İyi günler Fibonacci serisini bulduran programın kodları aşağıdaki gibidir
quote:
var Form1: TForm1; var n,i:integer; t1,t2,t3:real; implementation
{$R *.dfm}
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin memo1.Clear; n:=strtoint(listbox1.items.strings[listbox1.itemindex]); t1:=0; t2:=1; t3:=1; for i:=1 to n do begin Memo1.Lines.Add(floattostr(t3)); t3:=t2+t1; t1:=t2; t2:=t3; end; end;
end.
Burda Listbox tan bir değer seçtiğimizde bir problem olmuyor yani sorun çıkmıyor. listbox tan değer seçmeden butona tıkladığımda program hata veriyor. Benim burda istediğim butona tıkladığımda "Listboxtan rakam seçmelisiniz" şeklinde mesajın çıkması.
Sorun çözüldü
if (listbox1.itemindex = -1) then showmessage('Listboxtan rakam seçmelisiniz') else
bu kodu eklemek yetiyor
try-catch içersine al. adamlar yapmış kullan bari :)
Dostum bende bi aralar bu sayı dizimi, asal sayılar, dik ücgen falan bunların üzerine kafa patlatmıştım. hatta gelecek kaygım olmasa, ailem cok zengin olsa okula gitmez sürekli matematik ve sayılar üzerine kafa patlatırdım. okadar cok güzel şeyler cıkıyorki aradıgın zman şaşıp kalıyorsun.
ufak bir programcık yazmıştım, bir liste kutusuna fibnonacci sayılarını diziyor. yandada bi dik ücgen var, ve listeden 2 tane sayı seciyorsun, bu sayılar dik ücgenin dik 2 kenarı oluyor. ama sectiğin sayıların ardasık olması lazım. yani 5-8, 3-5, 8-13 gibi. ve bu sayıları hipotenüs formulünde yerine koyarsan sana hiptonüs ü veriyor. ama verdiği sayı yine bu dizinin icinde olan bir sayı :) tabi kök icinde mesela;
3*3 + 5*5 = karekök 34 34 te 13 ve 21 in toplamı dır. yani dizinin icinde olan bir sayı :)