Şimdi Ara

İlk defa optokuplör kullanıcam, ufak bir yardım ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Daha önceden hiç optokuplör kullanmamıştım. Şimdi ise bir devre için kullanmam gerek.
    Devre l297+l298 motor sürücü devresi. Acayip parazit var motorlar zangır zangır titriyor.
    Araştırmalarıma göre paraziti 74HC14 engelliyormuş, optokuplör de zaten izole etmek için güvenlik için.

Ben şöyle bir devre yaptım, eksik midir yanlış mıdır bilmiyorum ama mantığı böyle sanırım.
    Ordaki direncin değeri tam ne olmalı sizce ve eksikler nelerdir ?

• quote:

Orijinalden alıntı: yucelnet

Selam arkadaşlar.
    Daha önceden hiç optokuplör kullanmamıştım. Şimdi ise bir devre için kullanmam gerek.
    Devre l297+l298 motor sürücü devresi. Acayip parazit var motorlar zangır zangır titriyor.
    Araştırmalarıma göre paraziti 74HC14 engelliyormuş, optokuplör de zaten izole etmek için güvenlik için.

Ben şöyle bir devre yaptım, eksik midir yanlış mıdır bilmiyorum ama mantığı böyle sanırım.
    Ordaki direncin değeri tam ne olmalı sizce ve eksikler nelerdir ?

Tam olarak ne yapmak istediğinizi öğrenebilir miyim?

• quote:

Orijinalden alıntı: dnmhbr

Yukarıda yazdığım gibi amaç şu;
    PC parelel portunu izole etmek için optokuplör kulanıcam. LED olan yerden L297 ye sinyal girişi olcak ben deneme yapmak için led taktım.
    Parazitleri engellemek için de 74HC14 kullanıcam ama bu devreye şu an dahil değil.

Mesela işte bu devrenin sinyal girişlerine (CCW, CLK) optoküplör ile izole edip parelel porttan sürmek ve ayrıyettende parazit için 74HC14 entegresini kullanmak istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 2 Şubat 2013; 19:20:11 >

• quote:

quote:

Yukarıda yazdığım gibi amaç şu;
    PC parelel portunu izole etmek için optokuplör kulanıcam. LED olan yerden L297 ye sinyal girişi olcak ben deneme yapmak için led taktım.
    Parazitleri engellemek için de 74HC14 kullanıcam ama bu devreye şu an dahil değil.

Mesela işte bu devrenin sinyal girişlerine (CCW, CLK) optoküplör ile izole edip parelel porttan sürmek ve ayrıyettende parazit için 74HC14 entegresini kullanmak istiyorum.

ISIS'im bozulmuş benim.Tekrar kurmam gerek sanırım.Ayrıca PC817 ISIS'te mevcut değil.
    Aşağıdaki linkte NPN - OPTOKUPLOR kullanılarak hazırlanmış bir şema var.Umarım bir fikir verir.
    Bu arada enaz 1 saat uğraştım ama simüle edemedim bu şemayı.Sen devam et artık :)

http://320volt.com/wp-content/uploads/2008/12/opto-coupler-lojik-5volt-test.gif

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbr -- 2 Şubat 2013; 21:29:06 >

• quote:

ISIS'im bozulmuş benim.Tekrar kurmam gerek sanırım.Ayrıca PC817 ISIS'te mevcut değil.
    Aşağıdaki linkte NPN - OPTOKUPLOR kullanılarak hazırlanmış bir şema var.Umarım bir fikir verir.
    Bu arada enaz 1 saat uğraştım ama simüle edemedim bu şemayı.Sen devam et artık :)

Ben extra library yükledim ondan dolayı bende PC817 var.
    verdiğin linkte resim çıkmıyor.
    ama buldum resmi 12 voltluk olan.
    Seni de uğaştırdık valla.

Benin yaptığım devre sorunlu mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 2 Şubat 2013; 21:59:29 >

• Selamlar.
    Tavsiyem , opto nun 1 numaralı bacağına mesela 100Ohm ile +5VDC verip , 2 numaralı bacağı bir transistör ile şaseye vermeniz veya sürdüğünüz entegrenin çıkış akımı , bir ledi yakmaya yetiyorsa da arkadaşımızın verdiği linkteki şekilde uygulamanız. Yanlız , tek bir NPN ile sürerseniz opto yu , linktekinin tersi şeklinde çalışır. Yani data 1 iken çıkış 12VDC yani 1 , çıkış sıfır iken çıkış 0VDC olur. Linkteki devre , süren entegrenin çıkışını invert eder ( yani tersler ! ).
    Saygılar.
    Not : DeneME , yanılMA yöntemine hoşgeldiniz kardeşim. Adamlar boşuna fazla parça koymaz Siz anladınız onu... Hürmetler...
  • quote:

quote:

Ben extra library yükledim ondan dolayı bende PC817 var.
    verdiğin linkte resim çıkmıyor.
    ama buldum resmi 12 voltluk olan.
    Seni de uğaştırdık valla.

Benin yaptığım devre sorunlu mu?

internet tarayıcında sorun olmalı , mozillada da iede de açıyor..gif uzantılı.
    Extra library yüklemeyi bir başlık altında anlatırsan eminim birçok arkadaşa faydan dokunur.Elbette boş bir vaktinde.
    Senin devre ile benim yolladığım arasında sanki mantık hatası var gibi.Benim bulduğum daha olur gibi sanki.
    Konuya %100 hakim olmadığım için ifade edemiyorum ama yine de bir incele derim...
    isisde de simüle edersen , çalışırsa ekran görüntünü paylaşırsan çok çok faydalı olursun..
    NOT:DIŞTAN MÜDAHALE ETTİĞİN İÇİN , KISADEVRE VS. GİBİ DURUMLARDA PC ANAKARTINI YAKABİLİRSİN.AKLINDA BULUNSUN.
    DİKKAT ET , PİRE İÇİN YORGAN YAKMA.
    Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbr -- 2 Şubat 2013; 23:08:04 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Selamlar.
    Tavsiyem , opto nun 1 numaralı bacağına mesela 100Ohm ile +5VDC verip , 2 numaralı bacağı bir transistör ile şaseye vermeniz veya sürdüğünüz entegrenin çıkış akımı , bir ledi yakmaya yetiyorsa da arkadaşımızın verdiği linkteki şekilde uygulamanız. Yanlız , tek bir NPN ile sürerseniz opto yu , linktekinin tersi şeklinde çalışır. Yani data 1 iken çıkış 12VDC yani 1 , çıkış sıfır iken çıkış 0VDC olur. Linkteki devre , süren entegrenin çıkışını invert eder ( yani tersler ! ).
    Saygılar.
    Not : DeneME , yanılMA yöntemine hoşgeldiniz kardeşim. Adamlar boşuna fazla parça koymaz Siz anladınız onu... Hürmetler...

evet abi anladım demek istediğinizi

• quote:

internet tarayıcında sorun olmalı , mozillada da iede de açıyor..gif uzantılı.
    Extra library yüklemeyi bir başlık altında anlatırsan eminim birçok arkadaşa faydan dokunur.Elbette boş bir vaktinde.
    Senin devre ile benim yolladığım arasında sanki mantık hatası var gibi.Benim bulduğum daha olur gibi sanki.
    Konuya %100 hakim olmadığım için ifade edemiyorum ama yine de bir incele derim...
    isisde de simüle edersen , çalışırsa ekran görüntünü paylaşırsan çok çok faydalı olursun..
    NOT:DIŞTAN MÜDAHALE ETTİĞİN İÇİN , KISADEVRE VS. GİBİ DURUMLARDA PC ANAKARTINI YAKABİLİRSİN.AKLINDA BULUNSUN.
    DİKKAT ET , PİRE İÇİN YORGAN YAKMA.
    Kolay gelsin.

Extra library olayını anlatırım en kısa zamanda o devreyi de denedim çalışıyor.
    Benim en baştaki yaptığım devre de çalışıyor, tek sorun acaba doğru mu, yani kullandığım optokuplörün çalışma mantığı için uygun mu kullandığım malzmeler, o amaçla sordum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Selamlar.
    Saygılar.

evet abi anladım demek istediğinizi

5V ve 1 arasına 1k ohm direnç koy.
    2'yi GND'le.
    R1 - 1 arası köprüyü sil.
    R1'i 10k yap.
    R1'e üstten 12V ver.
    LED aynı şekilde bağlı kalsın.

Denemelerini paylaşırsan sevinirim.Ben yapamıyorum , merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbr -- 2 Şubat 2013; 23:33:49 >

• senin dediğin değişikliklere göre ben çıkışa 12 volt elde ederim ve entegreye sinyal olarak 12 volt verirsem anında dumanlamaya başlar.

benim devrede şu anda bir sorun yokmuş araştırmalarıma göre fakat isis de simüsyonda dikkat ettim (+5) ve (0.18) volt veriyor. Yani tam (0) volt vermiyor. Acaba sorun olr mu diye dşünüyorum.

Senin dediğin devrede de +12 ve 0.23 volt oluyor.
    Biraz daha kurcalayım bakalım.
  • quote:

senin dediğin değişikliklere göre ben çıkışa 12 volt elde ederim ve entegreye sinyal olarak 12 volt verirsem anında dumanlamaya başlar.

benim devrede şu anda bir sorun yokmuş araştırmalarıma göre fakat isis de simüsyonda dikkat ettim (+5) ve (0.18) volt veriyor. Yani tam (0) volt vermiyor. Acaba sorun olr mu diye dşünüyorum.

Senin dediğin devrede de +12 ve 0.23 volt oluyor.
    Biraz daha kurcalayım bakalım.

12V'u 5V yap. R1'i de 5k ohm yap (%50 - ).12V verilmez evet.Saçmalamışım :)
    Kurcala bakalım merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbr -- 3 Şubat 2013; 0:39:04 >
  • Selam arkadaşlar.

Şimdi bu devrenin başına 74HC14 koyduğumda sinyal tersleniyor ve bu yüzden bir tane daha 74HC14 koymam gerekiyor.
    PC ye parelel portatan bağlanan cihazlarda optokuplörlerin girişine veya çıkışına 74HC14 kullanılmasının tam amacı nedir?
    Bir abimiz parazitleri engellemek için olduğunu söylemişti.
  • Devre çalıştı fakat şöyle bir sorun var.
    Devre sadece + ve - besleme verdiğimde yani 74hc14 çalışır durumda ve optokuplör de aktif halde iken(NOT: SİNYAL yok iken) daha pc den vb. sinyal yok iken sinyal çıkşına bağladığım led azıcık yanıyor. Sinyal girişine bir kablo bağladım ve eski kutbuna soktum söndü. sonra + kutbuna bağladım parlak yandı.

Şu an tek sorun boşta iken ledin az da olsa yanması.

Eğer PC deki parelel portun çıkışları normalde (-) ise sorun olmaz. Fakat boşta iken hiç bir sinyal yoksa elektrik akımı az da olsa oluyor.
    Sizce nedeni nedir ?
  • quote:

Devre çalıştı fakat şöyle bir sorun var.
    Devre sadece + ve - besleme verdiğimde yani 74hc14 çalışır durumda ve optokuplör de aktif halde iken(NOT: SİNYAL yok iken) daha pc den vb. sinyal yok iken sinyal çıkşına bağladığım led azıcık yanıyor. Sinyal girişine bir kablo bağladım ve eski kutbuna soktum söndü. sonra + kutbuna bağladım parlak yandı.

Şu an tek sorun boşta iken ledin az da olsa yanması.

Eğer PC deki parelel portun çıkışları normalde (-) ise sorun olmaz. Fakat boşta iken hiç bir sinyal yoksa elektrik akımı az da olsa oluyor.
    Sizce nedeni nedir ?

Ledi direnç ile optonun 4 nolu bacağı arasına seri şekilde bağlarsan opto aktif olduğunda led yanar diğer durumda sönük kalır . Şekildeki bağlantıda led enerjisini direnç üzerinden direk alıp eksi de bağlı olduğu için opto aktif olmasada yanar. Daha sonrada led yerine transistör kullanarak daha yüksek akımlı elemanlar sürebilirsin.

• sinyal girişine 10 k ile ground a bağladım sorun çözüldü.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.