Şimdi Ara

ince ac adaptör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    kullanmakta olduğum bir takım aletin ac adaptörü var.
    Watt değerleri değişmekle beraber aşağı yukarı değerler aynı. Dell marka bir dizüstü bilgisayarın 19.5V 4.62A değerinde bir adaptörü var.
    Diğer adaptörler ile güç olarak yakın olmasına karşın boyut olarak diğer adaptörlerin üçde biri kadar.

Kafama takılan diğer adaptörlerin boyutları büyük iken, bu bilgisayarın adaptörü nasıl oluyorda bu kadar ince olabiliyor. Üretim faktörü boyutu bu denli etkileyebiliyormu.

• adaptor var adaptor var.

switch mode adaptorler cok kucuk ve hafiftir. buyuk diye tabir ettiginiz adaptor trafolu adaptordur.
  • Öncelikle switch mode, 120 ve 220 volt ile çalışabilen adaptör diye biliyorum. Bu doğrumudur. İkinci olarak adaptörün trafolu olması ne gibi bir katkı sağlar Yada trafo olmayan modelde ne kullanılıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eğer laptop adaptörü bir motor çalıştırmak için imal edilmiş olsaydı boyutu 3 katı olabilirdi.

O sizin bir takım aletler dediğiniz aletlerin adaptörü trafolu ise cevabım şu olur;

SMPS (Switch Mode Power Supply ) akımın yüksek frekansla anahtarlanıp trafoya verilmesiyle oluşuyor.SMPS mantığı iletkenin daha yüksek frekanslarda daha çok yükü taşıyabilmesi. Frekans ne kadar yüksekse kablo o kadar yüksek akımı karşılayabilir. Frekans ne kadar yüksekse ;örneğin 1 mm tel normal trafolarda 20 w güç taşıyabilirken ortalama bir smps de 200 w lara kadar çıkılabiliyor . Hal böyle olunca trafonun kabloları daha ince oluyor. Daha ince olunca da trafonun nüvesi küçük oluyor. Nüvesi daha küçük olunca da trafo daha küçük oluyor

http://www.youtube.com/watch?v=Rt3GjyoOAXs&feature=relmfu

linkindeki videonun 04:46 ile 7:30 arasını izle

Trafolu güç kaynakları daha düşük frekansla anahtarlama yaparlar. Smpsler ise yüksek frekansla. Buna göre ;
    "Bir iletkenin frekansı ne kadar yüksekse o kadar fazla güç daha ince iletkenlerle taşınabilir " mantığıyla hareket edersek smps (laptop adaptörlerinde kullanılan) güç kaynaklarının trafosunun boyutunun daha küçük olduğu, bu sayede genel boyutunun daha küçük olduğu söylenebilir.
    Zaten güç kaynaklarınının hacminin çoğunu trafo kaplar ...

Tamamen kendim yazdım ilk defa böyle birşey yazyorum çok heycanlandım.

İlla ki yanlışlarım vardır. Bilenler düzeltsin ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 20playback -- 28 Eylül 2012; 17:08:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: senavi

Öncelikle switch mode, 120 ve 220 volt ile çalışabilen adaptör diye biliyorum. Bu doğrumudur. İkinci olarak adaptörün trafolu olması ne gibi bir katkı sağlar Yada trafo olmayan modelde ne kullanılıyor.

120ve 220 volt olayı trafolularda da olur . Trafolu olması bir katkı sağlamaz. Boyutu büyük olur

Trafo olmayan modelde gene trafo kullanılıyor. Ama normal trafolara göre çok daha küçük ...
  • Cevaplar çok güzel oldu. Teşekkürler. Mini wikipedia gibi :)
    Bu söylediklerin ile alakalı biraz araştırma yapayım. Bazı terimlere yabancılığım var.

Bu arada örnek olarak baz aldığım diğer adaptörlerde temelde notebook adaptörü ve watt cinsinden değerleri aynı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senavi -- 28 Eylül 2012; 17:18:12 >
  • quote:

Cevaplar çok güzel oldu. Teşekkürler. Mini wikipedia gibi :)
    Bu söylediklerin ile alakalı biraz araştırma yapayım. Bazı terimlere yabancılığım var.

Normaldir
  • quote:

"saç nüveli trafolarda ses frekans sınırlarında kullanılırlar"

Ses frekans sınırlarından ben insan kulağının dyabildiği 20hz 20 khz arasını anlıyorum ... Yani bizim bildiğimiz trafolu güç kaynaklarının trafosu ses frekans sınırlarında(20khz) kullanıalbilirimi?

Saç trafoların 400 hz ye kadar çalışabildiğini duymuştum

?
  • evet mevzular böyle derinlere girerseniz çok ayrıntı var ben şunu söylim boyuna posuna aldanmayın piyasada üzerindeki değerleri taşımayan bir çok adaptör var dikkat etmek lazım
    özellikle pc psu larında ışıklı fanlar rengarenk kablolar felan insanın gözünü boyuyorlar
  • Okuduklarımdan anladığım switch mode, giriş voltajı ile değil trafoda kullanılan akımın frekansı ile alakalı. Doğru mu?

• switch mode de bir tırafo çeşidi frekans yükselince transfer hızlanıyor daha fazla manyetik aktarım gerçekleşiyor ve daha büyük trafolardan kurtuluyorsunuz switch mode dc güç kaynağı ile beslenen cihazların güç ihtiyacını
    karşılamak amacıyla ortaya çıkmış switch mode lu bir adaptörün sağladığı enerjiyi normal trafolu bir adaptörde alamayız yani aynı boyutta olmazlar ve trafolu güç kaynakları sürekli ısınırlar ve ısı gittikçe artar

switch mode teknolojinin sunduğu bir nimetdir günlük hayatta kullandığımız bir çok cihazın cep telefonu ve benzeri ürünlerin şarj cihazları switch mode ludur eskiden hatırlarsınız cep telefonların şarj cihazları trafolu idi
    ve oldukça büyükdüler ve kontrolsüzdüler yani cihaza zarar verenekadar şarj işlemi devam ediyordu içlerinde bir trafo bir condansatör ve köprü diyottan başka birşey yoktu şimdi ise şarj cihazları akıllı diye tabir ediliyor
    yani şarj işlemi bitince cihaz akımı kesiyor ve hem tehlikeyi azaltıyor hem tasarruf sağlıyor ayrıca yüksek ısı, yüksek voltaj, kısa devre gibi olaylara karşıda korumaları var kesinlikle mükenmel

eğer bilgisayarların güç kaynakları sadece trafolu olsaydı kasanın yarısı kadar olurlardı benim psu da 12v 4x 20a yazıyor böyle bir trafoyu düşünemiyorum bile fakat trafonun kullanılması zorunlu olduğu yerlerde var

• Peki frekansı yükseltmek için hangi devre elemanı kullanılıyor.

• bir çok devre elemanı var ayrıntısına girersek içinden çıkamayız

http://320volt.com/wp-content/uploads/2009/12/250watt-smps-devre-semasi-tl494.png istersen bir bak
  • quote:

Orijinalden alıntı: alialtin

bir çok devre elemanı var ayrıntısına girersek içinden çıkamayız

http://320volt.com/wp-content/uploads/2009/12/250watt-smps-devre-semasi-tl494.png istersen bir bak

Resmi göremedim. Hot link koruması var.
    Konu linkini gönderebilirmisiniz

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: alialtin

bir çok devre elemanı var ayrıntısına girersek içinden çıkamayız

Resmi göremedim. Hot link koruması var.
    Konu linkini gönderebilirmisiniz

böyle bir devresi var
     ince ac adaptör

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.