Şimdi Ara

Insanı insan yapan nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
561
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İzlediğim bir kaç filmin üzerine kafama bir soru takıldı. Insan dediğimiz varlığı tanımlayan ve o olmadan insan olunamayan özellik nedir? veya böyle bir şey var mıdır?
    Şöyle bir örnek üzerinden yürüyelim:
    Bir robot üretiyorsunuz ve bir bebeğinkine eş değer bir bilinç yüklüyorsunuz, yani 0 noktasından başlayan ve ne öğretirseniz ne gösterirseniz onu öğrenicek bir bilinç.
    Bunun yanısıra 20 yaşında bir insan kaza geçiriyor ve kolunu kaybediyor yerine mekanik bir kol takılıyor. Sıra sıra bütün uzuvlarını kaybettikten sonra en son bu insanın bilinci tamamen alınıp/kopyalanıp/taşınıp (nasıl adlandırıyorsanız) tamamen mekanik bir vücuda yükleniyor.
    Bu iki mekanik bedene sahip kendi bilinci olan şeyler arasında bir fark mıdır? varsa nedir?
    Lütfen dış görünüşü göz önüne alarak cevap vermeyin, herşeyiyle tamamen günümüz teknolojisinden uzak, bir insan vücudunun verdiği tepkilerin hepsini verebilecek ve bir insan gibi görünücek bir dış görünüş hayal edebilirsiniz.
    O zaman insandan bir farkı olur mu ?
    Görüşlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum (:

• İnsan dediğimiz şey biyolojik bir türdür. Ama kişilik ayrı bir şeydir. Tamamen mekanize hale gelmiş bir beden insan sayılamazken, aynı bilinç oluşturulabilirse kişilik mekanik bedende devam edebilir.
  • @aliemre461
    Konuya dini dahil etmeden devam edersek çok memnun olurum, çünkü sorunun aslı tamamen insan ve özellikleriyle ilgili, tanrıya inanmayan insanlar için konuyu herhangi bir şekilde savunucak veya tartışıcaksak herkese göre yapmalıyız.
    @ZERO
    Yani yarattığımız şeye insan diyemeyiz çünkü sizce insanın insan olma özelliği biyolojisidir, doğru mu anladım?
  • Evriveydetayken kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle.
  • Şuan ki teknoloji ve bilgimizle mümkün olup olmadığını bilmiyorum ama ya sıfırdan bir insan bedeni yapılırsa ve mekanik beden yerine bilinç bu bedene aktarılırsa?
    Veya tek tek işlevini yitiren organların yapay olanıyla değiştirsek hangi aşamadan sonra insan; insan olmaktan veya kendi olmaktan çıkar?
  • Özgür irade

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KraftMK K kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğim olaya özgür irade de dahil zaten, özgür irade diye bahsettiğimiz olay canlının bir şeyi yapıp yapmamak hakkındaki kendi seçimidir (değil mi?) ve bu durumda bahsettiğim 0 bilince bir bebek gözüyle bakabilirsiniz. Varolduğu andan itibaren kendi seçimleriyle öğrenicek ve kendi seçimlerini uygulayacaktır.
    Bahsettiğimiz konuda özgür irade olmadığı neden düşündünüz?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ne kadar garip insanlar var
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Evriveydetayken kullanıcısına yanıt
    İçeriği tam okumadan başlığa yorum yaptım

Bence kişinin tüm vücudu değişiyorsa ve bu vücut orjinali gibiyse değişen pek bir şey olmaz. Yanlız beyin çok karmaşık, beyin-ruh ilişkisini de tam olarak biliyor muyuz. Bu sorunun cevabı bence kilit nokta.

Yanlışım olabilir ama hatırladığım kadarıyla bilimsel olarak ruh diye bir kavram yok, yani herhangi bir dini veya inancı denklemin içine katmadığımız sürece bizi biz yapan şeyi sadece bilincimiz olarak ele alabiliriz diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Evriveydetayken

Yanlışım olabilir ama hatırladığım kadarıyla bilimsel olarak ruh diye bir kavram yok, yani herhangi bir dini veya inancı denklemin içine katmadığımız sürece bizi biz yapan şeyi sadece bilincimiz olarak ele alabiliriz diye düşünüyorum.

Bilimin açıklayamadığı çok temel mevzular var. Bilim açıklayamıyor diye yok sayamayiz.

Bilimi esas alarak yaşıyorsan eğer bu sorunun cevabını tam çıkaramazsın

Hayır kesinlikle onun için söylemedim, üstteki bi mesajımda da belirttim; Bilim açıklayamıyor diye yok sayamayız fakat sen-ben inanıyoruz diye var da sayamayız eğer öyle bir yerlere gelmeye çalışır bir cevap bulmaya çalışırsak çok yanılmış oluruz. Sizin veya benim için tekil bir cevap değil şuan elimizde olan somut şeylerle çoğul adına en mantıklı cevap ne olur diye bir arayış içerisindeyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Evriveydetayken

Hayır kesinlikle onun için söylemedim, üstteki bi mesajımda da belirttim; Bilim açıklayamıyor diye yok sayamayız fakat sen-ben inanıyoruz diye var da sayamayız eğer öyle bir yerlere gelmeye çalışır bir cevap bulmaya çalışırsak çok yanılmış oluruz. Sizin veya benim için tekil bir cevap değil şuan elimizde olan somut şeylerle çoğul adına en mantıklı cevap ne olur diye bir arayış içerisindeyim.

O zaman şuan ki somut deliller bu sorunun cevabı için yetersiz :)

Tabii ki orası öyle, haklısınız ama kesin bir kanıt aramıyorum zaten (:
    Sadece diğer insanlarında fikirlerini, yorumları ve varsa bu konu hakkında bilimsel çalışmaları öğrenmek istiyorum (:
  • İnsanı insan yapan, tek bir özelliğin olmadığı gibi, İnsan bilincini "insan gibi" yapan tek bir özelliğin de olmadığı kanısındayım.

İnsan bilinci yüklenmiş robotumuz hala insan olur muydu? Bir parçası değiştirilen araba, hala eski araba mıdır?
  • İnsani insan yapan bilincidir.istekleri ve arzularidir.
    Secimleridir

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @The Neighbourhood
    Yada sadece özel olduğumuzu mu düşünmek istiyoruz? Araba örneği çok fiziksel oldu, bir insanında kolunu,bacağını değiştirsek eskisi gibi olmaz(dış görünüşü) ama sence kişiliğinde bir değişim olur mu?
    Yani demek istediğim bir insana ait bütün spesifik özellikler, huylar, hayat tecrübesi yani kişiye ait bütün manevi şeyler bilinç dediğimiz yerde barınıyorsa bunu bir mekanik bedene aktardığımızda neden insan gözüyle bakamıyoruz?
    @ıYı
    Hocam konu tam olarak o değil (:
  • İnsanı insan yapan 86 milyar nörondur.

• Anomalist kullanıcısına yanıt
    Yukarı bir arkadaş daha insanı insan yapan biyolojisidir demişti, bence biraz yanlış. Özellikle bunu sadece nöronlara bağlamak çok ilginç, en nihayetinde bütün işlevi bilgi aktarımı, ortada ona gönderilecek bir olmazsa ne olacak?
    Şuan ki teknoloji ve bilgimizle mümkün olup olmadığını bilmiyorum ama ya sıfırdan bir insan bedeni yapılırsa ve bilinç bu bedene aktarılırsa? (yani insanın biyolojik özelliklerine sahip bir beden, yani 100 milyara yakın nöronu olan bir beden) Buna insan diyebilir misin?
  • insanı insan yapan insan beynidir.
  • İnsan kazanımlarını içselleştirip kendi cennetinde işleyerek bu kazanımları bir şeyi başından sonuna işleyen bir fabrika gibi fabrikasyon surecine sokmasıyla farklılaşır.

Bireyselliğin toplumsal goruntusundeki yalnızlığı tekillik yokmuş gibi yansıtabilme özelliği insanı insan kılar.

Yalnızlık denen sureci bireyselliği ile karma bir surece suruklemek ancak bunu yaparken dahi bunu bir çokluk efekti olduğunu bilmek insanın sayından başkası yoktur demek insanın ayırıcı ozelliğidir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.