Interface CRC error count hatası ne kadar risklidir?
-
-
https://forum.donanimhaber.com/c5-c7-hdd-hatasi--74217360
https://forums.tomshardware.com/threads/error-in-hdd-c7-in-hd-tune.3270204/
Yaptığım gugil araması: smart c7 error
-
Arama yapmadığımı düşünmüş olamazsın ama yine de teşekkür ederim. Net bir cevap bulamadığım için buraya konu açtım.
-
"Yaptığım gugil araması: smart c7 error" yazma niyetimin o nedenle olduğunu düşünmüş olamazsınız. Ama yukarıdaki iki benzer durumu nasıl bulduğumu paylaşmak için yazmıştım.
-
yapay zekanın yorumuna göre, risk düşük. öneri ise raid0 tercihi nedeniyle düzenli backup alınması. sorun kaynağını ise yüksek oranla, anakart bağlantı noktası ya da kablo sorunu diyor. %83'ü iyi görmesini ben yadırgadım. fena değil ama backup'ları aksatmasan iyi olur.
-
Tekrar teşekkür ederim.
-
Hocam benim anlamadığım; bu RAID düzenleri, Intel Rapid Strogage Technology sayesinde mümkün olan bir şey. Bu teknolojiyi araştırdığımda "Intel Rapid Storage Teknolojisi masaüstü, mobil ve sunucu platformları için SATA diski ile donatılmış sistemlerde iyileştirilmiş performans ve güvenilirlik sunan Windows tabanlı bir uygulamadır. Bir veya çok sayıda SATA disk sürücüleri kullandığınızda gelişmiş performans ve daha düşük güç tüketiminden faydalanabilirsiniz. Birden fazla disk kullandığınızda disk hatası oluşması durumunda veri kaybına karşı koruma düzeyini artırabilirsiniz." diye tanımlanıyor.
Madem güvenli, neden düzenli backup almak gerekiyor, bunu anlamıyorum. SSD'lerin biri %93 diğeri %83. %50 sağlık durumunda olup SSD'sini kullanmaya devam eden kullanıcılar var. Sağladığı performans, bu riski almaya değer deniyor. Isınma sorununu çözmek için termal soğutucu pad'de yapıştırdım. Risk olan ne hala anlayamadım...
-
Benim anladığım şöyle:
Redundancy (boşta, atıl yedek) ile yedekleme (ikincil aynı şey) farklı yaklaşımlar.
Adına mecburen yedek desek de... redundant adı üstünde, boşa duran gibi bir şey.
PSU'larda, diyelim ki 2-redundant durumunda... sistem 1 PSU ile de çalışabiliyor. 2 tane ile ise, beher PSU, yarım güçlerinin biraz üzerinde çalışıyor. Bu ne sağlıyor? Birinin -normal koşullarda- daha geç bozulmasını... bozulunca yedeği takana kadar diğerinin tam güçte çalışıp sistemin güç kaybı yaşamamasını, sürekliliğini sürdürmesini. Peki bu bir tür yedekleme mi? Hayır. Yedekleme, bu durum için ikincil bir aynı sistem ile olur. Ama o da bir tür redundancy, high-availability. Birincil olan, tüm işlemleri üstlenir... ikincile aynısı gecilmeli yapılır. Birincil yanıt vermeyince ikincil üstlenir işlemleri.
Artı, birincilin ve/veya ikincilin de online değil, off-line yedeği varsa... sadece yanıtsız kalma durumunda değil, yanlış işlem yapılması durumunda (-atıyorum- en basitçe bir satır silmek) yedekleme yerinden birincil de ikincil de geri alınır.
Veri konusu da bunun gibi.
Redundancy (RAID, ZFS-Z, vs.), çalışan sistemin, tolere-edilebilir hata durumunda, durdurulmadan kayıpsız devamını sağlıyor. 2-redundant PSU gibi.
Kaçlı parite ise, o kadar disk çökse bile sistem çalışmaya, veri sağlam kalmaya devam ediyor. Çöken disk, -muhtemelen- canlı ya da offline yedek/spare ile değiştiriliyor. Bizim ev/ofis sistemlerinde sistemi kapatmaka gerekiyor olabilir bu değişikliği yapmak için ama, önemli olan, veri sağlam.
Ama, diyelim ki parite sayısından daha fazla disk çöküşü yaşadık. Verinin bir kısmı kalıcı olarak gider. (Gerçi dağıtık pariteli RAID'de bu tam böyle. Yoksa veri ve parite diskleri ayrı ise, duruma göre veri kaybı yaşanmayabilir.)
İşte burada yedekleme devreye giriyor. Ne kadar güncel alınıyor ise yedekleme, veri kaybetmiş sistemin, verisini yerine koyuyor.
Kaldı ki, sistem çöküşsüz çalışırken, yukarıdaki örnekte olduğu gibi, bir satır sildik... yine yedeklemeye başvuracağız.
RAID'e ilişkin bir çok yerde ilk bahsedilen şey de bu oluyor.
RAID (veya redendacy) is not backup. RAID demek yedekleme demek değildir.
Ben pariteli RAID dedim ama, mirror da dahil tabi.
Mirror hele ki ikiden fazla parael mirror, yedekmiş gibi görünse de... yukarıda paylaştığım gerekçelerden ötürü yedek değil.
Hem mirror, hem pariteli RAID, amaç mümkün olduğunca en az kez yedeğe başvurmak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 1 Ocak 2025; 23:22:35 >
-
Sevgi ve saygılarımla...
-
yani %50 diyorsun. bu arıza riskinin arttığını gösterir. raid türünü ihtiyaca göre seçmelisin. bir sürü raid türü var. donanım ve yazılımsal olarak hangilerine erişimin var bilmiyorum ama raid0, bu sistemin ilk öncüsü. disklerden biri arıza yaptı mı bütün verilerin gider. donanım arızası, yazılımsal hatalar yani düzenli yedekleme yine şart. mesela termal soğutucu pad ile ısıyı uzaklaştırıyorum demişsin ama ısıyı yok etmiyor ki. donanımın ısınmaya devam ederken, sadece ısıyı uzaklaştırıyorsun. hepsi risk. kullanıcı, donanım, yazılım hataları. maalesef durum bu. örneğin, çok önemli resimlerin var diyelim. en basitinden yedekleme yapmadığında bunların kaybolmasına üzülür müsün yoksa , giderse gitsin ne yapayım diyebiliyor musun? bu da seni yedekleme yapmaya zaten mecbur ediyor. en kötü senaryoyu düşününce, yedekleme yapmak her zaman kaçınılmaz oluyor. örneğin aile fotoğrafları, söz, nişan, evlilik, çocuğun gelişimine yönelik fotoğraflar ve videolar. ne yaparsın? bir değil iki aten yedeklersin.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X