Şimdi Ara

Hücre bölünmeleri ile ilgili sıkıntı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
7
Favori
33.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şıklarda bölünme evreleri ile ilgili şemalar veren ve "aşağıdakilerden hangisi 2n=4 kromozomlu bir hücrenin mayoz/mitoz bölünmesine ait olabilir?" tarzı soru köklerine sahip olan sorularda acayip bir şekilde zorlandığımı fark ettim. Yardım edebilecek biri varsa çok sevinirim :)

Cevabını bulduğumda sorunlarımın çözüleceğine inandığım başlıca sorular:
    -Bir bölünme evresi şemasına bakarak bir hücrenin monoploit ya da diploit olup olmadığını nasıl anlarım?
    -Anafaz ve telofaz evresinde, hücrenin kromozom sayısını ararken yine toplam sentromer sayısına mı bakmalıyım?
    -2n ve n'li gösterimler tam olarak nasıl yapılır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Principium -- 18 Şubat 2014; 19:12:45 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Hücre Bölünmesindeki Anormallikler ve Etkileri

Hücre bölünmesi, tüm canlı organizmaların temel bir sürecidir ve yeni hücrelerin üretimi, büyüme, gelişme ve onarım için gereklidir. Ancak, hücre bölünmesi sırasında meydana gelen anormallikler ciddi sonuçlara yol açabilir.

• Mitoz Bölünmede Anormallikler:

Mitoz, vücut hücrelerinin bölündüğü bir hücre bölünmesi türüdür. 2n=4 kromozomlu mitoz bölünme evreleri şunlardır:

• Profaz
    • Metafaz
    • Anafaz
    • Telofaz

Mitozdaki anormallikler, hücrelerin anormal kromozom sayısına sahip olmasına veya hücrelerin bölünmelerini tamamlayamamasına neden olabilir. Bu anormallikler doğum kusurlarına, kansere ve düşük doğurganlığa neden olabilir.

• Mayoz Bölünmede Anormallikler:

Mayoz, gamet hücrelerinin (yumurta ve sperm) üretildiği bir hücre bölünmesi türüdür. 2n=4 kromozomlu mayoz bölünme evreleri şunlardır:

• Mayoz I
    • Mayoz II

Mayozdaki anormallikler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir:

• Down sendromu gibi kromozomal anormallikler
    • Kısırlık
    • Gebelik kaybı

Hücre bölünmesi anormalliklerinin nedenleri arasında genetik faktörler, çevresel faktörler ve yanlış beslenme yer alır. Bu anormallikleri önlemek için sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, düzenli genetik kontroller yaptırmak ve zararlı çevresel faktörlerden kaçınmak önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • +1
  • Ben de yapamıyorum onları ya. 2n=4 veya n=2 falan bunları nasıl anlıyoruz ?
  • Hocam soru üzerinden gösterebilir misiniz ?
  • takipteyim ara sıra soru kaçırıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: SayisalMan

Hocam soru üzerinden gösterebilir misiniz ?

Mesela, en basitinden bu soru var:
  • quote:

Orijinalden alıntı: SpiritualHealing

quote:

2n=4 kromozomlu bir hücrenin mayoz geçirmesi iki aşamada olur. Bunlardan ilki mayoz1 evresidir ki bu evrede homolog kromozomlar birbirinden ayrılır. Diğer evre ise mayoz 2dir bu evrede ise kardeş kromatitler birbirinden ayrılır.

2n=4 kromozomlu bir hücrenin mayozunda ilk olarak homolog kromozomlar yan yana durmalı. Burada söz ettiğim şekil ise şıklardaki A resmi. A şıkkında homolog kromozomlar yan yana gelmşi ( ayrılmak üzere). Mayozun ilk evresinin de homolog kromozom ayrılması olduğunu söylemiştik. Öyleyse A şıkkı bu bölünmeye ait olabilir.

Sıradaki evre ise anafaz1 'dir . İşte bu evrede homolog kromozomlar birbirinden ayrılır. Metafaz 1de yan yana duran homolog kromozomlar iğ iplikleri ile hücrenin zıt kutuplarına çekilirler. Burada bahsettiğim şekil ise D şıkkı. Zaten dikkat edersen A şıkkının devamı D şıkkıdır. Dolayısıyla D şıkkı da bu bölünmeye aittir.

Daha sonra ise mayoz 1 tamamlanır ve mayoz 2 başlar. Mayoz 2de işe az önce söylediğim gibi kardeş kromatitlerin ayrılması olur. Dolayısıyla bir kromozomun iki kardeş kromatiti de iğ ipliklerine bağlanır. Dolayısıyla ekvator çizgisinde kromozomlar tek sıra halinde durmalıdır. Fakat hücrenin başlangıç kromozomu 4'tü, mayoz1de homolog kromozomlar ayrıldığı için 2ye indi dolayısıyla metafaz 2 evresinde hücrenin ortasında toplam 2 adet kromozom sıralı halde bulunur. Burada sözünü ettiğim resim ise B şıkkı. Dolayısıyla B şıkkı da bu bölünmeye aittir. Daha sonra anafaz 2 olur ki bu da kardeş kromatitleri ayıran evredir. Bu da B şıkkının devamı olna E şıkkıdır.

Yanlış olan seçenek ise C şıkkıdır. Çünkü C şıkkındaki evre 2n=4 kromozomlu hücrenin MİTOZUNA ait bir resimdir. Çünkü kromozomlar tek sıra halinde ve 4 tane olarak hücrenin ekvator çizgisinde dizilmiş. Bu evrenin devamında kromozom sayısı yarıya düşmez, kardeş kromatitler birbirinden ayrılır ve birbirinin aynısı olan iki hücre meydana gelir. Dolayısıyla doğru cevap C şıkkı

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Antibiyotik ile ilgili soru
    6 yıl önce açıldı
    röle ile ilgili kısa bir soru
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Şıklarda bölünme evreleri ile ilgili şemalar veren ve "aşağıdakilerden hangisi 2n=4 kromozomlu bir hücrenin mayoz/mitoz bölünmesine ait olabilir?" tarzı soru köklerine sahip olan sorularda acayip bir şekilde zorlandığımı fark ettim. Yardım edebilecek biri varsa çok sevinirim :)

Cevabını bulduğumda sorunlarımın çözüleceğine inandığım başlıca sorular:
    -Bir bölünme evresi şemasına bakarak bir hücrenin monoploit ya da diploit olup olmadığını nasıl anlarım?
    -Anafaz ve telofaz evresinde, hücrenin kromozom sayısını ararken yine toplam sentromer sayısına mı bakmalıyım?
    -2n ve n'li gösterimler tam olarak nasıl yapılır?

Hocam cevap C olsa gerek, şöyle açıklayayım
    A şıkkında mayoz 1 evresinde 4 "homolog" kromozomun dizilmiş ve karşı kutuplara çekilmeye hazır hali görülüyor. A'daki bu durumdan sonra D şıkkındaki evre görülür ve homolog kromozomlar ayrılır. Mayoz 2 evresinde ise artık mayoz 1de oluşmuş her iki hücre 2 kromozomludur, B şıkkındaki gibi dizilen "kardeş kromatitler" halini almıştır ve ayrılarak E şıkkındaki hali alır. C şıkkındaki şekil 4 kromozomun dizilmiş halidir. Eğer mayozda böyle bir evre görülüyor olsa ayrılma sonucu 2 tane 4 kromozomlu hücre oluşurdu. Ama soruda 4 kromozomlu bir hücrenin mayozu sorulmuş yani bölünme sonucu 2 kromozomlu hücreler oluşması gerekir. Umarım açıklayıcı olmuştur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

2n=4 kromozomlu bir hücrenin mayoz geçirmesi iki aşamada olur. Bunlardan ilki mayoz1 evresidir ki bu evrede homolog kromozomlar birbirinden ayrılır. Diğer evre ise mayoz 2dir bu evrede ise kardeş kromatitler birbirinden ayrılır.

2n=4 kromozomlu bir hücrenin mayozunda ilk olarak homolog kromozomlar yan yana durmalı. Burada söz ettiğim şekil ise şıklardaki A resmi. A şıkkında homolog kromozomlar yan yana gelmşi ( ayrılmak üzere). Mayozun ilk evresinin de homolog kromozom ayrılması olduğunu söylemiştik. Öyleyse A şıkkı bu bölünmeye ait olabilir.

Sıradaki evre ise anafaz1 'dir . İşte bu evrede homolog kromozomlar birbirinden ayrılır. Metafaz 1de yan yana duran homolog kromozomlar iğ iplikleri ile hücrenin zıt kutuplarına çekilirler. Burada bahsettiğim şekil ise D şıkkı. Zaten dikkat edersen A şıkkının devamı D şıkkıdır. Dolayısıyla D şıkkı da bu bölünmeye aittir.

Daha sonra ise mayoz 1 tamamlanır ve mayoz 2 başlar. Mayoz 2de işe az önce söylediğim gibi kardeş kromatitlerin ayrılması olur. Dolayısıyla bir kromozomun iki kardeş kromatiti de iğ ipliklerine bağlanır. Dolayısıyla ekvator çizgisinde kromozomlar tek sıra halinde durmalıdır. Fakat hücrenin başlangıç kromozomu 4'tü, mayoz1de homolog kromozomlar ayrıldığı için 2ye indi dolayısıyla metafaz 2 evresinde hücrenin ortasında toplam 2 adet kromozom sıralı halde bulunur. Burada sözünü ettiğim resim ise B şıkkı. Dolayısıyla B şıkkı da bu bölünmeye aittir. Daha sonra anafaz 2 olur ki bu da kardeş kromatitleri ayıran evredir. Bu da B şıkkının devamı olna E şıkkıdır.

Yanlış olan seçenek ise C şıkkıdır. Çünkü C şıkkındaki evre 2n=4 kromozomlu hücrenin MİTOZUNA ait bir resimdir. Çünkü kromozomlar tek sıra halinde ve 4 tane olarak hücrenin ekvator çizgisinde dizilmiş. Bu evrenin devamında kromozom sayısı yarıya düşmez, kardeş kromatitler birbirinden ayrılır ve birbirinin aynısı olan iki hücre meydana gelir. Dolayısıyla doğru cevap C şıkkı

quote:

Orijinalden alıntı: sena'
    Hocam cevap C olsa gerek, şöyle açıklayayım
    A şıkkında mayoz 1 evresinde 4 "homolog" kromozomun dizilmiş ve karşı kutuplara çekilmeye hazır hali görülüyor. A'daki bu durumdan sonra D şıkkındaki evre görülür ve homolog kromozomlar ayrılır. Mayoz 2 evresinde ise artık mayoz 1de oluşmuş her iki hücre 2 kromozomludur, B şıkkındaki gibi dizilen "kardeş kromatitler" halini almıştır ve ayrılarak E şıkkındaki hali alır. C şıkkındaki şekil 4 kromozomun dizilmiş halidir. Eğer mayozda böyle bir evre görülüyor olsa ayrılma sonucu 2 tane 4 kromozomlu hücre oluşurdu. Ama soruda 4 kromozomlu bir hücrenin mayozu sorulmuş yani bölünme sonucu 2 kromozomlu hücreler oluşması gerekir. Umarım açıklayıcı olmuştur

İkinize de çok teşekkür ediyorum cidden emeğinize saygısızlık olmasın diye yazdıklarınızı sonuna kadar okudum ve hazmettim fakat benim sorunum bunlar değil.
    Çok güzel anlatmışsınız fakat ben kromozomları sayamıyorum.
    Saysam da haploit mi diploit mi yoksa triploit mi olduğuna karar veremiyorum. Buna da bi açıklık getirirseniz çok sevinirim. İyi günler.

• SayisalMan kullanıcısına yanıt
    çok hoş açıklamışsın. ben de sıkıntı çekiyodum bu konuda.
  • Şekil ile açıklamaya çalıştım ama anlaşılmıyorsa yine sorun hocam @SpiritualHealing

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sena' -- 17 Şubat 2014; 11:44:10 >
  • İşte bu! Çok pis oturdu şu an. Evet.
    Derdimi anlayan kimseyi bulamamıştım öğretmen bile anlamıyordu ne demek istediğimi, çok teşekkür ederim cidden. :)
  • Rica ederim

• quote:

Rica ederim

• Hocam mükemmel açıklamışsınız 2 yıldır anlamadığım şeyi anladım sayenizde teşekkürler :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ProofStriker1993

quote:

Rica ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: ekuyucak

Hocam mükemmel açıklamışsınız 2 yıldır anlamadığım şeyi anladım sayenizde teşekkürler :)

Ne mutlu bana, rica ederim :)

• quote:

Orijinalden alıntı: alperen1000

http://sketchtoy.com/59106008

Senin de eline sağlık kardeşim o kadar uğraştın ben teşekkür ederim sana
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.