Şimdi Ara

HIV Şu Şekidle Bulaşır Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • HIV pozitif olduğunu bildiğim bir kişi dönerci kuryesi olarak çalışıyor. Bu şahıs eğer sipariş götürdüğü dönere tükürürse yada kanından bulaştırarsa döneri yiyen kişiye bulaşır mı ? Kimseyi işinden etmek istemiyorum ancak bu şahıs güvenilir biri değil. En azından yemek sektörü dışında bir iş ayarlayıp orada mı çalışmasını istesek mi ? Tırnaklarını sürekli yediğini ve parmak kenarlarındaki derileri de ısırdığını zaman zaman elinde parmak kenarlarının kanadığını gördüğüm bir şahıs. HIV teşhisi yeni konulmuş. Eşinden ayrılıyor ve tekrar evlenecek iken aile hekiminin testinde ortaya çıkıyor. Bu şahsın kanının bulaştığı bir yiyecek maddesi kısa sürede tüketilir ise o kişiye bulaşır mı ? Lütfen gerçekten bilgisi olan ciddi kişiler cevap yazsın. Artık o yerden döner yemeyi bıraktım. İşyeri adını da ifşa etmek istemiyorum ama eğer tehlikeli bir durum var ise önlem alınması için işyeri sahibi ile görüşmem gerekir mi ?

• Bulaşmaz…
  • Asıl soru bu kişinin böyle bir yerde çalışması ne kadar mantıklı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zer0_0ne -- 25 Kasım 2024; 20:25:54 >
  • Zer0_0ne kullanıcısına yanıt

Kimde ne olduğunu bilmek mümkün değil. Ben tesadüf öğrendim ve artık oradan döner yemeyi bıraktım. Korkumdan gidip test dahi yaptırdım. Tabi ki bu şekilde hasta olan birini dışlamıyorum ancak kendi sağlığımdan endişe etmekte kendimi haklı görüyorum. Kan yoluyla ve cinsel yolla bulaş oluyormuş. Ancak diyelim ki bu şahıs elini kemirdiğinde kan çıktı ve o eliyle dönere dokundu ve onu bilmeden birisi yedi. Ne olacak ? Hastalık bulaşacak mı ? Araştırdım ancak net bir bilgi bulamadım. Ya da aynı ortamda sinek onu ısırdı sonra geldi bizi ısırdı, bulaşacak mı ? Sinek ısırması ile bulaş olmaz denilmiş ama aklıam pek yatmadı. Sonuçta sinek iğnesini deri altına sokup kan emiyor. Sonra aynı iğne ile bizi sokarsa ne olacak. Kafamda deli sorular. Kalıcı bir tedavisi de yokmuş. Bir ilacı varmış ama bulaş olmaması içinmiş. Ne kadar doğru bilemedim. Berbere gidip sakal traşı olsa beberber yanlışlıkla çizse sonra aynı usturaya başka jilet takıp başkasını traş etse ? Ben düzgün temizli kyapan berbere denk gelmedim. Covid zamanından beri yanımda ben sprey götürürdüm berbere ve herşeyi öncesinde spreyler temizletirdim. Ancak berberler ters ters bakıp söyleniyor bu konuda. En sonunda bir berber buldum ve orası dışında bir yere gitmemeye çalışıyorum çünkü artık alıştı bu şekidle davranmama.

• Bulaşır. Cinsel yolla veya kan yoluyla bulaşıyor zaten. Gıda sektöründe kesinlikle çalışmaması lazım. Motorculuk yapması da sakat çünkü kaza yapıp yaralanma durumunda bol kanlı bir durum ortaya çıkacak.

• kanka git iş yeri sahibine bildir hemen böyle bir durumda insanların sağlığını düşünmek toplum açısından daha faydalı olacaktır bir kişi işini kaybedecek diye onlarca kişinin hayatını riske atmaya gerek yok.

• azazel85 A kullanıcısına yanıt

Hocam insanların ekmeğiyle oynamayı sevmem ancak eski kız arkadaşım dönercide çalışırken orada döner kesen döner ustaları bile eskort muhabbeti çeviriyordu.

Yani böyle durumlarda bu tip kişilere farklı işler verilmesi lazım bence insan sağlığını tehdit etmeyecek işler.

Yoksa bunlar bu şekilde pimi çekili el bombası gibi sağda solda gezerler.

• Hiv bulaşması için direkt olarak vücut sıvılarının temas etmesi gerekir. Günlük hayattaki temaslar (sarılma öpüşme eşya kullanımı gibi) genellikle bulaşma riski taşımaz. Bu nedenle HIV pozitif olan bir kişinin gıda hazırlama ve sunma işlemlerinde bulunması diğer kişilere bulaşma riski taşımaz..
  • man utd kullanıcısına yanıt

Bunu pek çk yerde bende okudum. Ama ya kanı gıdaya bulaşırsa ve bunu biri yerse ? hiçbiryerde açık ve net bir şekilde ne olacağı yazmıyor. Vücut dışında kanda ne kadar süre aktif olduğu belirtilmemiş.

Merhaba, kan alan hemşire kan aldıktan sonra iğneyi kendine batırsa binde bir gibi bir oranla bulaşıyor, tabii ki risk var ancak ömrü boyunca orada çalışsa bulaşacak kişi sayısı çok olmaz yani tahmin ettiğiniz gibi büyük bir skandal yok, ancak artık öğrendiniz ve oradan söylememek hakkınız. Cinsel birliktelik yaşandığında cinsel sıvı temasıyla bulaşma oranı yüzde 18, yani 5 kerede bir bulaşıyor tabii bunlar istatistik, şayet size bulaşırsa (bu ihtimal büyük gruplarda göz ardı edilmekte) sizin hayatınız ömür boyu ilaç kullanımıyla sonuçlanıyor. Ayrıca şahıs hiv ilaçlarını kullanıyorsa hiv replikasyonu (çoğalması) büyük ölçüde duruyor. Ancak yine de sağlıkla ilgili bildiğiniz şikayet hatlarına durumu şikayet etmenizi tavsiye ederim. Olası bir usülsüz durum var ise çözülmesi dileğiyle...

Bulaşan kanı yerseniz hiç sorrun olmaz, sadece ağzınızda açık bir yara varsa ve enfekte kan teması olursa çok çok küçük bir ihtimal bulaşı riski var. (Öpüşmekten bulaşır mı sorusuna verilen bilimsel cevap.)

Huzursuzluğunuzu anlıyorum muhtemelen ben de o dönerciden yemezdim, ancak HIV virüsü, cinsel ilişkide dahi kesinlikle bulaşacak diye bir durum yok. Zor bulaşan bir virüs 🦠

• Elyesa541997 E kullanıcısına yanıt

Yasal olarak HIV hastalarının gıda sektöründe çalışmasının hiç bir mahsuru yok. (Bence de tuhaf ama gerçek bu) Hatta hasta diye işten çıkarılırsan yüklü bir tazminat dahi alabilirsin..

O yüzden şikayet etmek sonuç vermeyecektir..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.