Şimdi Ara

İlk 5000'e girerseniz TIP mı yazarsınız MÜHENDİSLİK mi ? (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
361
Cevap
5
Favori
20.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tıbbın %10u ilk girişinde tusu kazanıyor

Geri kalanlarda bi şekilde bir sonraki girişlerinde vs. Bir uzmanlık kadrosuna yerleşiyorlar.

Yani tamam tus çok zor bir sınav fakat gerçekten isteyen biri 2-3 yıl Sonra bile olsa bir şekilde tusu kazanıyor

Benim çevremde Bolu'dan , Sivas'tan hatta özel Ufuktan bile mezun doktor tanıdıkların en kötü 3 senesinde tusu kazandılar .

Rekabet çok fazla , sınav çok zor ama gerçekten çalışıp isteyen adam bir şekilde kazanıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam tamam 3. 4.de kazaniyorda yas da 30a dayaniyor 4 sene de uzmanligi vad bu isin

• Doktorluk şarap gibidir yillandikca tecrubesi artar. ;)

• quote:

Orijinalden alıntı: Carmella

quote:

Orijinalden alıntı: muhsinsezal

quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

En kral mühendis olsan bile şu adam gibi olamazsın

İlk 5000'e girerseniz TIP mı yazarsınız MÜHENDİSLİK mi ?

o da en kral doktor olsa bill gates kadar meşhur olamaz

Bill gates hukukçu.

mezun değil harvard hukuk terk. ama yazılım endüstrisini kuranlardan biri olduğu için ve o zamana göre iyi bir dil olan basic ile altair'e yazdığı endüstri için çok önemli program için yazılım mühendisidir bence. Ayrıca bill gates birisine "adı geçen arkadaş hayatımda gördüğüm en yetenekli yazılımcıdır." diye bir yazı verse o yazı Türkiyede'ki 80 üniversitenin diplomasından daha geçerli olur

• quote:

Orijinalden alıntı: Epidoras

Doktorluk şarap gibidir yillandikca tecrubesi artar. ;)

mühendislik de ayran gibidir. Tazeyken tüketilir. Zamanla bayatlar
  • quote:

Doktorluk şarap gibidir yillandikca tecrubesi artar. ;)

Her meslek icin durum boyle ustad ama

• Yok hocam, muhendise laf soylemeyelim, muhendislerden ileride iyi yonetici olur. ;)

Yillanmis;

Doktor, kisinin gozunun akina bakarak guatr rahatsizligini anlar.

Muhendis, sirketin organizasyonuna, yapisina, calisanlarina bakar eksikleri anlar.

¤ verilen ornekler genel degerlendirme olmayip kisinin kendini gelisip gelebilecegi noktaya bir ornektir. ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epidoras -- 11 Eylül 2013; 13:53:37 >
  • Sadece mühendis değil, uzman doktor dışında tüm mesleklerde belli bir yaştan sonra değer kaybı yaşanır.

Zaten şirketlerde yaşlı elemanlar hep yöneticidir genelde. Ama herkes de yönetici olamaz. Piramitin tepesine çıktıkça pozisyon sayısı azalır.

Kariyer.net ten ilanlara baktığımızda 35 yaşını aşmamış ibaresini görürüz çoğu ilanda. Yönetici olarak daha ileri yaşlarda başka şirketlere transfer olmak mümkün olsa da, teknik işler yapan mühendisler için pek mümkün değildir bu belli bir yaştan sonra.

Şu anda fakültelerde okuyan onbinlerce mühendisin hepsi ilerde yönetici olamayacağına göre, bir çoğu 60'ı göremeden işlerini kaybedecek ve emekli olamayacaktır.

Bence.
  • Yahu cok vicdansiz ciktin sen :)

Adamlari emekli dahi etmiyorsun insaf :)

• ekşide bir yazı

başlığın adı: en büyük hayali memur olmak olan insan

kızmadığım insandır. neden mi? şimdi size teknik bir hesap yapacağım.

kapitalizm de işgücü de bir maldır, kullanım ömrü vardır ve çabuk bozulur (kullanılamazsa kaybolur)

özel sektörde pratikte bir insanın kullanım ömrü maksimum 30 yıl veya 50 yaştır (hangisi erken gelirse). bu süreyi aşan bir insanın kullanılması için ya o işte artık yönetici, ya da üstün yeteneklere sahip olması gerekir.

eğer bir insan bu iki yeteneğe sahip değilse, hiçbir işveren bu kişiyi devam ettirmeyecektir. tabi hata yapmadıkça kapı önüne şak diye koyamasa da ya köpek çekecektir (bkz: köpek çekmek), ya emekliliğe teşvik edecektir ya da en kısa zamanda açığını bulup postalayacaktır. çünkü onun işini yapan ve muhtemelen daha az ücret alan yetkin gençler vardır (genç dediğim toy 20likler değil 30-40 bandı)

eskiden türkiyede emeklilik yaşı çok küçüktü. 50, hatta 45 yaşında emekli olmak mümkündü. özel sektörün artık posasını aldığı adam için emekli olmak zor değildi, çünkü sosyal güvenlik sisteminden emekli olmuş, özel sektörden kazandığı birikimlerini tamamlamış oluyordu (ev, araba, arsa neyse) ama şimdi kadınlarda 60, erkeklerde 65 yaşa yükseldiği için, bir kişi, eğer özeldeyse, emekli olamayacağı için yaşlılığı risk altına girmeye başladı.

ama devlette bir kişinin işten atılması için ya yüz kızartıcı bir fiil (tecavüz, hırsızlık vs.) ya da ağır suçlar (cinayet, terör, çete kurmak) gerçekleştirmesi gerekir. bunun dışında bir memur atılamaz, inatla atılsa bile idari mahkemeye gidip kazanıp geri döner. bu şahıs, ekonomik ömrü özele göre tamamlansa bile devlette atılamayacağı için 10-15 sene maaş alıp okumakta olan çocuğuna veya evlenmekte olan çocuğuna yardım edebilir.

peki özel sektörde bir kişi devletten çok kazanamaz mı? kazanabilir. mühendis olarak 1000 lira alsan bile kafayı çalıştırıp yetkinliğini geliştirdiğinde bunun skalası 10 bine kadar ulaşabilir. ama bu verimli işgücünü ancak belirli bir yaşa kadar kullanabilir. bu yaş tavanına vardığında kendisi kadar donanımlı 35 yaşında birinin yanında, yaşlı duracaktır. 2005 model bmw 3 serisi bir araçla 2010 model bmw 3 serisi bir araç aynı donanımda olsa da, ikisi de aynı temizlikte olsa da, birinin motoru yaşlıdır, tercih edilmez mesela. haliyle 35 yaşında bir kişi, 50 yaşında bir kişiden daha tercih edilebilir konumdadır. devletteki adam en kötü 1500 lira alır, 2500 lira ile bitirir ama 2500 lirayı 45 inden emekli olana kadar alır.

özel sektörde biri yönetici olamaz mı? olabilir. ama bu bir piramittir, bir üstü için giderek azalan pozisyon vardır ve o pastanın talibi çok fazladır. birilerinin üstüne çıkmak için birilerini ezmek gerekir, oraya gelince de göz açtırmamak gerekir. bu sancılı bir süreçtir ve savunulan bir kaledir, 50 yaşında x biriminin müdürü olsanız da sizin kadar donanımlı 40 yaşındaki birine direnmek gerekir, üst yönetime hala kendini kanıtlayabilir olmak gerekir. (umarım aranızda hala "en çok çalışan benim, müdür olmayı ben hakediyorum" mottosuna inananınız yoktur). dikkat edilirse yönetici pozisyonu olmayan katmanlarda 50+ yaş kimse yoktur.

şimdi bu veriler ışığında pozisyonu sabit, tatili takışmadığı sürece garanti alabilecek, geleceği belli, rahatlıkla borçlanabilecek, kimsenin tavuğuna kış demedikçe kalabilecek ve bu tablodan sakınıp huzurlu geçirebileceği bir ömrü olan adama hak veririm. kaldı ki bunun yetkinlik isteyen, kpss+en az 2 kurum sınavı gerektiren üst düzey kadrolarda prestiji eklenirse (dpt, hazine, bddk, spk, tcmb, epdk, rk, ssm...) avantajlı bile olabilir.

özelde insanları iki şey cezbeder: çok para kazanabilmek ve yükselme isteği. ama şu da vardır, devlet 2 verir ama 1 alırken, özel 5 verir ama 10 alır. ama "yükseldim hohoy, daha fazla para alıyorum hohoy" ile bu farkedilmez. 10 tokat yiyip 2 kez yanağı okşanınca mutlu olur biri, çünkü insan özünde enayidir, kandırmayı bildikçe hep oyuna gelir.

08.07.2012 01:28
    sozlukte bulunmayan kelime

• Mühendislik okuyacağım. 10 yıl sonra editlerim.

• quote:

Orijinalden alıntı: NoobDotacı

quote:

Orijinalden alıntı: athensaus

1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.

Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor.

...
    Bu böyle üç nokta sonsuza doğru gider ben de limitini aldığımla kalırım:)

Siz yurdışına gitseniz ve orada aynı şekilde gidip mit de standford da vs yada daha düşük bir üniversitede yüksek lisans yapsaydınız siz de en az onun kadar para kazanmaz mıydınız ?

Ayrıca Benim tanıdığım çok fazla sayıda doktor var ve yemin ederim hiçbirinin altında bmw mercedes yok .

Saygı duyarım tabiki dedikleriniz doğru olabilir ancak eğer en iyi mühndisliklerde okuyup ambiane tabirle kalbur üstü mühendislik kadroları ve işlerine erişmiş bir mühendisle pek tabiki tıpta en iyi okullarda okuyup en iyi imkanları elde etmiş doktoru kıyaslamak gerekir diye düşünüyorum. Yani TR'de ilk 100'e girip Bilkent Elektrik-Elektronik yazan yurtdışına gidip en iyi okullarda master doktora yapan bir mühendis büyük ihtimalle ordan gelmez zaten ancak gelirse de türkiye de alacağı paralar türkiyede herhangi bir tıp fakültesini bitirip uzmanlığını da almış bir doktordan maalesef daha iyi olmayacaktır oysa ki bu mühendisi atıyorum hacettepe tıp bitirip uzmanlığını en iyi okullarda eğitim almış yurtdışına gitmiş bir doktorla kıyaslamak gerekir ki maddi olarak kıyaslamaya bile korkuyorum.
    Benim demek istediğim en iyi (iyiden kastım derece anlamında girilmesi ve mezun olunması zor okullardan mezun yoksa başka okullardan da çok iyi mühendisler çıkıyor kastım sadece kıyaslama yapmaktır) mühendis ücret olarak ortalama doktorla eş maalesef. En iyi doktor ise en iyi mühendisin çok ilerisinde.

İstisnalar kaideyi bozmaz ben genellemeden bahsediyorum yoksa sıradışı her birey hayat oyunun dinamiklerini bozup bu yukarıda yazdıklarımı çürütebilir ancak istatiksel olarak bu bir istisnadan öteye gidemez. Genele baktığımız da ise yurtdışına gitsem de en iyi okullarda master yapsam da ülkemizde normal (uzmanlığını almış) bir tıp mezunundan daha iyi imkanlara kavuşamam malesef hele çok iyi bir eğitim görmüş ve uzman doktorun imkanlarını hayal bile edemem.

Tabi işin zorluğu şartlar riskler bunlar tartışılır. Doktorun şartları daha zordur bunu kabul edebilirim ben sadece imkan ve fırsat eşitliğinde aynı şartlara haiz iki kişinin tıp veya mühendislik yazması durumunda elde edeceği maddi manevi sonuçlara kıyaslamaya çalıştım.

• Bu yazi tarihinden 3-4 ay sonra 657 sayili 50 yillik memurluk kanunun degisikliginde hazirlik calismalari basladi haberlerini internette bulmak mumkun o donemde siyasi intihar deselerde buna hukumet bu konuda oy kaybedecegiz diye yapilmasi gerekenden geri kalmayiz aciklamasi yapti. Bence bu kanun bir kac yil icinde yururluge girecek, sahsen guzel bir kanun degil ama yinede gerceklesecektir.

Ilavetten 47 yasinda zorlu holding bunyesinde makine muhendisi birinin sirketi 15 milyon dolar kar ettirecek proje gelistirerek 500k $ prim aldigini ve aylik 40k tl maas'a calistigini biliyorum. Sagdan soldan duyma varsayim haber degildir.

Kusura bakma hocam ama Muhendisleri bence cok eziyorsun... :)
    Bugun emekli oldugu halde sirketleri ile anlasip calisan 50 yas ustu insanlar var. Onlar is buluyorda muhendisler neden bulamasin?

• quote:

Bu yazi tarihinden 3-4 ay sonra 657 sayili 50 yillik memurluk kanunun degisikliginde hazirlik calismalari basladi haberlerini internette bulmak mumkun o donemde siyasi intihar deselerde buna hukumet bu konuda oy kaybedecegiz diye yapilmasi gerekenden geri kalmayiz aciklamasi yapti. Bence bu kanun bir kac yil icinde yururluge girecek, sahsen guzel bir kanun degil ama yinede gerceklesecektir.

Ilavetten 47 yasinda zorlu holding bunyesinde makine muhendisi birinin sirketi 15 milyon dolar kar ettirecek proje gelistirerek 500k $ prim aldigini ve aylik 40k tl maas'a calistigini biliyorum. Sagdan soldan duyma varsayim haber degildir.

Kusura bakma hocam ama Muhendisleri bence cok eziyorsun... :)
    Bugun emekli oldugu halde sirketleri ile anlasip calisan 50 yas ustu insanlar var. Onlar is buluyorda muhendisler neden bulamasin?

Sanırım soruyu şöyle sormak lazım: Hangi mühendis?

100 bininci olmuş birinin bile mühendis olabildiği bir ortamda yaşıyoruz artık.

Doktorluktaki skala ile mühendislikteki skala farklı.

Mühendislikte en kötü vaziyet, işsizlik, yahut 1.5 milyar maaş. En iyi durum ise bir şirkette üst düzey yönetici: 10 milyar üstü maaş

Doktorlukta en kötü vaziyet: pratisyen hekim, 3.5 milyar maaş. En iyi durum ise Prof Dr. 20 milyar üstü gelir.

---

İstisnai durumları saymazsak (çünkü nadirdir) Bir mühendisin özel sektörde alacağı maksimum maaş 5 ila 6 milyar civarındadır. Bu maaşları oldukça tecrübeli mühendisler alır.

Uzman doktorlar ise özel hastanelerde 10 milyarı ve bazen daha fazlasını görebilirler. Devlette ise 7'ye yakın bir maaş alırlar dönerle birlikte.

---

Yani mühendislikte doktor kadar para kazanmak mümkündür. Ama olayı kumar olarak düşünürsek, 18 yaşında iken mühendislik seçen biri riskli bir kağıda oynamıştır. Bir çok değişkenin doğru şekilde işlemesine bağlıdır kariyeri. Doktor ise okulu kazandığı gün hayatını garantilemiştir. Önündeki tek engel TUS'tur. İş tecübesi, yabancı dil, sertifikalar gibi şeylere ihtiyacı yoktur.

---

Burada sabaha kadar tartışsak bir yere varamayız. Boşver. Dün Drtus'ta bir konu gördüm, odtü elektronikte okuyan biri tıbba geçeyim mi diye sormuş. Biri hariç bütün doktorlar sakın ha, halimiz duman falan demişler. Mühendis arkadaşlarının maaşlarından bahsetmişler.

• Hangi muhendisligi dusunuyorsun?

Çap ve yandal yaparak mezun ol, farkin olsun cok faydasini gorursun ;)

• Valla dayi doktorlara da soruyorum hic senin bahsettigin rakamlardan bahseden yok

• Epidoras tıp yazacam deyip de doktorluğu kötülemen de bir garip doğrusu.

@Epidoras
  • Genel cerrahi uzmani akrabam var, ben doktor olmak istiyorum dedigimde kafayi mi yedin demisti.

2008-2010 yillarinda ozelde (istanbul)10k tl teklif ediyorlardi 12k istiyorum gitmiyorum diyordu. Bugun devlet 7k anca veriyor, ozeller eskisi gibi teklif yapmiyor, yilda 5-6k uzman hekim asistanligi bitirerek uzmanliga geciyor dedi.

Bende maneviyat icin tip istiyorum maddiyat 2. Planda bile degil dedigimde sunu soyledi.

Eger ileride maddiyat dusunursen doçent olamak icin ugraş.
    Eskiden uzman hekim aranan kisi idi, simdi docentler aranan kisi olmaya basladi ve para kazaniyor, ileri ayni anda iki yandal yapan doktorlar aranan kisi olacaklar.
    Ornek:
    6 yil okumus tus kazanmis genel cerrahi olmus yapti sana hic zaman kaybetmedi isen 11 yil kaybetti isen 13 yil falan. Bunun yanina 2 yilda onkoloji yan dalini yaptiginda farkin goze carpiyor birde genel cerrahi bransina gogus cerrahisi yaparsan normalde 4-5 yil yerine 3 yil asistanlik yapiyorsun.
    18 yil sonra 2 brans bir yan dal unvani aliyorsun. (Genel cerrahi, gogus cerrahisi ve onkoloji) bu sekilde ozelde 10k kazanilir, docent olursan uzerine bir 5 yil daha ekler 15-20k maas alirsin. Yas 45-50 olur.

Tek cumlede;
    Para kazanmak icin doktorluk bencillik ve tamamen yanlis bir tercih... maneviyat ve fedakarlik icin dogru tercih. Evet birde listeye sayginlik dahil edilebilir.

• Ustadim ilk yazimdan beri bir cok arkadasimla cakistigim nokta maddiyat kismi.

Ben her yazimda tip istedigimi ve mesleki zorluklari yazarak maddiyat icin degil ancak maneviyat icin okunacak bolum diyorum. Kotulemiyorum bizzat sahit oldugum gordugum mesleki avantajlarin yaninda gelen herkesin hasir alti ettigi noktaya deginiyorum.

Yoksa benim yazdiklarimdan etkilenip tiptan soguyacak insan varsa onun icindeki tip aski pamuk ipligine bagliymis demek duser bana.

• quote:

Hangi muhendisligi dusunuyorsun?

Çap ve yandal yaparak mezun ol, farkin olsun cok faydasini gorursun ;)

ODTÜ Bilgisayar müh. bu sene kazandım. Önce hazırlık tabi sonra yandal olabilir. Yandal ve çift anadalın arasında ciddi bir fark var mı
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.