Şimdi Ara

Hep birlikte bir şeyleri değiştirebiliriz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
273
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bahsedeceğim konu çok ciddi. Bilmiyorum hiç farkettinizmi lakin ben çevremdeki büyüklerden hep bunları duyuyorum. Burası önceden çaydı, nehirdi, göldü şeklinde hikayeler dinliyorum. Şimdi oralardan bahsederlerken su kurumuş ya da bu su çok azalmış şeklinde yorumlarda bulunuyorlar ve ben bunları duyunca içim gidiyor. Biz su zengini bir ülke değiliz böyle bir ülke olmamamıza rağmen bu israf aşırı fazla değil mi?

Bakın ben Antalyada doğup büyüdüm çocukluğum Antalyanın çeşitli yerlerinde ve köylerinde geçti. Ve emin olun o insanlar köyün yerleşim yerinden bahsederlerken hep buradan nehir çay geçerdi insanlar bu sularla tarlalarını sularlardı vs. şeklinde hikayeler duydum şimdi o nehirlerin çayların yerinde sadece kum, taş var su nereye gitti diye sorarsanız bu sular dengesiz ve bilinçsiz kullanım yüzünden kurumuş vaziyette. Bu dengesiz bilinçsiz kullanımın sonuçlarını görmek zor değil eminim ki iyi kalpli olan insanların çoğu bunu düşünmüştür.

Şuanda en büyük israfı belediyeler yapmakta. Örneğimi Antalyadan vereyim Düden şelalesini eminim çoğunuz biliyordur. Düdenin döküldüğü yerden her gün her saniye tonlarca su bu gördüğünüz yerden denize boşalıyor:
    Hep birlikte bir şeyleri değiştirebiliriz

Bunu engellemek belediyelerin ve tabikide bizim elimizde

Millet bizim bugün israf edercesine kullandığımız çoğu kaynak 20 30 yıl sonra bizim çok arayacağımız kaynak olacak. Biz şuan kendimiz bir adım atmazsak yine biz ve belki bizim çocuklarımız çekecek bu acıyı. Misal geçen TRT Belgeselde İrandaki su kuyuları hakkında bir belgesel izledim. Oradaki insanlar "Önceden biz su zengini bir ülkeydik su kuyusuna giren boğulma riski taşıyordu şimdi ayağımızın boyunu geçmiyor bilinçsiz kullanım ve israftan dolayı şuan su fakiri ülke konumuna düştük" diyor.

Evet şuan bizim durumumuz İran gibi değil lakin #Susamam klibindeki söz çok doğru "Kurak Afrika görüntüleri uzak değil.". Şimdi belki bu dediklerimi çok boş buluyorsunuz belkide bir insan ne yapabilirki diyorsunuz. Bu şekilde düşünenlere Cengizhanın "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir yiğidi, bir yiğit bir memleketi kurtarır!" sözüyle cevap vermek isterim. Sizin yaptığınız küçücük bir tasarruf bile çoğu şeyi değiştirebilir. Ben susuz bir gelecek düşünemiyorum arkadaşlar. Oruç tutarken bile sofrada orucumu su ile açıyorum. 16-17 Saat bile susuzluğa dayanamazken ilerde kaç gün dayanabileceğimi kestiremiyorum.

Tasarruf etmenin sayısız yolu var. En basit örneği ben yolda giderken açık musluk görünce hemen gidip kapatıyorum. Duşumu alırken çok uzatmıyorum şımartmıyorum kendimi. Yani en basit örneklerden bile çoğu şeyi tasarruf edebilir önleyebilirsiniz. Ailenize anlatıp bunu daha da genelleştirebilirsiniz her şey sizle başlayabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi spitsa -- 21 Eylül 2019; 16:9:40 >

• Konuyu destekliyorum napalim hocam emret
  • kozmozun delisi K kullanıcısına yanıt
    Ne yapabiliyorsan en küçük ayrıntılar bile çoğu şeyi değiştirebilir.
  • spitsa S kullanıcısına yanıt
    Seni seviyorum hocam haklısın
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.