Şimdi Ara

Hızlı Okuma Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
1.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben bugün bilgisayardan hızlı okuma alıştırmaları içeren bir programla çalışmaya başladım.Önceden bir kitaptan hızlı okumaya çalışmak için faydalandığım da olmuştu.Bu konu hakkında tecrübe sahibi birine sormak istediğim birkaç şey var.

Benim okuma hızım 240-250 civarlarına kadar ilerledi.Ama metindeki bazı kelimeleri (özellikle bana yabancı gelen terim anlamlı kelimeler,biyolojideki latince kelimeler gibi) atladım.Bazılarını da okudum.Bir de metni bitirdiğimde tam olarak anlayamamıştım.Yüzde olarak söylemem gerekirse anlama oranım 20-30 civarıydı.

Sizce okuma hızımda bir gelişme var mı?

Diğer başka sorum ise anlamayı çok fazla dert etmeyip sadece kelimeleri hızlıca görmeye mi çalışmalıyım?Daha sonra mı anlama konusunda kendimi geliştirmeliyim?

Ayrıca bu konu hakkında tavsiyesi olan varsa yardım ederse sevinirim.

• up
  • son bir kez up
  • anlamıyorsan hızlı okumanın bi yararı olmaz.hızlı okumada amaç kelimeleri çok hızlı okumak değil blok blok okumaktır.bi kursa falan gitmeden de bu alışkanlığı kazanmak zor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rotarian -- 25 Ağustos 2012; 1:44:30 >
  • 2 haftalık kursa gittim ben 3 yıl önce sertifikamı falan da aldım ama bir yararı oldu mu bilmiyorum. Evde olmaz sanırım bi kursa uzmana gidin.
  • ben bir ara uğraşmıştım bununla ve pek tavsiye etmiyorum. Isin kötü yani bende alışkanlık oldu her türlü şeyi bu tarzda okuyorum.

hızlı okumak aslında metne göz gezdirmektir. Şimdi biliyorum bazıları itiraz edecek ama hızlı okurken illa ki bazı şeyleri kaçırıyorsunuz. Kalem çevirme olayını biliyorsunuzdur, insan ona kendini kaptırınca oturduğu sofrada kaşığı çatali çevirmeye başlıyor. Hızlı okuma da aynen böyle. Alıyorum konu anlatimlı bir kitabı sözel konulara çalışırken sanki zaman kaybediyormuş gibi hissedip hızlanmaya başlıyorum. Dolayısıyla bazı şeyler kaçıyor tabi. Bir soru görünce ee ben bunu çalıştım ama hiç görmedim diyor insan.

Şahsi görüşlerim bu yönde, pek olumlu bulmuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deneyici23 -- 25 Ağustos 2012; 2:11:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: skugga1

ben bir ara uğraşmıştım bununla ve pek tavsiye etmiyorum. Isin kötü yani bende alışkanlık oldu her türlü şeyi bu tarzda okuyorum.

hızlı okumak aslında metne göz gezdirmektir. Şimdi biliyorum bazıları itiraz edecek ama hızlı okurken illa ki bazı şeyleri kaçırıyorsunuz. Kalem çevirme olayını biliyorsunuzdur, insan ona kendini kaptırınca oturduğu sofrada kaşığı çatali çevirmeye başlıyor. Hızlı okuma da aynen böyle. Alıyorum konu anlatimlı bir kitabı sözel konulara çalışırken sanki zaman kaybediyormuş gibi hissedip hızlanmaya başlıyorum. Dolayısıyla bazı şeyler kaçıyor tabi. Bir soru görünce ee ben bunu çalıştım ama hiç görmedim diyor insan.

bu kadar saçma bir gerekçe olamaz.gerçek okuma hızlı okumadır.kelime kelime okumak hatalıdır.bu teknik daha çok romanlarda veya akıcı,çok ayrıntıya kaçmayan yazılarda kullanılır.alıp biyoloji çalışırken hızlı okursan hiçbir şey aklında kalmaz tabi.nerede kullanacağını bilmek lazım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hızlı okuma ve yks
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rotarian

quote:

ben bir ara uğraşmıştım bununla ve pek tavsiye etmiyorum. Isin kötü yani bende alışkanlık oldu her türlü şeyi bu tarzda okuyorum.

bu kadar saçma bir gerekçe olamaz.gerçek okuma hızlı okumadır.kelime kelime okumak hatalıdır.bu teknik daha çok romanlarda veya akıcı,çok ayrıntıya kaçmayan yazılarda kullanılır.alıp biyoloji çalışırken hızlı okursan hiçbir şey aklında kalmaz tabi.nerede kullanacağını bilmek lazım.

ben yukarda 'işin kötü yanı bende alışkanlık oldu her türlü yazıda bu yöntemi kullanıyorum' dedim.

Ayrıca bu yöntemi kullanmaya başlarsanız aklınız yavaş yavaş bu sisteme göre çalışıyor. Dur ben kitap okuyacağım yavaşla diyemiyorsun yani. Ha türkçe çözerken faydası kesinlikle var.

• quote:

quote:

quote:

ben yukarda 'işin kötü yanı bende alışkanlık oldu her türlü yazıda bu yöntemi kullanıyorum' dedim.

Ayrıca bu yöntemi kullanmaya başlarsanız aklınız yavaş yavaş bu sisteme göre çalışıyor. Dur ben kitap okuyacağım yavaşla diyemiyorsun yani. Ha türkçe çözerken faydası kesinlikle var.

ben de ygs/lys açısından yararlı olduğundan bahsetmiştim.kitap okurken yavaş okumanın zevki başka ama bir kere alışkanlık olduktan sonra eskisi gibi okunmuyor.

• quote:

quote:

quote:

Tamam işte Türkçe çözerken faydası olsun yeter yaa YGS'nin bu yılki meşhur Türkçe sorularını biliyorsun herhalde.Diğer okuma şekillerini istediğim gibi kontrol edebilirim.Benim tek merak ettiğim işe yarıyor mu.Senin işine yaramış Türkçe sorularında sanırım.

Sen bu işle nasıl uğraştın?Hangi tür alıştırmaları yaptın?İç sesine hakim olabiliyor musun?Eğer gerçekten böyle bir şey mümkünse ben de devam etmek isterim.

• programın adı ne ?
  • Öncelikle zamanında bu işi araştırmış, epey çaba göstermiş, bir de üstüne kursa gidip sertifika almış biriyim. Eğer okuma hızınız gerçekten çok düşük değilse gereksiz bir olay. Dakikada 500-600 kelime okumak hızlı okumada iyi denebilecek rakamlar; fakat ciddi derecede zevkiniz azalıyor. Bu şekilde bir gazete felan okuyabilirsiniz. Romanda tavsiye etmiyorum. En basitinden romanda diyalog kısmını gözünüzde film çeker gibi okursunuz. Mekanla ilgili betimlemeleri felan gözünüzde canlandırırsınız. Tiplemeleri gözünüzde canlandırıp karşılıklı konuşturursunuz. Fakat, gerçekten işin içine 3-4 kat bir hız girdiği zaman ancak olay örgüsüyle ilgili genel bilgiler elde ediniyorsunuz, zevk felan da almıyorsunuz. Yani sırf kitap bitirmiş olmak için okumak gibi bir şey oluyor. Ayrıca devamlılığı da olmuyor. Kursa gittiğinizde ha iyi oluyor felan gibi diyorsunuz; ama sonra hızlı okuma felan aklınıza bile gelmiyor. İnatla ben bu işin peşinde koşacağım derseniz sonucunuz hüsran olacak. Ben de zamanında heves edip konu felan açıp özel mesaj atıyordum. Herkes bana bu şekilde dönüş yaptığı zaman aldırmamıştım. Zaman kaybından bir şey değil.

• o çalışmaları bende yapıyorum,fakat internetten değil,bir kaynaktan yardım alıyorum.sana tavsiyem,metni bütün olarak görmeye çalış.soruya okuduğunda değil de,baktığında ne istediğini anlamaya çalış ki bunun için çok soru çözmen gerekiyor.kendini 'anlamak' için şartlarsan verim alamazsın,anlayabileceğin bir metni anlayamazsın.keyifli bir şekilde okumaya çalış.barman'ın yazdıklarını da dikkate almanı tavsiye ediyorum.
    internetten yararlandığın okuma hızı çalışmalarını görmek isterim.iyi çalışmalar.
  • dakikada 500-600 kelime iyi denebilecek rakamlar ne demek arkadaşım zaten kursların amacıda 150 yi 300 200 ü 600 yapmak dakikada 1000 ve üzeri okuyabilen dünyada çok az insan var
  • quote:

Orijinalden alıntı: barman

Öncelikle zamanında bu işi araştırmış, epey çaba göstermiş, bir de üstüne kursa gidip sertifika almış biriyim. Eğer okuma hızınız gerçekten çok düşük değilse gereksiz bir olay. Dakikada 500-600 kelime okumak hızlı okumada iyi denebilecek rakamlar; fakat ciddi derecede zevkiniz azalıyor. Bu şekilde bir gazete felan okuyabilirsiniz. Romanda tavsiye etmiyorum. En basitinden romanda diyalog kısmını gözünüzde film çeker gibi okursunuz. Mekanla ilgili betimlemeleri felan gözünüzde canlandırırsınız. Tiplemeleri gözünüzde canlandırıp karşılıklı konuşturursunuz. Fakat, gerçekten işin içine 3-4 kat bir hız girdiği zaman ancak olay örgüsüyle ilgili genel bilgiler elde ediniyorsunuz, zevk felan da almıyorsunuz. Yani sırf kitap bitirmiş olmak için okumak gibi bir şey oluyor. Ayrıca devamlılığı da olmuyor. Kursa gittiğinizde ha iyi oluyor felan gibi diyorsunuz; ama sonra hızlı okuma felan aklınıza bile gelmiyor. İnatla ben bu işin peşinde koşacağım derseniz sonucunuz hüsran olacak. Ben de zamanında heves edip konu felan açıp özel mesaj atıyordum. Herkes bana bu şekilde dönüş yaptığı zaman aldırmamıştım. Zaman kaybından bir şey değil.

+10000000000000
    Bu arkadasin yazdigi konunun kesin ozetidir bende arastirdim ettim gittim,tamam hizin artiyo da kitaptan zevk alamazsin ki kardesim oyle.ayrica aliskanlik olursa ders calisirken de oyle yaparsin ve cogu sey kacar.sen istesen de istemesen de bir zaman sonra alışkanlık olacak ve bu ders calisirken seni etkiler.hic bulasma onun yerine evde deneme cozerken kendine daha az zaman ver

• quote:

Orijinalden alıntı: AwiMendraPesRe

dakikada 500-600 kelime iyi denebilecek rakamlar ne demek arkadaşım zaten kursların amacıda 150 yi 300 200 ü 600 yapmak dakikada 1000 ve üzeri okuyabilen dünyada çok az insan var

Ben farklı bir şey mi dedim? Zaten hızlı okuma denen olay iç sesi susturmaktan ibaret. Yani okurken içinizde biri konuşurmuş gibi olur, onu susturma hızı da yaklaşık 500-600 kelimedir. Yani 500-600 kelimeye ulaşmadan hızlı okuma hissini tam yaşayamazsınız. Çünkü iç sesiniz sizi takip eder. Yoksa 150'yi 300 yapmak felan faso fiso. Onu söyleyim de. Ya onu bunu geçin. Uğraşmayın diyorum. Boşuna heves edeceksiniz, hevesiniz kırılacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: barman

quote:

Orijinalden alıntı: AwiMendraPesRe

dakikada 500-600 kelime iyi denebilecek rakamlar ne demek arkadaşım zaten kursların amacıda 150 yi 300 200 ü 600 yapmak dakikada 1000 ve üzeri okuyabilen dünyada çok az insan var

Ben farklı bir şey mi dedim? Zaten hızlı okuma denen olay iç sesi susturmaktan ibaret. Yani okurken içinizde biri konuşurmuş gibi olur, onu susturma hızı da yaklaşık 500-600 kelimedir. Yani 500-600 kelimeye ulaşmadan hızlı okuma hissini tam yaşayamazsınız. Çünkü iç sesiniz sizi takip eder. Yoksa 150'yi 300 yapmak felan faso fiso. Onu söyleyim de. Ya onu bunu geçin. Uğraşmayın diyorum. Boşuna heves edeceksiniz, hevesiniz kırılacak.

ygs turkceyi de 1 saatte cozerler artik.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.