lememo tarafından ghostlanıyorum. Geçen Cuma günü saygıdeğer rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik hazretlerini bile gördüm, lememoyu göremedim. Bu yüzden lememonun dikkatini çekmek için bir İngilizce rehberi yaptım. Sadece lememo için değil, yanlış anlaşılmasın. Kendim nasıl İngilizce çalışıyorsam onları önerdim. Kendim çok kullanmasam da sizin işinize yarayabileceğini düşündüğüm şeyleri de ekledim. OKUMA - READING British Council, ücretsiz olarak gerçekten çok kaliteli içerikler sunuyor. Bu yüzden bunu öneririm. Temel seviyeden ileri seviyeye kadar her seviye için metin barındırıyor. Metnin altındaki sorular ile de kendinizi test edebilirsiniz. Anlamadığınız kelimeleri tekrar etmek için not edin derim. Hatta Simple Translate isimli eklentiyi kullanarak tek tıkla o kelimenin Türkçesini öğrenebilirsiniz. Ayrıca, infernik önermişti, ODTÜnün Move to Read 1 ve Move to Read 2 kitaplarına da kesinlikle bakın. Aynı mantık zaten. YAZMA - WRITING İlk önce İngilizce olarak günlük rutininizi yazın. Sonraki günler gelecek planlarınızı, çocukluk anılarınızı İngilizce olarak yazın. Yazma alışkanlığını tam olarak elde edebilmek için ise her günün akşamı, o gün yaşadıklarınızı İngilizce olarak yazın. Korkmadan, bildiğiniz ne varsa yazın. Hatalarınız en sonunda düzelecek. Eğer gramer eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız Özer Kiraz hocanın videolarını izleyebilirsiniz. Hatalarınız düzelecek demiştim, bunun için de DeepL Write kullanacaksınız. İlk başta belki çok fazla hatanız çıkacak ama ilerleyen günlerde bu hataların eksildiğini, hatta sıfıra indiğini kendi gözlerinizle göreceksiniz. DİNLEME - LISTENING İnternette gırla İngilizce videosu var. Yani içerik konusunda pek sıkıntı yaşamazsınız. Ama size farklı bir öneride bulunacağım. Muhalif siyasetçilerin konuşmalarını dinlemenizi öneririm. Bu siyasetçiler, kendi sosyal medya hesaplarında kısa videolar paylaşıyorlar. Genelde gündem hakkında konuştuklarından anlamakta zorluk çekmezsiniz. Çoğu siyasetçi, videolarına alt yazı da koyuyor zaten. Anlamadığınız kelimeler vs. olursa yine onları not edin derim. Aşağıda dinlemenizi önerdiğim muhalif siyasetçileri yazdım. Birleşik Krallık Jeremy Corbyn Kemi Badenoch Robert Jenrick ABD Bernie Sanders Tulsi Gabbard Siyaset ile ilgilenmem diyorsanız yine British Council öneririm. Seviyeye göre dinleme ve bu dinleme ile ilgili sorular var. Siyasetçileri dinlemekten daha avantajlı bile denilebilir. KONUŞMA - SPEAKING İşte geldik zurnanın zırt dediği yere. Gerçek bir insan olmadan düzgünce yapamayacağınız bir şey. Konuşmadan önce pratik yapılır. Bunun için British Council yine iyidir. Bu speaking videoları, hem listening hem de speaking becerilerini geliştirmekte. Telafuzları daha doğru yapmak için kesinlikle izlemeniz gereken videolardır. Pratiği yaptık, şimdi gerçek hayatta test etmemiz gerek. Gerçek hayatta İngilizce konuşacak insan bulmak sıkıntılı. Tabi İstanbul gibi bir turist şehrinde değilseniz. Buralarda yabancılarla İngilizce konuşmayı deneyebilirsiniz. Hatta kendinize güveniyorsanız yerliler ile yabancıymış gibi İngilizce konuşabilirsiniz. Bu bahsettiğim iş biraz riskli. Mesela aksanınızdan ve tipinizden Türk olduğunuz anlaşılmamalı. Birkaç defa Türkler ile British Boy taklidi yaparak İngilizce konuşmuş bulundum. Gerçekten işe yarayan bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Tam olarak deneyimlemesem de Omegle gibi yerlerde ABD/Birleşik Krallık VPNleri sayesinde buranın yerlileriyle de konuşabilirsiniz belki. Böylece Cambly gibi uygulamalara tonla para gömmemiş olursunuz. Bu arada fotodaki Arap ağabey Gri Koça benziyor sanki |
Bildirim