Öncelikle Selamlar herkese, Ben iki adet bilgisayarı kıyaslamak istiyorum Şu bakımdan , Öncelikle kendi bilgisayarımın özelliklerini göstereyim size ;
Dostlar sorunum şöyle ben internet kafeye gittiğimde neredeyse özellikleri aynı olan bir bilgisayara oturduğum zaman orada bende olduğundan daha fazla FPS değeri alıyorum Size oradaki PC lerinde özelliklerini göstereceğim ;
Ekran kartımın çekirdek hızları oradakinden daha yüksek, İşlemcim turbo modunda oradakinden daha fazla GHZ Değeri verebiliyor. Sadece bende 8 GB onlarda 16 GB ram kullanılmış bu FPS değerini o kadar fazla etkiler mi ? 8 GB RAM bellek almamı tavsiye eder misiniz ?
Saygılarımla.
Her iki sistemde denk sistemler. Ramlerin fps ye birebir de katkısı yok. Olsa bile bi kaç fpsden ötesine geçmez. Yani 8 gb ramli pc de 60 fps alınırken 16 gb ramli pc de 80+ fps alınmaz. Hemen hemen yakın olurlar. Diğer donanımlara ve kurulu sistem ile programlara bağlı olarak bu değerler değişkenlik gösterir.
16 gb rame geçiş yapmak sisteminizi çok rahatlatır. Bolca bellek alanınız olur. Ama fps konusu için boş yere rame para vermeyin.
Aradaki fps farkları sistem ve kartın ayarlarıyla, oynanan oyunlarla alakalıdır.
Mesela hangi oyunda bu durum var ? Orda kaç fps siz de kaç fps ? Bakalım bi dediğiniz gibi uçurum var mı arada.
Tabi kafelerde tüm ayarlar kısılır. Görsellikten ziyade oyun akıcılığına bakılır. Sizde aynı oyunu kendi bilgisayarınızda, onlardaki windows ve oyun ayarları ile birebir aynı yaparak test edebilirsiniz. Bende kafe işletiyordum yakın zamanda kapattım.
Bizde görsellikten ziyade oyun akıcılığı için tüm windows ve oyun ayarlarını kısıyorduk. Böylece oyunlar akıcı oynanıyor, oyun içinden yüksek fps değerleri elde ediliyordu. Azcık görsel kaliteyi arttırınca aynen sizin ki gibi durumlar ortaya çıkıyordu.
Ben yine de arada aman aman bir fps farkı olduğunu sanmıyorum. O yüzden pekte sisteminizle uğraşmayın derim. Yine de test için oyun ayarlarından grafik ayarlarını orta ve düşük seviyeye alın, çözünürlüğü düşürün, fps farkının olduğunu zaten görürsünüz.
İşlemci ve ram farkı var daha ne olsun.
İşlemciler kafa kafaya. Hele ki fps konusunda fark yok gibi. Bi kaç fps fark olsa bile oyun içinde ya da gündelik kullanımda anlamanız test programları haricinde imkansız.
Ram miktarı ise fps yi birebirde kesinlikle etkilemez. Maksimum fark 5 fps civarı ancak çıkar. 4gb ile 16gb karşılaştırması olmadığı için ve de günümüz oyunlarında bi kaç oyun haricinde 8 gb gayet yeterli olduğu için bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
İşlemcilerin karşılaştırma ve benchmark testleri ise aşağıda; yani milimetrik farklar haricinde denk işlemciler. Sadece biri İ5 7500 daha güncel. Özellik farkı yok denilecek kadar düşük.