Şimdi Ara

İngilizce hazırlık senesi ve hazırlık atlama (Proficiency) sınavı tavsiyelerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
20
Favori
6.685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • %30 ingilizce bölüm kazanırsanız büyük ihtimalle, %100 ingilizce bölüm kazanırsanız kesin olarak zorunlu ingilizce hazırlık senesi süreciniz olacak. Geçtiğimiz yani 2017-18 döneminde hazırlık okumuş birisi olarak birkaç tavsiyede ve kaynak önerilerinde bulunmak istedim.

Öncelikle, eğer hazırlık okumak istemiyorsanız çoğu okul ağustos sonu ya da Eylül başında hazırlık atlama yani proficiency sınavı yapıyor. Kimi okullarda sadece test ve writing kompozisyon olurken kimilerinde de bunlara ek olarak listening ve speaking de oluyor. Bu sınavdan geçerli not alırsanız zorunlu hazırlığa kalmadan birinci sınıftan başlıyorsunuz. Ancak Proficiency sınavları YDS düzeyinden daha hafif olsa bile oldukça zor ve gelişmiş bir dilbilgisi & kelime haznesi istiyor. (En kötü b2)

Beginner - Elementary: A1
    Pre intermediate: A2
    İntermediate: B1
    Upper Intermediate: B2
    Advanced: C1

Bu da genel kabul edilen ingilizce seviyeleri düzeyidir. Eğer Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Bilkent gibi okullarda hazırlık okuyacaksanız dönem başında en kötü B1 seviyesinden başlamanızın faydası çok büyük olur, zira araştırdığım kadarıyla o okulların ingilizce seviyesi ağır siklet kalıyor Marmara, dokuz Eylül, İstanbul Üni hazırlıklarına göre.

Ben İstanbul Üni hazırlıkta okudum, fakat en büyük hatam lise ve ortaokul boyunca sıfır temelle hazırlığa başlamış ve ocak ayına kadar yan gelip yatmış olmam, ki Ocak ayında daha A1 düzeyindeydim. İÜ'nin hazırlığı hafif siklet sayılsa bile benim gibi sıfır temeli olanlar için o bile çok ağır gelecektir. Bu yüzden zaten 25-30 kişilik sınıfta dersler verimsiz geçecektir. Ortalama geçme notu çoğu okulda 65-70, bizde de 70'di. Eğer dönem sonunda ortalama 68 dahi olsa sınıfta kalınıyor ancak Eylül ayındaki üniversiteye yeni kaydolanların da hazırlık atlamak için girdiği Proficiency sınavına girilebiliyor sınıfı geçmek için. Sınıfın %90'ı, okulun %65-70'i sınıfta kalmış yani proficiency sınavına, ki onlardan biri de maalesef benim. Ocak ayında sonra yavaş yavaş kendime gelmeye başlamama rağmen temel zayıf olunca öyle sosyal fen çalışır gibi çalışmak işe yaramadı çünkü tıpkı tohumun filizlenmesi gibi dilin kafada oturmaya başlaması da belli bir zaman gerektiriyor. Haliyle esas çalışmam gereken kitaplara haziran ayında başlamak zorunda kaldım, ki aşağıda önerdiğim kitapların çoğuna başlamış ve bitirmiş olsaydım buralara kalmazdım. Şu an B1 düzeyine gelsem de proficiency sınavından en az 70 gerektiği için pek kalma riskim geçme ihtimalinden daha yüksek. Önerdiğim kitaplardan tam takır başlamadıklarımın sayısı daha yüksek, bu yüzden profesyonel bir tavsiye konusundan uzak olsa da bu kaynakların hemen hepsini ingilizce öğretmenlerinin tavsiyeleri ve uzun araştırmalarım sonucu temin ettim ve biraz karıştırdım içlerini. Yine

Bu yüzden eğer hafif orta siklet bir ünide hazırlık okuma ihtimaliniz varsa şunları tavsiye edebilirim.

Temeliniz zayıfsa

1)

+

2) İngilizce hazırlık senesi ve hazırlık atlama (Proficiency) sınavı tavsiyelerim

Bu iki kitabı birlikte götürmeniz öğrenmeyi pekiştirmek açısından daha faydalı olacaktır ancak sadece birini almak isterseniz de English Gramer Today derdim.

3) Duolingo uygulamasını bitirmeye çalışmanızın faydası büyük olur. Hatta şimdiden günde hiç değilse 15-20 dakika ayırırsanız Eylül başında ön temeli atmış olursunuz

4) Voscreen adlı uygulama, listening açısından rakipsiz. 10-15 saniyelik film sahnelerini, ingilizce seviyelerine göre ayırarak gösteriyor ve çeviri yapmanızı sağlıyor dinlerken.

5) Kelime ezberini edebiyata çalışır gibi kelime kelime yazarak ezberlemek uzun vadede etkisiz ve geçici olacaktır. En etkili yol tekrar tekrar görmek ve pekiştirmek. Bunun için de Gramer kitapları, Duolingo, Memrise gibi uygulamalar oldukça etkili. Aynı zamanda başlangıç ve orta düzeye uygun hikaye kitaplarından Stage 1-2-3-4-5 seviyelerinde olanları seviyenize göre adım adım tavsiye ederim kelime haznesi için.

Eğer bu kitapları bitirdiyseniz ya da seviyeniz başlangıç üstü, orta düzeye yakın ise,

6) İngilizce hazırlık senesi ve hazırlık atlama (Proficiency) sınavı tavsiyelerim

Bununla birlikte gramerin ilk büyük temeli atılmış olur

7)İngilizce hazırlık senesi ve hazırlık atlama (Proficiency) sınavı tavsiyelerim

Bu iki kitap ise hazırlığın ana kısmını oluşturan reading ve writing için olmazsa olmaz kaynaklar, zaten hazırlıkta da istenecektir öğretmenler tarafından.

8) Eğer ingilizce seviyeniz hazırlık başında dahi en kötü B1 düzeyindeyse, diğer gramer kitapları yerine daha gelişmiş düzeye hitap eden bir gramer kitabı arıyorsanız,

9) Temeliniz şimdiden B1 düzeyindeyse ve zorunlu hazırlık okumak yerine Ağustos sonu ya da Eylül başında okulunuzda olacak Proficiency hazırlık atlama sınavına çalışıp geçmeyi hedefliyorsanız ya da benim gibi dönem sonunda ortalamadan kalacak olursanız,

Hem sınava yönelik kelimeler hem de gramer konuları var. Aynı zamanda proficiency deneme sınavları var kitapta, ki o soruları gördükten sonra zaten proficiency sınavından korkmaya başladım.

+

Ağırlıklı test sınavı olacağı için bu soru bankasının elden geçirilmesi oldukça faydalı olur.

Tüm bunlar yeteri düzeyde bir kaynak sağlayacaktır tabi Odtü, Boğaziçi gibi hazırlık sınıfları ağır siklet olduğu için esas tavsiye kitlesi Marmara, İÜ, dokuz Eylül düzeyindeki hazırlıklara yönelik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dantesneo -- 4 Temmuz 2018; 20:56:54 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Hay... keşke sene başında böyle bi konuya denk gelseydim devamsızlıktan kaldım 18 gün sonra sınav var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En iyi yöntem yabancı manita bulmak ama bu sefrde essay falan yazamıyorsunuz ona göre sjsjsjsjs

• Youtube üzerinden soru çözüm teknikleri izleyin 👍👍

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • +

• Faydalı

• up faydali

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • UP faydalı konu

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Nereden bulacaz hocam onu sen nereden buldun
  • Rez

• Hocam siz dirty talking yapmadınız sanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.