Şimdi Ara

İnsan hayatı değerli midir..? Ateistlerin cevabını merak ediyorum. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
1.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: federaL

@efulim Hiç ateist tanimadin mi ? onlar insan degil madde !
  • İnsan hayatı neden değersiz olsun ki, bir et yığınından bir farkımız var, düşünüyoruz, konuşuyoruz. Ölecek olmamız onu değersiz mi kılar?

Ateist insanın tek farkı, yaşamın arkasında bilinçli bir zeka aramamasıdır. Yoksa onlar insan değil mi? Ruhsuz robotlar mı?

Madem öyle, o halde aslında hayat inananlar için değersizdir çünkü bu beden emanettir, bu hayat imtihandır, gelip geçicidir.
  • quote:

Ateist insanın tek farkı, yaşamın arkasında bilinçli bir zeka aramamasıdır. Yoksa onlar insan değil mi? Ruhsuz robotlar mı?

walla sen ruhsuz biri olduğunu iddia ediyorsun ne diyem ki sana

ben şunu merak ettim

biz bedenimizin milyonda birine bile hakim değilken vücudumuzu kim yönlendiriyor ..

bütün duygularımız ki,myasal tepkimelerin sonucu ise bu tepkimeler de bütün insanlarda aynı ise beni diğer insanlardan farklı kılan ne acaba?
  • quote:

bütün duygularımız ki,myasal tepkimelerin sonucu ise bu tepkimeler de bütün insanlarda aynı ise beni diğer insanlardan farklı kılan ne acaba?

bunu ben de çok merak ediyorum. eğer hepimizin beyni aynı ise, niye bu kadar farklı yönlere sapıyoruz. iyi olanı veya kötü olanı seçmemizde etken beyin ise, niye herkes farklı şeyler seçiyor, sonuçta herkes de beyin aynı vs. vs. vs.
  • deep impact, sen hayret etmekte özgürsün, kimse san karışamaz,

Ayrıca bizi farklı kılan, kimyasal olarların şekli değil, moleküllerin dizilişidir.
  • Ateistleri Pentium III 866 mhzlik sistemden ayıran özellikleri nedir..? Hiç bir şey.. Ateistler işlemci kapasiteleri ve karar verme yetenekleri biraz daha gelişmiş madde topluluğudur. Duyguları, sevinçleri endişeleri ise tamamen maddeseldir. Hissettiğiniz bu kimyasal raksiyonları ve sahip olduğunuz molekül dizilişinizi kutsallaştırıp yüceltmeyin. Bunda mantığa aykırı, itiraz edilecek hiç bir şey göremiyorum. Gören arkadaşlar var; bunu felsefe yaparak sebepleriyle açıklasınlar o zaman. İnsan kompleks bir yapıya sahiptir, değerli değildir...

Her şeyin bilimle açıklandığı bir dünyada "değerli" kelimesi maddesel bir varlığı nitelemek için anlamsızdır.

Ben kendi beyin kapasitemle bu sonuca mantıksal olarak vardığımı iddia ediyorum. Beyin kıvrımları daha yoğun olan bir insan belki bu iddiamı haksız çıkaracaktır. Şu an için bu yorumda bir terslik veya eksiklik göremiyorum. Görebilen arkadaşlar ya daha zeki ya da daha aptal.

Cisim : Maddenin şekillenmiş halidir.
    Örnek: Cep telefonu, triger kayışı, insan, sosis...

Cisimler atomların farklı oranlarda ve farklı miktarlarda birleşmesiyle oluşur. Cisimlerin fiziksel bazı özellikleri vardır bu özellikler evrenseldir.
    Bir cismin kütlesi, hacmi, sıcaklığı, iletkenliği ve bunun gibi bütün cisimlerde olan evrensel nitelikleri vardır. Bir cisim değerli değildir. Bilimsel dilde kullanılan sıfatlar dışında bir cismi nitelemek bilimsel düşünceye tamamiyle aykırıdır.

Bir parfüm kokuludur. Koku molekülleri difüzyonla havaya geçer. Fakat koku "hoş değildir." "Hoş" yargısı bilimsel hiç bir kitapta maddeyi nitelemek için kullanılmamıştır. O zaman hoş sıfatı her şeyin madde olduğu evrenimizde neyi nitelemektedir..?

• cins,
    peki öyle olsun bakalım, benim için farketmez
  • Abiler konu kayıyooor
  • MADEM İNSAN HAYATININ ÖNEMİ YOK AHİRETTE BULUŞMAMAK ÜZERE
  • Cins,
    aynen dediğin gibi, öyle olsun,

Anlam nedir arkadaşlar? Anlam dediğimiz şey beyinde oluşan bir düşüncedir. Beyin hücreleri arasındaki iyon hareketleridir.
    Bir şeye anlamlıdır diyorsan beyin hücrelerin arasında oluşan düşünceler ile bunu yapıyorsun.
    Anlamı insan kendisi koyar, anlamlı olmasını istiyorsa anlamlıdır. İstemiyorsa anlamsızdır. Her şey anlamsız olacak diye birşey yok.

Bir insan çocuğunu dünyanın en anlamlı varlığı olarak ta görebilir. İsterse bir et parçası olarak ta görebilir. Bu kişiye kalmış.
    Bazı şeyler anlamlıdır, bazı şeyler anlamsızdır. neyin anlamlı, neyin anlamsız olacağı farketmez.
    BAzı şeyler farkeder, bazı şeyler farketmez. neyin farkedip neyin farketmeyeceği farketmez.

Sen bana bir tokat atarsan, ben bunu önemsemeyebilirdim farketmezdi. Ama ben bunu kendime hakaret olarak algılarım ben de sana bir tokat atarım, o da farketmez. Sonuçta insana nasıl anlamlı geliyorsa anlam işte odur, farketmez.

Bilmem anlatabildim mi?

• mutlak anlamda değer yoktur. yani bu bizim uzaydaki bulunma ve sosyal hayat kurmamız sonucunda varsaydığımız geçici kabullerdendir. Zaten bu dahi kişiden kişiye değişmekle kararlık ve mutlak olma özelliğini kaybeder. Ancak dini kabullerde değerler kalıcıdır diye kabul edilir. sonsuz gelecekte bunun karşılığını buacağımız iddia edilir olay budur. Yoksa ıpıssız dağ başında ben değerliyim diye taşın haberi yoktur yılan gözümün yaşına bakmadan ısırır.
  • Madde değerlidir. Değerli olan sadece maneviyat değildir.
    Madde mucizevi yapıdadır ve Maddi oluşumlar sayesinde manadan bahsedilebilmekte ve
    Manevşi aleme düşünsel kapılar ve menfezler açılabilmektedir.
    Allah'ın kudreti, ilmi ve tasvirciliği maddede biçim alıp duygularımıza çarpmaktadır.
    Madde olmasaydı Allah'ı, ahireti, iyiyi ve kötüyü kavrayamazdık.
    İnsan da boşuna yaratılmış olurdu çünkü
    Öncesinde melekler,i ruhlar vs vs vardı zaten.
    O halde bir ateistin de materyalistin de maddenin yansımalarına hayran olmaması nasıl düşünülebilir?
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Anlam nedir arkadaşlar? Anlam dediğimiz şey beyinde oluşan bir düşüncedir. Beyin hücreleri arasındaki iyon hareketleridir.
    Bir şeye anlamlıdır diyorsan beyin hücrelerin arasında oluşan düşünceler ile bunu yapıyorsun.
    Anlamı insan kendisi koyar, anlamlı olmasını istiyorsa anlamlıdır. İstemiyorsa anlamsızdır. Her şey anlamsız olacak diye birşey yok.

Bir insan çocuğunu dünyanın en anlamlı varlığı olarak ta görebilir. İsterse bir et parçası olarak ta görebilir. Bu kişiye kalmış.
    Bazı şeyler anlamlıdır, bazı şeyler anlamsızdır. neyin anlamlı, neyin anlamsız olacağı farketmez.
    BAzı şeyler farkeder, bazı şeyler farketmez. neyin farkedip neyin farketmeyeceği farketmez.

Sen bana bir tokat atarsan, ben bunu önemsemeyebilirdim farketmezdi. Ama ben bunu kendime hakaret olarak algılarım ben de sana bir tokat atarım, o da farketmez. Sonuçta insana nasıl anlamlı geliyorsa anlam işte odur, farketmez.

Bilmem anlatabildim mi?

İnsan beyninin senin tamamen iyonların hareketiyle açıkladığın şekilde çalışarak madde dışı anlamlar taşıması garip. İnsan ürettiği bütün anlamları madde kaynaklı olarak üretseydi hepsi sadece 5 duyu organı tarafından algılanabilir olmalıydı. Evrimi; kendi kendine gerçekleşen, maddesel tepkimelerin en iyi olanlarının seçilimi olarak yorumlayan birinin insanın neden madde dışı tepki vermesini açıklarken zorlanması lazım biraz... doğanın bize evrim sürecinde kazandırabileceği şeyler mantıken maddesel olmalı. Evrim iddiası sadece "sıcakta daha rahat nefes alabilmek için burun delikleri genişledi" gibi fiziksel bir yorumda bulunabilir. Bir haksızlık yaptığımızdaki pişmanlık hissi, iyilik yapmanın insana verdiği huzur hiç bir seçilimin sonucu değildir, madde dışıdır. Canlı zamanla iyi davranmanın onun hayatta kalmasına yardımcı olduğunu anladı ve beyin bu yönde şartlandı gibi bir yorum yapılamaz. İyilik yapmanın geri dönüşü doğal yaşamda yoktur. O halde evrim mekanizması sonucunun ne olduğunu bilmediği bir şeyi neden canlıya kazandırmak istesin..? Evrim iddiasında canlı çeşitli çevre şartlarıyla karşı karşıya gelerek ve bunlara verdiği tepkilerin kendisine faydalı olanlarını seçerek gelişim gösterir. Peki ya sonucu canlı metabolizması tarafından asla bilenemeyecek olan hareketleri vücut neden kabul etmek istesin ya da istemesin..? İnsan aç kaldığı zaman bir arkadaşının yemeğini rahatlıkla çalabilmeli evrime göre. Çünkü çalmak o noktada canlının hayatının devamını sağlamak açısından önemli. Peki bir insan neden çalmanın yanlış olduğunu düşünsün..? Yok, yok işte bu yanlışın doğrunun bilincinde olmak tamamen madde dışı.. Bu yüzden beynin ürettiği bütün anlamlar maddesel değildir. Sadece madde olsaydık sadece maddesel sonuçlar üretirdik. "Değerli bulmak" şeklinde bir anlam aklımız tarafından oluşturulur evet. Eğer et yığını olsaydık "değerli bulmak" gibi bir anlamı üretemezdik iddiasındayım... İnsan hayatını değerli bulmanın tek yolu insanın maddeden farklı bir varlık olduğunu düşünmesiyle bulunur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cins -- 31 Temmuz 2005, 0:31:01 >

• cins,
    Sevgi, merhamet, pişmanlık gibi duygular memeliler ile beraber evrinmiştir. Zekanın gelişimi ile paralellik gösterir. gelişim süreci uzun ve üreme işlemi zor olan canlılarda duygu yoğunluğu daha belirgin bir biçimde görülür. Buna en güzel örnek olarak filleri verebilirim. Filler diğer memelilere nazaran daha merhametli ve duygusal hayvanlardır. Üreme süreci yavaş ve zor işlediği için türün devamı için birbirleri ile yarımlaşmaları, daha fazla merhamet göstermeleri gerekir.
    Evrim, günü kurtarmaya çalışırken gelecekte neler olacağını kestiremez. İnsan türü zor yaşam şartlarından sıyrılmak ve hayatta kalmak için zekasını geliştirme yolunu seçmiştir (aslında seçtiği felan yok ama bir olguyu anlatabilmek için bu ifadeleri kullanmak zorundayım). Zekanın gelişimi ile beraber duygular daha karmaşık bir hal almıştır. Kultürel evrim ile birlikte duygulara yeni anlamlar yüklenmiş, ve yeni biçimler kazandırılmıştır ama bu da hiç hesapta olmayan yeni sorunları, yeni bunalımları beraberinde getirmiştir. Sonuç olarak şartlar bizi bu hale getirdi.

• Madde ve "değer"i biribirinden ayıramayız;
    Çünkü Tanrı da öyle yapmamıştır.
  • Anne-baba sevgisini, vicdanı evrim yoluyla açıkladığını düşünüyorsun. O zaman hiç birimizin bir kıymeti yok.. Sana göre sen evrimin ürünüsün ve şu an yaptığın şey evrimin mekanizmasını açıklamaya çalışmak. Yani ortada öyle bir kavram var ki bu kavram 4 milyar yıl sonra kendini açıklar bir hal alıyor. Dünya yüzeyinde kendi kendinin bilincinde olup açıklamasını yapan başka bir kavram yok.. O zaman evren senin yaklaşımına göre kendi kendinin farkında artık.. Peki insan olmadan önce nasıldı durum? Sen şimdi evrenin bir parçası, bir insan olarak varlığının farkındasın, evrenin farkındasın. Yani evren bazı maddeleri bilinçsiz olarak bir araya getiriyor ve kendi kendini açıklar hale geliyor. İnsan olmadan önce evren bilinçsizken neden bilinçli bir hal alsın? Sen de bir madde ve evrenin parçası olarak neden evrenin farkında olmayı seçtin? Bu sana da gereksiz gelmiyor mu? Felsefe yaparak bu konuda yorum yaparsan sevinirim. Sadece kuarklardan oluşmuş bir evren var olduğunun bilincinde nasıl olabilir..?

• Biz ne kadar farkındayız ki? sadece maymundan iki misli daha zekiyiz. neyi algılayabiliyoruz ki?
    Evrenin bizim anladığımız anlamda bir bilinci yok. Bizim anladığımız anlamda bir bilinç ve şuur ancak sonlu bir varlıkta mevcut olur. Dğer bir deyişler evren bizim neyin farkında olduğumuzun farkında bile değil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Biz ne kadar farkındayız ki? sadece maymundan iki misli daha zekiyiz. neyi algılayabiliyoruz ki?
    Evrenin bizim anladığımız anlamda bir bilinci yok. Bizim anladığımız anlamda bir bilinç ve şuur ancak sonlu bir varlıkta mevcut olur. Dğer bir deyişler evren bizim neyin farkında olduğumuzun farkında bile değil.
    yanlış bence kaotika evvel sonradan ileride olamaz çelişki bu. çünkü şuursuz cahil diyelim evvel cosmos alem kendinden daha mükemmel bir aklı nasıl icad etmiş olabilir. Bu demektirki fınfığın içi toplamından ağırdır. OLAMAZ !
  • Biz maymundan daha zeki birileri olarak en azından güneş sisteminin farkındayız, satürnün halkasının varlığının farkındayız. Evrenin bir bileşeni olduğumuza göre evren bilinçli ve şuurlu diyemez miyiz

Aslında ben şunu demek istemiştim.. Biz de insan olarak evrenin parçasıyız.. Bir nevi evreniz.. Bizim evrenin bir organı olduğumuzu düşündüğümüzde evren de var olduğunun farkında olmuş oluyor.. Benim farkında olmam onun da farkında olması anlamına gelir bence.

Evren şu an varlığının farkında diyorum .... Bu yanlış mı sence..?

Eğer doğru ise kendi kendinin var olduğunun bilincine varmış evren sana da ilginç gelmiyor mu..?
  • Cins, güzel düşünüyorsun, bu fikirler insanı geliştirir. Farkında olmak canlıya has bir olaydır. Evreninki farkında olmak değildir daha farklı bir şeydir bizim anlayabildiğimiz bir şey değildir. Ama evrenin bazı insanları sevip sevmemesi, imtihan etmesi gibi canlılara haz subjektif özellikleri elbette elbete söz konusu değildir..
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.