Şimdi Ara

İş Değiştiremiyorum (Yazılımcı) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
23
Favori
5.827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ülke dışı? Bizde çalışan sömürülmek isteniyor da yurtdışında istenmiyor değil mi? Startup kurmak da öyle kolay bir şey değil. Tamam ben ve binlercesi boşa hazırlandık kusura bakma. Bu arada yeni mezun 3000 TL falan almıyor. 3000 TL alacak kadar vasıfsızsan seni yurt dışında işe alacaklarını mı sanıyorsun? Hayal dünyasında yaşıyorsun.

• BirYazılımcı B kullanıcısına yanıt

Dostum Türkiyede ki şartlar bu. 3000 TL maaş veriyorlar çok büyük bir şirketten teklif aldım asp.net mvc ile site yaptıracaklar üstüne birde milli piyango idaresinin makinelerine yazılım yapacakmışım adamlar bana maksimum aylık 3000 TL teklif etti direk red ettim. Birde bu şirket uluslar arası bir italyan şirketi sapık gibi arada ararlar call center şirketi aslındada netaş gibi çalışmaya başlamış. Adamlar 81 ülkeye hizmet veriyor ama 3000 TL'ye çocuk kandırıyorlar resmen... Birde şartları şu C1-C2 seviyesinde ingilizcem olacakmış. Ya bırakın bu işleri devlet su işleri... C1'e yakınım yaptıkları dil testindede reading C1 speaking ve listening B2 çıktı. Buna rağmen utanmadan arlanmadan 3000 TL maksimum dediler (oda primlerle olacakmış normal maaş 2800 TL)

Benim bir arkadaşım büyük bir bankaya girip C# asp.net mvc web servisleri üzerinden mobile yazılım yazıyor aldığı maaş 3500 TL. 1 senedir çalışıyor çocuk yükselemedi bile.

Yeni mezun yazılım teknikeriyim mühendis olsamda bir iki tık üzeri alacağım.

Yurt dışıda ucuza yazılımcı bulmak istiyor ama burada ki gibi komik sayılara çalışmıyorsun en azından. Adamlar sistemlerde açık bulursan açık başına 2000-25.000 $ arasında para veriyor.

Yarışmalara katılırsan Dünyanın parasını kazanıyorsun.

Yurt dışına freelance iş yapsan ufak işler ile 1 ay çalıştığın paranın 10 katını kazanırsın.

en kötü 100 dolar versinler iş başına 100 dolar iyi para şu an ki kurla. Adam senden asp.net MVC ile site istesin 200-500 dolar arasında yapar satarsın iyi para yani kaldı ki yaptıkça işler daha fazla gelecek buradada tek sıkıntı hintliler onlarıda şamarlarsın aslında çakallık yaparsan.

Kısaca burada bir şirkete girerim diye düşünen insanlar bence boşuna uğraşıyor. Yurt dışına gitmek daha mantıklı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 12 Şubat 2021; 22:18:52 >

• Özet falan yok mu? Orhun Yazıtlarını okumak daha kısa süre alır.
  • güzel kardeşim beğenmiyorsan şu "ben 20k maaş alıyorum", "amcamın oğlunun kuzeni 30k maaş alıyor" gibi konulara alalım seni. Orda 2-3 satır cümleyle herkes havalara sıkıyor. Detaylı bir yazı paylaştım işte. Etrafta dolanıp ağlıyorsunuz yazılımcılar ne kadar kazanıyor? tam olarak neler dönüyor? vs gibisinden. detaylı her şeyi açıkladım işte. Bu alanda kariyer yapmayı düşünmüyorsan ve yazılımcıların gelirleri vs umrunda değilse okuma zaten. Yoksa özet geçecek bir şey yok özet bu zaten. Burada yazılanın 30 katını da anlatırım ben sana.

• Uzun muzun okudum. Halı dokumuş kadar oldum. Yazılımcı değil de yazar olmalıymışsın, paragraf paragraf döşemişsin mübarek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık dostum detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Diğer boş konuşanlara aldırma.

Ben de 3.5 yıldır sektördeyim ve son 1.5 yıldır contracter olarak çalışıyorum.

Bu çalışma şeklini de tavsiye ederim yazılımcı arkadaşlara. Contracter çalışma şekli belli bir riski beraberinde getiriyor ancak bu riski de satın aldığın için rate'ler oldukça tatmin edici. Rakam paylaşmak gerekirse şuanda yaklaşık 24k+kdv şeklinde fatura kesiyorum ve 2021 sonunda 30k olacak muhtemelen bu gidişle. Şirketler de bu şekilde contracterlarla anlaşırken normal maaş skalalarını çok göz önünde bulundurmuyor çünkü o şirketin maaşlı çalışanı değilim aslında, o şirket için bir vendor gibiyim.

Tabi iş bulma garantiniz yok bu çalışma şeklinde ancak şuanda piyasada çok fazla iş olduğu için kısa vadede kendim için pek risk görmüyorum bu hususta.

• mow_ kullanıcısına yanıt

Bunun da avantajları çok ama. Mesela çok farklı projelerde ve firmalarda çalışabiliyorsun. Yetkinlik açısından oldukça geliştiriyor olmalı. Bir de çok kişiyle tanışıyorsun. Network resmen. İleride kendi şirketine kurmana vesile olabilir.

• Baştan sona okudum, ben de bir Android developer olarak söylediklerinin çoğuna katılıyorum. Maaş analizlerin de büyük oranda doğru. Tek anlayamadığım konu kurumsal şirketlerin kurumsal tecrübe istiyor olmaları. Bir çok arkadaşım banka gibi yerlerde çalışmaya başladı ve kurumsal tecrübeleri yokken. Orada söylemek istediğini tam anlayamadım. Sektörde 2.yılımı doldurmak üzereyim. Benim de farkettiğim nokta şu oldu, sektörün seviyesi çok aşağıda. Şirkete girdikten sonra 2 yılı dolduran geliştiriciler konfor alanına girip kendilerini pek geliştirmiyorlar. Böyle olunca çok çabalayan 2 yıllık deneyimli yazılımcı 4-5 yıllık yazılımcıdan çok daha fazla şey biliyor. Almanya konusunda da haklısın, bir çok yazılımcı yurtdışını iyi görüyor ama maaş skalasının Türkiye'deki gibi uçurum olmadığını bilmiyor. Bir ev kirasının maaşın 1/3'ünü aldığını vs bilmiyor. Bu arada özelden github profilinizi atmanız mümkün müdür? Çalışmalarınızı merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muco -- 13 Şubat 2021; 11:57:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: scientia

Bunun da avantajları çok ama. Mesela çok farklı projelerde ve firmalarda çalışabiliyorsun. Yetkinlik açısından oldukça geliştiriyor olmalı. Bir de çok kişiyle tanışıyorsun. Network resmen. İleride kendi şirketine kurmana vesile olabilir.

Onlardan bahsetmedim, kesinlikle doğru. Proje bazlı çalışmak çok farklı tecrübeler getiriyor. Hem teknik anlamda hem de sosyal yetkinlikler anlamında. Çalışma temposu tabi daha yoğun oluyor ama çok fazla şey öğrenme şansın oluyor bu sayede de.

Network anlamında da tabi çok fazla kişiyle tanışma şansın oluyor. Biraz da kendini ispat edersen, projeler yağıyor zaten.

Benim şuanki projem bitiğince gidebileceğim bir sürü proje var şimdiden.

Şirket kurmak zorundasın bu arada fatura kesebilmek için. Şirketimi zaten kurdum o yüzden. İlerde büyütme hedeflerim var bakalım

• quote:

Orijinalden alıntı: mow_

Eline sağlık dostum detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Diğer boş konuşanlara aldırma.

Ben de 3.5 yıldır sektördeyim ve son 1.5 yıldır contracter olarak çalışıyorum.

Bu çalışma şeklini de tavsiye ederim yazılımcı arkadaşlara. Contracter çalışma şekli belli bir riski beraberinde getiriyor ancak bu riski de satın aldığın için rate'ler oldukça tatmin edici. Rakam paylaşmak gerekirse şuanda yaklaşık 24k+kdv şeklinde fatura kesiyorum ve 2021 sonunda 30k olacak muhtemelen bu gidişle. Şirketler de bu şekilde contracterlarla anlaşırken normal maaş skalalarını çok göz önünde bulundurmuyor çünkü o şirketin maaşlı çalışanı değilim aslında, o şirket için bir vendor gibiyim.

Tabi iş bulma garantiniz yok bu çalışma şeklinde ancak şuanda piyasada çok fazla iş olduğu için kısa vadede kendim için pek risk görmüyorum bu hususta.

Selam hocam, contracter olayı tam olarak nedir? Kısaca anlatabilmen mümkün mü?

• Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olarak okudum ve hem tatmin oldum hem de hırslandım hocam sağolun.

• Güzel bilgiler vermişsin, hızlıca sonuna kadar okudum ama biraz uzun anlatmışsın...

Ben 20+ yıldır yazılım şirketlerinde çalışıyorum, yüzlerce iş görüşmesine işveren olarak girdim, kurumsal tecrübem 3-4 yıl civarı, genelde 5-10 kişilik ekiplerde çalıştım..Çok az iş aradım, genelde hep teklif geldi ve öyle iş değiştirdim.

Sende biraz ego hissettim, buna dikkat etmelisin. Çok insan gördüm, ben bu konuda çok iyiyim, süperim, uçarım kaçarım diyen..

Ama küçük projeler hariç tüm işler ekip işi, ekiple uyumlu olman gerekiyor. Bilmişlik yapınca veya devamlı eleştiri çekilmiyor. Kişi ekipden dışlanıyor, sonuçta ya kendi gidiyor ya da biz yolluyoruz.

Birde 1 cümle ile anlatacağı şeyi 10 cümle ile anlatan insanlarla çalışamıyorum. Şahsen iş görüşmesinde ne kadar tecrübeli olursa olsun, lafı uzatan, karşıdakini iyi dinlemeyen insanlara büyük bir (-) veriyorum.

Ben şahsen büyük kurumsal yerleri sevmiyorum, hareket alanı bırakmıyorlar, çok prosedür oluyor ve beni sıkıyor. Piyasada kurumsal tecrübe arıyorlar haklısın ama bence düşündüğün kadar önemli değil. Ben küçük ekipler için görüşme yapıyorsam sadece kurumsal tecrübesi olanları genelde eliyorum. Kariyerinin bir döneminde çalışsan yeter..

Neyse, hayatta başarılar dilerim..

Evet o şekilde çalışma da ayarlanırsa güzel olabiliyor. Sadece burada arkadaşlara 24K + KDV nin çok abartılı bir rakam olmadığını hatırlatmak isterim. Bahsettiğiniz terimi ben de ilk defa duydum ama freelance gibi anladım aynı şeye mi denk geliyor? Bu bahsettiğiniz ücretten KDV dışında vergi kesilmediğini, kesilecek olsa da gider göstererek bir şekilde hallettiğinizi ve 24K'yı kar olarak aldığınızı varsayıyorum. Yine de bu durumda sigortanız yatmıyor değil mi? Yoksa 13K net maaşın brüt maaşı 20.5K. Sonuçta emekli olduğunda minimumdan bağkur yatmasıyla elinize geçen üzerinden sigorta yatmasının farkı da çok fazla. 2 tür çalışma seçeneği tercih meselesi. Ben bugün elime geçene bakarım veya bana vereceklerini komple versinler de ben sigortama vs kendim karar vereyim kafasında olanlar için mantıklı. Yoksa muhasebeden hiç anlamayan brüt/net farkını hiç bilmeyen arkadaşların kafası karışmasın.

Ekleme: Bir başka arkadaşın dediği gibi network olayı da çok gelişiyor tabiki. İleride şirket kurabilmek için gerçekten çok avantajlı bir çalışma şekli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BirYazılımcı -- 13 Şubat 2021; 14:10:11 >

• Muco kullanıcısına yanıt

Bankaya junior olarak girersin elbette. Henüz tecrüben yokken bilgi düzeyin çok iyi diye tecrübesizden çok farklı maaş almazsın onu söylemek istedim. Kurumsal derken aslında biraz yanlış kullandım. Aslında demek istediğim kendi startup'ın olmayan (tabi startupını tutturabilip büyüdüysen o da ayrı) bir şirkette çalışmış olmak. 3-5 çalışan da olabilir. Yani başkasından maaş alarak çalışmak.

• quote:

Orijinalden alıntı: cosmosboy

Selam hocam, contracter olayı tam olarak nedir? Kısaca anlatabilmen mümkün mü?

Alıntıları Göster

Genelde şöyle oluyor. Büyük danışmanlık firmaları kurumsal firmalardan işleri alıyorlar. Kendi ekipleri yeterli gelmediği durumlarda onlar da işi contracter olarak çalışanlara outsource edebiliyorlar.

O yüzden danışman firmalarla çalışıyoruz genelde. Günlük belli bir rate üzerinden de fatura kesiyoruz. O yüzden bir şahıs şirketi kuruyorsun genelde ki çok kolay birşey zaten.

• quote:

Orijinalden alıntı: BirYazılımcı

Evet o şekilde çalışma da ayarlanırsa güzel olabiliyor. Sadece burada arkadaşlara 24K + KDV nin çok abartılı bir rakam olmadığını hatırlatmak isterim. Bahsettiğiniz terimi ben de ilk defa duydum ama freelance gibi anladım aynı şeye mi denk geliyor? Bu bahsettiğiniz ücretten KDV dışında vergi kesilmediğini, kesilecek olsa da gider göstererek bir şekilde hallettiğinizi ve 24K'yı kar olarak aldığınızı varsayıyorum. Yine de bu durumda sigortanız yatmıyor değil mi? Yoksa 13K net maaşın brüt maaşı 20.5K. Sonuçta emekli olduğunda minimumdan bağkur yatmasıyla elinize geçen üzerinden sigorta yatmasının farkı da çok fazla. 2 tür çalışma seçeneği tercih meselesi. Ben bugün elime geçene bakarım veya bana vereceklerini komple versinler de ben sigortama vs kendim karar vereyim kafasında olanlar için mantıklı. Yoksa muhasebeden hiç anlamayan brüt/net farkını hiç bilmeyen arkadaşların kafası karışmasın.

Ekleme: Bir başka arkadaşın dediği gibi network olayı da çok gelişiyor tabiki. İleride şirket kurabilmek için gerçekten çok avantajlı bir çalışma şekli.

Evet freelance gibi aslında. Aynı şey denebilir. Ama proje bazlı değil de aylık fatura kesiliyor genelde bizde. KDV dışında tabi gelir vergisi veriyorsun ve muhasebe giderleri de var. 24k tamanen kar değil yani. Ama mesela genç girişimci desteği kapsamında ilk sene sigortanı devlet yatırıyor ve 2 sene boyunca da 75binlik gelirin için gelir vergisinden muaf oluyorsun. Bunlar da fark ettiriyor.

Ayrıca KDV'nin de bir kısmını geri alma şansın var mesela. Örneğin 12k lık bir laptop alırsam ben 10k ödüyorum aslında.

Sigortamı kendim yatırıyorum. Ama sigortamı asgari ücretten yatırma seçeneğim olduğu için cebime daha çok kalıyor ki benim gibi 65 yaşından sonra gelecek emeklilik maaşını umursamayanlar için güzel bir durum.

Ama beni asıl cezbeden proje bazlı çalışma fikri ve şirketleşme potansiyeli oldu.

Rakam olarak çok abartı bir rakam değil aslında ama 3 yıllık bir çalışan için konuşacak olursak elime geçen yıllık miktar kurumsal şirkette çalışıyor olsaydım elime geçenden fazla oluyor kesinlikle.

• Öncelikle kurumsal kelimesini biraz yanlış kullanmışım diğer mesajımda da belirttiğim. Kendi startup'ın olmayan başka bir yerden maaş aldığın ciddi bir işi kastediyorum küçük ekipler de olabilir elbette. Ayrıca tecrübenize de çok saygı duyarım ve mesajınız için teşekkürler. Dediğiniz gibi kurumsal şirkette çalışandansa ben de küçük ekipleri tercih ederim. Sadece stajımı kurumsal bir şirkette yapmıştım ortamı görünce daha bulaşmadım. Stajda ne gördün de ne anladın diyen olabilir fakat hali hazırda kurumsalda çalışan çok fazla arkadaşım var onların çalışma şekilleri de çok iyi referans oluyor. Kurumsal bir şirkette çalışan bence de kendini hiç geliştiremez o pozisiyonda olsam ben de ya adayı direk eler ya da ön yargılı olurdum.

Ego konusuna gelecek olursak özgüven ile mütevazilik arasında ayarlanması gereken bir denge var. Bu denge de her ortamda farklılık gösterebiliyor. Bu dengeyi (karşındakinin zihninde) kuramadığın zaman "egoist" veya "pısırık" oluyorsun. Egoist tarafta olmak tercihimdir. Ayrıca yönetilebilen bir egoistlik de büyük oranda başarı getirir. Hırsı tetikler, hırsı olmayan bir insanın zekası olsa da kendini geliştirmesi pek beklenemez bence. Bilgi birikimi olarak siz egoist diye yorumlayabilirsiniz saygı duyarım. Bu demek değil ki yapılacak işe muhalefet edeceğim. Kendi alanında bilgi sahibi olmak ve bu bilgiye "egoistlik" seviyesinde güvenmek ekip ile uyumsuz çalışılacağı anlamına gelmiyor. Ben şahsen analizcilerle çok iyi anlaşıyorum. Bence çok bilgisi olmayan insan analizcilere daha fazla muhalefet ediyor. Çünkü bir task atandığında task eğer zorlayıcı geliyorsa basite kaçmak için çaktırmadan "o mümkün değil", "onu şöyle yapsak daha iyi olur", "ben tasarımı beğenmedim" gibi cümlelerin ardı arkası kesilmiyor. Ben bu zamana kadar hiçbir analizciye hiçbir konuda itiraz etmedim. Sonuçta bir business logic isteniyorsa bu developerın sorgulayacağı bir şey değil, bana istenilenin yapılması için maaş ödeniyor. Sadece belirtilen tasklara süre belirtirim, farklı alternatifler varsa süre farklarını konuşurum, projenin mimarisini bozabilecek durumlar varsa bunları belirtip tercihi yine analizciye bırakırım çünkü beni alakadar da etmez haddime de değildir. 10 yıl tecrübeli analizciden "işte bize böyle developerlar lazım" cümlesini de duydum ve bu beni çok mutlu etti.

1 cümlede söylenebilecek şeyi 10 cümlede söyleme olayına gelecek olursak bunun 2 nedeni olabilir bence. 1.si kişinin olayı bilmediğinden laf kalabalığı yaparak biliyormuş gibi gösterme çabası, 2.si ise yeni tanıştığın birinin bilgi seviyesinin bilinmemesinden kaynaklı fazla açıklama ihtiyacı. Sizin bahsettiğiniz ortam nasıl bir ortam elbette bilemem ama iş mülakatı özelinde konuşmuyorum bazen şöyle durumlarla karşılaşıyorum. Karşımdaki kişi öyle bir soru soruyor ki sorduğu soru 3-5 birbirinden bağımsız cevaba işaret edebiliyor. Soruyu detaylandırmak gerekebiliyor. Bir örnekle açıklamak istiyorum:

Bir mülakatta karşıma şöyle bir soru geldi (aslında 1 de değil, bu soruya bayılıyorlar). Android'de Fragment'ten Fragment'e nasıl veri atarsın? Burada soru yetersiz. İlk beklenen cevap Fragment'lerin ortak Activity ve ViewModel kullandığı ve hali hazırda create olup Activity'ye attach olduğu durum için olan cevap. Ben soru soran kişinin bunu kastettiğini anlayabiliyorum ama sorduğu soru illa ki bu durumu işaret eden bir soru değil. Burada beklenen cevap ViewModel'de bir LiveData olması, gönderen Fragment'in bu LiveData'yı set etmesi, diğer Fragment'in de bu datayı Observe etmesi.

Diğer bir alternatif yine aynı Activity'ye attach olması beklenen Fragmentler ama veri gönderilecek Fragment'in henüz create edilmemiş olması. Bu senaryoda da ilk senaryodaki cevap işler, başka bir yöntem olarak da Fragment create edilirken içerisine Bundle atarak veri yollamak kullanılabilir. Çok büyük verileri bundle aracılığıyla göndermek de doğru bir senaryo olmaz. Ayrıca primitive olmayan typelar için Parcelable yapma zorunluluğu da olacağından Bundle ile veri göndermeyi ben hiçbir zaman tercih etmem.

Diğer bir alternatif ise tamamen bağımsız Activity ve ViewModel'lerde bulunan Fragmentler arası veri göndermek. Burada yukarıda belirtilen cevaplar işlemez ve LocalBroadcast göndermek gerekir. Tercihen EventBus kullanılabilir.

Sonuç olarak demek istediğim sorulan soru net bir cevabı hedef gösterebiliyorsa cevap kısa olabilir fakat birden çok ihtimali barındırıyorsa detaylı cevap vermemek sizi Junior olarak gösterebileceğinden mecburen detaylı cevap vermek zorundasınız.

Bahsettiğiniz durum böyle bir durum olmayabilir tabiki bilemem ama yine de bence cevabı dinlerken fazla ön yargılı olmayın ve biraz adaya da tahamül gösterin. Sonuçta karşınızda geleceğini planlamaya çalışan, bilemezsiniz belki de bir şeyler başarmak için olağanüstü çabalar harcayan ama hakettiği yere bir türlü gelememiş biri olabilir ve kendini elinden geldiğince ifade etmek istiyor olabilir. İnsanlar bazen yıllar geçip belirli yerlere geldiği zaman geçmişi unutabiliyor.

Anlıyorum evet haklısınız. Başarılar dilerim. Benim sadece söylemek istediğim yazınızı okuyan tecrübesiz arkadaşların burada bahsedilen 24K parayı bir yerde maaşlı çalışarak alınan 24K ile karıştırmaması gerektiği. Nasıl belirtilen maaşın brüt mü net mi olduğu belirtilmeyince kafa karışıklığına sebep oluyorsa bu durum da bazı arkadaşlar adına farklı şeyler düşünmelerine sebep olabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: BirYazılımcı

Bankaya junior olarak girersin elbette. Henüz tecrüben yokken bilgi düzeyin çok iyi diye tecrübesizden çok farklı maaş almazsın onu söylemek istedim. Kurumsal derken aslında biraz yanlış kullandım. Aslında demek istediğim kendi startup'ın olmayan (tabi startupını tutturabilip büyüdüysen o da ayrı) bir şirkette çalışmış olmak. 3-5 çalışan da olabilir. Yani başkasından maaş alarak çalışmak.

Evet, sektörde Kurumsal kelimesi genelde banka gibi daha hantal ve waterfall çalışan ekipler oluyor genelde. Bu arada özelden github adresinizi atma şansınız var mı?

• Muco kullanıcısına yanıt

Bir arkadaş daha Github linkimi istedi fakat ne yazık ki paylaşamıyorum çünkü orada da adım soyadım bulunuyor. Ayrıca çok merak edilecek bir şeyim de yok GitHub'ta masterda bir ders için hazırladığımız analiz dökümanı, birkaç küçük proje, bir de yakınlarda bir mülakat için hazırladığım küçük bir Android projesi. Son bahsettiğim aslında bayağı faydalı olabilecek bir proje çünkü küçük olsa da mimarisi en büyük ölçekteki projeler için hazırlanmış şekilde, sadece sayfa sayısı az. Belki bir ara başka bir github hesabına aktarıp paylaşabilirim. Gerçi internetten de araştırırsanız zaten tam aynı şekilde olmasa da benzer bir çok template proje bulunmakta.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.