Şimdi Ara

Hoparlör arkasındaki HF/LF jumper karmaşası hakkında...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
2
Favori
7.638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bugün itibari ile hiç farkında olmadığım bir durumun içerisinde çıkmazdayım.Sn.blackiceserkan arkadaşımızın hop kablosunu arkadaki HF yemi LF yemi diye sorması ile başladıAma iyikide sormuş çünkü bilmediğim ve denemeler yapmama ragmen anlamadığım bir durumla karşılaştım.
    Ben yaklaşık 2 aydır bir ucu HF bir ucu LF de şeklinde baglantı yaptım ve kullandım.Hiçbir sorun teşkil eden durumda sezmedim.Bugün bu soru karşısında eve geldiğimde denemek istedim.Acaba mantığı nedir bunun?Denemeden önce yanlış olabilir tabiki ama aklımdaki mantık High Frekans basslar Low Frekans tizler ise MANTIK HF LF bağlantıdır.Ee 2 aydırda bu şekilde kullanıyorum ve hatada görmedim sonuçta.Mantık budur dedim ve denedim.Ama işler iyice karıştı.LF LF yaptım yok,HF HF yaptım yok HF LF köprüsüz yine yok fark yok.

Peki HF LF nedir?Çalışma prensibi nedir?Bunlar kullanılarak ne elde etmeye çalışılıyor ve ne elde ediliyor/edilmesi gerek?

Bu soruların yanıtları önemli arkadaşlar,yardımcı olursanız sevinirim...

• Köprülü derken nasıl yani?Bendeki köprüler 2 siyahta var 2 kırmızıda.Yani baglantı yaptığım jumperlar arasında köprü zaten yok.

Evet şimdi bir gelişme gerçekleşti.2 siyahı köprüleyen ve 2 kırmızıyı köprüleyen köprüler varken denedğim için ve ben bir kırmızı bir siyah köprü olması gerektiğini düşündüğümden köprüsüz diye nitelendirdiğim durumdan dolayı fark yaşamamışım.Ama şimdi 2 köprücüğüde çıkardım ve LF de bas sanırım yüksekti ama HF de çok bariz bir tiz ses hakimdi.Bu durum gerçekleşti.Bi etkileşim mevcut OK.Ama halen mantık nedir,bağlantı çeşitlerinden beklenen/elde edilen sonuç nedir?bunların cevabını bulamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rdegerli -- 30 Ekim 2009; 23:56:25 >
  • Kafa baya karışmış anlaşılan, terimleri pek bilmediğiniz için olmuş sanırım.
    Öncelikle lf yani low frequency basa, high frequency tize tekabül eder.yani 20 hz low frequency, 20.000 hz high frequency olur.
    Kullanılan hoparlörün arkasında 1 adet kırmızı lf, 1 adet siyah lf, 1 adet kırmızı hf ve 1 adet siyah hf terminali mevcut ise bi-wiring e uygun bir hoparlör kullanıyorsunuz demektir. normal durumda 1 adet kırmızı lf ve kırmızı hf arasında köprü yine aynı şekilde siyah lh ve siyah hf arasında köprü olmalı.http://images.marketplaceadvisor.channeladvisor.com/hi/68/68411/pt3010.3.jpg bu linkteki şekilde.
    hoparlör bi-wiring yaparak kullanılmak isteniyorsa aradaki köprü kaldırıllır ve amplinin 2 adet hoparlör çıkışından toplamda 4 adet kablo, 2 kırmızı 2 siyah hoparlöre bağlanmak üzere çekilir. bu kablolar hoparlörün arkasında yer alan uygun yerlere takılır. siyah kabloların biri hf siyah terminale diğeri lf siyah terminale, kırmızı kablolarda yine aynı şekilde kırmızılardan biri lf kırmızı terminale diğeri hf kırmızı terminale bağlanır. Speaker içindeki pasif cross-over'lar frekans ayrımını yapar. Burada cross-overlar birbirinden bağımsız çalışır.http://avforum.no/forum/attachments/kabler/45105d1233503385-billige-bi-wire-kabler-17678d1173020204-hva-gjor-biamping-biwire.jpeg bu linkteki gibi.
    bi-wiring yapılmasının amacı tüm frekans bandının tek kablo üzerinden geçirilmek istenmemesi ve sese olumlu katkı yapmasıdır. tek kablo üzerinden tüm frekans bandının geçirilmesi kabloyu zorlayıcı olarak pir parametre görülmektedir. Ayrıca hoparlör bağlantı uçlarında oluşan bas modulasyonunu azaltarak sese olumlu etki yapar.
    bi-wiring yapılmak istenmiyor ise köprü termineller üzerinde bırakılır ve ampliden gelen 2 adet 1 i kırmızı 1i siyah kablo lf siyah ve lf kırmızı terminallere bağlanır. burada arada köprü olduğundan lf terminallerine gelen ses hf terminallerine de iletilir.http://lib.store.yahoo.net/lib/fluance/wire linkteki gibi.

anlatabildim mi?

• İşte bendeki köprüler 1 adet kırmızı HF ile 1 adet siyah LF ile arasında var.Diğeride aynı.Yani dedğiniz gibi değil.Zaten takıldığım nokta bu oldu.Dediğiniz gibi terimlere çok yakın olmadığımızında iletşimde sorun olduğu doğru ama benim hop arkasındaki jumperlardada bi gariplik var öyle iseHemen bi resim bulup koyayım da olay dahada açığa kavuşssun bari.

ne kadar net bilemiyorum ama siyahlar birbirine kırmızılar birbirine köprülü.Siyahlardan biri HF biri LF keza kırmızıda aynı şekilde...

http://2.bp.blogspot.com/_R1--53CTpYQ/SoJBk3tWdwI/AAAAAAAAAe0/WXCXyx4pbHg/s320/20090717295.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rdegerli -- 31 Ekim 2009; 0:06:04 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kdundar

Kafa baya karışmış anlaşılan, terimleri pek bilmediğiniz için olmuş sanırım.
    Öncelikle lf yani low frequency basa, high frequency tize tekabül eder.yani 20 hz low frequency, 20.000 hz high frequency olur.
    Kullanılan hoparlörün arkasında 1 adet kırmızı lf, 1 adet siyah lf, 1 adet kırmızı hf ve 1 adet siyah hf terminali mevcut ise bi-wiring e uygun bir hoparlör kullanıyorsunuz demektir. normal durumda 1 adet kırmızı lf ve kırmızı hf arasında köprü yine aynı şekilde siyah lh ve siyah hf arasında köprü olmalı.http://images.marketplaceadvisor.channeladvisor.com/hi/68/68411/pt3010.3.jpg bu linkteki şekilde.
    hoparlör bi-wiring yaparak kullanılmak isteniyorsa aradaki köprü kaldırıllır ve amplinin 2 adet hoparlör çıkışından toplamda 4 adet kablo, 2 kırmızı 2 siyah hoparlöre bağlanmak üzere çekilir. bu kablolar hoparlörün arkasında yer alan uygun yerlere takılır. siyah kabloların biri hf siyah terminale diğeri lf siyah terminale, kırmızı kablolarda yine aynı şekilde kırmızılardan biri lf kırmızı terminale diğeri hf kırmızı terminale bağlanır. Speaker içindeki pasif cross-over'lar frekans ayrımını yapar. Burada cross-overlar birbirinden bağımsız çalışır.http://avforum.no/forum/attachments/kabler/45105d1233503385-billige-bi-wire-kabler-17678d1173020204-hva-gjor-biamping-biwire.jpeg bu linkteki gibi.
    bi-wiring yapılmasının amacı tüm frekans bandının tek kablo üzerinden geçirilmek istenmemesi ve sese olumlu katkı yapmasıdır. tek kablo üzerinden tüm frekans bandının geçirilmesi kabloyu zorlayıcı olarak pir parametre görülmektedir. Ayrıca hoparlör bağlantı uçlarında oluşan bas modulasyonunu azaltarak sese olumlu etki yapar.
    bi-wiring yapılmak istenmiyor ise köprü termineller üzerinde bırakılır ve ampliden gelen 2 adet 1 i kırmızı 1i siyah kablo lf siyah ve lf kırmızı terminallere bağlanır. burada arada köprü olduğundan lf terminallerine gelen ses hf terminallerine de iletilir.http://lib.store.yahoo.net/lib/fluance/wire linkteki gibi.

anlatabildim mi?

Ve nihayet anladım...Kafam o kadar karışmıştıki zor idrak edebildim.Ama yılmadan yanıtladığınız için teşekkür ederim.Gerçi anlamadığım noktalar halen var ama onlarında çözümünü bulacağım

• quote:

anlatabildim mi?

sayın kdundar,
    çok iyi anlatım, ilginiz ve tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler. Lütfen ukalalık olarak görmeyin bilmiyorum ve merakımdan soruyorum;
    bi-wiring yapılmayacaksa, aradaki köprü kalacağından LF veya HF'ye bağlamak farkeder mi? Onlar iletken köprü ile zaten bağlı değiller mi birbirlerine?

• köprü varken üste yada alta bağlaman farketmez,köprü olduğu için akım üstede altada gidecektir.kullandığınız kabloda kırmızı yada siyah
    çizgi vardır,amacıda avr nin arkasında siyah yada kırmızı çıkışa yanlış bağlanmasın diye.yani kırmızı kırmızıya,siyah siyaha şeklinde,tabi
    aynı şekilde bu kablo hop. e geldiğinde hop. ün arkasında yine doğru şekilde yani kırmızı kırmızıya siyah siyaha bağlansın diye.avr nin siyah
    çıkışını hop. ün kırmızısına bağlamamalısın,yada tersini,sonuç hoş olmaz
    bu arada genellikle bi-wire bağlantıda sonuç çok değişmez,eğer avr destekliyorsa yapılacak bi-amping bağlantı ile ancak seste belli seviyede
    düzelme meydana gelebilmekte.düzelmeden kastımda biraz daha detay almak anlamındadır,bass değişmez ama mid ve tizler ayrı bir kanalla beslendikleri için daha temiz ve dediğim gibi detay konusunda daha başarılı olacaklardır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: tamerege

köprü varken üste yada alta bağlaman farketmez,köprü olduğu için akım üstede altada gidecektir.kullandığınız kabloda kırmızı yada siyah
    çizgi vardır,amacıda avr nin arkasında siyah yada kırmızı çıkışa yanlış bağlanmasın diye.yani kırmızı kırmızıya,siyah siyaha şeklinde,tabi
    aynı şekilde bu kablo hop. e geldiğinde hop. ün arkasında yine doğru şekilde yani kırmızı kırmızıya siyah siyaha bağlansın diye.avr nin siyah
    çıkışını hop. ün kırmızısına bağlamamalısın,yada tersini,sonuç hoş olmaz
    bu arada genellikle bi-wire bağlantıda sonuç çok değişmez,eğer avr destekliyorsa yapılacak bi-amping bağlantı ile ancak seste belli seviyede
    düzelme meydana gelebilmekte.düzelmeden kastımda biraz daha detay almak anlamındadır,bass değişmez ama mid ve tizler ayrı bir kanalla beslendikleri için daha temiz ve dediğim gibi detay konusunda daha başarılı olacaklardır.

İşte şimdi kafamda netleşti herşey. Yani benim HF-HF, HF-LF veya LF-LF bağlamam arada köprü olduktan sonra hiçbirşey değiştirmez.
    Peki bi-amping bağlantı nasıldır ve acaba imzamdaki AVR destekler mi, bahsedebilir mi bilenler acaba?

• quote:

blackice_serkan
    İşte şimdi kafamda netleşti herşey. Yani benim HF-HF, HF-LF veya LF-LF bağlamam arada köprü olduktan sonra hiçbirşey değiştirmez.
    Peki bi-amping bağlantı nasıldır ve acaba imzamdaki AVR destekler mi, bahsedebilir mi bilenler acaba?

denon 1910 destekliyor,arkada çıkışlara bakarsan,surraund back çıkışlarının yanında "AMP ASSING" diye ek bir ibare var ve manueldede bu tip
    bir seçim yapabileceğin yazıyor.ama bu tercihi yaptığında sistemi benim gibi 7.1 yerine 5.1 olarak kullanmak zorunda kalırsın.zaten şu an dvd
    lerin çoğu 5.1 elinde bluray playerinde yoksa senin için farketmez,bi-amp iyidir.nasıl yapacağına gelince;
    önce cihazın menüsünden bi-amping bağlantıyı aktif hale getireceksin,daha sonra front çıkıştan aldığın kablonun iki ucunu kırmızılar kırmızıya
    siyahlar siyaha gelecek şekilde hop. ün alttaki terminallerine gireceksin,surraund back ten gelen kabloyuda aynı şekilde hop. ün üstteki
    terminallerine gireceksin.böylece avr nin front çıkışı ile hop. ün basını,surraund back çıkışı ilede mid ve tiz leri beslemiş olacaksın.yanlız manueli
    iyi oku bazı markalarda tam tersi olabiliyor,yani front lar mid-tiz,surraund backler bası besleyebilir.

• quote:

denon 1910 destekliyor,arkada çıkışlara bakarsan,surraund back çıkışlarının yanında "AMP ASSING" diye ek bir ibare var ve manueldede bu tip
    bir seçim yapabileceğin yazıyor.ama bu tercihi yaptığında sistemi benim gibi 7.1 yerine 5.1 olarak kullanmak zorunda kalırsın.zaten şu an dvd
    lerin çoğu 5.1 elinde bluray playerinde yoksa senin için farketmez,bi-amp iyidir.nasıl yapacağına gelince;
    önce cihazın menüsünden bi-amping bağlantıyı aktif hale getireceksin,daha sonra front çıkıştan aldığın kablonun iki ucunu kırmızılar kırmızıya
    siyahlar siyaha gelecek şekilde hop. ün alttaki terminallerine gireceksin,surraund back ten gelen kabloyuda aynı şekilde hop. ün üstteki
    terminallerine gireceksin.böylece avr nin front çıkışı ile hop. ün basını,surraund back çıkışı ilede mid ve tiz leri beslemiş olacaksın.yanlız manueli
    iyi oku bazı markalarda tam tersi olabiliyor,yani front lar mid-tiz,surraund backler bası besleyebilir.

İlginiz için teşekkür ederim.
    Bluray'im yok DTS sesli mkv izleyip, DTS sesli müzik dinleyeceğim. Bu sebepten 5.1 bana şu an yeterli.
    1-) Front çıkıştan aldığım kablonun uçlarını kırmızı ve siyah HF'ye mi LF'ye mi bağlayacağım acaba?
    2-) Buna göre de amp. assing'den aldıklarımı kırmızı ve siyah HF'mi LF'ye mi bağlayacağım?
    Tereddüte düşmemin sebebi, hop.ların arka terminallerinin hepsi yanyana, yani sizin dediğiniz gibi üst üste olmadığı için tereddütteyim.
    3-) Bi-amping front hop.lara yapılıyor değil mi, arkalarda değişiklik yok, gene iki kablo girecek onlara, frontlarda ise dörder kablo giriş olacak. Yanlışsam lütfen düzeltin, bilmeden hata yapmak istemiyorum.
    4-) Son olarak köprüleri çıkarıyorum değil mi?
    Selamlar..

• quote:

Orijinalden alıntı: blackice_serkan

İlginiz için teşekkür ederim.
    Bluray'im yok DTS sesli mkv izleyip, DTS sesli müzik dinleyeceğim. Bu sebepten 5.1 bana şu an yeterli.
    1-) Front çıkıştan aldığım kablonun uçlarını kırmızı ve siyah HF'ye mi LF'ye mi bağlayacağım acaba?
    2-) Buna göre de amp. assing'den aldıklarımı kırmızı ve siyah HF'mi LF'ye mi bağlayacağım?
    Tereddüte düşmemin sebebi, hop.ların arka terminallerinin hepsi yanyana, yani sizin dediğiniz gibi üst üste olmadığı için tereddütteyim.
    3-) Bi-amping front hop.lara yapılıyor değil mi, arkalarda değişiklik yok, gene iki kablo girecek onlara, frontlarda ise dörder kablo giriş olacak. Yanlışsam lütfen düzeltin, bilmeden hata yapmak istemiyorum.
    4-) Son olarak köprüleri çıkarıyorum değil mi?
    Selamlar..

İlk iki sorunuzun cevabını en kesin olarak kullandığınız amfinin manuelinden bulursunuz. Tamerinde dediği gibi markalara göre HF, LF dağılımı değişiyor. Kimi front çıkışları HF ye bağla derken kimide LF ye bağla diyor. Siz iyisimi manuele bakın orda ne diyor bakalım Denon 1910 için.

3. sorunuzun cevabıda aslında değişken ama genel olarak frontlara yapılmasının sebebi amfinizdeki kanal çıkışlarıyla ilgili. Yani 7.1 bir amfi kullanıyorsanız 5.1 kanalı kullandıktan sonra geriye 2 kanal boşta kalacağından onlarıda frontlara yonlendiriyorsunuz. Ama 9.1 yada 9.2 lik hatta daha fazla kanal çıkışına sahip bir amfiniz olsa o zaman center ve hatta rear larıda pasif bi-wire yapama şansınız olurdu.

4. sorunuzun cevabı ise pasif bi-wire yada bi-amp baglantıda hop. lerdeki köprüler muhakkak çıkarılmalıdır. Ayrı terminallerden ayrı besleme yapılırken arada köprü varsa ayrı beseleme yaptığınız halde HF ye giden sinyaller LF ye LF ye giden sinyallerde HF ye de gider. Bu da hop. ünüze zarar verebilir. O yüzden kesinlikle çıkmalı.

• evet köprü kesinlikle olmayacak,unutmuşum kusura bakma
  • quote:

Orijinalden alıntı: tamerege

önce cihazın menüsünden bi-amping bağlantıyı aktif hale getireceksin,daha sonra front çıkıştan aldığın kablonun iki ucunu kırmızılar kırmızıya siyahlar siyaha gelecek şekilde hop. ün alttaki terminallerine gireceksin,surraund back ten gelen kabloyuda aynı şekilde hop. ün üstteki terminallerine gireceksin.böylece avr nin front çıkışı ile hop. ün basını,surraund back çıkışı ilede mid ve tiz leri beslemiş olacaksın.

Haftasonu Denon 2310 ile yukarıdaki bi-amping bağlantıyı denedim. Denemede inakustik ve hama markalı iki ayrı marka kablo kullandım.
    Deneme için frontlardan gelen kabloyu LF ye, s.back lerden geleni HF ye bağladım. Baslar arttı tizler zayıf kaldı. Yer değiştirerek frontlardan geleni HF ye s.back lerden gelen kabloları LF ye bağladım tam tersi oldu, bas kayboldu tiz arttı. Kabloların sese etkisi farklı olduğu için sonuç verimli olmadı tabiki.
    Dikkatimi çeken ayrıntı inakustik marka kabloya bağlı frekanslar daha da canlanıyordu. Bi-amping işleminin yararlı olabileceği düşüncesideyim. Bu şekilde kullanmak için bir çift daha kaliteli kablo edinmem gerekiyor.

• Ben de bi-ampling bağlantıyı denedim, şöyle ki;

AVR'nin menüsünden frontlar front A'da takılı olduğu için amp-assign front A seçeneği aktif hale getirdim. Front right'a aradaki köprüleri çıkarıp HF'lerden front, LF'lerden sur.back bağlantılarını yaptım. Kablolarım basit markasız kablolar. Front left'e ise fark görecek miyim diye dokunmadım. Düşük seste dinlediğim müzik dosyasında fark hissedemedim. Sebebi de anlamadım, çift girişle beslememe rağmen değişiklik hissetmedim. Acaba ben mi yanlış birşey yaptım veya kulağım mı hassas değil bilmiyorum.
  • @blackice_serkan
    Üstad bi-amp falanvalla anfiyi 2 günde çözdün helal olsun.Ben daha bi-wire denemedimdeEe yakın zamanda speaker kablo aramaya başlarız seninle yurt dışılarında
    Hatta dur bak link veriym oradan bir göz at.Kendimi kaybediyorum orada ki daha neleri vardır neleri.Tam dipsiz kuyu bu iş

http://www.futureshop.co.uk/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rdegerli -- 2 Kasım 2009; 12:13:45 >

• Arakadşlar pasif bi-amp da fark %50 gibi muazzam farklar olmadığından öle tek hop. ü bağlayıp bi deniyim felan la olmaz. Her iki frontu da bağlayıp bildiğiniz tanıdığınız müziklerde bir test edin. Eğer bağlantıları doğru yaptıysanız farkı göreceksiniz.
    Ağırlıklı olarak önce üst frekanslarda sonra orta ve en son alt frekanslarda farklar hissedeceksiniz.
  • Ah oronra şu alt frekans orta frekans üst frekans nedir?neyi anlatır bir bilsem neleri anlayacağım ama
  • Sayın Oronra,
    Ben de daha çok yabancısıyım bu terimlerin. Ama sayenizde öğrenmeye devam. Lütfen sizde bilgi ve tecrübelerinizi esirgemeyin. Benim şu andaki tek amacım, mevcut imkanlarla ve sistemle optimum verimi alabilmek, her türlü teknik imkanı kullanarak -mevcut sistem ve imkanlar dahilinde- en üst kalitede ses elde edebilmek. tüm uğraşım ve denemelerim bu sebepten.
    Mevcut AVR'de de bi-amp. özelliği olduğu için denemek istedim. Ayrıca şu an 5.1 kullandığım için bi-wire bağlayıp kullanmayı da düşünmüyor değilim.
    Sizce bu koşullar çerçevesinde bi-wire bağlantı mı, bi-amp.mi yoksa normal bağlantı mı benim için en iyisidir. Söylediğim gibi amacım yüksek ses değil, mevcut imkanlar çerçevesinde en iyi kalitede sese ulaşmak.

Rdegerli kardeş,
    Valla senin de önerinle bu sistemi aldım, desteğinle de gidiyoruz. Orhan senden bahsetti ama imkan olursa tanışmak da isterim.
    Bu arada beni kablolara falan yönlendirme, hanım boşar beni artık :-) Bu hastalık fena halde bulaşıcı çünkü.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rdegerli

Ah oronra şu alt frekans orta frekans üst frekans nedir?neyi anlatır bir bilsem neleri anlayacağım ama

Alt frekans yani bas seslere örnek kontrbas, davul
    Orta frekansa örnek obua, saksafon,
    Üst frekans yani tizlere örnek, zil, flüt, piccolo, violin

şimdi anlaşılır oldu sanırım
  • Kesinlikle evet.Teşekkür ederim sn.kdündar.Birde bu Hz olayına değinebilirmisiniz?Teknik anlamda temeli oluşturan bilgilerden yoksun olduğumdan araştırıp bulduğum kaynaklardan anlaşılır yanıt alamıyorum.Bu yüzden direk örnekler ile cevabını alabileceğim şekilde soruyorum.Yoksa işin kolayına kaçmak değil amacım yanlış anlaşılmasın lütfen....
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.