksperin seni vermis, primini almis..gecmis olsun....
  • Aksi bir durumun mutlaka ortaya çıkması nedir?
    Sigorta denetçisi incelemeler esnasında neden bana ulaşmamıştır?
    Acenteme bile haber vermeden neden doğrudan adresime kargoyla sonuç raporu gönderilmiştir?
    Eksper raporunu benim görme şansım var mıdır?
    Bu noktadan geriye dönüş yaptırılabilir mi?
    Elimdeki fotoları ve ses kayıtlarını bile bile, sigorta merkezindeki hasar uzmanı neden dikkate almamıştır?
    Esnafın lehime şahit olması neden dikkate alınmamıştır?
    Eksperle yaptığım görüşmede hızımın düşük olduğunu, belki 10, belki 20 ile çarptığımı (tahminen) söylemişimdir. Eğer bu hız tahminimden yola çıkılarak olumsuz sonuç oluşmuşsa, ders olarak bundan sonra kaza anında en önce hız göstergesine mi bakmam gerekir?
    Hatalı olsam da ödeyecek olan sigorta, burada neden sırtını dönmüştür? İhtimaller ve ithamlar üzerine beni satması normal midir?
    Masumiyet değil, suç ispatlanmalıyken bende neden bu evrensel kural işlemez?
    Tüm yollar tükenirse, bana nelerin masrafları çıkar? Örneğin, tamir, işçilik, ikame, servis park...?

quote:

Orjinalden alıntı: GRKMKZN

quote:

Tek taraflı kazaları ben en hafif hasarlı ve içinden çıkması en kolay kazalar diye bilirdim.

tam tersi..tek tarafli kazalar genelde art niyetli insanlara aittir..bu yuzden daha cok uzerinde durulur, exper olumlu rapor sunsa bile cogunlukla olay yerine denetci gonderilir...
    aksi bi durum soz konusuysa mutlaka ortaya cikar..

• quote:

Aksi bir durumun mutlaka ortaya çıkması nedir?

olmayan kaza, alkol, ehliyetsiz surucu vs vs..

quote:

exper raporu aleyhine ise denetci gondermeye ihtiyac duymazlar..

quote:

Acenteme bile haber vermeden neden doğrudan adresime kargoyla sonuç raporu gönderilmiştir?

sirketten sirkete degisen bir uygulamadir..aklima gelenlerden basak sigorta bu metodu uygular..yine aklima gelenlerden ismi bende sakli olmak uzere bu gibi durumlarda senin tarafina "nitelikli dolandiricilik" davasi acan sirketler de var...

quote:

imkansiz..

quote:

sigorta sirketinden ust duzey birisiyle gorusmen gerekior..kapanmis dosyalar ancak sirketlerin musteri memnuyeti adina ust duzey yoneticileri tarafindan degistirebilir..

quote:

Elimdeki fotoları ve ses kayıtlarını bile bile, sigorta merkezindeki hasar uzmanı neden dikkate almamıştır?
    Eksperle yaptığım görüşmede hızımın düşük olduğunu, belki 10, belki 20 ile çarptığımı (tahminen) söylemişimdir. Eğer bu hız tahminimden yola çıkılarak olumsuz sonuç oluşmuşsa, ders olarak bundan sonra kaza anında en önce hız göstergesine mi bakmam gerekir?
    Hatalı olsam da ödeyecek olan sigorta, burada neden sırtını dönmüştür? İhtimaller ve ithamlar üzerine beni satması normal midir?

oncelikli olan tutanaktir..tutanak ve raporlar hatasiz olsa bile ilk basta dedigim gibi aksi durumlar varsa, ortaya cikartilir ve odeme cikmaz..

quote:

Tüm yollar tükenirse, bana nelerin masrafları çıkar? Örneğin, tamir, işçilik, ikame, servis park...?

aracin pert olmadigi icin servis park senin icin gecerli olan birsey degil..saydiklarindan sadece arac ikame hizmet tutari sana yansitilmayabilir...gecmis olsun...

• quote:

Aksi bir durumun mutlaka ortaya çıkması nedir?

gercek disi kaza, alkol, ehliyetsiz surucu vs vs...

quote:

exper raporu aleyhine ise sigorta sirketi denetci gondermeye gerek duymaz..

quote:

bu uygulama sirketten sirkete degisir..aklima gelenlerden basak sigorta bu metodu uygular..farkli olarak ismi bende sakli olmak uzere bazi sirketler ise bu gibi durumlarda karsi tarafa "nitelikli dolandiricilik" davasi acar..

• quote:

sigorta sirketinden ust duzey birisiyle gorusmeniz gerekir...ayrica yasal yollardan hakkinizi ararsaniz bu rapor mahkemeye sunulur, gorebilirsiniz...

quote:

oncelikli olan trafik tutanagidir..ilk basta dedigim gibi aksi bir durum varsa, rapor ve tutanaklarda hata olmasa bile aksi durum ortaya cikartilir ve odeme cikmaz...

quote:

araciniz pert degil, tamir gordugu icin servis park ucreti sizinle alakali bir durum degil..saydiklariniz arasinda sadece arac ikame hizmet ucreti size yansitilmayabilir...gecmis olsun...

• eskperin verdiği karar itiraz edeceksiniz.
    bu konuda yargı yolu açık pes etmeyin lütfennn
  • Yarın acentemle bölge müdürlüğüne gidip konuşmak üzere sözleştik. Orada nasıl bir tavır etkili olur? Geri adım attırabilir miyim? Raporda:

İlgili hasarın tutanaklarda belirtildiği üzere ve eksper raporuna istinaden tarafımızdan yapılan inceleme sonucunda belirtilen şekilde oluşmuş olamayacağı kanaati hasıl olmuştur.

Bu nedenle, söz konusu tazminat talebinin karşılanması mümkün görülmemiştir.

buyurmuşlar. Anladığım kadarıyla sigorta topu polis tutanağına ve eksper raporuna atmış, kendisi için açık kapı bırakmış. Cümleyi de en son "kanaat" ile bitirmiş. Bunlar bende hala umut ışığını canlı tutuyor.

Opel'cilere göre biraz mahkeme tehdidi işe yarayabilirmiş. Onu da ihtimal olarak elimde tutuyorum. Tatlı dille durumu anlatamazsak taktik değiştireceğim demektir. Yarın kaza mahalline gidip esnafla şahitlik konusunda konuşsam iyi olur belki de.

Peki ondan sonraki adımda ne yapmalıyım? Savcılıktan bilirkişi isteyebileceğim söylendi. Hangi savcı veya hangi makama nereden, nasıl başvurulur? Anladığım kadarıyla mahkeme veya avukat gerekmeden öncelikle ve sadece bilirkişi raporu yetebilecek. Yoksa önce bir avukata mı danışmam lazım? Bugünlerde para gerekeceği için avukat masrafı altına girmeye pek hevesli değilim şimdilik. Ama 7-8 bin YTL de öyle kolay kolay gözden çıkacak bir rakam sayılmaz.

.oO°Oo.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mesudum -- 30 Ocak 2008; 2:22:11 >

• bu konuyu tanıdık bir avukata danışmanızı öneririm...
  • Eksperin geçimi nasıl sağlanır? Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan (yanlış bilmiyorsam) maaş alan bu bağımsız(!) adamlara, kendi incelemeleri sonucunda pirimleri kim öder?

Aksi durumun mutlaka ortaya çıkartılmasından bahsediliyor. Öyle olsa benim canım bu kadar sıkılmaz, uykularım kaçmazdı. Çünkü olay nasıl anlattıysam öyle oldu. Demek ki, bu işin içinde helal süt emmemiş birileri olabiliyor

(Biraz itham tarzında konuşuyorum artık, çünkü çıkan karar beni üçkağıtçı gösteriyor)

Adalete güvenebilsem, ki başka çıkar yolum da yok şu aşamada (hâmili kart değilim, olmadım, olmam), sigortanın da polsin de büyüklüğüne bakmadan meydan okurum. İsterlerse nitelikli dolandırıcılıkla itham ve tehdit etsinler beni. Alnım açık. Ama işin teorisi başka, pratiği başka olunca insan daha bir karamsar düşünüyor.

.oO°Oo.

• hasar karşılığı ilgili sigorta firmalarından kazalı araç başına para alıyorlar.
    yol masrafı konaklama dahil...
  • Gittim uğraştım.
    Çok canım sıkkın.
    Yazı bile yazasım yok.
    Bugün öyle bilgi bombardımanına maruz kaldım ki...

Düzen çok iyi kurmuşsunuz. Tebrikler! Bu düzenden tazminat çıkarmak bir sanat.

.oO°Oo.
  • Acenteniz ile konuşun , yanında olmadığını , sigortacılığın bu olmadığını hatırlatın , gerekirse sizin için hatır ödemesi(Ex Gratia) talebinde bulunmasını söyleyin... Sigorta şirketine ise , şirketi uyaran ve mağduriyetinizi anlatan bir yazılı dilekçe yazın . Ama kullandığınız bu üslubu biraz değiştirerek yazınızı düzenleyin. Hukuki boyut bundan sonra başlasın bana sorarsanız ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi guide -- 30 Ocak 2008; 22:55:36 >
  • MESUT KARDEŞİM BAŞINA GELENLERİ İBRETLE OKUDUM..YAZIKLAR OLSUN DİYORUM YAA..MEMLEKETTE HANGİ İŞ DÜZGÜNKİ ZATEN ...DARA DÜŞTÜĞÜNDE SAP GİBİ KALIYORSUN ORTADA TÜM YOLLAR TIKANIYO BÖYLE..WALLA KARDEŞİM ALLAHTAN ÜMİT KESİLMEZ UMMADIĞIN YERDEN Bİ KIVILCIM YAKALARSIN BELKİ SOR SORUŞTUR SÜREKLİ..İNŞALLAH BİŞEYLER YAPABİLİRSİN..KENDİMİ SENİN YERİNE KOYUYORUMDA ZOR WALLA YAA...
    TEKRAR ALLAH YARDIMCIN OLSUN DİYORUM...

quote:

Gittim uğraştım.
    Çok canım sıkkın.
    Yazı bile yazasım yok.
    Bugün öyle bilgi bombardımanına maruz kaldım ki...

Düzen çok iyi kurmuşsunuz. Tebrikler! Bu düzenden tazminat çıkarmak bir sanat.

.oO°Oo.
  • mesud bey daha önceden de dediğim gibi itiraz hakkınız var. bu konuda yargı yolu açık. mahkeme bilirkişisi hasarın olay yerinde doğruluğunu ve aynı olay yerinde daha önceden de hasarların olduğunu tespit ederse şans tarafınıza gülecektir.
    bol şans diliyorum
    lütfen pes etmeyininiz
  • quote:

Orjinalden alıntı: guide
    Acenteniz ile konuşun , yanında olmadığını , sigortacılığın bu olmadığını hatırlatın , gerekirse sizin için hatır ödemesi(Ex Gratia) talebinde bulunmasını söyleyin... Sigorta şirketine ise , şirketi uyaran ve mağduriyetinizi anlatan bir yazılı dilekçe yazın . Ama kullandığınız bu üslubu biraz değiştirerek yazınızı düzenleyin. Hukuki boyut bundan sonra başlasın bana sorarsanız ...

Öncelikle yazımın uzunluğu için kusura bakmayın. Ama eksik bırakmak da istemiyorum.

En ufak ışık gördüğüm anda değerlendirmeye çalışıyorum. Ayakları yere basan önerileriniz ve desteğiniz için teşekkür ederim. Buradaki forum ağzı ile resmi makamlar karşısındaki durum aynı değil elbet.

Kimse sıkıştırılmadan iş yapmıyor sanırım. Dün tamamen bitkin halde eve gittim. Eşim de durumumu görünce üzülmüş, korkmuş. Olsun, belki araba satılır, zarar ödenir. Sonra bir şekilde baştan başlanır ama psikoloji öyle mi ya? Baştan anlatayım.

Salı günü karar elime geçtikten sonra mesai sonlarına doğru önce eksperi cepten aradım. Amacım somut olarak neye dayanarak kanaatini olumsuz kullanığını sormak. Telefonla daha önce görüştüğüm numarasını çevirmeme rağmen cevap vermedi.

Çarşamba:

Acenteme gittim. Sonucu kendilerine anlattım. Sağolsun, benimle birlikte geleceğini söyledi.

Birlikte kasko bölge müdürlüğüne gittik. Hasar uzmanlarından açıklama istedim. Öyle ya sadece iki satır yazıyla geçiştirmişlerdi. O ifadeleri yukarıda yazmıştım. Aldığım en nazik cevap: "Açıklanacak bir şey yok beyefendi. Bu kazayı burada yapmamışsınız, biz de bu yüzden ödeyemeyiz!". Sebep sormaya devam ettim. Tüm kabalıklarını, ikinci cümleden sonra siz yerine sen demelerini, kardeşimleri falan tahmin edersiniz. Bunu söyleyen hasar bölümü ikinci müdürü. Farkettim, beni gözden çıkarmışlar, harcayacaklar. Kapıyı göstermeler, "görüşme burada bitmiştir"ler... "Ben senin aldatmaya çalıştığını zaten geldiğin gün anladım. Polis raporu olumlu olsaydı da ben sana bunu ödemezdim. Aslında eksper incelemesi yaptırmama bile gerek yoktu, ama ben yaptırdım. Düşündüğüm gibi çıktı zaten. Sen git 80-90'lakaza yap, ondan sonra gel, ben ödeyeyim. Yok öyle! Lütfen burayı terkedin!" gibi daha bir sürü ithamlar, hakaretler. En sonda diğer hasarcı (çömez), "size tavsiyem mahkemeye vermenizdir" dedi. Bunun üzerine kıdemli olan "sizin kazayı başka yerde yapıp oraya çektiğinize dair bilgi de aldık" diye yumurtlayıverdi. Detay istedim, vermedi, sadece blöf. Boşa atıp dolu tutturma çabası.

Bana böyle muamele eden insanlara neyin yazılı dilekçesini yazacağım da bana ne cevap dönecekler? Yanlış düşünüyorsam düzeltin lütfen.

Tekrar acenteye döndük. Acente uzmanım müdürle görüştürdü. Rehberlik etmesini istedim. Durumu anlattım. Dediklerinden anladığıma göre Polis raporu elime geçtiğinde bilirkişi ile durum lehime çevrilebilirmiş. Ancak eksperden ve sigorta tetkikinden geçen işlerde mahkeme gerekiyormuş. Acaba? Bir de direkteki boyayı çekseymişim daha iyi olacakmış. Polis raporu kesin lehimize olsaymış eksper üzerinde baskı kurabilirlermiş, ama polisin yazdığı resmi tutanağı da dikkate almak zorundalarmış. Kaç tane çelişkili bilgi geliyor, düşünün. Kafam nasıl çorba olmasın? Bir kaç detaydan ve varsayımdan bahsettiğimiz sohbet havasında bir görüşme oldu. Bana kartını verdi, arkasına cebini yazdı, destek için hazır olduklarını söyledi.

Çıktım.

Opel'e gittim. Servis genel müdürü ve sahibi ile bağlantıya geçebildim tanıdıklar sayesinde. Randevu aldık. O saate kadar olay yerine gittim. Direğin fotoğrafını çektim. Aradan 25 gün geçmesine rağmen yeşil boya duruyor. Eksper telefon görüşmemizde bundan bahsetmedi bile. Olayı baştan sona gören şahitlerle konuştum. Tanıklık edeceklerini söylediler. İsim ve telefonlarını aldım. Sağolsun bir tanesi kartını bile verdi. İçlerinde çekinenler de oldu tabi. İki kişinin bilgilerini alıp Opel'e gittim.

Müdür bey sağolsun ilgilendi. Teknik işler müdürünü çağırdı. Durumu anlattım. Olayın bilirkişiyi aşmış olabileceğini, mahkemeye gerek olabileceğini söyledi. Kendilerinden istenirse teknik olarak firmanın görüşünü yazabileceklerini söylediler. Servise indim, arabamı gördüm. Dediğim masraflara tampon değişimi de eklenmiş. Klima radyatörünün bir bağlantısı da çatlamış. Onlar da masrafa ilave. Kısaca özetlemek gerekirse, Hava yastığının açılması için gereken esas etken ne hız, ne kemerlerin durumu. Sensörler tamamen darbeyi ölçüyorlar. Sanırım yönlü ivme sensörleri var. Dolayısıyla biraz yandan ama 90 ile diğer bir araçla çarpışmada açılmayabilirken, benim durumumdaki gibi şasi direğinin tam karşıdan elektrik direğine nispeten çok daha düşük hızlarda çarpması yastıkları açabiliyor. Bunun yanında, camdaki darbenin kafa ile oluşması durumunda camda organik kalıntılar (ter izi, yağ, saç vs) mutlaka çatlaklara sıkışır. Ama benim durumumda yok.

Öncelikle savcıyla görüşmemi, onun yönlendirmesi ile belki de avukata gerek kalmadan tespit yaptırabileceğimi söylediler. Teşekkür edip çıktım.

Perşembe:

Sabah savcı beyle görüştüm. Sağolsun ilgilendi. Öncelikle bilirkişi istemem için yol gösterdi. Adliye koridorlarında dolaşmaya başladım. Dava için içeri girdim. Harç verdim (29,50 YTL). El yazımla dilekçe yazdım. Dilekçemi Sulh-Hukuk hakimi hanımdan onaylatıp işlemlere başlattım. Postaneden 5YTL posta pulu aldım. Yolda başka sigortacı ve avukat arkadaşlarla görüştüm ve görüştürüldüm telefonda. Genelde elimdeki delillerle (foto çekimlerim, ses kayıtlarım, şahitler, teknik raporlar...) sağlam durmam gerektiğini söylediler. Öğleye kadar işlemler yetişmedi. Ne de olsa, memurlar tahminimden hızlı davranıp yardımcı da olsalar (tatlı dil demiştik, forum başka hayat başka :-) ) işlemlerin fazlalığından öğleden sonraya kaldı. Öğleden sonra hakim başkası atanmış. Konuştuk. Hasar ve Kusur tespiti yaptıracağıma dair teyit aldım. Çünkü sigortanın red gerekçesinde hem polis tutanağına hem eksper raporuna atıf yapılıyordu. Yoksa bence sadece hasar tespiti ile bu kazanın benim anlattığım şekilde olabileceğini ispatlamak sıkıntımı gidermeye yeter. Bilirkişi talebimin bedeli 227,5 YTL (Bilirkişi başına 70, hakim ve ekibine 40'ar, yol, evrak vs). Peşin.

İki saat sonra arkadaşımdan ödünç aldığım araba ve bir başka arkadaşım bizzat arabasıyla heyeti aldık. Sanayiye gidip olay mahalline geldik. Şahitleri çağırdık. Hatta orada beni tanıyan ve olayı gören başka birkaç kişi daha olayı anlatmaya başladılar. Ama hakim ve polisi görünce hemen sıvıştılar. Yazık! Olayı anlattım. Bilirkişiler olay yerini incelediler. Polis krokisini çizdi. Direkteki izleri gürdüler. Şahitlerin anlattıkları kaydedildi. Olayı tam da benim anlattığım şekilde anlattılar. Yani normalde tembihlesen öyle anlatamazlar. İşimiz bitince polisi arkadaşım yerine bıraktı, biz heyetle servise indik. Arabayı makine mühendisi bilirkişi inceledi. Olay anında çektiğim fotoları kendisine verdim. Servisteki teknik elemandan bilgi aldık.

Heyeti yerlerine geri götürdüm.

Şimdi içimde umut var ve raporu bekliyorum. Sanırım bilirkişi raporu olumlu çıkarsa eksper raporunu geçersiz kılacak ve bana hasarımın tazmini yolu açılacak. Olumsuz çıkarsa buraya kadarmış diyeceğim ve muhtemelen arabayı elden çıkaracağım.

Şimdi olumlu çıkarsa, sadece bilirkişi raporuyla sigortamın ödemesini sağlayabileceğini okuduğumu hatırlıyorum. Öyle mi yoksa illa da avukat tutup dava açmam gerekli mi?

Sabrınız için teşekkür ederim.

.oO°Oo.

• bilirkisi raporu lehine verirse, o gun icinde sikayetvar.com adresine detayli derdini anlat..3 gun icinde odemen cikar..mahkemelik isin kalmaz...benim sana tavsiyem...bilirkisi raporunu aldiktan sonra sikayetvar.com sitesine derdini anlatman ve ayrica sigorta sirketi aleyhine manevi tazminat davasi acmandir...( sikayetinde manevi tazminat davasi actigindan da bahset ) onun acik, bu cektigin sikintilari fazlasiyla unutacak seyler alabilirsin...gecmis olsun....
  • - Öncelikli amacım aracımın tam ve kusursuz bir biçimde tamiri yoluyla hasarımın en kısa yoldan karşılanması.
    - İkinci amacım, bu süreçte beni uğraştıran masrafların telafisi.
    - Üçüncüsü tüm bu olanların beni yıpratanların yanına kâr kalmaması.

Şimdilik durumdan zenginleşmek gibi bir niyetim yok. Ama bunların sonucunda o da olursa hayır demem. Hak konusu ayrı çünkü. O kazada oluşmamış bir çiziğimi bile tamire fırsat bilmeye niyetim yok. Neyse, konumuz o değil.

Bilirkişi raporu olumlu çıkarsa elime geçince resmi olarak ne yapmam lazım sizce? Hasan Bey'in dediği gibi fazla üzülmeden bir avukata herşeyi havale edip kendi işime mi döner ve mutlu haberleri beklerim, yoksa avukata gitmeden hasarımı ve masrafımı karşılatmak için sonucu bir dilekçe eşliğinde sigortaya mı sunarım?

Dava gerekecekse, kime karşı açılır? Sigorta şirketine açılır ve onlar kaybederlerse polis, eksper ve kendi uzman(!)larından talep mi ederler, yoksa her sıkıntı kaynağına tek tek dava mı açmak gerekir?

Hukuki süreci bilen arkadaşlarımız varsa, başta yazdığım amaçlarımı unutmadan, yardımcı olabilirler mi?

.oO°Oo.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.