Dün başka bir başlık altında başlıktaki soruyu sormuştum, henüz herhangi bir cevap alamadığım için yeni bir meaj atayım dedim.
Şu an evimde Marantz NR1402 A/V receiver ile birlikte EBTB Pluto bookshelf hoparlör kullanıyorum. 9 aydırda hiç bir sıkıntı yaşamadan bu ikilinin keyfini çıkarıyorum. Ancak son dönemde beni bir merak sardı, bu receiver ile speaker'ların arasına nasıl bir amfi koymalıyımki, ses kalitesini daha da arttırıp sisteme biraz daha güç katabileyim... Malumunuz bu tip cihazlarda seçenekler neredeyse sonsuz. Her türlü bütçeye uygun farklı markaların farklı ürünlerini bulmak mümkün. Genel olarak hi-fi ve hi-end üreticilerinin farklı tipte ürünleri var; preamp'ler, integrated amp'ler, power amp'ler, analog amp'ler ....... Öncelikli sorum; A/V reciever da bir nevi preamp olduğu için istediğim gibi bir kalite ve güç artışı için bu tiplerden hangisini almalıyım? Integrated amp'ler üzerine yoğunlaşmışken (Marantz PM6004 gibi), bu gibi cihazların da preamp özellikleri taşımaları sebebiyle acaba doğrudan power amp'e mi yönelmeliyim diye düşünmeye başladım? Elimdeki cihazları öncelikle televizyon izlerken kullanıyordum, zira televizyon üzerinde kendi hoparlörleri yok. Ama son dönemde müzikal anlamda da kullanmaya başladım. Zaten bu sebeple "ne gibi bir amfi ile ses kalitesini daha ileriye taşıyabilirim?" tarafına yöneldim. Yani bana bu işi hakkıyla yapmak için gereken bir integrated amfi midir, yoksa bir power amfi mi? Bu sorunun cevabını öncelikle bulabilirsem araştırmalarımı ona göre yönlendirmeyi planlıyorum. Bu sebeple de konuya dair bilgi sahibi arkadaşlardan yardım rica edeceğim...
Aşağıda mevcuttaki ekipmanların özelliklerini görebilirsiniz;
Frequency response 50-25kHz Nominal impedance 8 ohms Sensitivity 88db 1 watt/1 meter RMS Power 30 W Tweeter 20 mm silk, neodymium Bass-mid 5” Kevlar cone, shielded Dimensions 30 cm X 22 cmX 34 cm (HWD) Weight 5.3 Kg
Teknik verilerde göreceğiniz üzere öyle aşırı yüksek güce ihtiyacım yok, zaten bir apartman dairesinde de yüksek güçlü bir sistemi hakkıyla kullanabilmenin de pek imkanı yok nasıl olsa. Tek derdim, uygun bir fiyat karşılığında, temiz, berrak ve detaylı ses alabilmek. Bass tarafına dair bir kaygım yok, olmazsa olmaz ancak önceliğim bass değil şu an.
Konuya dair fikir ve tecrübe paylaşımlarınızı bekliyorum..
Hoşçakalın...
bütünleşik ampli kendi içinde ön yükseltme ve güç çıkış katıyla birliktedir.
pre-power ampli ise ön yükseltmesi ayrı; güç çıkış katı ayrı olan ikilidir.
genel olara ön ampli-güç çıkış amplisi daha iyidir.
burada firmalar iki cihaz (pre-power) ayrı ayrı daha pahalıya satabilmeyide planlar.
audio dinliyorsan; ses-müzik dinliyorsa hepsi analog sinyal formundadır. bu yüzden tüm ampliler analog sinyal kuvvtelendir ve analogtur.
senin durumunda tümleşik bir ampli kafidir.
Oncelikle cevabiniz icin cok tesekkurler. Gunlerden beri nasil bir yol takip edersem benim icin daha uygun bir sonuc elde ederim kaygisindayim. Aslen her zaman oldugu gibi bunda da en dogrusu gidip,yerinde dinleyerek karar vermek olacak. Ancak o zaman da dukkan sahibi veya satici arkadaslari tekrar tekrar ugrastirmak var isin icinde "yok bu oyle olmadi galiba, bir de boyle deneyelim: yok yok, bu da is gormedi, hadi otekini getir" diyerek insanlari yormaktansa en bastan belirli bir kararla kapidan iceri girib o dogrultuda hareket etmek en dogrusu diye dusunuyorum.
Ben de tam ufak ufak power amfiler uzerine egilmeye baslamisken sizden gelen bu yorumla potaya tekrar integrated'ler dahil edecegim galiba. Diger taraftan da "senin durumunda tümleşik bir ampli kafidir." demeniz kafami karistirdi. Benim bu cumlenizden anladigim, "power amfiye kadar isi ilerletmene gerek yok, tumlesik olan da isini gorur" oldu. Ancak benim bu arayisa girmemin sebebi gercekten farkli bir sonuc ortaya koyabilecek nitelikte bir ekipman edinebilmek. Durumu mevcuttakinin birazcik daha iyisine getirmek degil. Soyleki, mevcuttaki receiver+hoparlor ciftim ses kalite anlaminda su an itibari ile beni mutlu ediyor, guc konusunda fazla bir beklentim yok, cunku sesi acabilmem mumkun olmayacak. Ancak bir ekipman daha ekleyerek mevcuttaki duzenekle birlikte harika bir sonuc alabilecek miyim onun meraki icerisindeyim. Bu sebeple de misalen 1500 TL verip mevcut durumu biraz daha iyilestirmek yerine uzerine az daha koyup 2000TL'ye cok daha iyi sonuclar alacagim bir yatirimi yapmayi tercih ederim.
Bu durumda benim asil beklentilerimi karsilayacak olan Power amfi midir, yoksa power veya integrated olusunun cok da bir farki olmaz mi? Buna dair de net bir cevap alabilirsem sonraki sorularimin arkasi kesilebilir kanaatindeyim
Simdiden tesekkurler...
isteğin buysa Bence, komple bir oluşturma aşamasına geçmen gerek. en başta kaynak-ampli-hoparlör üçlüsü ve yardımcı rolde ki elemanları düşünerek girişilmeli. farklı hoparlör ve amplileri denemen en iyisi. düşüncen ve beğenilerin değişecektir. forumda da bence yine sor olumlu-olumsuz görüşmeleri alman mutlaka sana yardımcı olacaktır. mesele bunu güzelce damıtman. olmazsa zaten mudahele eder; gucumuz yettiğince her turlu yardımcı oluruz.
quote:
Orijinalden alıntı: CaPyBaRa Bu durumda benim asil beklentilerimi karsilayacak olan Power amfi midir, yoksa power veya integrated olusunun cok da bir farki olmaz mi? Buna dair de net bir cevap alabilirsem sonraki sorularimin arkasi kesilebilir kanaatindeyim Simdiden tesekkurler...
şu an kullanduığın sisteme bakınca birden bir pre-power'a atlamana gerek yok şahsımca. zira bazı bazı üretici taktiği olup bütün bir cihazı iki ayrı cihaz yapabilecekleri gibi tek kasada da toplayabilirler. yoksa pre-power her zaman daha iyidir. tabi her cihaza atlamadan.
Hocam,
Elimdeki A/V receiver'idegistirme gibi bir luksum zaten yok su an.. Zira televizyonum Pioneer PDP-LX5090 ve ne yazik ki uzerinde hoparlorleri yok. Bu sebeple televizyon izleyebilmem icin de bu A/V receiver'i kullanmam gerekiyor. Benim amacim bu A/V receiver'in pre-out'undan bir power amfiye cikis yaparak mevcuttaki sesi iyilestirmek. Yeri geldiginde de receiver'a baglayacagim farkli kaynaklardan da muzik dinleyebilmek. Bu baglamda bir pre-amfi almayi onumuzdeki bir kac yil daha dusunmuyorum. ( Televizyonu degistirirsem bu mumkun olabilir, ancak simdilik boyle bir niyetim de yok hani ) Bu dogrultuda dun bir hi-fi magazasinda farkli bir iki amfi dinledim. Soyle soyliyeyim ortaya cikan sonuc cok da daglar kadar degildi di benim acimdan (power amfili veya degil), yada kulaklarimin algisi yeterli degildi farki belirlemek icin. Amfilerin zayif urunler oldugunu sanmiyorum, biri Micromega (fransiz) digeri de Densen (Danimarka) markaydi ve ikisinin de 8 ohm'da cikis gucleri 100 Watt'in uzerindeydi. Velhasil kelam, tamam aliyorum deyip isi sonuclandiramadim (tabi buradaki en buyuk etmen de urun fiyatlariydi.) Bir sure daha beklemekte fayda var gibi gorunuyor su an icin. Ama butceme uygun kaliteli bir power amfi bulabilirsem beklemeyedebilirim
Yardimlariniz icin tesekkurler, ilerleyen zamanda bir gelisme olacak olursa, fikrinizi almak isterim yine, hoscakalin...
quote:
Orijinalden alıntı: the_cantan
farklı hoparlör ve amplileri denemen en iyisi. düşüncen ve beğenilerin değişecektir.
Tecrubeye devam. sonra ki aşama; nasıl şekillendiğini görürsün.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme