kira tespit davası için :"Türk Borçlar Kanunumuzun 345/1. maddesi uyarınca her zaman açılabilir." maddesi var. Dava her zaman açılabiliyor ancak etkisini 5 yıllık periyotlarla gösteriyor diye düşünüyorum, anladığım. |
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası sürecim başlıyor. Her detayı paylaşacağım. (15. sayfa)
-
-
Millet kendi evine taşınmak için bile kiracısını çıkaramıyor. Böyle bir saçmalık dünyanın neresinde var?
Türkiye sınırları içinde ev satın almak dünyanın en saçma işi oldu. Bırakın yatırım amaçlı almayı kendiniz oturacaksanız dahi içerideki kiracı çıkmam derse çıkmıyor ve mahkeme yıllar yıllar sürüyor. Sizin lehinize de sonuçlanmayabiliyor.
Ne oturmak için ne de yatırım amacı olarak sakın ha ev satın almayın. Kendi paranızla rezil olur mağdur olursunuz.
Hukukun kötü işlemesi emlak sektörünü bitirdi. Konuta talep giderek azalıyor.
Bir insan kendi evine taşınacak ise kiracı koşulsuz şartsız çıkmalı. Evin kira bedeli emsallerinden düşükse kiracı sorgusuz sualsiz güncel kira bedelini ödemeli ve bu kira belirleme sistemi e-devlet üzerinden otomatik ilerlemeli. Kiracının, oturduğu eve bu yıl ki ödemesi gereken kira otomatik olarak e-devletine düşmeli. İki tarafında buna itiraz hakkı olmamalı.
15 20 bin kira bedeli olmuş evlerde 3 bine 5 bine 7 bine oturan kiracılar var. Bunun adı başka birinin malına çökmektir. Aradaki fark, aradaki hak haramdır.
Not: Kiracıyım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
birde aile konutu tespiti davası açmış bana . onun daha duruşması görülmedi bakalım ordan ne çıkacak. Ev kiralarken ablasın abisin çık diyince düşmanı olduk kiracının.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mağdurevsahibi -- 22 Şubat 2024; 10:7:1 > -
Umarım dediğiniz gibi olur istinafa giderse o zaman 2025 de ancak sonuçlanır.
-
avukat mısınız ev sahibi mi?
-
mesela ben 2023 de açılan davada yıllık kira bedeli 24 bin oluyor. 2024 belşrtildiği gibi %25 zamlı yapınca 30 bin oluyor.istinaf sınırı ne olacak ?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
avukat değilim de ne ilgisi var?
-
İstinaf sınırı her yıl yeniden değerleme oranına göre artıyor. Şu an 28250 TL sınır. Ama şu detay önemli; istinaf sınırında davanın açıldığı yıldaki kira miktari esas alınır. Yani 2023de 24bin bedelli tahliye davası açıldı, karar 2024de çıktığı zaman istinaf sınırın altında kalır karar kesinleşir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
biraz hukuk terminolojisine uzak bir yorum yapmışsınız da ondan sorma ihtiyacı hissettim avukat olduğunuzu düşünmüştüm önceki bir kaç mesajınızdan
-
Benim durum tam da bu.
-
kira uyarlama davası olağanüstü durumlarda ifa güçlüğü dolayısıyla açılan bir davadır. kira tespit davası ise 5 yılı geçen kira ilişkilerinde söz konusu olabilir. son derece teknik bir konu olduğundan avukatla takip edilen işlerde bile basit usul hataları yapılması zaman ve para kaybına mal olabilir. iki davanın da yasal dayanakları birbirinden farklı ve nüanslar içerdiğinden size kira davalarında son zamanlarla çalışmış bir avukatla çalışmanızı tavsiye ediyorum. dosyayı bizzat görmeden yorum yapılınca da hatalı yorumlamak veya yanlış tavsiyeler vermek mümkün. umarım bir an önce davanız lehinize sonuçlanır.
-
Üstat zaten 6. yıl başlamadan en geç 30 gün önceden açmak gerekiyor ki 6. yılın başına etki etsin. Yani zaten 5 yıl dolmadan açıyorsun.
-
evet zaten bunda bir sıkıntı yok, hatta ihtarname ile dava açma süresi 1 yıla da çıkartılabilir. dava şartları farklı sadece
-
yani işte o zaman 5 yıl tam dolmadan 5. yıl içindeyken de açılabilir. keza biz 4 ay varken açtık.
-
peki kiracının henüz evde 3 yıl oturması istinafı etkilermi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İhtiyacınız samimi ve gerçek ise kiracının oturduğu sürenin önemi yok
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ne güzel konuştun helal olsun..
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Beyler bende de benzer süreç var.
ben geçen sene ev aldım ve hemen ihtar çektim. Aynı zamanda suan kiracının 5. yılı içerisindeyiz. Baştan cıkacağım diyen adam suan çıkmayacam diyeceğini bildiğim için ihtar çekmiştim. Eylül ayında hem tahliye davası hemde tespit davası açtım. mayıs 2024 e verildi davalar. bazı kişiler tespit davası iptal edilir diyor fakat kiranın geçerli olmasını istediğiniz dönemden 30 gün önceden davanın acılması gerekli diye kanun var. Bende 6 ay önceden açtım :)
mayısta hem tahliye hemde tespit davası görülecek. ilk duruşmada tahliye kararının verilebileceğini öngörüyorum. Kiracı istinafa gitsin 2-3 sene daha otururum diye düşünüyor ama bende aksine istinafı bekliyorum bakalım neler olacak göreceğiz. Bakacaaağğzz bakalım kimin bileği daha kuvvetliymiş.
-
İstinafta tanıdığınız varsa hemen çözülür. Burası türkiye
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Yargıtay kararı mevcuttu iki davanın birbiri ile ilgisi olmadığına dair.
Ben de aynı durumdaydım (yeni malik), ilk duruşmada tahliye geldi geçtiğimiz hafta.
Avukatım kira tespit davası açmamamı önermişti, oradan itiraz edip işi 1-2 celse uzatmalarına fırsat vermeyelim diyerek.
Karar henüz yazılmadı ama şimdiden istinaf dilekçesini hazırlamışlar.
Muhtemelen ben de kira tespit davası açacağım bu aşamada, en azından bedava oturmaya devam etmesin istinaf sürecinde.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X