yeni aldığım hdd yi kullanıyorum (windows xp ntfs) 3 aydır,fakat eskisine (windows xp yüklü ntfs) ihtiyacım oldu onu taktım yenisinin yerine ama çalışmadı,master-slave her bişeyi denedim ama olmadı. Kasada dvd rw,dvd r,cd r var 2. hdd kullanamıyorum çünkü kasada boş power kablosu yok (iki ucu şeffaf olan kablo),1 tane power kablosu çoğaltıcı bir tanede normal power kablosu lazım,çok bilgisayarcı dolaştım ama bulamadım hepsi de böyle kablo bulamazsın diyor,ilginç. cd r dan vazgeçemem çünkü dvd r ve dvd rw yi bilgisayar formattan sonra tanımıyor yani yeni windows kuramam onlarla,dvd r - dvdrw zaten gerekli,ne yapacağımı bilmiyorum.Umarım doğru anlatabilmişimdir. bana jumper ların teker teker hangi yönde olması gerektiğini söyleyebilir misiniz?
Cd-rom ve dvd-romlarda jumperlar aynıdır.Ortaya takarsan slave,en sağdakine takarsan master olur.Ancak hdd lerde bu farklılık gösterebiliyor.Hdd nin üzerinde harflerle yada şekille hangisinin master hangisinin slave olacağını anlatan açıklamalar bulunur.Power kablosu çoğaltıcı her yerde bulunabilecek bir parçadır.Ancak normal power kablosuyla neyi kastettiğini anlayamadım.
bi sorunu çözdüm:bi cd rom iptal edip yerine takınca oldu ama 2. depolama alanı olarak kullanabilirim,secondary olduğu için 2. hdd ile bilgisayarı açamıyorum.Onu da yaparsam prob. kalmayacak.Eski hdd de çok önemli bir program var onu çalıştırmak istiyorum,setup dosyasıda yok,internette bulamadım o yüzden ihtiyacım var.Keşke yeni hdd almasaymışım. power kablosundan kastım şu:driver lara fanlara elektrik sağlayan,kasanın içindeki elektrik kutusundan :) gelen kablolar varya,2 ucu şeffaf işte ben o kablodan bulamadım.Kusura bakmayın iyi anlatamadım.
HDD'lerin Jumper ayarlarını değiştir. Boot etmek istediğin HDD şu an slave durumda demekki. Jumper ile olmaz ise bios'ta Primary HDD seçeneği gibi birşey olabilir. Oradan istediğin HDD'yi seç. Sistem seçtiğin HDD'den boot eder.