Şimdi Ara

İntegral Niye Alana Eşit?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • evet arkadaşlar soru gayet açık.integral niye alana eşit oluyor.bu soru kafamı çok kurcaladı ama bir türlü çözemedim.
    bu arada sakın riemann toplamı demeyin.sonuçta riemann toplamıyla doğrudan bir alakası yok.integralde fonksiyonun integralini aldıktan sonra sınır işlemi yapınca doğrudan alanı veriyor.mucize gibi bir şey.

• O dersi alalı 5 yıl oldu ancak Riemann toplamı zaten fonksiyonun dx genişliğinde ve y yüksekliğindeki parçalarının alanları toplamına eşit değil mi? Sorunuza cevap değil lakin Riemann ile doğrudan alakası yok deyip Riemann'ı tarif etmenize binaen yazdım.

Bir de soru tarzınız garibime gitti. Dikdörtgenin iki kenarının çarpımı neden alana eşit gibi bir soru olmuş. Sanki integral apayrı bir matematiksel işlemmiş ve tesadüfen alanı veriyormuş gibi sormuşsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi faruk -- 10 Mart 2012; 22:49:39 >
  • ama kardeş dikdörtgenin kenarlarının çarpımının alana eşit olması bir aksiyomdur.ama integralin alana eşit olması bir aksiyom değil bildiğim kadarıyla.yani alana eşit olmasının bir kanıtı olması lazım.
  • sayısal olarak dusunursen anlayabilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üniversiteye geçince kanıtlıcaklar merak etme Bu arada düzeltiyim integral hacmi verir türev alanı bulmada yardımcı olur daha doğrusu bu yollarla hesaplanır ve de hepsinin temeli limite dayanır yani bunların çözümleri limitten gelir integralin sınırlarıyla da fonksiyonun hacmi hesaplanır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jeopol

sayısal olarak dusunursen anlayabilirsin

Mesela bende anlayamamışımdır anlatsana.
  • Integral
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

quote:

Orijinalden alıntı: jeopol

sayısal olarak dusunursen anlayabilirsin

Mesela bende anlayamamışımdır anlatsana.

banada
  • konuyu açan arkadaş rieman toplamiyla anlatmayin demiş sayısal yöntemle o şekilde aciklanir.aralığı sıfıra yaklaştırırsaniz integral sonucunu ve egrinin altında kalan alanı bulmuş olursunuz.

bilmeyenler içinde integralin türkçe karşılığı tumlemedir.bu bile yetebilir anlamak için
  • Anladığım kadarıyla Riemann toplamı ile uyguladığınız integral çözme işlemi arasındaki bağlantıyı bilmediğinizden söylüyorsunuz bunu. (Konuyu açan arkadaş için söylüyorum.)
    İntegraldeki, ters türev al, sonra alt ve üst sınırları yerine koy, birbirinden çıkart olayı aslında bir çözüm tekniğinden ibarettir. İntegral ters türev demek değildir.
    Riemann toplamından yola çıkarak, integralin sonucunu limit almadan kolay bir şekilde bulmak için ters türev alırız ve sonra sınır değerleri yerine koyar çıkartırız. Bunun ispatını bütün analiz kitaplarında bulabilirsiniz. "Analizin Temel Teoremi" diye geçer ve iki kısımdan oluşur. Birinci kısım, integralin türevinin, içerideki fonksiyona eşit olduğunu, (bu kadar basit değil aslında, yazarak göstermek gerek bunu), ikinci kısım ise integralin sonucunun ters türev alıp, sınır değerleri yerine koymayla bulunabileceğini belirtir. İspatları da oldukça basittir.

Ancak merakınız için tebrik ederim. Birçok insan integral ile alan/hacim hesapları arasındaki bağlantıyı veya türevle bağlantısını hiç merak etmeden öğreniyor. Benim için de uzun süre merak konusu olmuştu bu. Gerçekten de mucize gibi bir şeydir integral. Ancak mucize olmasının nedeni görünürde alakasız işlemlerle alanı buluyor olmamız değildir. Yukarıda söylediğim teoremi öğrendiğinizde gayet mucize olmadığını anlayacaksınız. Asıl mucize, integral gibi zor bir hesabın, ters türev gibi kolay bir yöntemle elde edilebiliyor olmasıdır. Matematik bu tür kolaylıkları pek sağlayan bir bilim değil, değerini bilmek lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: M

Anladığım kadarıyla Riemann toplamı ile uyguladığınız integral çözme işlemi arasındaki bağlantıyı bilmediğinizden söylüyorsunuz bunu. (Konuyu açan arkadaş için söylüyorum.)
    İntegraldeki, ters türev al, sonra alt ve üst sınırları yerine koy, birbirinden çıkart olayı aslında bir çözüm tekniğinden ibarettir. İntegral ters türev demek değildir.
    Riemann toplamından yola çıkarak, integralin sonucunu limit almadan kolay bir şekilde bulmak için ters türev alırız ve sonra sınır değerleri yerine koyar çıkartırız. Bunun ispatını bütün analiz kitaplarında bulabilirsiniz. "Analizin Temel Teoremi" diye geçer ve iki kısımdan oluşur. Birinci kısım, integralin türevinin, içerideki fonksiyona eşit olduğunu, (bu kadar basit değil aslında, yazarak göstermek gerek bunu), ikinci kısım ise integralin sonucunun ters türev alıp, sınır değerleri yerine koymayla bulunabileceğini belirtir. İspatları da oldukça basittir.

Ancak merakınız için tebrik ederim. Birçok insan integral ile alan/hacim hesapları arasındaki bağlantıyı veya türevle bağlantısını hiç merak etmeden öğreniyor. Benim için de uzun süre merak konusu olmuştu bu. Gerçekten de mucize gibi bir şeydir integral. Ancak mucize olmasının nedeni görünürde alakasız işlemlerle alanı buluyor olmamız değildir. Yukarıda söylediğim teoremi öğrendiğinizde gayet mucize olmadığını anlayacaksınız. Asıl mucize, integral gibi zor bir hesabın, ters türev gibi kolay bir yöntemle elde edilebiliyor olmasıdır. Matematik bu tür kolaylıkları pek sağlayan bir bilim değil, değerini bilmek lazım.

teşekkürler M.sorumu bir sen anlamışsın.ben rienmann toplamıyla alan bulmanın mantığını anladım ama niye integral işlemi rienmann toplamıyla aynı sonucu veriyor.bunu anlamamıştım.demek ki anlatacaklarmış.

• Rica ederim.
  • Merhaba arkadasim,

Kendi anladigim sekilde anlatayim:

- Integral alana "tanimindan dolayi" esit. Yani fonksiyonun altindaki alana fonksiyonun integrali deniyor.
    - Riemann toplamini sonsuz kucuklukte dikdortgenlerle yaparsaniz da alana ulasirsiniz. Yani fonksiyonun integraline ulasirsiniz.

Simdi soru su olabilir: Integral neden turevin tersine esit ?

- Diyelim ki f(x+h) ile f(x) in arasindaki alani bulmak istiyoruz. Yani A(x+h) - A(x) i bulmak istiyoruz.

Aynen Riemann toplamindaki gibi genisligi h olan bir dikdortgen olusturursak alan f(x)*h ye esit olur.

Yani f(x)=A(x+h)-A(x) / h

Sifira yakin bir h degeri icin bu A(x) in turevinin tanimidir.

Kendi adima cok onemli buldugum bir kurali soyleyeyim:

Once kavramlari nasil tanimladigimiza karar vermeliyiz. Ben yukarida integrali "alan" olarak tanimladim ve "turevin tersine esit oldugunu" kanitladim. Bir baskasi ise integrali "turevin tersi" olarak tanimlayip "alana esit oldugunu" kanitlayabilir.

Oncelikle kendi anladigin sekilde tanimlari yapmalisin. Sonrasi kolay.

• quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Merhaba arkadasim,

Kendi anladigim sekilde anlatayim:

- Integral alana "tanimindan dolayi" esit. Yani fonksiyonun altindaki alana fonksiyonun integrali deniyor.
    - Riemann toplamini sonsuz kucuklukte dikdortgenlerle yaparsaniz da alana ulasirsiniz. Yani fonksiyonun integraline ulasirsiniz.

Simdi soru su olabilir: Integral neden turevin tersine esit ?

- Diyelim ki f(x+h) ile f(x) in arasindaki alani bulmak istiyoruz. Yani A(x+h) - A(x) i bulmak istiyoruz.

Aynen Riemann toplamindaki gibi genisligi h olan bir dikdortgen olusturursak alan f(x)*h ye esit olur.

Yani f(x)=A(x+h)-A(x) / h

Sifira yakin bir h degeri icin bu A(x) in turevinin tanimidir.

Kendi adima cok onemli buldugum bir kurali soyleyeyim:

Once kavramlari nasil tanimladigimiza karar vermeliyiz. Ben yukarida integrali "alan" olarak tanimladim ve "turevin tersine esit oldugunu" kanitladim. Bir baskasi ise integrali "turevin tersi" olarak tanimlayip "alana esit oldugunu" kanitlayabilir.

Oncelikle kendi anladigin sekilde tanimlari yapmalisin. Sonrasi kolay.

çok teşekkürler neverlate.şimdi anladım.harika açıklamışsın.çok akıllıcaymış gerçekten.öğrendim sonunda.

• Şu şekilde düşününce de belki yol gösterebilir.

bir fonksiyon oldun sabit ve 1 ile 2 arasında f(x)=2 olsun diyelim. integral, 1 ile 2 aralığında alınca dx kadar küçük parçaların toplamı halinde düşünürsek ve bunu alt sınırdan üst sınıra tararsak alanı elde etmiş oluruz.
    Şöyle düşünelim. yukarıdaki fonksiyonda 1 den 2 ye integral olursa eğer 1 ile 2 arasında sonsuz parça olursa ve o parçaların hepsi toplanırsa sonuç olarak sonsuz sayıda ve 2 yüksekliğinde parçaların toplamı olacaktır. sonsuz küçük ve h yüksekliğindeki bu parçalar toplanırsa o kısımdaki x ekseni ile arada kalan alanı vermesi normaldir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.