|
İngiliz girişim, ultra hafif elektrikli spor otomobillerini tanıttı

-
-
70 bin dolar. 92 bin dolar
Hahahahahahahhahahhahahah
Kedi buysa ciğer nerede
Ciğer buysa kedi nerede
Hedef kitle kim acaba. Bi kaç Hollywood özentisi dışında kim alır lan bunu :)
-
Elektrikli otomobillerin de istenildiğinde hafif yapılabileceğini göstermesi açısından güzel örnekler ancak teknolojisinin yüksek maliyetleri yüzünden yaygınlaşıp sıradan binek otomobillerine kadar ineceğini sanmıyorum.
-
Şunu hatırlatmak isterim. Ortalama standartlarda araçlar Türkiye de 1,7-2 milyon tl bandında geziyor. 55-60 bin $ arası. Rutin araçlarımız.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bu güçte ki spor otomobiller için fiyatları gayet iyi aslinda.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tek sorun ne kadar güvenli olacağı,
Butik üretim olduğu için büyük bir ihtimalle Ncap veya IIHS kaza testlerine girmeyecek bir araba,
Bu araçlara verebilecek seviyede param olsa, trafikte kullanmaktan imtina ederdim....
Diğer yandan hafif olması çok iyi, 895kg ağırlık ile 3.5sn 100e çıkan bir araç 400km civarı menzil veriyor ise, ortalama 50kwh batarya vardır, sakin sahil gezintisi de yapılabilir, hızlı akan trafik yerine....
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Butik üretim de olsalar asgari güvenlik normlarına uymak zorundalar. Aksi halde trafik ruhsatı alamazlar. Elbette butik üreticilerle seri üretim yapan firmalar tıpa tıp aynı normlara tabii değiller ama dediğim gibi, asgari güvenlik şartlareını karşılamak zorundalar. O yüzden güvenliğin ciddi bir sorun olacağını düşünmüyorum.
Güvenlikten çok maliyet burada öne çıkıyor zannımca. Muhtemelen yoğun karbon-fiber kullanımı var ve karbon fiberin kendisi de imalatı da ucuz değil.
-
Araçlar tasarımlarında Ferrari çağrışımları var. Hoş duruyorlar...
-
Forza Horizon 6'da kullanırız insallah :)
-
Bu tip firmalar bir süre sonra batıp kapatıp gidiyor. Bu aracı aldın, firma kapanırsa nasıl destek alacaksın? Bataryası arızalandı ne yapılabilir?
O yüzden bu tip yeni girişim firmalarına pek sıcak pakamıyorum.
-
Spor araba ve hafiflik ikisi bir arada güzel olmaz. Araba hafif olursa hız yaptığında virajlarda takla atarsın. Hızlı olmasının yanında iyi bir ağırlık dağılımı olması gerekiyor. Sırf hafif olsun diye bir spor araba piyasaya sürersen bu iş yürümez.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Martoy, Tortoy, a.i.t.m. kullanacak sacın kalınlığına veya çarpışma direncine karışmıyor okuduğum kadarıyla, sadece genel yönetmeliklere ve regülasyonlara uyumlu olmasını istiyor ve sağlıyor.
O yüzden her üretilen araba aynı güvenliğe sahip değil,
Ayrıca Ncap veya IIHS testleri de zorunlu değil, üreticiler test yaptırmak zorunda değil,
Kısaca maliyet evet önde geliyor, bunun sonucunda da tüm üreticiler zaten kaliteden taviz veriyor,
Böyle küçük üreticiler daha çok taviz veriyor, kısacası böyle kuvvetli olan araçların şasileri daha çok önemli iken, ben şahsen yoğun sokak kullanımı için güvenmezdim.
Malum üstündeki batarya 50kwh olsa, ortalama ağırlığı en az 300km olacak, geriye de 550kg gövde ağırlığı kalıyor, kaza anında kendi ağırlığının yarısını geçen bir kütle ile bu gövde nasıl başa çıkacak bilinemeyecek...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz_sea -- 18 Mart 2025; 20:20:20 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Bizdeki tip onay prosdürlerinin bir önemi yok. Araç İngiltere'de üretiliyor ve İngiltere AB'den ayrılmasına rağmen hala AB regülasyonlarını uyguluyor. AB regülasyonları taşıt çarpışma kriterlerini aşağıdaki 4 regülasyonla belirlemiş ve tüm üreticiler araçlarını bu regülasyonların öngördüğü çarpışma şartlarına göre üretmek zorundalar. Ayrıca Ncap çarpışma testi yapmasa bile ilk kez üretilen taşıtlarda tip onayı için AB'de çarpışma testleri yapılıyor.
Directive 74/297/EEC steering
Directive 96/27/EC side impact
Directive 96/79/EC frontal impact
UNECE Regulation 29. cab strength
2009 tarihli tip onay regülasyonu:
2020 tarihli genişletilmiş tip onay regülasyonu brief:
Technical harmonisation in the EU - European Commission
Çarpışma testleri - tip onay için brief:
Dolayısıyla bu regülasyonlara göre üretilmemiş hiç bir aracın AB içinde satılması mümkün değil. Ncap olup olmamasının belirleyici bir yanı yok. NCap ve IIHS testleri zorunlu değil çünkü bu testlere benzer testler zaten tip onayı esnasında hem ABD'de hem de AB'de yapılıyor.
Benzer bir durumu motosiklet kaskları için verebilirim. Avrupada SHARP, ABD'de SNELL adlı 2 bağımsız kuruluş motosiklet kasklarını ayrıntılı testlere tabii tutuyor ve skor yayınlıyor. Bu testlere katılım zorunlu değil ama firmalar gönüllü olarak katılıyor çünkü prestij sağlıyor. Öte yandan bu testlere girmeyen marka ve modeller de var. O zaman bunlar güvensizdir mi diyeceğiz? Hayır çünkü tüm kasklar ABD'de DOT, AB'de ECE tip onayı almak zorunda ve bu onay alınırken kasklar zaten test ediliyor.
Aynı şey Ncap ve IIHS için de geçerli.
Bu nedenle söz konusu otomobil modelleri güvensizdir demek pek doğru değil. Ayrıca saç kalınlığı çarpışmada güvenliği etkileyen bir unsur değildir. Önemli olan şase çarpışma ve absorbsiyon karakteristikleri ile kabin çökme direncidir. şase günümüzde tamamen karbon fiberden yapılabilir. Bisiklet ve motosikletlerde yıllardır karbon fiber şaseler kullanılıyor. karbon fiber hem çelikten çok daha hafif hem de daha mukavim bir kompozit malzemedir. karbon-fiber, çelik karışımı bir şase yeterli güvenliği sağlar. Öyle olmasa 300 kms hızlarda takla atan F1 araçları paramparça olurdu. Onlar da karbon-fiber ağırlıklı malzeme ile yapılıyor ve ağırlıkları 600 kg civarı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X