Şimdi Ara

İkinci el tavsiyesi:Thinkpad mi Latitude mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şu aralar bi laptop almayı düşünüyorum fakat gerek bütçem müsait olmadığı için gerek de bilgisayarla fazla uğraşmamak istediğimden (hukuk okuduğum için çalışmak lazım..) ikinciel bir laptop almayı düşünüyorum. İnternette biraz bakındıktan sonra gördüm ki Thinkpad'ler sağlamlığı, klavyesinin kalitesi gibi birçok özelliğiyle nam yapmış modeller. Hatta bi video da vardı sağlamlığı hakkında fikir veren:Durability of Thinkpad T40

Bir tane T40 buldum;160 gb ve pili de 2 küsür saat gidiyor
    Bir de diğer seçenek olarak Dell Latitude D610 lar var onların da genellikle harddiskleri 40-60 gb oluyor.

Bu ikisinin e 2. el fiyatları 350-400 civarında değişiyor.
    Şİmdi sorum şu ki , Thinkpad ler gerçekten sağlam makineler mi? Yada sağlamlıkları ne kadar sürer, 4-5 yıl ;daha fazla?
    Verdiğim para boşa gider mi ?İkinci el bi laptop çok sorun çıkartır da ikinci el bi Thinkpad o kadar sorun yapmaz mı?Bu ya da bşaka Thinkpad modellerinin "klasik" sorunları var mıdır belli bi süre sonra başgösteren?

Bunun yanında Dell nasıl? evladiyelik denecek kadr kaliteli mi Thinkpad karşısında???

IBM T40
    DELL D610

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bronyaur -- 24 Kasım 2009; 12:33:13 >

• Dostum,

Thinkpad'ler evet sağlam makineler. Ama sağlamlıkları ne kadar sürer? soruna tam cevap verilemez. Çünkü menteşesinin çelik olması, ekranının güvenlik barı olması, klavyeye sıvı döküldüğünde koruma sağlayan sistem vs. bunlar eriyip, yok olacak şeyler değil. Dolayısıyla bu yönden sağlamlığı devam edecektir.

Fakat ikinci el alıyorsan bazı durumları bilemezsin. Bir yeri kırıldı mı, düşürüldü mü, hor mu kullanıldı gibi...Ayrıca sonuçta bunlar kul yapısı. Kesinlikle bir şey olmaz demek zor. Diğer notebooklara nazaran elbet daha sağlamdır ama ters bir açıyla yere düşürürsün kırılır.

Benim ilk notebook'um r40 thinkpad idi. İlk aldığım günler koltuğun kenarına koydum. Şarj kablosu takılı. O arada da disk birleştiricisini çalıştırdım. Bir anlık dalgınlıkla ayağım kabloya bir takıldı. Öyle yerçekimi kuvvetiyle değil adeta yere çalma şeklinde yer yapıştı. Eyvahh! dedim, gitti notebook. Bir baktım yerde uzanmış ama hala disk birleştiricisi çalışıyor. Hiç bir şey olmamıştı.

Daha bir kaç hafta öncesine kadar ise r50e modelini kullanıyordum. 3-4 sene kullandım. Fakat adaptör girişinde bir sorun çıktı. Yapamadım, yaptırması da baya pahalı idi. Arızalı olduğunu anlatarak g.g.da sattım artık.

Velhasılı kesin birşey olmaz demek zor. Şimdilerde yine ikinci el olarak aldığım t42 modelini kullanıyorum. İnce, zarif ve r serilerine göre ek güvenlik özellikleri olan bir model. Dolayısıyla eğer temizini bulabilirsen elbette tavsiye ederim.

Thinkpad'ler benim için sadece notebook değil, bambaşka birşeydir. Kırmızı track point'i, simsiyah kasa ve klavyesi, mavimsi enter tuşu vs. Bunları bir notebook'ta göremezsem ısınamıyorum ona...

Dell'e gelirsek. Yakın bir akrabama almıştım ondan veya ona benzer bir modelden. Bunların içi sonuçta hep birbirine benzer. Dünyada 2 firma vardır işlemci üreten. İşte ekran kartı bir kaç firma vardır. HDD zira öyle vs. Bu açıdan çok fark olmayacaktır. Ama duruşu, klavyesi, menteşeleri vs. ile bir thinkpad'in verdiği güveni veremez Dell...En azından benim açımdan bu böyle. Farklı düşünenler olabilir. Onlara da saygı duyarım tabi. Zevkler, beklentiler farklı olabilir...

• ben de thinkpad'lerin bi şekilde namını duydum fakat özellikle review sitierinde bunların klavyesi böyle acaip ahım şahım anlatılıyor.

"What can I say about the keyboard, it is the best I have used. I like it better than my desktop keyboard. The keys are perfectly spaced and sized, keeping errors to a minimum. There is the right amount of travel when pressing the keys. Each key seems independent of one another and there is no flex. " notebookreview.com IBM T42 review

Bi laptop dükkanında r60e vardı onu denemiştim fakat döyle bi hisse kapılmamıştım. Sizinki T serisi olduğundan böyle bi kalite farkı var mı R serisi ile?

Alacağım laptopta aradığım şey makul bir hızda xp yi çalıştırabilmesi; zaten oyun yükleyemeyeceğime göre bu hızı yakalrım heralde??

Evet ben de thinkpad lerin tasarımına, tuş dizilimine o IBM logosuna bayılıyorum. :)
  • Klavyesi bence gerçekten fark yaratıyor. HP'den tut, Toshiba'ya kadar pek çok notebook elimden geçti. Hiçbirinde thinkpad'teki kadar rahat yazamıyorum. Örneğin eşimde hp var. Ekrana bakmadan 2 cümle yazsam, sonra baksam en az 3-5 harfin çıkmamış olduğunu görüyorum. En basit olarak bu örneği verebilirim. Zaten IBM'in bu klavyesinin ödüllü olduğunu duymuştum. Bunu zamanla kullandıkça sen de daha iyi anlarsın.

R60 klavyesi de aynı olması lazım. Yalnız Çinli Lenovo zamanında çıkan thinkpad'lerde bir kalite düşüşü olmuş mudur emin değilim.

XP'de sorun olmaz. Benim önceki r50e celeron 1.4m işlemcili 512 ramli bir notebook'tu. Hızdan yana bir sıkıntım olmadı.

Şimdiki t42 ise centrino 1.8, 512 ram idi ben 768'e çıkardım. Gayet güzel performansı var. Oyunları falan ben de oynamadığım için uzun süredir, bilmiyorum tabi. Ama güncel oyunları oynatamayacağı aşikar denebilir.

Ayrıca performans için: Yüklü ibm programlarını en azından pek çoğunu silmeni öneririm. Ivır-zıvır bir sürü programla geliyor. Bu da performansa olumsuz yönde etki ediyor.

Ve son bir tavsiye: Madem ikinci el alacaksın. HDD'indeki win+driverların bulunduğu ve bu sayade "access IBM" tuşuna basarak fabrika ayarlarına dönülebilen Recovery bölümünün olmasına dikkat et. Format işlemlerinde oldukça kolaylık sağlıyor. Her win kurulumundan sonra driver aramak zorunda da kalmazsın.

• o recovery bölümünü nasıl bulacağım ? direk bulunuyo mu harddiskte "REcovery" diye bi klasörde? eğer silinmişse geri getirme/yeniden kurma imkanı olur mu?

bi de ben mesela t42 alırsam ileride buna core 2 duo bi işlemci takma imkanım olur mu? riskli midir?

harddisk ya da RAM kapasitesinin ne kadara kadar artırılabilecğini nasıl öğrenebilirim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: bronyaur

o recovery bölümünü nasıl bulacağım ? direk bulunuyo mu harddiskte "REcovery" diye bi klasörde? eğer silinmişse geri getirme/yeniden kurma imkanı olur mu?

bi de ben mesela t42 alırsam ileride buna core 2 duo bi işlemci takma imkanım olur mu? riskli midir?

harddisk ya da RAM kapasitesinin ne kadara kadar artırılabilecğini nasıl öğrenebilirim?

Recovery bölümü kalsör şeklinde değil. HDD'in bir bölümü bu iş için ayrılıyor. Dosyalar orada bulunuyor. Bu herhangi bir müdaheleyi, yanlışlıkla silmek gibi, önlemek için gizli halde bulunur; windows üzerinden dahi gözükmez.

Bu bölümün var olduğunu anlamanın en kolay yollarından biri notebook açılırken "access IBM" tuşuna basmaktır. Eğer basıldıktan bir müddet sonra IBM'in recovery yazılımı açılıyorsa bu bölüm demek ki vardır. Veya atıyorum HDD'in 80GB'tır. Ama baktığında yaklaşık 75GB gözüküyordur. İşte bu 4-5 GB lık eksiklik o gizli bölmeden kaynaklanıyordur.

Core 2 duo işlemcileri takabileceğini sanmıyorum. Onlar ayrı bir platform, ve farklı yapıda anakart kullanıyorlar.

Anakartın desteklediği HDD ve ram kapasitesi için Lenovo'nun sitesinden yararlanılabilir sanıyorum. Dersen bir tahmin yap...250GB'a kadar IDE hdd ve 2 GB a kadar d-dram destekleyeceğini düşünüyorum. Belki daha üstü de mümkündür ama emin değilim.

Ayrıca denemelerimde XP li bir sistemde 1 gb Ram'den fazlası performansa pek etki etmiyor. Ben r50e zamanında 512 (256+256) rami 1 gb daha alıp 1256 MB yapmıştım. Baktım 512'ye göre hissedilir bir fark oluşmadı. Çıkardım sattım başkasına. Bu yüzden hadi 1GB yine kabul ama daha fazlası gereksiz bir masraf olacaktır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu bütçeye hangi 2. el telefon
    11 yıl önce açıldı
    Hangi Marka&Model 2. El
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.