Şimdi Ara

Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU] (132. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2.638
Cevap
235
Favori
117.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
31 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 128129130131132
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Novato isimli bir satıcı var ZigBee veya wifili çözümleri mevcut bu durumla ilgili.
  • yavuz_asik Y kullanıcısına yanıt
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]Domotikayoutube
    The Aqara Dual Relay Module T2 is a device that employs Zigbee technology to regulate power, controlling the on and off functions. It is capable of managing a range of devices including motors, garage doors, lights, switches, and sockets in two modes: dry contact and wet contact. This module can elevate the intelligence and potential of traditional equipment. Linked to the Apple Home platform, the device can be seamlessly operated via the Apple Home app. Additionally, it is broadly compatible with various third-party platforms. With the aid of a hub, features such as app-based remote control, timing control, and power statistics can be implemented. . #aqara #smarthome #applehome #applehomekit #googlehome #amazonalexa #smarthomes #smarthomegadgets
    https://www.youtube.com/watch?v=uAaThjKCoa0&feature=youtu.be

• srvngrc S kullanıcısına yanıt

Beelınk n100

• berkans kullanıcısına yanıt
    Aoostar R1 aldım. 2 adet hdd yuvası da var. Truenas ile fotoğraflar için bir yedekleme altyapısı kurmak istiyordum ne zamandır. Bu da vesile oldu.
  • Selamlar.

Yeni bir Raspberry pi5 aldım ve Casaos kurdum. Casaos üzerinden hem Plex server kullanıp hem homeasistan kullanmayı planlıyordum. Fakat bir türlü casaosta bulunan plexe hdd dosyalarını gösteremiyorum. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz

• srvngrc S kullanıcısına yanıt

aoostar r1 nereden aldınız?

• Alexa sorusu: İngilizcem olmadığı için düzgün yelafuz edemeden komut vermeler oluyor. ve Alexa Telefon uygulamasınsan sesli komut geçmişi görünüyor... anladığı kelimeler isminde bende olmayan cihazlar var ve bu cihazları kontrol ediyor.
    mesela Yatak odası ışık adı bed. turn on bed, turn off bed çalışıyor. Bir gün Başka komut verirken söylemek istediğim komutu turn on desk lamp olarak algıladı ne yatak odası ışığını açtı. desk lamp diye cihazın yok. yine oturma odası ışığını living olarak yazmıştım. turn on living gibi sesli komut yalarken yine bir gün yanlış anlaşılan komutu turn on master olarak algılayıp oturma odası ışığı açtı. oysa bu isimde cihaz yok. ben desk lamp ve master isimleri ile seslendim zamanda o cihazlar düzgün tepki veriyor.. Bu neden olur düzeltilebilir mi? Birgün yine yanlış anlama ile garaj kepenk açar kapar sa sıkıntı. Su andali ev kapı kilidi sesli komut yok ama Alexa a uygun montajını yapmadığım cihaz mevcut..

• fatihdemirbal kullanıcısına yanıt
    Aoostar'ın kendi sitesinden. Türkiye'ye malum gümrük mevzuatı nedeniyle istemek mümkün değil. Hollanda'ya istedim oradan getirecekler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi srvngrc -- 9 Aralık 2024; 9:38:41 >
  • Geçen ay kombi için otomasyon sistemi yapacağımı söylemiştim. Bazı sorunlar var ve çözemedim onları ancak genel açıdan gayet olumlu ilerliyor. 1 aydır kullanıyorum. Büyük ihtimalle lehimlerde bir sorun var ancak multimetre ile bir türlü bulamadım sorunlu yeri ve biraz ara verdim yoğunluktan dolayı.
    Ocak ayında tekrar bakacağım soruna, yani en detaylı anlatımım bu sorun çözülünce gelecek. 6 tane vanadan 4ünü kontrol edebiliyorum şuanda. Geri kalan 2 vanadan biri sürekli kapalı biri de sürekli açık yani kullanımıma bir engeli yok şuanda.

Şimdi özet olarak ne denedim, ne oldu bir yazayım örnek olması için.
    1- Nema 17 nin 17HS4401 olan modelini aldım. En f/p olan model buydu.
    2- Step motor sürücü olarak ilk başta a4988 kullandım ancak kesinlikle önermiyorum, çok fazla ısınıyorlar. Bir kaç tanesi bozulunca drv8825 kullanmaya başladım, hiç ısınmıyorlar. 1 aydır sorunsuz kullanıyorum.
    3- ESP32 olarak da ESP32-WROOM-32U veya ESP32-WROOM-32D modelini öneriyorum. Üzerindeki pinlerin sayısı daha fazla. Aralarındaki tek fark harici antenli veya dahili antenli olması.
    4- Optocoupler korumalı röle kullandım. Ne olur ne olmaz diyerek hem kombiyi hem esp32yi bir arıza durumunda birbirinden korumuş oluyorum.
    5- Bende kenarda duran 16.5V bir laptop adaptörü vardı, motorları beslemek için bunu kullandım. Voltaj düşürcü kullanarak da geri kalan devreyi besledim.
    6- DRV8825 ve esp32yi ayrı ayrı beslemek gerekiyor. İlk başta ikisini ortak 3A destekleyen bir voltaj düşürücü ile besledim ancak esp32 bazen düzgün başlamıyordu. Şimdi drv8825ler ayrı bir voltaj düşürücü, esp32 ayrı bir voltaj düşürücüyle çalışıyor. Hiçbir sorun yok.
    7- Termometre olarak da xiaominin termometrelerini kullandım. Bu linkteki yazılımı yükledim:
    github
    GitHub - pvvx/ATC_MiThermometer: Custom firmware for the Xiaomi Thermometers and Telink Flasher
    https://github.com/pvvx/ATC_MiThermometer

Dikkat etmeniz gereken şey custom yazılım yüklemek için termometreyi xiaominin yeni sürümüne geçirmemeniz gerektiği. Sadece eski sürümdeyken çalışıyor bu yöntem.
    8- Homeassistant tarafında bluetooth olarak asus usb-bt500 kullandım. Tüm termometrelerden sorunsuz veri alabiliyorum. En uzak termometre ile homeassistant arasında 8 metre ve 2 duvar var. Çok nadiren 3-4 dakika bağlantının koptuğu oluyor. Eğer eviniz daha büyükse ve bağlantı sorunları yaşıyorsanız bluetooth destekleyen hub kullanmanız gerekebilir. Ayrıca termometrelere yüklenen custom yazılım zigbee protokolü de destekliyor, ona da bakabilirsiniz.

Oda başına maliyet yaklaşık 500 TL, genel maliyet de 1000 TL. Benim için normal şartlarda toplam maliyet 4000 TL. Ancak benim bozup baştan aldığım sürücüler ve esp32ler oldu. Bana muhtemelen maliyeti 5-5.5 arası.

Gelelim fotoğraflarına ve fatura tarafına. Faturama bence gayet iyi bir etkisi oldu. Geçen fatura dönemimde 1300 TL gelmişti, bu dönem 1200 TL geldi. Üşenmedim gittim meteorolojinin geçmiş günlere göre olan ortalama sıcaklıklarını topladım ve basit bir hesap yaptım. Geçen dönemde ortalama sıcaklık 12.3C imiş, bu dönem 7.8C. Evin sıcaklığı biz evdeyken genelde 21.5C oluyor. Buna göre bir hesap yaptığımda geçen ayki gibi yakmış olsaydım bu ay 2000 TL fatura gelmesi gerekiyordu. 1/3 oranında tasarruf ettirdi kendi kullanım durumumda diyebilirim. Bunun nedenleri çok fazla ancak genel olarak evden çıkan kişinin kendi odasının peteğini kapatmaması vs diyebiliriz.

Motorların fotoğrafı:
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

Bu da kontrol kısmının:

• OmerTrh O kullanıcısına yanıt

Hocam emeğine sağlık. Güzel sistem kurmuşsunuz. Bitirince paylaşacağınız detaylı anlatımı sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Ben de bu işlere yeni yeni merak saldım. İlk olarak kendi termostatımı yapmayı planlıyordum fakat sizinki gibi teferruatlı değildi benim planım. Odadaki termometreden aldığım sıcaklığa göre kuru kontak röle ile kombiyi açıp kapatmayı düşünüyordum.

Size sormak istediğim yaptığınız sistemin çalışma mantığı şöyle mi? Kombi sürekli olarak çalışır vaziyette olacak, odalardaki sıcaklığa göre o odanın vanasını açıp kapatacaksınız? Bu durumda benim yapacağım on/off termostat ile sizin sistemin tasarruf düzeyleri arasında ciddi bir fark oluşur mu? Duruma göre ben de planımı değiştirip sizin gibi yapmalı mıyım?

Bir de aşağıda linkini paylaştığım termometreyi alıp dediğiniz gibi yazılımını değiştirmeyi düşünüyordum. Yeni yazılım olmaması gerektiğini yazmışsınız. İnşallah yeni satılan ürünlerde fabrika çıkış yeni yazılım yoktur. Sormak istediğim zigbee bridge ile bağlanabileceğiniz yazmışsınız. Uzak odam var bir tane ona zigbee protokolü üzerinden bağlanmak için ne yapmam gerekir.

Paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim.

xiaomi
    Mi Sıcaklık ve Nem Ölçer 2 | Xiaomi Türkiye
    https://www.mi.com/tr/product/mi-temperature-and-humidity-monitor-2

• pckopat53 kullanıcısına yanıt

Hocam zigbee sistemini çok bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla zigbee protokolü destekli bir gateway hub almanız gerekiyor, bu gateway hub da wifi üzerinden home assistanta bağlanıyor. Hazırde zigbee gateway hub kullanan kişiler varsa onların işine yarar muhtemelen. Termometreleri ben de yeni aldım, amazon üstünden GÜZEY isimli satıcıdan almışım. 1.5 ay kadar oldu alalı, hepsi eski yazılımla geldi.

Kombi bende de sürekli çalışmıyor. Eğer tüm odalar istenilen sıcaklıkta ise kombiyi kapatıyorum röle ile. Gerisi evet dediğiniz gibi. Odaların sıcaklıklarına göre, günün hangi saatinde olduğumuza göre ve evde kimin olduğuna göre odaların çalışması değişiyor. Örneğin:

- Evde 2 kişiyiz ve 2 oda bireysel oda var, bu iki kişiden biri evden çıktığı zaman odasının peteği otomatik olarak kapanıyor.

- Saat 23.00 olduğunda da gece moduna giriyor. Mutfak ve tuvalet/banyonun peteği kapanıyor.

Sizin kuracağınız sistemi ise bence önce bir deneyin. Bence hemen benim kadar detaylı yapmanıza pek gerek yok. Tasarruf açısından ne kadar fark ettireceği de sizin evin durumuna bağlı daha çok.

- Evde kaç tane bireysel oda var? Eğer çok oda varsa ve evden bulundukları zaman birbirinden farklıysa fark çok olabilir. Ama bunu evden çıkan kişinin kendi peteğini kapatmasıyla da otomasyona gerek kalmadan çözebilirsiniz. Ben tamamen otonom istedim çünkü unutulabiliyor evden çıkarken.

- Mutfak ve tuvalet/banyo gibi yerleri yakıyor musunuz? Yakmıyorsanız bu açıdan pek fark olmaz. Yakıyorsanız ise fark olabilir. Birisi yıkanırken banyo hemen çok sıcak oluyor bizde, peteğin yanmasına gerek yok. Yemek pişerken de mutfak çok sıcak oluyor, orasının peteğinin de yemek yapılırken yanmasına gerek yok. Genellikle biri yıkandıktan sonra veya biri yemek pişirdikten sonra odaların sıcaklıkları 1-2 saat gayet yüksek oluyor gördüğüm kadarıyla. Bu süre zarfında petekleri yansa israf olacaktı, fazla ısınacaktı boş yere.

- Eğer normal kullanımda petekleri kısarak vs. tüm odaların eşit ısınmasını sağlayabiliyorsanız yine pek fark olmaz, benim evimde eşit ısınma pek olmuyor. Örneğin dışarısı 8 dereceyken içerisini 22 derecede tutmak 21 derecede tutmaya göre düz hesapla yaklaşık %8 daha fazla enerji harcıyor, 23 ile 21 arasında ise %15 fark var.

Benim evde sıcak olması gereken temelde 2 oda var. Bunlardan birisi çok soğuk oluyor diğeri de çok sıcak oluyor. Sıcak olan oda dışarısı eksi derecelerdeyken bile 21 derecenin altına inmedi petek kapalı olmasına rağmen, soğuk olan oda ise petek kapalıyken 17ye kadar düşüyor. Sizde de böyle bir dengesizlik varsa yine faturaya farkı çok olabilir.

Bir de evinizdeki tesisatın durumu da önemli, eski tesisatlarda zaten kolektör vana olmuyor tek bir tane vana oluyor. Bende direkt kombinin altında açıkta duruyor kollektör vanalar, tek esp32 ile hem vanalara taktığım motorları hem kombi aç/kapa yı kolayca kontrol edebiliyorum. Dolabın içinde olan vana sistemi de görmüştüm müstakil bir evde, bu durumda da iki esp32 kullanmak gerekebilir. Bir de kollektör vanalarının ne kadar sert/yumuşak olduğu da önemli, benimkiler şanslıyım ki kolayca açılıp kapanabiliyor. Açılması çok zor olan vanalar da gördüm, motorun gücü onları çevirmeye yetmeyebilir bu yüzden.

• OmerTrh O kullanıcısına yanıt

Dediğiniz gibi ben önce kombi termostat olayını yapayım sonra gerisine bakarız. Bu işlere daha yeni başlayacağım için yavaş yavaş gidelim biraz :) Önce termostat ve ışıkların otomasyonuyla biraz uğraşayım. Hepsini aynı anda yaparsan 2 ay sonra uğraşacak bir şey bulamayız.

Tekrardan teşekkür ederim yanıtınız için.

• Serkanntr S kullanıcısına yanıt

Novato'nun bir sürü ürünü var, kalitesi nasıl diye araştırmak için yazıyorum hiçbir yerde çıkmıyor, hiçbir inceleme yazısı yok. Hayalet firma gibi sanki, garip geldi bana biraz.

• SalimAydogdu kullanıcısına yanıt
    Yaklaşık bir yıldır toplamda 10 dan fazla zigbee ve tuya ürün kullanıyorum biri hariç herhangi bir sorun yaşamadım. Sorunlu olan ise işini yapıyor ancak özellikle gece sessiz bir ortamdaysaniz duyabileceğiniz titreşim vari tiz bir ses çıkarıyordu. Onu söktüm ama açıkçası henüz firmaya yazmadım sorunu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serkanntr -- 18 Aralık 2024; 8:7:42 >
  • bdurmus kullanıcısına yanıt

Merhaba elimde Sonoff Mini R4 röle var.

Aynı şekilde kullanabilir miyim ?

Koridorumda 2 ayrı noktada sıva altı spot ışıkları kontrol eden (vavien) anahtar var.

Basic4 role şart mı ?

• Merhaba,

Home Assistant üzerinde, Skylinknet alarm sistemini kullanan var mı? Entegrasyonu maalesef yok, alternatif bir çözüm üretebilmiş kimse var mı merak ediyorum?

• PhysioTurko kullanıcısına yanıt
    Basic4 gerekiyor evet, magic mod var onda o yuzden bahsettigim sekilde kullanilabiliyor kolayca.

Mini R4 de vaviende kullanilabilir ama 2 vavien anahtar arasina 1 kablo daha cekmek gerekir birde yerlestireceginiz anahtar arkasina notr cekmek gerekir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bdurmus -- 20 Aralık 2024; 21:29:10 >
  • 
Sayfa: önceki 128129130131132
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.