Şimdi Ara

Headroom mevzusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar okuduklarımdan öğrendiğim kadarıyla klasik müzikte 20desibele kadar peak ler oluyormuş.

88db hassasiyete sahip bir hoparlörle 88db de dinleme yapmak istediğimizi farz ediyorum.
    3 desibelin 2 kat watt istediği gerçeğinden yola çıkarsak amfinin clipping yapmaması için 20 desibel için yaklaşık 128watta ihtiyaç varmış gibi gözüküyor. Bu peak leri ele alan kapasitörler oluyor kanımca. Peki 5-10 wattlık lambalı veya düşük wattlı kaliteli amfilerde milyon farad kapasitörler mi var yoksa nasıl çözüyorlar işi?

Diğer bir soru amfimin volume kontrolünü yarıya getirdiğimde çıkış wattı / 2 mi olmuş oluyor, yani 50/2 : 25watt mı veriyor. Yarıyı hiç mi geçmemeliyiz yoksa spl ölçümü yapıp ona göre mi çevirmeliyiz?

• Kondansatörlerin (kapasitör) anlık çıkış gücüne yararı olmakla birlikte gücü asıl belirleyen besleme devresinin voltajıdır.
    Düşündüğünüzün aksine en kaliteli amfilerin sürekli gücü = anlık gücüdür. Zira en kaliteli amfilerde çok sağlam besleme devresi vardır. Besleme devresi voltajı güce göre oynamaz, düşüp çıkmaz. Ucuz amfilerin ise besleme devresi zayıftır, anlık güçler için kondansatörlere bel bağlar.

Buna karşılık en kaliteli amplifikatörler hoparlör empedansının her ikiye bölünüşünde çıkış gücünü sektirmeden ikiye katlar.
    Örneğin 8 ohm'a 50W veriyorsa 4 ohm'a 100W verir.
    Bunun bana ne yararı var, benim hoparlörlerimin empedansı sabit derseniz... Hayır sabit değildir. Empedansı 8 ohm olarak belirtilmiş hoparlörün frekans bandına göre empedansı 3 ohm'a kadar düşebilir. Ayrıca hoparlörün kendisi ve crossover devresinin endüktansı, faz kaymaları ile hoparlör zorlu, kompleks bir yük teşkil eder. İşte burada en kaliteli amfiler ile anlık güç verebilmek için kondansatörlerine güvenen amfiler arasında fark açılır. 50W'lık "baba" bir amfi 100W'lık başka bir amfiden daha "tork"lu ses verebilir.

Volüm kontrolu 1/2'ye getirdiğinizde amfinin gücünün yüzde kaçını vereceği o amfinin tasarımcısına kalmış.
    Eskiden phono ve tape çıkışlarına ek kazanç sağlamak için volüm kontrolü 1/2'ye getirdiğinizde gücün yaklaşık tamamına yakınını verirlerdi... Peki kalan 1/2'si ne içindi? FM Tuner ve CD deck gibi cihazların çıkışı yüksektir. Ama Pikap ve teybin çıkışı daha düşüktür. Bu cihazları seçtiğinizde ses daha az gelir. Volüm kontrolün o kalan 1/2 'si bu tür cihazlarda sesi daha yükseltmek için ek kazanç sağlamak için kullanılırdı. Bu tür volüm kontrol anlayışının bir dezavantajı vardır. Eğer aceminin eline verirseniz fm tuner veya cd gibi yüksek çıkışlı bir cihazda da volümü sonuna kadar açar ve amfinin kesime gitmesi ile hoparlörünü yakar. Bu nedenle artık üreticiler volüm kontrolü sonuna getirdiğinizde maksimum gücü verebilecek şekilde tasarlıyor. Böylece aceminin elinde amfinin kesime gitmesini engelliyorlar.

• Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Allah razı olsun gerçekten aradığım bilgiler. Peki piyasadaki çeşitli amfilerin bu tarz detaylı bilgilerine nasıl ulaşabilirim. Genelinin kendi sitelerinde böyle detaylı bilgi verilmiyor. Kendi adıma Rega Brio R amfimin 2 adet 10 farad kapasitörünün olduğunu öğrenebildim, daha da bir bilgiye ulaşamadım. Kağıt üstündeki değerlere güvenilmemesi gerektiğini biliyorum bu arada..
  • yigitboylu kullanıcısına yanıt
    Rega Brio R'da kullanılan kondansatörün 2 x 10 Farad olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen 2 x 10.000 mikrofarad'dır...
    (1 Farad 1.000.000 mikrofarad)

Kondansatöre bu kadar önem vermeyin. İçinde gereği kadar vardır.
    Kötü bir amplifikatöre bol bol kondansatör ekleyerek onu iyi bir amplifikatör yapamazsınız.
    İki ayrı amplifikatörün filtraj kondansatör değerlerine bakarak hangisinin daha iyi olduğuna da karar veremezsiniz.
    En önemli konu tasarımdır.
    Ondan sonra besleme devresi gelir. Ama besleme devresi sadece kondansatör demek değildir.
    Hiçbirşey anlamamış olduğumu anladım, teşekkür ederim.
    Verdiğiniz bu alçakgönüllü cevap bana Socrates'in "Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir." sözünü hatırlattı.
    Ben de sizden farklı değilim. :)
  • Headroomla ilgili soruma detaylı cevap alamadım

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Bundan 15 sene falan önce yabancı bir forumda oldukça bilgili bir abimiz Amfiniz in belirtilen Watt çıkışı ile maksimum enerji sarfiyatı değerine bakın arasındaki oran size dynamic Headroom ile ilgili fikir verir demişti. Ben de o zaman bizi başından savmak için şaka yapıyor sanmıştım şimdi düşününce olabilir mi yau diyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Herhalde şaka yapmış. :)

AB sınıfı amfilerin rölanti ve maksimum güçte elektrik tüketimleri farklıdır. Ancak bunun anlık güçle hiç bir ilgisi yoktur.

Daha önce belirttiğim gibi en kaliteli amfilerin sürekli gücü ne ise maksimum anlık gücü de aynıdır. Yani headroom sıfır db diyebiliriz. Buna karşılık yük empedansı her yarıya inişte maksimum çıkış gücü tam ikiye katlanır.

Ucuz amfiler ise anlık olarak verebildikleri gücü sürekli olarak veremez.
    En ekstrem durumda anlık güç PMPO (peak music power output) olarak karşımıza çıkar.

Ucuz amfilerde yük (hoparlör) empedansı her yarıya indiğinde güç tam ikiye katlanmaz.
    Örneğin 8 ohm'a 100W veriyorsa 4 ohm'a 200W vermez. Bu durumda, yani amfi 8 ohm'a 100W, 4 ohm'a 130W gibi bir güç veriyorsa besleme devresi zayıf demektir. Bu sizin için bir işaret olabilir. (Güç tüketimindeki fark değil...)

Headroom'un gerçekten önemli olduğu yerlerden biri phono pre'lerdir. Sinyal daha preampli ve güç amfisine gitmeden "overload" olabilir. Örneğin bir phono pre'nin giriş hassasiyeti 5 mV diyelim... Kullandığımız phono pre'nin de headroom'u 20 db olsun... Bunun anlamı bu phono pre 50 mV'nin üzerinde "overload" olacaktır. Bunun besleme devresinden ziyade tasarım ile ilgisi vardır. Bu da ayrı bir konu...

Sn Kurşun

ADVANCE ACOUSTIC X-İ125 amfi güç bakımından güvenilir midir? 100watt üzeri headroom açısından beni sıkıntıya sokmayacak, ortalama üstü ses şiddetinde dinleme yapabileceğim amfi arayışındayım. Bütçem 5000 civarı ikinci el düşünüyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Hoparlör şimdilik Zensor3. Hoparlör olarak Bronze 2 , gs10 veya emit m20 olabilir. Dac olarak Topping D30 veya ifi micro idsd kullanacağım, o yüzden daclı veya dacsız olabilir.
    Evet şaka olduğunu bende biliyorum tabiki bu forumda defalarca güç figürleri ve maksimum sarfiyat hakkında bağlantılar değerlendirildi acayip tartışmalar oldu ona atıf yağmak istemiştim

Beni asıl soru işaretlerine iten son yıllarda firmalarda enerji tüketimlerini düşürmeye olan ciddi odaklanma.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Güce ihtiyacınız olduğunu pek sanmıyorum. Ev sinemasından farklı olarak müzik albümlerinde müzik oldukça sıkıştırılmış ve limiterlerden geçirilmiş olduğundan dinamik genişlik tahmininizden çok daha düşüktür. Evlerde müziği ortalama bir kaç Watt seviyesinde dinlediğimizden bir sorun olmaz.

Yine de dinamik genişliğin sorun olabileceğini düşünüyorsanız daha güçlü amfi yerine daha hassas hoparlör almak daha ekonomik bir çözüm olabilir.

Advance Acoustic ilginç bir firma... Bir aralar ben de ilgilenmiş, hatta sesini beğenmiştim. Bir güç amfisi istenildiği zaman class A, istenildiği zaman AB olarak çalışabiliyordu. Ancak son yıllarda class A konusunda biraz kaçak güreşmeye başladı. Örneğin link verdiğiniz model için arkadaki switch ile istenildiği zaman "Hi Bias"a geçilebildiği belirtilmiş. Class A terimini kullanmaktan dahi kaçınmış. Class A'da kaç Watt verdiği belirtilmemiş. Buna rağmen Advance Acoustic daha önce dediğim gibi ilginç bir firma... İncelemekte, dinlemekte yarar var.

Ben müziği 2x30W gücünde class A amfi ile dinliyorum. Hiç bir zaman gücün yetersiz olduğunu düşünmedim. 35-40 m2 salon ve kullandığım 90 db hassasiyetinde hoparlörlerle tamamen yeterli bir güç.

Peki bazıları hassasiyeti 90db altında olan bazı hoparlörlere sürülmesi kolay diyebiliyorlar. Bunu neye dayanarak söylüyorlar. Ayrıca 90db hassasiyette 2.eli 5000TL altı hoparlör tavsiyeniz var mı?
    Sürülmesi kolaylık, zorluk hassasiyetten farklı bir konu.

Eğer hoparlörün empedansı frekans bandının belirli kısımlarında çok düşük değerlere düşüyorsa, içerdiği endüktif ve kapasitif bileşenlerden dolayı aşırı reaktif bir yük teşkil ediyorsa sürülmesi zor olabilir.

Hoparlör tavsiyem maalesef yok.
    Hoparlör konusu daha çok zevke hitap eden bir konu.
    Benim zevkim monitör hoparlörlerden yana.
    Ama sizin tercihiniz farklı olabilir.
  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Üstad, ne kadar doğrudur bilemem ama, duyduğuma göre Avrupa'da yürürlüğe giren yeni enerji yasaları gereği artık yüksek güç tüketen ürünler yapılamıyor. Farketmişsinizdir, beyazeşyalar bile önce A sınıfı enerji, sonra A+, A++ A+++ diye iyice tasarruflu oldu. Bu durum tüm elektronik eşyaları kapsayınca, 25 sene önce denenen ve pek de başarılı olamayan PWM amfiler, Class D adıyla yeniden piyasalarda dolaşır oldu. Hatta bugün Technics bile sadece dijital amfi üretiyor. TAD, Pioneer, Davialet, Nad, Rotel bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. (Yanlışsam aydınlatınız)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.