Üniversitede ekonomi okuyacağım ve önceliğim İngiltere, fakat olmazsa bu iki ülkeden birini de alternatif olarak belirlemeyi düşünüyorum.
Öncelikle maddi olarak pek bir sıkıntım yok. İrlandada yıllık lisans ücretleri 7-13 bin euro arası, Belçikada ise 3-7 bin euro civarında.
İrlandada ingilizce konuşulması bir avantaj, Belçikada insanlar Fransızca ya da Flaman dili konuşsa bile İngilizce ile gayet kolay hayat devam ettirilebilir. İrlandada daha az Türk nüfusu var ve açıkçası gittiğim yerde çok fazla Türkle karşılaşmak istemiyorum kendim açısından Belçika, Brüksel AB'nin başkenti, daha popüler bir ülke, burada üniversite okumak eğitim açısından daha avantajlı gibi duruyor
Bu sebeplerden ötürü karar veremedim Siz olsanız, bu iki ülkeden hangisini alternatif olarak belirlerdiniz?
belçika tabii ki . irlanda hem soğuk kasvetli yaşanmaz orda. belçikada okurken gezmeye gidersin. ama belçikada okursan hem iklimi görece iyi hem avrupanın merkezi her yere yakın. doğu batı orta avrupa her yeri gezesin belçikadan. irlandada bu kadar rahat olmaz.
belçikada yaşayan biri olarak söyleyeyim kesinlikle irlandaya git. türkiyeden fazla türk var burada belçikalılar azınlık kalmış durumda. tahmin ediyorum önceliğin yabancı insanlarla tanışmak yönündedir o yüzden söylüyorum. araplar faslılar türkler nüfusun neredeyse %70ini oluşturuyor. sen irlandaya gitsen tahmin ediyorum egzotik bir kültürden gelmiş bir turist olarak görüleceksin ve ingilizce konuşman da normal görülecek. ama buraya gelsen zaten herkesin nefret ettiği orta doğululardan bir de kendi dillerini konuşamayan biri olarak görüleceksin. tecrübeyle konuşuyorum. avrupanın başkenti falan diye de gaza gelme tamamen hikaye. öyle denmesinin sebebi parlamentonun falan burada olması. sen iş adamı değilsin tüccar değilsin onun için pek senin için geçerli değil bu söylem. ben uyarımı yapayım sonra pişman olma paraya kıy irlandaya git