Arkadaşlar merhaba. Yeni sistem topladım. Sistem şu şekilde: MSI MAG B760 Tomahawk WIFI DDR5 Anakart Zotac RTX 4070 Ti Trinity OC i7 13700k 32 GB DDR5 RAM Kingston Fury Renegade Noctua NH-D15S Soğutucu Asus Tuf Gaming GT301 Kasa Arkadaşlar soğutucu alırken özellikle araştırdım ve bu soğutucu 13700k için iyi bir seçenek olduğu için bunu aldım. Sistemi birleştirme aşamasında anakartı kasaya yerleştirmeden önce soğutucuyu anakarta taktım. Sonrasında anakartı kasaya yerleştirmede güçlük çektiğim için soğutucuyu söküp yerleştirdim. Bu sırada işlemci üzerine sürdüğüm macun iyice yayılmış çok az bir katman halini almıştı. Soğutuyu tekrar takmadan önce biraz daha macun sürdüm ve sonrasında bütün sistemi birleştirdim. Biraz önce oyun testi yaparken ise MSI Afterburner üzerinden işlemcinin sıcaklığının anlık 80-90-100 derecelerde gezdiğini gördüm. Bu neden kaynaklanıyor olabilir? Bu değerler normal midir yoksa daha düşük mü olmalı? |
i7 13700k (Noctua NH-D15S Soğutucu ile) 100 dereceyi görüyor. (yeni sistem)
-
-
Konuyla alakası yok ama merak ettiğim için soruyorum, neden z790 cipsetli bi anakart almadınız?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam Z790 lı anakartlarda kullanmayacağım fazla girişler özellikler var gibi geldi. Kullanmayacağım donanımlara fazladan 2-3k ödemek istemedim. Ayrıca B760 ta en son generasyon chipsetlerden biri değil mi? Kötü olamaz diye düşündüm.
Düşük bir ihtimal olsa da soğutucu işlemciye temas etmiyor ya da az temas ediyor olabilir mi? Kurulumu gözden geçirmekte fayda var diye düşünüyorum.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Soğutucu montaj hatası olabilir, diğer yandan voltajı kontol edin anakart kafasına göre de fazla voltaj verebilir, manuel bios ayarı gerekebilir.
Kule türü soğutucuların montajı ve fan yönü temsili resimdeki gibi olmalı.
-
13700k için kule tipi soğutmada çok normal o sıcaklık değerleri.
420mm Corsair radyatörlü Custom SuSoğutmam ile zar zor zaptedebiliyorum 13700k işlemcimi ;)
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Nasıl zarzor ya
Çekirdek voltajları max. kaç oluyor hwinfo ile bakıp konuya yazın anakart fazla vermiş olabilir.
-
Bios ayarlarında CPU LITE LOAD ayarlarında mode kaçta kullanıyorsunuz ?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam merhabalar. Mesajınıza biraz geç cevap veriyorum ancak bazı işlemler uyguladım.
Öncelikle bu konuyu açtıktan sonra cpu soğutucusunu çıkarttım. Coolermaster mastergel maker model termal macun ile macunlayarak tekrar yerleştirdim. Anakart üzerinden fan kontrol yaparak 70 derece üstünde %100 çalışmaya aldım. Bütün bunları yaptıktan sonra CS GO Valorant ve NFS Heat testi yaptım.
Valorantta sıcaklık değerleri çok güzel. 50-65 derecelerde oynuyor. CS GO da da aynı şekilde maks 70-75 derece görüyor. Lakin NFS Heat oyununda ise anlık bir şekilde 70'ten 95'e 80'e 85'e 70'e bu şekilde ani artış azalışlar oluyor. Yani uyguladığım çözüm yöntemleri NFS Heat için maks 3 derece azaltmıştır.
Asıl sıkıntı ise Cinebench testinde oluyor. Cinebench Multicore testi başlatır başlatmaz 3. saniyede 100 dereceyi görüyorum. Aşağıya testi başlattıktan birkaç saniye sonra HWMonitör'den aldığım ekran görüntüsünü bırakıyorum. Tabi 3 saniyede 100 derece alınca testi hemen durduruyorum.
Bu soğutucuyu araştırmalarım sonucunda kaliteli olduğunu düşünerek aldım. Termal macuna parasına bakmadan vatanda bulduğum en iyi macunu aldım. Bu sıcaklık değerleri bana sorarsanız soğutucu veya macundan kaynaklı değil. Bu noktada uygulamam gereken bir şey var mıdır? Undervoltage diye bir şeyler görüyorum internette.
PSU: Corshair RM750x 750W
İşlemciyi 2 adet 4+4 pin üzerinden besliyorum.
Not: Aşağıdaki ekran görüntüsünde sağdaki değerlerden 1. si anlık değer, 2. si min değer, 3. sü ise maks değerler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blackkan -- 20 Haziran 2023; 22:29:2 >
-
Merhaba hocam. Aşağıya BIOS ayarlarının görüntüsünü bırakıyorum. CPU LITE LOAD Mode 9 da kullanıyormuşum.
-
Mode 1 e alıp tekrar test etmenizi öneririm, 13600kf kullanıyorum 240lık msi sıvı soğutucu ile.
Anakart default ayarlarda mode 12 de geldi yukarıda paylaştığınız değerleri görüyordum.
mode 1 de gözle görülür hiçbir performans farkı görmeden muhteşem bir sıcaklık farkı gördüm.
alıp denerseniz sonuçlarınızı merak ediyorum iyi akşamlar.
edit: Anakart MSI Z690 Tomahawk
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi History X -- 20 Haziran 2023; 22:41:20 > -
Merhabalar,
Cinebench'te single core testinden 2068 puan aldı. HWMonitör değerlerini aşağı bırakıyorum. İşlemci sıcaklığı test boyunca gayet iyiydi. 45-50-65 civarlarında gezindi.
-
Voltaj 1.470 çok yüksek 1.100 - 1.200 de kullanılabilir alttaki konuya sorun nasıl düşürüleceğini.
https://forum.donanimhaber.com/i9-13900k-kf-i7-13700k-kf-i5-13600k-kf-test-isi-o-c-deger-paylasim--154233130
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Starborn -- 20 Haziran 2023; 23:31:10 > -
Gayet güzel bence
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam cinebench testini başlatır başlatmaz 2-3 saniye içerisinde işlemci sıcaklığı 100 derece olup sürekli orada kalıyor. Bu bir sorun değil midir sizce?
Mode 1 de bu şekilde mi ?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Benzer içerikler
- pbo enhancement nedir
- tray işlemci nedir
- ryzen ne demek
- i5 mi i7 mi
- vt-d nedir
- exynos 2400
- hx işlemci nedir
- m4 işlemci
- dimensity 8400
- mediatek helio g85
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X