merhabalar, sorum donanimla alakali oldugu icin buraya yazdim, yanlis bolume yazdiysam affola, dersimiz bilgisayar mimarisi ve hocamizin verdigi odev sorusu, tek bir memory (yada bellek) turunden , bilgisayar yapilabilirmi (yani HDD,RAM,ROM,vs. gibi farkli farkli memory ler yerine orn sadece RAM kullanilarak bilgisayar yapilabilirmi) , evet ise neden -+lari hayir ise neden?
goruslerinizi bekliyorum...saygilar
ne kadar saçma bir soru tabiki yapılamaz ram sadece verinin okunup yazıldığı alan mantık ve aritmetik herhangi bir işlem yapabilme yeteneği yok hocanız biraz tuhafmış
Uzun uzun tartışılacak ucu açık bir o kadar da saçma bir soru...
RAM : Hızlıdır ancak elektriksel anlamda bir gidip gelmede içindekileri kaybedersiniz. Pil vs ile çözüm bulunabilir ama rafine bir çözüm değil. ( RAM harddisk diye aratın)
ROM : Sadece Bios tarzı firmware yazılımları için gereklidir. Özel yazılımlar olmadan programlanamazlar. Hızlı yada yavaş olmalarının bir önemi yok.
HDD : Mekanik olanlar oldukça ucuzlar ve yavaşlar. Ancak 1 TB veri depolamak içinde başka şansımız yok. SSD ler geliyorlar, o zaman hız anlamında oldukça iyi gelişmeler olacak
Yani bu belleklerin her birinin kullanıldığı yer ayrı. Birbirlerinin yerine kullanmak gibi bir düşünce zaten baştan sakat bir düşünce.
Yapılmasa daha iyi olur. Rom bellek ön bellektir. Bilgisayarın açılışı ile ilgili bios bilgilerini içerir. Bu bilgilerin değiştirilmesi bilgisayarın açılmamasına neden olabilir. Özellikle konu ile ilgili bilgisi olmayan kullanıcıların bu bilgileri değiştirmesi çok sakıncalıdır. Hız aşırtması gibi denemeler mesela. Ram bellek ise bizim taktığımız belleklerdir. Miktarını anakarta bağlı olarak arttırabiliriz. Ama bütün bunların yanısıra harddisk ve cd sürücü gibi belleklere de ihtiyacımız vardır. Şimdi bütün bunları bir disk üzerinde birleştirebilir miyiz? Bu soruya cevabım neden olmasın. Mümkün mantık olarak. Bir diskin üzeri değişik bölümlere ayrılarak yapılabilir. Ama bildiğim kadarı ile piyasada böyle bir gelişme yok...
arkadaslar ilginiz icin tesekkurle... soru sacma gibi ama napim cevaplamam lazim..
simdi ramin romun hdd nin gorevlerini ,calisma tarzlarini belli bu 1 2cisi, soru OLURMU? OLMAZMI? (olur derseniz neden? olmaz derseniz neden?) dersimiz bilgisayar mimarisi, hoca da muhtemelen bisey biliyodur da sormus diye dusunuyorum,(yanlis anlamayin hocayi savunmuyorum)
arkadasimiz olur ama sacma olur demis , hocanin da istedigi cevap bu (eger cevap olarak ongorursek)orn. olur , ama bu bu gibi eksikleri olur dezavantajlari olur, ama bu artilari olur
arkadaslar sonucta hepsi bir Memory turu yada bellek turu hepsi bilgileri 0 ve 1 olarak kaydediyor,
ben sahsen bilgisayarimi USB den calisan OS ile calistirdim HDD olmadan ...saygilar
Ben de olmaz demedim. Bir disk (örneğin geniş kapasiteli ssd kart vb.) değişik bölümlere ayrılarak yapılabilir dedim. Ancak bios bilgileri gibi veriler erişilebilir olacağından sakıncalı olur. Bu eksi yönü. Ama eğer yapılırsa birkaç tane belleğin bir bileşende toplanması olacağından maliyet açısından artı olur...
bellegi bolumlere ayirarak mesela RAM i n bir bolumunu rom olarak bir bolumunu gecici HDD olarak diyelm kullanabiliriz diye dusuuyorum,sonucta RAM , hdd nin da gorevini gorebilir (gecici olarak, dosyalarin silinmedigini varsayarsak, veri kaydedebiliriz) ROM la olucani sanmiyorum cunku sadece okunabilir bellek HDD, ise de Ramin gorevini gorebilir mesela eksi yonleri yavas olacagi tabi...benim dusuncem boyle
yani ilk soru aslinda performans, fiyat, +,- leri kenara birakip yapilabilirmi yapilamzmi . #huysuzihtiyar tesekkurler
Söz konusu performans ise böyle bir makine bizi -şimdilik- tarih öncesine götürür. Çünkü anakartın üzerinde bulunan flash bios gibi devrelerin hızına şu an için ulaşacak bir disk yok. Ama yapılamaz mı? sorusunun cevabı teknolojik gelişmelerin hızına bağlı olarak gelecekte mümkündür. Özellikle nanoteknoloji konusundaki gelişmelerle...
Sadece bellek vasfinda bir urunler komple bir pc olamaz cunku icinde i$lem yapacak transistorler yoktur. Ha bellek adi altinda komple bir PC uretilebilir :) ama saf ram/bellek icin kullanilan maddelerle bir PC olu$turabilme imkani yoktur.
ilginiz icin tesekkurler...simdi benim bildigim HDD yi bazen RAM yerine kullanabiliyoruz(vista, win7 gibi) , RAM i da hdd yerine kullaniyoruz( bilgilerin silinmedigini varsayarsaK) , yanliz cevabinizdaki transistorler kafayi karistirdi biraz:)
quote:
Orijinalden alıntı: axiadam
Sadece bellek vasfinda bir urunler komple bir pc olamaz cunku icinde i$lem yapacak transistorler yoktur. Ha bellek adi altinda komple bir PC uretilebilir :) ama saf ram/bellek icin kullanilan maddelerle bir PC olu$turabilme imkani yoktur.
baska onerısı olan?
SSD ler çıktı.ilerde hızları kimbilir ne olur.bence olabilir gibime geliyor.ssd lerin bir kısmı "read only" bir kısmı kısa süreli kaydedilen bir kısmı da kalıcı belleklere bölümlenebilirlerse neden olmasın.ama teoride.
olsa bile -ekonomik olmayabilir -performansı kötü olabilir -birisi bozulsa hepsi bozulabilir
yanlışım varsa düzeltin.
ilgilenen arkadaslara tesekkurler...yokmu soyle goz doldurucu bi cevap verebilecek :S, son teslim gunu yarin... saygilar
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme