Şimdi Ara

HDD/SSD’ler de elden gidiyor: Yeni kripto para birimi HDD/SSD’lerle kazılıyor (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
8
Favori
18.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
84 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yaşasın karaborsa yaşasın fırsatçılık tabi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: seglopsi

şu olaydan sonra bu ekran kartı, işlemci vesayre çalıştırma yani mining olayının bilimsel ve askeri amaçlı kullanıdığını düşünmeye başladım. muhtemelen ihtiyaç duyulan bu süper işlem gücü bu şekilde mining yapan paralel işlem gücü üreten gpu'lar ile karşılanıyor. adam kendi sistem yapsa donanımı sürekli eskiyeceğinden ve gerekli mekanı ve enerjiyi sağladığında daha pahalıya geleceği araştırmayı bu sayede daha uygun bir fiyata halletmiş oluyor. blockchain'e lafım yok tabi ama işin içerisine her donanım girmeye başladığında kıllanmıyor değilim.

yakında sadece arm cpu'lar için özellikle yapılmış, süper verimli ve optimize bir miningle karşımıza çıkıp, evdeki televizyondan, modeme, çamaşır makinasından, cep telefonu'na kadar mining yaptırılmaya başlanırsa asıl o zaman kopar bu curcuna sanıyorum.

bu harddisk işi de muhtemelen artık bu heriflere verileri depolama alanı da yetmiyor. verileri bir şekilde şifreleyip milletin bilgisayarına milyonlarca bayt şeklinde bölüp konumlandıracaklar.

tabi bunlar biraz teoride kalıyor ama eğer böyle bir şey varsa; coinlerin balon olmasından sonra belki bazı şeyler ortaya çıkar.

Ben de kesinlikle aynısını düşünüyorum hocam.

• quote:

Orijinalden alıntı: sniper23

Ben daha iyi bir teknik buldum.

RGB ile mining yapacağız.

Kazım gücüne görede rengi değişicek hatta ordan anlayabileceğiz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • makaleyi yazan bu konulardan hiç anlamıyor olmalı

• Sizin şu yıllardır çalışan samsung ssd ile yapın bunu bari para getirsin

• chiadayım arkadaşlar. bi tane blok vurdum bile.

4 senedir hard disk madenciliği yapıyorum ama chia çok fena geliyor. bugüne kadar burst ve bhd kazdım.

chia için güçlü pc olması demek hızlı plotlama demektir.

2 tb nvme + 18 ve üzeri çekirdek işlemci + 32 gb ram ile güzel işler yapabilirsiniz.

100 gb alanınız varsa bile madenci olabiliyorsunuz. borsaya girmediğinden henüz fiyatı bilmiyoruz ama çok ses getirdi proje. bekleyip göreceğiz

• Televizyon kumandası ile mining yapılsın. Türkiyede çok tutar. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: ottoman984

chiadayım arkadaşlar. bi tane blok vurdum bile.

4 senedir hard disk madenciliği yapıyorum ama chia çok fena geliyor. bugüne kadar burst ve bhd kazdım.

chia için güçlü pc olması demek hızlı plotlama demektir.

2 tb nvme + 18 ve üzeri çekirdek işlemci + 32 gb ram ile güzel işler yapabilirsiniz.

100 gb alanınız varsa bile madenci olabiliyorsunuz. borsaya girmediğinden henüz fiyatı bilmiyoruz ama çok ses getirdi proje. bekleyip göreceğiz

hocam sen köydee sakatlandığında ben seni sırtımda taşımıştım hatırladın mı?

• Eski ramlerden HDD mi yapsak ne yapsak?

HDD mininginde olay yazma hızı mı? Boyut mu? İkisi birden mi?

Mesela, 16tb HDD mi? Yoksa raid bağlı 16 adet 1tb HDD mi?

Cehaletimi mazur görün.

• Bu arada asabınızı bozacağım, ama acess point madenciliği de başladı. Ama şükür ki kendi makinesi var şu anda.

Milletin Asus router'lara dadandigini veya 30db antenler taktığını falan hayal edemiyorum.

• Nasıl HDD ile kazım yapıyoruz? 4 Tane harici harddiskim var feda etmeye hazırım 

• Ryo41 kullanıcısına yanıt

seviyorum donanım tayfasını ya  

• Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

hocam teknoloji derya deniz. bitmiyor öğren öğren.

Yazma hızı çokomelli. diskler e 1 kereye mahsus işlem yapıyoruz. plotlama deniyor bu işleme. Ömürden ömür alıyor. 100 gb plot dosyası için 1,8 tb veri yazıyor. bunun için dayanıklı ssd olması lazım arada.

ara disk = samsung 980 nvme olsun mesela

final disk içi 12 tb wd disk olsun.

Ara disk bütün yükü çekip en son 100 gb hazır dosyayı final diske yazıyor. final disk 1 kereye mahsus 100 gb yazıyor o kadar. sonra nvme kendisini silip yeni plot ( arsa ) dosyasına geçiyor.

bu arada biten arsalar mininge başlıyor.

• bir manyak japonlu felan çıksın desin en iyi şekilde ps2-3de kazılıyor bitcoin salın pcyi lan

• quote:

Yazma hızı çokomelli. diskler e 1 kereye mahsus işlem yapıyoruz. plotlama deniyor bu işleme. Ömürden ömür alıyor. 100 gb plot dosyası için 1,8 tb veri yazıyor. bunun için dayanıklı ssd olması lazım arada.

Ara disk bütün yükü çekip en son 100 gb hazır dosyayı final diske yazıyor. final disk 1 kereye mahsus 100 gb yazıyor o kadar. sonra nvme kendisini silip yeni plot ( arsa ) dosyasına geçiyor.

Oy. O zaman nvme'yi Buffer olarak kullanıyoruz. Öyle anlıyorum. Hız için. O zaman 16tb hdd'nin hızının önemi çok yok mu? Bir de niye 16tb? 8 olsa ne olur? 3 olsa ne olur?

Şundan soruyorum: elimde çoklu raid kartı ve gani gani 1tb disk var da...  elektrik tüketimi biraz saçma olur ama, enteresan veri yazma hızlarına ulaşmam mümkün.

Nvme 256gb olmuş, 512 olmuş, 1tb olmuş çok farkediyor mu?

Mantığı tam anlayamadım henüz. Kusura bakmayın.

• yakında gerçek kazma larada el atar bunlar şimdiden stoklayın emi ..

• quote:

Biraz araştırınca sorularımın salakça olduğunu anladım. Teyiden soruyorum:

-HDD'deki boş alan arttıkça kazma gücümüz artıyor.

-Nvme ne kadar büyük olursa o kadar çok sayıda paralel plotting yapabiliyoruz. Ama bu plotting işlemi kazmaya başlamadan önceki işlem. Dolayısı ile bir kere bitti mi, kazma hızını nvme büyüklüğü etkilemiyor olmalı. Sadece plotting süresini kısaltmak için paralel plotting yapabilmek için nvme büyüklüğü önemli.

-plotting başına 4.5gb civarı ram kullanımı oluyor. Dolayısıyla, mesela aynı anda 7 plotting yapacaksak 32gb ram'e ihtiyacımız var.

Buraya kadar doğru mu anlamışım?  

Peki, plotting bir kere yapılıyorsa, paralel plotting niye bu kadar önemli? Belli aralıklarla tekrar tekrar plotting mi yapıyoruz? Yoksa plotting dediğimiz şey sıkıyorum, 6 adet 16tb diskle tekli yapılsa 3 ay falan mı sürüyor?

İkincisi de, millet manyak munyak anakartlarla bu işi yapmış. İki adet endüstriyel SSD kullaniyor bilmemkac tb. En yeni nesil sapık anakartlar falan... Benim anlamadığım da şu: üçüncü nesil bir i7k var bende. Pci-e üzerinden sağlam ve dayanıklı bir nvme'yi çakarım. Hali hazırda 6 sata portum var. Anakart da 32gb ram destekliyor. Hali hazırda 16gb var bende. 16 daha eklerim (toplam 4 port doldurup ve gene dual channelı koruyarak).

Anladığım kadarıyla linuxun ayrı bir diskte olması gerekiyormuş. Elimde 128gb usb3.0 nvme var. Ona da linuxu kurarım, usb'den çalıştırırım.

6 sata portuna 6 tane 16tb disk bağlarım. Plotting disk başına bir adet yapılıyordur sanıyorum. Bu durumda da 1tb bir nvme rahat yeter.

Yani, elimdeki eski PC'ye bir adet 1tb nvme, 1 adet pci-e nvme çevirici, 6 adet 16tb disk, 16gb DDR3 ram alarak işi bitirebilirim. Niye manyak sistem topluyorlar? YouTube'rlık adına mı? Şekil olsun diye?  

Yapacağımdan değil, anlamaya çalışıyorum. Mining işi leşcilik değil midir yani? Minimum para harcayarak maksimumu aradığın bir olgudur yani. İşin doğası gereği. Toplanan sistemlere anlam veremedim o yüzden. Herifin teki 8 adet 18tb HDD'ye 4tb endüstriyel SSD bağladı. 80 dolarlık pci-e - sata kartı kullanıyor falan...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 20 Nisan 2021; 0:55:20 >

estağfurullah hocam. oldukça hakim olacaksınız konuya öyle görünüyor ama bir kaç cümlede özetlemek zor.

nvme en az 500 lük olmalı. çünkü buffer olarak kullandığı alanda 238 gb lık veri oluşturup onu final diske 101 gib olarak yazıyor. nvme 1 tb olursa rahatlıkla 3 ayrı arsa oluşturulabilir ( 238+238+238 ). 4. arsa sığmayacaktır. her bir arsa 2 ila 4 çekirdek istiyor. en az 3,5 gb ram istiyor. bu durumda 3 arsaya 9 çekirdek + 10 gb ram yeterli olacaktır. arsa yaklaşık 8-10 saat sürebiliyor. bu da günlük 700 gb - 1tb arası farminge hazır arsalar anlamına gelir ki çok güzel bir rakam bu.

final disk neden 16 tb olmalı. aslında benim diskler 8 lik. sorun şu ki sata ve usb girişleri yetmiyor artık bir yerden sonra.

mesela en fazla 20 disk bağlanabilen pc de 3 er tb disk takmak hammallık olacak bir süre sonra.. 12 şer tb alıp tek pc ye daha büyük alan verebiliyorsun. çünkü bir yerden sonra alan arttırmak istediğinde başka pc ye ihtiyacın olacak. ama başlangıç aşamasında illa 12 tb olmalı diye birşey yok. ben de elimdeki 256 gb satalarla başlamıştım 2017 de bursta :) öğrendikçe yatırım yaptım. bhd ve başka hdd coinler çıktı.. şimdi de chia

final diskin hızının çok önemi kalmıyor bu noktada. plotları yani arsaları 1 kereye mahsus yazıyoruz. bu kısım çok uğraştırıcı. farming yapacağın zaman istersen celeron işlemciye tak artık sorun kalmıyor. esas iş plot yapana kadar.

not: buffer kullanmak zorunlu değil. final yani hedef disk içinde de temp disk oluşturulabilir. ancak hız hem yetersiz olacaktır hem de diske zarar verebilir.

bu yazıyı sonradan gördüm hocam. soruların gayet güzel. araştırmışsın da. aldığın veriler biraz eski. eski dediğim 2 haftalık falan.

geliştiriciler ram olayını biraz düşürdü. 4,5 değil artık 3,5 yetiyor. plot 1 kez yapılıyor ancak paralel dedikleri, 1 den fazla arsa yapacaklar için. 4 tb nvmesi olanlar var. onlarca arsayı aynı anda yazıyor. 1,5 tb ram gördüm :)) adamların sistem gerçekten uçuk.

araya 4+4 tb 2 tane vnme temp koyan da var. bizim sistemler biraz çocuk oyuncağı kalıyor malesef.

endüstriyel nvme olayı ssd nin hemen ölmemesi için. benim arkadaşım normal sandisk ssd aldı :)) yapma dedim dinlemedi ama ssd ilerlemedi. çünkü bu işi yapabilecek ssd ler güçlü olmalı. sandisk şişti ve hata verdi. wd black ve samsung evo serisi bu işler için biçilmiş kaftan. linux şart değil ama kullnmayı biliyorsan plotting %10 daha hızlı olur.

onların deli sistem toplamaları tamamen aynı anda yüksek tb yazabilmek. bu sayede netdiff ( zorluk ) önüne geçiyorlar. blok vuruyorlar sürekli. chia detleri artıyor.

bu arada chia supply sadece 200 k civarında. borsada şenlik olacak gibi duruyor. burada vaziyet alalım şimdiden :))

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.