Şimdi Ara

### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ### (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
986
Cevap
30
Favori
86.090
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Konuyla birebir alakası olması açısından birtane daha :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: siyau

Hep aynı laf kalabalığı dönüyor maalesef :) Kablolar arasındaki farklar gündeme geldiğinde ezbere bir şekilde, kasten şu argüman ileri sürülüyor: "İyi hadi git elektirikçiden 5 TL'ye kablo al da dene". Bu işle az-çok ilgisi olan herkes, kastedilen şeyin elektirikçide 5 TL'ye satılan kablo olmadığını biliyor. Doğru ekranlanmış, doğru sonlandırılmış ve mesafeye uygun ölçüde seçilmiş AWG kabloları kastettiğimizi bizden daha iyi biliyorsunuz ama niyetiniz farklı olduğu ve konuyu amacından saptırmak için hemen bilindik savunma yöntemlerine başvuruyorsunuz. Böyle bir kabloya da yüzlerce dolar ödemek zorunda değilsiniz.

Şu satırları yazdığım sırada yanımda olan, aralarında Akın Eldes, rahmetli Tanju Duru gibi birçok profesyonel müzisyenin kayıt stüdyonlarının tasarım ve donatımında yer almış (dikkatinizi çekerim, stüdyoda çalışmış demiyorum, akustik tasarım, izolasyon, donanım ve kablolamasına kadar aktif bir şekilde projede yer almış) bir ses mühendisi abimiz yazdıklarınıza kahkahalarla gülmekte haberiniz olsun :) Hatta yazılanları ilk okuduğundaki tepkisi "Oğlum bu adamlar kafayı sıyırmış" oldu.

Bu ses mühendisinin de teyidiyle, anlamamakta ısrar edenler için şu noktanın tekrar altını çizmek istiyorum: Doğru ekranlanmış, doğru sonlandırılmış ve mesafeye uygun ölçüde AWG değerinde seçilmiş kabloların arasında akustik açıdan hiçbir fark yoktur. Eğer fark varsa, kabloda tasarım hatası var demektir. Kabloda aslolan sinyalin olduğu gibi, mümkün olan en az kayıpla iki nokta arasında iletilmesidir; yani transparan olmasıdır. Kablonun sinyale müdahale edip seste değişime neden olması istenmeyen bir şeydir. Yani sizlerin o öve öve bitiremediğiniz, "sahneyi geriye aldı, tizleri sıcak çaldı" gibi özellikler birer tasarım hatasıdır. Bu noktada üretici firmalardan bile daha cüretkar olan kullanıcıları gördükçe hayrete düşüyorum, düşüyoruz. Lakin insanlar gerçekle yüzleşmemek için kendilerini kandırmakta, türlü bahaneler uydurmakta ve "duydukları" halüsinasyonları gerçek zannetmekte bir sakınca görmüyorlar. O acı gerçek de şu: Üretici firma bana bu kabloyu fahiş fiyattan "çaktı".

Misal "Skin effect" bahsi açılınca hemen "ölçüm koy, test koy, ben de koyayım" muhabbeti dönüyor. Yahu 2x2 = 4 olduğuna dair hangi test sonucunu koyalım? Skin effect dediğimiz distorsiyon insanın duyma eşiğinin çok çok üstünde gerçekleşiyor, Mhz ve hatta Ghz bandında ölçülebiliyor. Bunu ölçebilen aletin hassasiyeti de insan kulağının en az 1000 misli. Bu işin abece'si bu, ses üretimiyle profesyonel anlamda uğraşan herkes bu temel bilgiye sahiptir zaten. Normal insan kulağından 1000 misli hassasiyete sahip kulağı olduğu iddia eden biriyle neyi nasıl tartışacağız, o da ayrı bir konu.

sevgili hobidaş,

daha matematik ile fiziği ayırt edemeden gelmiş burada skin effect ile ahkam kesmenize hayran kaldım. skin effect ile meydana gelen direnç gayet ölçülebilir fiziksel bir konu. insanın duyumunun üzerinde ve duyum eşiğinde ölçülemez derseniz ölçülmüş olması gerekir. Yine ghz mertebesinde ancak ölçülebilir derseniz yine ölçülmüş olması gerekir değil mi? laf kalabalığı ve gerçekleşir, herkes bilir, aletler en az 1000 misli gibi yuvarlak ve kulaktan duyma haricinde herhangi bir buraya destekleyecek içerik ile gelseniz daha iyi olur.

sorumu tekrarlayayım,
    Grafiği koyarken kablonun uzunluk, çap ve direnç değerleri ile hangi cihaz ile ölçüm yapılmış eklerseniz hep beraber bakalım.

• dünyanın en iyi amplisi seçilen (ben seçmedim değerli bir arkadaşımızın açmış olduğu lambalı ampliler konusunda aynen bu şekilde tanımlanıyor) ongaku amplide audionote firması işi bilmediğinden hem de üstelik kendi ürünlerini sergilerken şu kabloları ve rca konnektorleri kullanmakta sakınca görmemiş.tabi arkadaşlar oraya hasbelkader şansa bala gelmişler bizim forum kadar bilgili olmadıkları ne kadar belli.kendilerini şiddetle kınıyorum buradan.onlarda çokta fifi diyolarmış karşılığında,öyle durum aldım.

### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###

• ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Audio Note un kendi kabloları var ... Bu talihsiz bir distribütörün kabloları evde unutması sonucu media markt tan yaptığı alışveriş olsa gerek

http://www.audionote.co.uk/products/misc/cables_home_01.shtml

http://www.audionote.co.jp/en/products/cable/line.html

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• tahmin ediyorum abi ne olabileceğini az çok, makaraya vuruyorum artık konuyu.
  • Kabloların gerekliliğine / etkilerine inanmayan arkadaşlar boşuna bu konuya cevap yetiştirmek için kendilerini yormasalar nasıl olur? Tekrar ediyorum bu konu kabloların etkisizliği üzerine değil etkileri üzerinedir. Etki etmez diyen arkadaşlar kendilerine yeni bir topik açabilirler ve oradan devam edebilirler.
  • Nasıl yani amaç kablonun sese etkisizliği değil mi. Hedef kaynaktan çıkan ses sinyalinin değişikliğe uğramadan, dış etkilere maruz kalmadan amfiye, oradan da hoparlöre gitmesi değil mi? Hi fi falan diyorsunuz ya.
    Şimdi birileri çıkacak, bir sen eksiktin diyecek.

Bazen amaçla aracı karıştırıyoruz galiba.
  • Galatasaray Fenerbahçe maç ı nin kablolara olan etkisi nedir acaba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eraycelik80 -- 24 Kasım 2016; 11:34:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eraycelik80 E kullanıcısına yanıt
    Aziz Başgan gelip kesmediyse etkisi olmaz.

• Ses kaynaktan hoparlöre gelene kadar tüm bileşenler sese zaten etki eder amaç sinyalin en sadık haliyle hoparlörlere ulaşmasıdır evet.. Kablo vardır sinyalinizin içine eder ama kablo vardır sesi kaynaktan çıktığı gibi kayıpsız bir şekilde hoparlöre taşır. Burada bahsedilen de budur.. Sabırla açıklamaya devam ediyorum ve edeceğim de 😄

• 160 Watt gücünde bir hoparlör için 10 metrelik bir kablo çekmem gerekiyor. Fiyat/performans kriterleri göz önüne alındığında kaç mm lik kablo kullanmak mantıklı olur? 1.5mm, 2.5mm, 4mm vs? Ne kadar kalın o kadar iyi biliyorum fakat bu işi mantık çerçevesinde tutmak istiyorum.

Örneğin bu kablolar nasıl?
    https://www.amazon.de/Techno%C2%AE-Germany-5mm%C2%B2-LAUTSPRECHERKABEL-Polarit%C3%A4tskennzeichnung/dp/B001ILBP7W/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1479978396&sr=8-2&keywords=speaker+cable

https://www.amazon.de/10m-Lautsprecherkabel-transparent-Referenzklasse-Vollkupfer/dp/B00V6HVHF8/ref=sr_1_16?ie=UTF8&qid=1479986981&sr=8-16&keywords=speaker+cable

https://www.amazon.de/Van-Damme-Professional-Studio-Grade/dp/B0034KHBZ0/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1479986981&sr=8-5&keywords=speaker+cable

• http://www.emekkablo.com/urun/profesyonel-yassi-hoparlor-kablolari.htm
    Oksijen free kablolar Emek kablo piyasada bulabilirsen 2.5 veya 1.5 mm2 kesitli
  • quote:

Orijinalden alıntı: atalayalper

Ses kaynaktan hoparlöre gelene kadar tüm bileşenler sese zaten etki eder amaç sinyalin en sadık haliyle hoparlörlere ulaşmasıdır evet.. Kablo vardır sinyalinizin içine eder ama kablo vardır sesi kaynaktan çıktığı gibi kayıpsız bir şekilde hoparlöre taşır. Burada bahsedilen de budur.. Sabırla açıklamaya devam ediyorum ve edeceğim de &#128516;

Tamam şimdi olmuş.
  • Hocam ses sisteminizde iki giriş var biri kulaklık diğeri de aux(rca) girişi. Yani aux ve rca girişi dediğiniz aynı.
    Kulaklık mı yoksa aux mu derseniz, ben aux(rca) girişini kullanırdım.
    Ama ses kartınızda optik, kulaklık ve direk hoparlör çıkışları var. Yani kulaklık çıkışı tek seçenek gibi gözüküyor. Optik rca dönüştürücüleri var ancak ben yerinizde olsam onlara yapacağım yatırımı biriktirir daha kaliteli bir hoparlör takımı alırdım.
  • Hocam ben internet sitesinde gördüğüm bilgilere göre yazmıştım.
    [simage]http://images.hepsiburada.com/assets/Bilgisayar/ProductDesc/bd804112-4.jpg[/simage]

Elinizde iki kablo da varsa en güzeli sizin dinleyerek bulmanız. :)
  • atalayalper kullanıcısına yanıt
    Atalayalper bu kabloyu aldım cidden bu paraya ciddi performans etkisi yaptı ne dersin

http://www.hificollective.co.uk/catalog/neotech-neub-1020-1-5.html

### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###

• eraycelik80 E kullanıcısına yanıt
    Güle güle kullan erayçelik neotech marka kablolar F/p oranı yüksek kablolar. Nasıl bir etki yaptı nereden kaça aldın yaz da arkadaşlar fikir sahibi olsun 👍🏻

• Güzel konuymuş :)

Benim hifi sistemde hop kablosu ile interconnecti bırakın güç kablosu ve çoklu priz dahil özel.

Kabloların gücüne inanıyorum

• Bir ton para verip hoparlör kablosu alanlar ve iyi ses çıksın diye olabildiğince kısa tutanlar acaba biliyorlar mı ki, kullandıkları hoparlörün içinde sıradan kablolar kullanıldığını hatta filtre bobinlerinde 50 metreye ulaşabilen sıradan emaye bobin teli kullanldığını hatta bu bobinlerin birbirlerine etki edebilecek şekilde yerleştirildiğini biliyorlar mı acaba?
    O yüzden kabloya boş yere para vermeyin. Pahalı kablolar almadan önce sisteminizin bu kabloya ihtiyacı var mı yok mu önce bunu öğrenmeye çalışın.

Benim bu konuda ki kıstasım şöyle, eğer elinizdeki hoparlör fullrange değil ise kablolar belli bir kaliteden sonra pek fark vermiyor. Çünkü hoparlöre gelen sinyal ne kadar temiz olursa olsun filtredeki kompanentler yüzünden bozulmaya uğruyor. Örneğin dışardan parazit almasın diye ekranlı kablo alıyorsunuz fakat hoparlör içindeki ne filtrede ne de iç kablolarda ekran kullanılmıyor. Hatta bazı kaliteli hoparlörde bile filtreyi zemine yerleştiriyorlar yani toprağa yakın oluyor.
    Yani belli bir seviye kaliteden sonra hoparlör kablosu bana çok abartı geliyor.

Hoparlör kablolarının en çok fark yarattığı hoparlörlerin fullrange olduğunu gördüm.Çünkü fullrange hoparlörler amfiden gelen sinyallere karşı arada herhangi bir filtre kompanenti olmdığı için son derece hassaslar. Bende fullrange hoparlör kullanıyorum, kullandığım kablo hoparlöre lehimli ve amfiye kadar hiç ek yeri olmadan gidiyor ayrıca sadece 2 metre. Kaliteli kablolarda kullandım fark var fakat asıl farkı ek yeri olmayan ve hoparlörün kendisine lehimlenmiş 8AWG oxygenfree kabloyla aldım. Pek çok hoparlör firması lehimle falan uğraşmaz direkt konnektörlerle işi götürür.

• ogen kullanıcısına yanıt
    Hangi sürücüyü kullanıyorsunuz

• 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.