Şimdi Ara

Intel'in CEO'su, Nova Lake işlemcilerinin 2026'da çıkacağını doğruladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel'in CEO'su, Nova Lake işlemcilerinin 2026'da çıkacağını doğruladı
    Intel, son kazanç görüşmesinde nihayet "Nova Lake" kod adlı yeni nesil masaüstü işlemci ailesi için çıkış tarihini açıkladı. 2026'da piyasaya sürülmesi planlanan Nova Lake'in mevcut Arrow Lake serisinin yerini alacak, ancak işlemcilerin LGA-1851 uyumluluğunu koruyup korumayacağı belli değil. Ek olarak, Nova Lake'in bazı bölümlerinin muhtemelen TSMC dahili olmak üzere harici dökümhanelerce üretileceği doğrulandı.

Intel ayrıca, Clearwater Forest sunucu CPU'larını 2026'ya ertelediğini açıkladı. Ek olarak, Gaudi 3'ün yerini alması planlanan Falcon Shores yapay zeka çipleri de iptal edildi. Intel bunun yerine, daha geniş ölçekli bir sistem çözümü sunan Jaguar Shores projesine yoğunlaşacak. 

Panther Lake 2025'in ikinci yarısında hazır olacak

Intel'in geçici eş CEO'su Michelle Holthaus, Intel 18A süreciyle üretilecek dizüstü işlemci serisi Panther Lake'in 2025'in ikinci yarısı için hazır olduğunu yeniden vurguladı. Şirket CES 2025'te 12 çekirdekli (muhtemelen Cougar Cove/Darkmont) ve Xe3 destekli entegre bir GPU kullanan Panther Lake-H işlemcili dizüstü bilgisayarlarını sergilemişti.

Holthaus, Nova Lake'in 2026'da piyasaya sürülmesinin planlandığını da doğruladı: "2026, Panther Lake'in anlamlı hacimlere ulaşması ve Nova Lake kod adlı yeni nesil müşteri ailemizi tanıtmamız nedeniyle müşteri perspektifinden daha da heyecan verici. Nova Lake, bu işlem için hem bünyemizde hem de dışarıda üretilen kalıplara sahip olacak."

Eski CEO Pat Gelsinger ise Panther Lake'in %70'inin Intel Foundry silikonu üzerine inşa edileceğini söyledi. Bu oranın Nova Lake ile artması bekleniyor, ancak Intel bazı varyantlar veya karolar için hala harici dökümhanelere (TSMC ve/veya Samsung) güvenecek.

Ayrıca Bkz.Intel, yapay zeka çipini iptal ederken “sadeleşme” sinyali verdi

Intel, Nova Lake'in hangi üretim teknolojisiyle üretileceğini açıklamadı. için kesin bir düğüm belirtmedi. Ancak, işler planlandığı gibi giderse 14A teknolojisi önemli bir aday olabilir. Özellikle TSMC'nin benzer üretim süreçlerinin oldukça maliyetli olduğu göz önüne alındığında Intel tercihini kendi dökümhanesinden yana kullanacaktır.

Teknik özellikler konusunda hâlâ belirsizlik devam ediyor; ancak Nova Lake’in, Arrow Lake’te yer alan bellek gecikmesi sorununu çözeceği belirtiliyor. Bildirilenlere göre, IMC (bütünleşik bellek denetleyicisi) hâlâ Hesaplama Karosu'ndan (Compute Tile) ayrı olsa da Intel, yonga dışı bellek denetleyicisinin etkilerini ortadan kaldırmak için çeşitli optimizasyonlar üzerinde çalışıyor. Sevkiyat kayıtları, Nova Lake test çiplerinin şu anda doğrulama sürecinden geçtiğini gösteriyor.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/intel-co-ceo-confirms-nova-lake-is-on-track-for-2026-some-parts-will-be-produced-externally

• Başka bir yerde okuduğum haberde

"İntel’in yaklaşmakta olan Nova Lake masaüstü işlemcileri, 16 yüksek performanslı P-Core ve 32 verimlilik odaklı E-Core ile toplamda 48 iş parçacığına sahip olabilir. Şirketin eş CEO’su Michelle Johnston Holthaus’un yaptığı açıklamaların ardından Reddit’te başlayan spekülasyonlara bakılırsa, yeni nesil işlemciler çift hesaplama döşemi (compute tile) kullanacak. Ayrıntılar haberimizde…"

Diye geçiyor bayağı iddialı olabilir bu nesil..

• hayat_icinde kullanıcısına yanıt
    8 Adet performans 24 adet verimlilik çekirdekli ürünler çıkaracağı söylenmişti iptal edildi. Buda iptal edilir. Üstelik arrow lake reflesh'te gelecekti bu işlemci. Eğer öyle olsaydı gelecekte 24 core veya 32 core amd threadripper sunucu işlemcilerini direk almaktan vazgeçerdim. Tek istediğim çok çekirdekli işlemciler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmutbaba12 -- 1 Şubat 2025; 17:48:34 >
    Beni asıl heyecanlandıran intel'in 24gb B770 bir gpu çıkarma söylentisi. Blender kullanıyorum elimde 4060ti 16gb bir gpu var. Vram için aldım ama sanırsam yetmiyecek. B580'in blender performansını gördüm. Eğer 40 core olursa bu çıkaracakları gpu ve 500 dolar veya 550 dolar olursa sürücü sorunları düşünmeden alacam. İkinci kart olarak takarım gerektiğinde ondan render alırım. Umarım böyle bir şey yaparlar.

• 3d cache eklemedikleri taktirde oyun performansının 9800x3d den düşük olacağını şimdiden söyleyebilirim, belki 7800x3d ile yarışır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mahmutbaba12 M kullanıcısına yanıt
    Orta segment için ben de öyle bir kart bekliyorum, 5070/5070 Ti'ye rakip lazım. Fakat şu an arkadaşımda B580 var ve driver konusunda çok sorun yaşıyor. Örnek verecek olursam, display scaling ayarını değiştirince driver çöküyor ve bu global bir sorunmuş; sadece biz değilmişiz. Intel destek forumunda, bir Intel teknisyeni sorunun WinAppSDK 1.7 ile çözülebileceğini söylemiş. XeSS, FSR'dan daha iyi çalışıyor ama oyun desteği çok az. Intel'in biraz çabalaması lazım.

• Sreter kullanıcısına yanıt
    Çözülür ya. Ben oyun derdinde değilim. Blender için bir sorun görmedim yeni kartlarda. Süreleri de iyi. 40 core 192bit veya 384 bit 24gb bir kart çıkarsa blender performansı anca 5060 ile eşit olsa bile vram sayesinde daha yüksek dokular kullanma imkanım olur. Yaptığım animasyonlar 4060 ti 16gb ile kare başına 20 sn sürüyor. 24 Kare'den 25 sn videolar yapıyorum. Çoğu zaman optimize etmeme rağmen 14 gb civarı bir vram kullanıyorum ve yaptığımın ötesine geçemiyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sreter kullanıcısına yanıt
    Knk çok cabalıyorlar, Daha gecen hafta 6-8 tane kritik driver ve güvenlik sorunu çözdüler.
    Adamlar daha nekadar çabalasın? Yıllardır bu pazarda olup Render alırken en az 5 error garantili 50$ daha ucuz kart veren üretici hiç utanmıyor bile.

Intel daha yeni sakin ol, Xess desteği çoğu oyuna geldi hâta "150+ Oyuna gelmesini kutluyoruz!" Diye bir şey vardı.
    Yeni gelen XeSS 2'de şuanda 3-4 oyunda var, Yavaştan gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Otistikavcisi -- 1 Şubat 2025; 21:07:49 >
    P-Core, E-Core olayı güçlü işlemcilerde salaklık, Sırf Çekirdek sayısı az gözükmesin + Watt ve sıcaklık sorunları çözülsün diye getirlimiş bir şey.

Neden salaklık, Çünkü 8 P koyup 16 E koyuyor amk mallı.

Apple'a bak, M4 Max'a 24 Performans 4 Verimlilik koymuş,
    Sen işletim sisteminde veya Chrome'da gezerken performansa ihtiyaç duymayacaksın, Bu yüzden Verimlilik çekirdeklerini kullanacaksın. M4 max hem performanslı hemde verimli bir işlemci oldu bu sayede, Perfomans odaklı olmasına rağmen çok daha iyi çalıştı.

Öte yandan avantaj olarak Base Clock'u görüyorum,
    3.2-3.0 Ghz Base Clock olduğundan normalde Normal yükte Ryzen işlemcilerdennbile verimli olabiliyor,
    Ama bildiğimiz gibi intelin B*k gibi watt çekişi olduğundan bu bile yetersiz geliyor

E-Corelar 2.4 Ghz, Temel işlerde E-Core çalıştırırsın tamam eyw, Elma gibi koyarsın 3-5 tane yoluna bakarsın, Veya 16 + 8 yaparsın ama Yok. Beyefendi geliyor şak diye 8 + 16 Yapıyor..

24 çekirdekli bir işlemcinin Iş parçacığı nasıl 16 ile aynı olabiliyor? Ozaman bir çekirdek faydan yok ki senin?
    E-Core'lar ile daha verimli veya az güç tüketsen falan tamamda, Oda yok. Biri gidiyor 170W çekiyor diğeri 130.

Neyse gelelim Normal işlemcilere,
    Örnek 13400f vs 7500f tarzı, Burada E-Corelar çok mantıklı.
    13400f'in iş parçacığı daha yüksek, Mükemmel sonunda 🥹
    Ayrıca 7500f'ten biraz geride %5 falan ama Daha az güç tüketiyor (Oyunlarda'da aynı şekilde) ve sıcaklık değeri 8-10 watt daha az.

13600k vs 7700x,
    13600k'nın iş parçacığı 20, 7700x'in 16.
    13600k daha az güç tüketiyor 8-20 Watt,
    5-12 Celcius° daha serin, Performansıda genellikle eşit veya 13600K daha iyi.

ama performans serilerinde 50 tane E-Core'un işi yok.
    Koyacaksan M4 Max gibi koy geç, Neden hıyarlık yapıyorsun bilader.

• quote:

Orijinalden alıntı: mahmutbaba12

Çözülür ya. Ben oyun derdinde değilim. Blender için bir sorun görmedim yeni kartlarda. Süreleri de iyi. 40 core 192bit veya 384 bit 24gb bir kart çıkarsa blender performansı anca 5060 ile eşit olsa bile vram sayesinde daha yüksek dokular kullanma imkanım olur. Yaptığım animasyonlar 4060 ti 16gb ile kare başına 20 sn sürüyor. 24 Kare'den 25 sn videolar yapıyorum. Çoğu zaman optimize etmeme rağmen 14 gb civarı bir vram kullanıyorum ve yaptığımın ötesine geçemiyorum.

Başarılarınız daim olsun hocam, Blender öğreniyorum ve derdinizi çok iyi anlıyorum, saygılarla...

• İntel'in bir sene kuzu kuzu durması ilginç olacak, mobil'de şansları yaver gidiyor rakipler armut topluyor fakat masaüstü öyle değil ki :))

• Eğer LGA-1851 uyumlu olmaz ise büyük hayal kırıklığı olur.

• tsmc üretimi diye bu nesilden uzak duralım dedik. sonraki nesli de biraz intel biraz tsmc üretimi olacakmış Intel'in CEO'su, Nova Lake işlemcilerinin 2026'da çıkacağını doğruladı 

artık bana intel üretimi geldi bana taiwan üretimi geldi diye seviniriz duruma göre, hangi üretimler daha iyi oc oluyor onları araştırırız. Intel'in CEO'su, Nova Lake işlemcilerinin 2026'da çıkacağını doğruladı 

• Ne demek Intel, Nova Lake'in hangi üretim teknolojisiyle üretileceğini açıklamadı birader? 18A ile üretecekler işte. 2026'ya ertelemiş adamlar. O bile tam 18A olmayacakmış, TSMC desteğinden dolayı. Yabancı kaynakta öyle diyor.

• Intel'de zaten 3D cache var, Intel'in sıkıntısı 3D cache falan değil, Intel sadece L3 cache'i düşük tutuyor. 14900KS ve 285K'nın L3 cache'i 36 MB iken 5800X3D, 7800X3D ve 9800X3D'nin L3 cache'i 96 MB... Ve ona rağmen Intel oyun performansında AMD'nin 3D Cache'li işlemcilerinin çok gerisinde değil. Pratikte performanstaki karşılığını bilmiyorum L3 cache'in ama eğer matematik olarak bakacak olursak Intel L3 cache'i 50-60 MB'a çıkarırsa sanırım performansı AMD'nin 3D Cache'li işlemcileriyle eşitler, bir de 96 MB yapsa, aynı büyüklükte L3 Cache koysa AMD'nin hiç şansı yok. Ha tabi güç verimliliğini göz önünde bulundurmuyorum, belki AMD daha fazla, Intel'in güç tüketimine erişecek kadar overclock yapsa yine geçebilir, bilmiyorum onu. Hani güç verimliliği daha düşük güçle iyi performans mı demek sadece yoksa daha yüksek güç tüketerek o performans ölçeklemesini koruyabiliyor muyuz demek bilmiyorum. :D

Bu arada o dediğin olmaz senin. 285K ile 9800X3D'nin oyun performansı arasında uçurum yok birkaç oyun harici. Performanslar çok yakın. Ee 2026'da çıkacak Intel işlemcinin de 9800X3D'nin gerisinde kalacağını sanıyorsan sana diyebilirim ki you're delusional bro. :D

Kardeşim 14900KS bile 7800X3D performansı veriyor, Intel 18A mı 7800X3D performansı verecekmiş, neyin kafasını yaşıyorsun...

• 40 core ne la? İşlemci bitti ekran kartlarında da mı çekirdek olayı çıktı şimdi? :D Bu core dediğimiz şey ekran kartlarında Cuda corelar falan değil mi? Eeee onlar da binlerce?! Herhâlde Compute Unit diyorsun sen 40 CU ki o dediğin core değil... Yani core da özelleştirilmiş çekirdek onlar, ekran kartındaki ana çekirdekler değil. :D

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.