Şimdi Ara

İş Değiştiremiyorum (Yazılımcı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
23
Favori
5.827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ekleme: Bu yazı çok uzun geldiyse ve okuyamıyorsanız zaten boşverin yazılım kariyeri size uygun değildir. Eğer bu kariyeri seçecekseniz bol bol yazılı döküman, youtube videoları vs takip edip bol bol kod yazmanız gerekiyor. Bu kadar yazıya tahamülünüz yoksa boşverin gitsin. Eski bakan beyin dediği gibi "bu bilişim fazla kafa yorarsan sıyırırsın. Kullanacaksın, nimetlerinden kullanıp yararlanıp işini göreceksin. Kafayı taktın mı o zaman işin kötü". Ağlamaya devam edersiniz Avrupa'da 1 maaşla insanlar araba alıyor biz burada asgari ücret alıyoruz diye.

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle başlığı biraz ilgi çekici olsun diye öyle açtım. Sebebini de yazımda açıklayacağım. Bu hesabı yeni açtım, açmamın nedeni diğer hesabımda kimliğimin açıkca ifşa oluyor olması. Benim açımdan bir sıkıntı olmamakla birlikte şirketlerde ne yazık ki maaş söylemek yasak olduğu için mecburiyetten böyle açtım yoksa bir şeyden çekindiğimden değil. Forumda, Twitter'da vs yazılımcılarla ilgisi son zamanlarda çok fazla şey konuşuluyor. Kısmen doğru olan şeyler olmakla beraber abartılı durumlar da oldukça mevcut (bir çok fake veya troll de var biliyorsunuz, bazen beni bile şüpheye düşürüyor acaba??? diye). Bu yüzden piyasanın durumunu bilgim kadarıyla açıklamaya çalışacağım.

Öncelikle ilk merak edilen maaşlar ne civarda konusuna biraz açıklık getirmek istiyorum. Aşağıda bir aralık listesi paylaşacağım fakat bazen durumlar firmadan firmaya da çok fazla değişkenlik gösterebiliyor mesela aynı kişiye X firması 6000 TL net maaş vermek istemezken Y firması 9000 TL net maaş vermeyi gönül rahatlığıyla kabul edebiliyor. Burada da bir çok faktör devreye giriyor onları maaş aralıklarını paylaştıktan sonra açıklayacağım. Bahsettiğim maaşlar 2021 Şubat zamlarından sonra güncel maaşlar. Ayrıca bahsettiğim maaşlar net maaşlar, brüt kesinlikle değil. Tablomuza geçelim:

Tecrübesiz, kendini hiç geliştirmemiş, ortalamanın altında üniversite mezunu: 3500-4500 TL (genelde alt sınıra daha yakın, asgari de olabilir)

Tecrübesiz, kendini geliştirmiş ve ortalama civarı bir üniversiteden fena olmayan bir ortalamayla mezun: 4000-5500 TL

Tecrübesiz, kendini geliştirmiş ve iyi bir üniversiteden iyi bir ortalamayla mezun olmuş kişi: 5000-7000TL (belki biraz daha yukarı çıkma ihtimali varsa da çok zor)

1 yıl tecrübeli ama vasat biri 5000-7000 TL

1 yıl tecrübeli ve yılına göre kendini iyi kanıtlamış biri 5500-8000 TL

2-3 yıl tecrübeli ortalama biri 6000-9000 TL

2-3 yıl tecrübeli ciddi anlamda iyi biri 8000-12000 TL (13000 TL de zor da olsa mümkün)

Diğer yıllar benim için de genel için de biraz muallak. Belirli bir yıldan sonra üniversitenin ve bilgi birikiminin etkisi biraz kalkıyor ve hangi pozisyonlara başvurmaya cesaret edebilmişsiniz, altından kalkabilmiş misiniz, önceki dönemlerdeki maaş skalalarınız ne, kovalama, araştırma her şey dahil denebilir ama şöyle bir şey paylaşabilirim. 7-8 yıl tecrübeli, team lead seviyesindeyseniz ortalama 20000 TL civarı net alırsınız. Bunun bir tık altı çok zor, çok daha üstü de mümkün.

Öncelikle belirtmek isterim ki maaş aralıklarını verirlen "Tecrübeli" veya "Tecrübesiz" diye bahsettiğim hatrı sayılır bir şirkette (kendi şirketiniz veya anadoluda olmayan bir şirket, İstanbul'da olup 5-6 yazılımcı ekibi olup büyük şirketlere güzel projeler yapan şirketler de hatrı sayılır kategoriye giriyor) çalışıp çalışmamanızdır. Yoksa evinizde kendi başınıza proje geliştiriyorsanız ciddi projeler de yapsanız, çoğu biz büyüğüz diye geçinen firmanın kullandığı teknolojilerden fazla teknoloji de kullansanız, mimarinizi güncel mimarileri takip edecek şekilde geliştirseniz de piyasada iş bulurken veya değiştirirken bunun doğrudan etkisini göremezsiniz.

Neden bilgi birikiminizin aşırı derecede bir önemi yok da bir şirkette kaç yıl çalıştığınız daha önemli?

Bazı şirketler işe alım sürecine 50 tane aşama koysa da, bilgi birikiminizi ölçmek için elinden geleni yapıyor olsa da ne yazık ki bir kişiyi işe alıp 3-5 ay çalıştırmadan o kişinin şirkete yapabileceği katkıyı tam olarak kestirmek mümkün değil. Sebepleri şöyle:

1) Sözlü mülakat desen ilk 3-5 mülakatta bazı konularda insanlar patlasa bile yeteri kadar mülakata girince bir süre sonra aynı sorular gelmeye başlıyor ve bilen de bilmeyen de sorulara cevap verebilecek durumda oluyor.

2) Evde yapması için task atasan başkasına yaptırıp yaptırmadığı ne malum? Taskla ilgili daha sonra mülakat yaparak kişinin kendisinin yapıp yapmadığını kısmen anlamak mümkün olsa da garantisi yok. Ayrıca genelde task atanan kişi hali hazırda çalışıyor olduğu için normalde 1-2 günde yapılabilecek bir iş için 1 hafta gibi bir süre atanmak zorunda oluyor. Kişinin gerçekten ne kadar sürede yaptığını anlamak imkansız.

3) HackerRank gibi 1-2 saatte yapılan tasklar atasan yine başkasına yaptırıp yaptırmadığı muallakta kalıyor. Ayrıca gününüzde olmanız veya şansınız da durumu etkileyebiliyor. Kafanız dağınıksa veya kafanızı dağıtacak bir ortamdaysanız tam odaklanamayabilirsiniz, verimsiz geçebilir. Ayrıca bu tarz sınavlar doğrudan çalışacağı alandaki tecrübesini ölçmek yerine genel zekası ve algoritma bilgisi ölçmekle sınırlı kalıyor. Mesela kişi Android developer pozisyonu için kişi çok zeki ve kişinin genel algoritma yeteneği çok yüksek olsa da tecrübeye dayalı gerek ezber, gerek pratik gerektiren konularda vasat kalıyor olabilir.

4) Kişinin veya çalışacağı ortamdaki kişilerin iletişim yetenekleri zayıf olabilir ve şirkete adaptasyon süreci olumsuz ilerleyebilir. Böylelikle kişinin adaptasyon süreci çok uzun sürebilir veya ortamı benimsemeyebilir. Bu durumlar da motivasyon kaybı, bilgi birikimini yeterince aktaramama veya kendini geliştirmeye hevesi olmama gibi durumlara sebep olabilir.

5) Aslında 4ün devamı gibi olsa da ayrı madde yapmak istedim. Şirketin kültürel yapısı kişiye uygun olmayabilir. Bazı ortamlar fazla muhafazakar kalırken bazı ortamlar fazla hareketli gelebilir. Ayrıca iletişim yetenekleri dışında diğer ekip arkadaşlarının kişiyi rakip olarak mı yoksa birlikte çalışarak birlikte yükselinecek ve karşılıklı fayda sağlanabilecek bir kişi olarak mı göreceği gibi durumlar da mevcut.

6) Mülakatlarda size en güncel teknolojileri sorarlar, işe bi girersiniz kendinizi 3-4 yıllık, teknolojik anlamda çok eski kalmış ve kodları rezalet yazılmış bir projede bulabilirsiniz. Bu durum da motivasyon kaybı, adapte olamamak, pişmanlık gibi durumları beraberinde getirebilir.

7) Kişi kendisini pazarladığı kadar bilgi birikimi olan bir kişi olmayabilir. Önceki çalıştığı şirket çok daha büyük ve sanki çok daha büyük işler yapıyormuş gibi görülebilir ama işler gerçekten genelde çok daha tersi oluyor. Kişinin CV'si güzel olsa da vasat kalabiliyor. Tam tersi de mümkün. Sırf maaşı, şirketin adı gibi durumlardan şirkete geçip aşırı standart ve basit işler üstünüze atanırsa yine motivasyon kaybı yaşamanız olası.

8) Aynı seviyede iş yükünün taskının şirketten şirkete yapılma süresi beklentisi çok farklı olabiliyor. Bazı şirketler sizin haftaiçi 7-8 saatinizi satın aldığı bilincinde olup, çoğu şirket verdiği maaşla sizin ömrünüzü satın aldığı fikrinde olabilir. Siz maaş beklentinizi insani çalışma koşullarına göre belirtmişsinizdir fakat çok daha fazla iş yükü hem maaş anlamında sizi tatmin etmeyebilir hem de bu kadar da ağır çalışma temposuna yatkın biri olmayabilirsiniz.

Sebepler arttırılabilir veya detaylandırılabilir. Özet olarak bilgi birikiminin ölçümü ve o kişinin o şirkete adapte olup olamayacağı ne yazık ki mülakatlarla tespit edilemiyor. Bu sebeple şirketler diğer şirketlerdeki çalışma süreleriniz ve oralarda aldığınız maaşlara göre sizi değerlendiriyor. Sonuçta şirketler iş yüküne ödeme yapmanın yanı sıra piyasa araştırması için danışmanlık şirketlerine de ciddi ücretler ödeyerek piyasa bilgisine sahip oluyor. Küçücük görünen bir şirketin bile yönetim kadrosunun illa ki güzel bağlantıları oluyor ve her şirketteki çalışma ortamı, bilgi birikimleri ve maaş skalalarına hakim olabiliyor. Bu yüzden hakettiğiniz maaşı istemekten çekinmeyin çünkü siz ısrarla istemedikçe şuanki şirketiniz de sizden ne kadar memnun olsa da size gelip istemedikçe hakettiğinize yakın bir maaşı gelip kendi elleriyle size vermez. Bunun yanında fazla uçmayın ve blöf de yapmayın, yemezler.

Aynı seviyede bilgi birikimine şirketlerin çok değişken maaş vermeleri konusuna da değinmek istiyorum. Burada benim gördüğüm 2 önemli faktör var:

1) Çalıştığınız veya çalışacağınız şirket iş yüküne göre kar payı yüksek işler yapabiliyor mu? Eğer şirket güzel kazanabiliyorsa bu kazancını çalışanlarına yansıtabiliyor.

2) Çalıştığınız veya çalışacağınız şirketin politikası nedir? Çoğu büyük şirket büyüklüğünün ve çalışanın CV'sinde güzel bir referans olacağının farkında. Bazı kişiler de şuan düşük maaşla çalışırım ama CV'm güzel olur, buradan çıkınca güzel kazanırım kafasında olup aslında çalışmayacağı veya razı olmayacağı maaşlara büyük şirketlerde razı olabiliyor. Şirketler de bunun farkında olduğu için tekliflerini ona göre değerlendiriyor. Siz mülakatta istediğiniz kadar "Şirketin büyüklüğü umrumda bile değil, ben yapacağım işe ve aldığım maaşa bakarım, benim CV'm zaten iyi, CV doldurma gibi bir ihtiyacım yok, ben sizin şirketinize güzel katkılarda bulunurum karşılığında maaş beklentim de şu, zaten sırf CV doldurmak için şirketinize gelecek kişi de bilgi birikimi olarak yetersizdir" gibi makul ve mantıklı açıklamalar yapsanız da karşınızdaki kişiyi ikna etmeniz imkansız. Hem şirketlerde yıllara göre skalaları olduğundan bu skalaları aşamıyorlar, daha önceki çalışanlar düşük aldığı için size de yüksek teklif edemiyorlar hem de daha önceden açıkladığım işe almadan bilgi birikiminizi ölçemeyeceği için sözler bir kulaktan girip diğerinden çıkıyor. Sonuç olarak ne oluyor? Büyük ve aşırı sayıda fazla çalışanı olan ve çok büyük işler yaptığı sanılan şirketler aslında ortalamanın altındaki çalışanlarla, eleman sayılarına göre oldukça vasat işler üretiyor. Bence bu büyük şirket faktörü her geçen gün azalacak.

Ben neden iş değiştiremiyorum konusuna da gelelim.

Öncelikle benim en büyük problemim bilgi birikimim çok yüksek ama bilgi birikimime göre kurumsal tecrübem oldukça düşük. Çünkü insanlar genelde üniversiteye başlamadan önce yazılım konusunda hiçbir bilgi birikimine sahip olmuyor ve üniversiteden ne aldıysa o bilgiyle mezun oluyor. İş hayatında da verilen taskları yapmakla ömürlerini geçirdikleri için yıl tecrübesi genel anlamda kişilerin bilgi birikimini ortaya koyuyor. Ben ise daha hazırlıktayken çalışmaya başladım, üniversitenin çok daha ilerisinde çalışmalar yaptım, bitirme projeme 1 yıl önceden başlayıp gece gündüz çalışıp olağanın çok üstünde bir bitirme projesi yaptım ve çoğu şirketin para kazanırken birkaç elemanla hazırladığı projelerden teknolojik anlamda çok daha üst düzey bir bitirme projesi hazırladım, üniversiteyi bitirince 2 yıl yurt dışında yüksek lisans yaptım, bu arada kendi startup şirketimi kurdum. Böylelikle bilgi birikimim aşırı yüksek olmasına rağmen kurumsal tecrübemim yüksek olmaması sebebiyle şirketler beklentilerimi tam anlamıyla karşılayamıyor. Bilgi birikimin nedir diye sorulacak olursa asıl uzmanlık alanım Android. Bırak Türkiye'yi bence dünyada bile parmakla gösterilecek düzeyde iyi bir birikimim var. Bunun dışında tek başıma proje geliştirmem sebebiyle iOS, Java backend ve database konusunda da ortalama 2-3 yıl kurumsal tecrübeli kişiler kadar bilgim mevcut. Mülakatlarda da bu bilgi birikimimi ifade etme konusunda çok tereddüt yaşıyorum çünkü bahsettiğim gibi 3-5 ay çalışmadan her şeyin muallak olduğu bir ortamda bu tarz konuları fazla dillendirmek "kendini fazla abartıyor, fazla pazarlıyor, ne yani benden daha mı iyi biliyor?, bu kişi fazla egoist hiç mütevazi değil" gibi algılara sebep olabiliyor.

Startup şirketim dışındaki ilk işime Şubat 2020'de başladım. Biraz acil iş bulmamın gerekliliği, biraz piyasayı fazla bilmemek, biraz da her ne kadar biliyor olsam da kurumsal terübe referansının eksikliği benzer CV'lere göre yüksek sayılabilecek bir maaşla işe başlamamın yanı sıra aslında çok düşüğe işe başlamama sebep oldu. 6000 TL net maaşla başladım. Bir de tabiki her maaş skalası için piyasanın gerçekleri de var. Türkiye piyasasında aynı kişi X maaş ederken farklı ülkelerde Y veya Z maaşlar edebilir. Burada ülkelerin refah seviyeleri, hayat pahalılığı veya yazılımcı ihtiyacı gibi konular gündeme geliyor. Piyasa gerçeğinden de olumlu veya olumsuz olarak çok da değişken ücretler alamıyorsunuz. Neyse başladıktan sonra kendimi oldukça fazla şekilde şirketime gösterebildim. Bunun birinci sebebi benim ciddi anlamda iyi olmamken diğer sebebi de genel çalışma ortamımdaki kişilerin aklı başında insanlar olması, şirketin Avrupa standartlarında iş yükleriyle ve vizyonlu bir şirket olması ve en önemli faktör takım liderimizin çok bilgili, kesinlikle bilgi paylaşmaktan çekinmeyen hatta siz istemeden yeterince bilgiyi sizinle paylaşan, çok iyi iletişim kurabilen, kesinlikle egoist olmayan, sinirlenmeyen, kısacası bulunduğu pozisyonun hakkını her alanda en üst düzeyde verebilen bir kişi olması. Bu arada güllük gülistanlık, çok şanslı bir ortama düşmüş gibi dursam da eğer ben yeterince iyi olmasam işler bu şekilde yürümezdi. Nitekim benimle benzer zamanlarda işe başlayan ve piyasaya göre kötü diyemeyeceğimiz ama ortalama olan bir arkadaşım işten çıkartıldı. İşe başladıktan sonra piyasada çok daha az bilen kişilerin çok daha iyi maaşlar alabildiğini görmek moralimi biraz bozdu ve iş arayışında bulunmaya başladım. Her ne kadar mülakatlarım bence mükemmel geçse de kurumsal tecrübe eksikliği ne yazık ki her seferinde önüme engel olarak çıktı. Benim de yaşım artık ilerliyor olması sebebiyle (22-23 yaşında değilim 26 yaşındaydım. Düşük maaşları tolere edebilecek bir yaş değil, evlilik vs de yaklaşıyor) iş arayışına fazla saldırdım ama bir türlü istediğim sonucu elde edemedim. "Neden iş değiştirmek istiyorsun?" sorularına hep "şirketle gayet iyi anlaştığımı, çok iyi çalışma ortamımın olduğunu ve memnun olduğumu, sadece bilgi birikimime göre düşük maaş aldığımı ve bunu arttırmak istediğimi" defalarca söylememe rağmen gözlerimin içine bakarak "evet bilgi birikimine göre düşük alıyorsun ama kurumsal tecrübe de göz ardı edilebilecek bir şey değil" gibi cevaplar verip her seferinde olumsuz döndüler. Sanki aç gözlü biri olarak görünmeye başladım. Halbuki "iş yerim rezalet ondan değiştirmek istiyorum" desem bu sefer de "daha 2 ay kurumsal çalışmaya başlamış, ona tahamül edememiş, bundan bize hayır gelmez" diye bakmaları çok daha olası ve mantıklıydı. Bu yüzden 2 ucu boklu değnek... çıkmazda gibiydim. Bu süreçler ilerlerken bir arkadaşımın şirketine part-time olarak Android'çi aradıklarını duydum. Gerek normal maaşa göre yüksek söylememe kıyasla part-time'a göre makül ücretler söylemem, gerekse sonuçta şirket için bağlayıcı bir durum olmadığından kabul ettiler. Birlikte de çalıştığım zaman bilgi birikimimi gördüklerinde tam zamanlı pozisyon için teklifte bulundular. Ben de her ne kadar o şirketi beğenmiş olsam da kendi şirketimden ve takım liderimizden oldukça memnun olduğum için şirkete teklifi ilettim ve kalmak istediğimi söyledim. Bunun sonucunda 2 ay çalıştıktan sonra Nisan 2020'de maaşımı 9000TL net ücrete çektim. Bundan sonra zaten yüksek olan motivasyonumu daha da yükselterek 7-9 ay süre öngörülen işleri 2-3 ay gibi sürelerde bitirdim. Şirket de bu süreci hayretler içersinde izledi ve her anlamda memnun kaldı. Gerek satış ekibinin çok güzel çalışması, gerek yazılım ekibinin her alanda güzel çalışması ve ürünleri pazarlayabilecek boyutlara getirebilmesi yani satış ekibinin müşterilere verdiği vaatleri yazılım anlamında destekleyebiliyor olmamız sebebiyle şirket de güzel bir ivme yakaladı. Takım liderimiz kendi adına çok daha iyi bir fırsat yakaladığında mobil tarafta da artık işleri onsuz yürütebileceğimize emin olduğu ve yerine bıraktığı takım liderinin de gayet iyi ve yeterli olduğu bir durumda işten ayrıldı ve onsuz da işleri güzel devam ettirebildik. Şubat 2021 maaş zamları gelirken hem piyasada çok daha az bilgilerle çok daha yüksek maaşların mümkün olduğunu görmem hem de çeşitli sebeplerden %100 home office düzenine geçmek istemem sebebiyle yine farklı iş arayışlarında bulundum. Yine kurumsal tecrübeme göre maaş beklentim çok yüksek olduğu için defalarca red cevapları aldım. Sonunda güçlü ve gerçekten samimi referanslarım, mülakatta kendimi çok iyi ifade edebilmem ve şirketin ihtiyacının acil ve bütçesinin iyi olduğu bir şirketten teklif alabildim. Kendi şirketimden hem bu derece maaş artışı, hem de %100 home office'e geçmek gibi ağır taleplerde bulunmaya pek yüzüm olmaması sebebiyle işyerime ayrılmak istediğimi belirttim. Bundaki ilk sebep diğer çalışanlara göre çok kısa sürede maaşımı aşırı derecede yükseltecek olmamın her ne kadar maaşlar gizli olsa da duyulma ve bilinme durumunun huzursuzluk yaratacağı endişesi, hem diğer çalışanlar %40 da olsa ofise giderken benim %100 home office'e geçmemin dikkat çekici olacak olması hem de tabiki maaş arttırımı sonucu alacağım sorumluluğun da artacak olmasının yine diğer çalışanlar açısından "2 günlük adam ne ara bizden öne geçti" gibi bir algı yaratma ihtimallerinden çekiniyor olmamdı. Ekstradan kendi tarafımda işleri oldukça fazla ilerletmemden o tarafta bu seviye eleman ihtiyacı olmaması, beni başka birime kaydırmak istemeleri fakat o tarafta yeterince tecrübem yokken çok yüksek maaş beklentimin elbette yöneticilerin kafasında soru işaretleri oluşturacağı gibi durumlardan da beklentilerimi şirkete yansıtmaktan çekindim fakat sonuç olarak bana güvendiklerinden bütün taleplerimi karşılayarak maaşımı net 13000 TL bandına çektiler. Hem bu güven ortamı, hem şirketten memnuniyetim, hem gelecekte takım lideri yerine architect olmam adına kariyerimde daha iyi bir alternatif olması gibi sebeplerden yine şirketimde kalmaya karar verdim.

Sonuç olarak diğer şirketlerde belirli süre çalışmamış olmam o şirketler adına beklentilerimin çok yüksek olduğu algısı yaratıyor. Bu yüzden çalıştığım şirket de makul bir şirket olması ve beni tanıyor olması sebebiyle başka şirketin verebildiği maaşı rahatlıkla verebiliyor. Bu da iş değiştirme durumumu neredeyse imkansız hale getiriyor. Şu an olabilecek tek alternatif daha önceki takım liderimin büyük işler bağlama ihtimali olup, şuanki maaşımdan da çok daha yüksek bir teklifte bulunma ihtimali. Önümüzdeki aylar neler gösterecek şuan bilmiyorum. Kendi şirketim de yeni geçtiğim departmandaki performansıma göre 6 ay sonra maaş durumunu tekrar konuşacaklarını belirtti. Özet olarak kurumsal tecrübeye kıyasla piyasada benden daha iyi maaş aldığını iddia eden varsa çok büyük ihtimalle yalan konuşuyordur, itibar etmeyiniz. Böyle bir şeyin olabilme ihtimali sadece çeşitli bağlantılarla büyük bir proje alıp kendi startup'ını kurmaktan veya yine aynı şekilde kendi şirketine kendini yeterince ispat etmekten ve şirketin de o kişinin çalıştığı alanda piyasada adam bulamamasından ve işlerini o kişiye iyice bağlamasından kaynaklı olabilir. Benden az bilip daha iyi maaş alan var mıdır? Elbette vardır, konu yine kurumsal tecrübeye geliyor ama memnun muyum memnunum. Biraz da hayatın ve piyasanın gerçeklerini kabullenmek lazım.

Bahsettiğim maaşlar bu şekilde. Ben kendi maaşımı ayarlarken de piyasanın gerçeklerine göre ayarladım. Eğer ısrarla talep etmesem maaşımı bu seviyeye şirket çeker miydi? Bu seviyede çekmezdi elbette. Şirketler bu teklifleri yaparken diğer şirketlerin skalalarına da hakimler. Tüm bunları birleştirince fake veya troll kişilerin çok daha uçuk söylediği maaşlara kesinlikle itibar etmemenizi tavsiye ediyorum. Şuan uğraşmayacağım konu tutarsa 4-A hizmet dökümümü de kişisel bilgilerimi karalayarak paylaşabilirim. Özet olarak piyasa bu şekilde arkadaşlar.

İTÜ'den Boğaziçinden mezun oldum ilk işim ve 10000 TL net maaş alıyorum diyen kişi %100 yalan söylüyordur. Böyle CV'si olan ve 5000 TL maaşa çalışan onlarca örnek gördüm. Gördüğüm en uç örnek ise başlarken ciddi anlamda junior olup CV'si hiç de abartılı olmayıp 1 yılda kendini 1 yıla göre biraz daha iyi geliştirip, şansı da çok iyi gidip 10500 TL civarı bir maaşa iş bulan bir kişi. Bu da yurtdışı kaynaklı bir işte çalışan bir örnek ve 24 saatini şirkete adaması beklenen bir örnek. Öyle her yurtdışı bağlantılı işten de aşırı yüksek maaşlar beklemeyin. Sonuçta bu şirketler de kısmen daha iyi maaşlar teklif etseler de yine yaptıkları teklifler Türkiye maaş skalalarına yakın teklifler oluyor. Amerika'da Almanya'da aynı seviyedeki kişiye yapacağı teklifi elbette yapmıyor, Türkiye'ye gelmesindeki amaç zaten kısmen düşük maliyetli işçi çalıştırmak. Zaten aynı teklifi yapsam Amerika, Almanya'daki adama da haksızlık olur çünkü oradaki yaşam pahalılığı elbette bize göre çok daha fazla.

Umarım açıklayıcı bir yazı olmuştur. Belirtmemi istediğiniz farklı detaylar olursa da seve seve açıklarım.

NOT: Size tavsiye. Diğer sektörlerde durum bir tık daha kötü olsa da yazılım sektöründe maaşlar gerçekten fena değil. Hakettiğimden çok daha düşük alıyorum triplerine fazla girmeyin. Hem genelde genelde sandığınız kadar da abartılı iyi değilsiniz, hem de maaşlar ülkelerin yaşam pahalılığı ve piyasa gerçeklerine göre belirleniyor. Hem de "ben daha kendimi geliştirme aşamasındayım, düşük maaşı da kabul edeyim" tribine çok girmeyin, hakettiğinizi mümkün olduğunca almaya bakın. Sektördeki diğer insanların onlara yapışmadan çeşitli diyaloglarla ne kazandıklarını öğrenmeye çalışın. Maaş sormak ayıp bir şey değil, şirketler maaşları gayet güzel araştırıyor, şirketlerle pazarlık anlamında rekabet edebiliyor olmanız için sizin de elinizde veri olması lazım yoksa çok dengesiz bir pazarlık masası olur sonuçta sizin emekleriniz sömürülür siz üzülürsünüz. Şirketler bazılarının abarttığı kadar acımasız değil ama kendilerini gösterdikleri kadar da masum değiller. Piyasada tutunabilmiş bir şirket her anlamda piyasaya hakimdir sonuçta. Pazarın gerçeklerini sizin tahmin edebildiğinizin çok daha üstünde bilmekteler. Hiçbir şirket hayır kurumu değil. Size sırf bu adam aslında çok daha iyi şeyler hakediyor diyip uçuk maaşlar vermez. Fazlasıyla güvendiğiniz 1. ağızdan duyduğunuz maaşlar dışında bahsedilen çoğu maaşa da itibar etmeyiniz. İnsanlar kendilerini yüksek göstermeyi seviyor, insanlar da ne yazık ki şirketler kadar masum değil. Bahsedilen uçuk maaşlar ya net değil brüt oluyor (netle brüt arasında dağlar kadar fark var. özellikle yurtdışında bahsedilen maaşlar genelde brüt maaşlar. Siz kendinizi sömürtmedikçe yurtdışındaki adam dolar euro cinsinden sizin maaşınızın 3-4 katını alamaz) ya da İNSANLAR YALAN SÖYLÜYOR.

Biraz konu dağıtma ihtimali olsa da burdan birim para hesabı yapanlara da selam olsun. Ne ben burda 13000 TL maaş alırken Amerika'da 13000 dolar gibi bir maaş alabilirim ne de öyle bir piyasa gerçeği yok. Asgari ücret seviyesinde yurtdışı biraz daha makul. Almanya'ya gitsem alabileceğim maaş 2500 euro civarında olur gibi öngörüyorum. 3000 euro çok zor ve buradaki yaşam standartlarımı yakalamam için bana minimum 3500 euro gibi bir net maaş teklif etmeleri lazım. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'de yazılımcı olmak dünya standartlarında gayet makul bir durum. Tabi aldığım maaşın biraz yüksek olduğunu da kesinlikle göz ardı etmeyin.

Yurtdışı ne zaman makul görünüyor? Ya yeni başlamışsınızdır bilginiz iyi olsa da asgari ücrete yakın alıyorsunuzdur (bahsettiğim maaşlara bakarsanız Türkiye'de ilk yıllarda tecrübeye göre çok ciddi maaş sıçramaları oluyor, yurtdışı yüksek başlıyor ama böyle sıçramalar olmuyor) ya da yıllar geçip maaşınız artıp en üst düzey sınırına yaklaşmıştır ve maaşınızı daha fazla yükseltmekte iyice sıkıntı yaşıyor ve enflasyon karşısında dolar cinsinden maaşınız da erimeye başlıyordur, bu seviyede de yurtdışı düşünmek mantıklı olabilir.

Edit: Hizmet Dökümümü paylaşıyorum. Uçuk maaşlar iddia eden arkadaşlardan da aynı şekilde bekliyorum. 2020 Şubat öncesi maaşlar kendi startup şirketimize ait maaşlar. O kısımları önemsemeyin. 2020 Şubat'ta 6000 TL net'e göre başladım. Yukarıda 2. ayın sonunda yazmışım ama yanlış hatırlamışım 3. ayın sonunda net 9000 TL'ye geçmişim. Bu arada bahsettiğim netler AGİ dahil netler, aslında AGİ'yi çıkarırsak asıl net maaş ortaya çıkıyor. 2021 Ocak ayı da henüz sisteme düşmemiş. Düştüğünde güncelleyebilirim.

İş Değiştiremiyorum (Yazılımcı)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BirYazılımcı -- 13 Şubat 2021; 1:49:0 >

• Güzel bilgiler vermişsin, hızlıca sonuna kadar okudum ama biraz uzun anlatmışsın...

Ben 20+ yıldır yazılım şirketlerinde çalışıyorum, yüzlerce iş görüşmesine işveren olarak girdim, kurumsal tecrübem 3-4 yıl civarı, genelde 5-10 kişilik ekiplerde çalıştım..Çok az iş aradım, genelde hep teklif geldi ve öyle iş değiştirdim.

Sende biraz ego hissettim, buna dikkat etmelisin. Çok insan gördüm, ben bu konuda çok iyiyim, süperim, uçarım kaçarım diyen..

Ama küçük projeler hariç tüm işler ekip işi, ekiple uyumlu olman gerekiyor. Bilmişlik yapınca veya devamlı eleştiri çekilmiyor. Kişi ekipden dışlanıyor, sonuçta ya kendi gidiyor ya da biz yolluyoruz.

Birde 1 cümle ile anlatacağı şeyi 10 cümle ile anlatan insanlarla çalışamıyorum. Şahsen iş görüşmesinde ne kadar tecrübeli olursa olsun, lafı uzatan, karşıdakini iyi dinlemeyen insanlara büyük bir (-) veriyorum.

Ben şahsen büyük kurumsal yerleri sevmiyorum, hareket alanı bırakmıyorlar, çok prosedür oluyor ve beni sıkıyor. Piyasada kurumsal tecrübe arıyorlar haklısın ama bence düşündüğün kadar önemli değil. Ben küçük ekipler için görüşme yapıyorsam sadece kurumsal tecrübesi olanları genelde eliyorum. Kariyerinin bir döneminde çalışsan yeter..

Neyse, hayatta başarılar dilerim..

güzel kardeşim beğenmiyorsan şu "ben 20k maaş alıyorum", "amcamın oğlunun kuzeni 30k maaş alıyor" gibi konulara alalım seni. Orda 2-3 satır cümleyle herkes havalara sıkıyor. Detaylı bir yazı paylaştım işte. Etrafta dolanıp ağlıyorsunuz yazılımcılar ne kadar kazanıyor? tam olarak neler dönüyor? vs gibisinden. detaylı her şeyi açıkladım işte. Bu alanda kariyer yapmayı düşünmüyorsan ve yazılımcıların gelirleri vs umrunda değilse okuma zaten. Yoksa özet geçecek bir şey yok özet bu zaten. Burada yazılanın 30 katını da anlatırım ben sana.

• İş Değiştiremiyorum (Yazılımcı)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne anlattın ya o kadar

• Bunu okuyana kadar c++, python, html, java öğrenirim.

• Özet yok mu?

• Sen bilirsin. Ben de üniversitede ne var gider her dili her şeyi öğrenirim sonra illa ki istediğim şekilde iş bulurum diyordum. Bu bahsettiklerim ciddi anlamda piyasa araştırması sonucunda elde edilmiş bilgiler. İsterseniz bu tarz bilgileri hiç takip etmeyin, daha sonra atıyorum 10000 TL maaş alabilecekken yıllarca 5000 TL maaşla çalışın. Kafanıza dank ettikten sonra da eğer aradan yıllar geçmişse gerçek hakettiğiniz maaşı asla alamazsınız çünkü en büyük referansınız bilgi birikiminiz değil daha önce ne kadar kazandığınızdır. Bunu anlatmaya çalıştım aslında daha çok. Elimde bu tarz bir referans olsa kendimi geliştirmek yerine iyi kötü bir şirkete daha okurken kapağı atardım (elimde çok da imkan vardı) ama ben vasat şirketlerde abuk sabuk işler yapmak yerine kendimi iyice geliştirmeye adadım kendimi. Faydasını gördüm mü? Kısa vadede şuan zarardayım. Diğer seçenekte çok daha iyi kazanabilirdim. Uzun vadede şuanki çizdiğim yolun daha mantıklı olabilme ihtimali var.

Her ne kadar maaşlı çalışan da olunsa işler aslında ticaret yapmaya benziyor. Mesleğinde istediğin kadar iyi ol, piyasayı bilmedikten ve istemedikten sonra yine fena olmayan paralar kazanırsın ama hakettiğini alman asla mümkün olmaz.

• Ben zevkle okudum. Her şeyden önce YTÜ Bilgisayar Mühendisliği piyasada nasıl görülüyor? Çünkü başta kötü, ortalama, iyi diye kıyaslamışsınız üniversiteleri. İkinci sorum yaş piyasa için sorun mudur? Ben uzun süre başka meslek yaptıktan sonra ikinci kez üniversite okumaya karar verdim ve bilgisayar mühendisliği okumaya başladım. Buna ek olarak network şirketinde çalışıyorum gece shift'lerinde. Hatta şu an işteyim. İş Değiştiremiyorum (Yazılımcı)  %100 remote tabii. Mezun olduğumda 36 yaşında olacağım. Şu an maaşım 4000 lira civarında. Bu alanı her ne kadar sevsem de yaşım ötürü bazen endişe ediyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İş bulamadım
    5 ay önce açıldı
    İş bulamıyorum
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

• Diline eline sağlık, gündüz dinç kafayla tekrar okucam benim için önemli içerik.

• scientia kullanıcısına yanıt

Öncelikle Yıldız Teknik gayet iyi bir üniversite. Sakarya Üniversitesi mezunları etrafı sarmış durumdayken kesinlikle burun kıvırılacak bir üniversite değil. Yıldız Teknik'in birkaç gömlek altı bile yeterince iş görür. Yaş elbette belirli ölçüde olumsuz bir durum. Sonuçta şirketlerde erkekler arası abi diye hitap şekli var. Mevki olarak senden üstte birinden yaşça büyük olmak da tercih sebebi olmayabilir. Ayrıca takım içi iletişimin güçlü olması için aynı seviyedeki insanların benzer yaşta olması daha olumlu olabiliyor. Belirli ölçüde olumlu sonuçlara da sebep olabilir mesela şirkete daha sadık olacağınız izlenimi verirsiniz sonuçta gençler diğer fırsatları değerlendirmede daha hevesli oluyor ve alternatifleri de çok daha fazla olabiliyor. Tecrübe ettiğim bir durum olmadığı için daha fazla yorum yapamıyorum.

• Çok uzun yazmışsın okumadım.

Bende yazılımcıyım özet geçmelisin.

• Başları iyidi de sonda biraz abartmışsın, piyasa bilgini "absolute truth" olarak göremezsin, özellikle daha piyasadaki ilk senenken. İstersen dünyadaki en zeki insan ol, bahsettiğin şey data, ve %100 yalan dediğin şeyler yanılıyorsun, doğrudan yakın çevremden var imkansız dediğin maaşları alan. Top seviye olmanın yanında ciddi şans da gerektiriyor, ama oluyor. Mezun olur olmaz brüt 3000 usdye ise baslamisti arkadas, ilk ay aldigi maas 17800 civari bir sey ediyordu o sirada, sene ortalamasi da 12-13 bin civaridir herhalde, hatirlamiyorum hic.

Ama bu kisim cok onemli degil, dedigim gibi yazdigin seylerin coguna hak verdim, ama bir tane cok onemli nokta var, o da hizli is bulmanin sacma olmadigi.

Cok gozde bir adaysindir, secim yaparsin, ama ozellikle daha ortalama okulda okumus arkadaslar, gosterecek cok bir seyi olmayan arkadaslar gerekirse 3500 liraya ise girmeli ve bir an once o deneyimi kazanmali. Evet, cok aptalca, ama durum boyle. Yoksa linkedinden fast apply yaparsiniz, bi sirketin hr i filtreler, cvnizi gormez bile.

Bir de konuyu acan arkadasin bilgisi varmis, ama bu cogu insan icin gecerli degil ve ilk is gercekten egitiyor insani. Ben ilk isimin ilk 6 ayinda son 2 senemden fazla sey ogrenmis olabilirim. Universite bir altyapi sagliyor, ama ileri seviye konulara girmedigi gibi ogrendiklerini duzgun birlestirmiyor da, calisirken onlar anca kafanda birlesiyor.

Bir "leverage" inizin oldugunu dusuyorsaniz biraz secim yapabilirsiniz, ama yoksa gidin en az 1 sene calisin. Tamamen alakasiz bir sektorde calismayin, ama maasi da o kadar kafaya takmayin. Size 3500 verdiler ama o halde almaniz gerekenin 5000 oldugunu mu dusunuyorsunuz? Bir sonraki isinizde 5000 aldiginizi, yeni isinizde 7000 almak istediginizi soylersiniz, olur biter. Ayni sirkette kalmadiginiz surece o ilk maasin pek onemi yok.

• Bu saatde durumum yoktu okuyamadim
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

Piyasa bilgimi "absolute truth" olarak görmüyorum fakat fazlasıyla doğru. Dediğim skalalardan farklı olan %5 çıkmaz. Piyasadaki ilk senem olsa da topladığım bilgiler öyle piyasada ilk senesi olan falan insanlar değil.

Piyasada dolarla maaş veren şirket sayısı aşırı derecede az hangi firmaymış merak ettim. Mesela Accenture şirketi dolarla maaş veriyor diye bir efsane var ama öyle bir şey yok. 3000 dolar brüt bugünün maaşıyla evet ortalama 13 ediyor fakat ilk ay 17800 olması imkansız 2021 hesaplamalarıyla 15000 civarı çıkıyor hatta imkansız olmakla birlikte 2012ye kadar geçmiş yıllara baktım. Hangi yıla bakarsan bak ortalama 12-13 ederken ilk ay 17800 gibi bir maaş alamaz. Bence bilginizi bir düzeltip editleyin herkes için daha faydalı olur. Eğer ilk ay gerçekten 17800 aldıysa sene ortalaması 13ten çok daha fazla ediyor ki o zaman brüt maaşı 3000 dolar değil daha fazla olmalı. Şimdi doların en zirve yaptığı zamana denk gelerek 17800 almış olsa desem dolar da çok çok da abartılı düşmedi. Ayrıca en yüksek ilk aylar olur genelde. Şubat dolar kurlarına baktığımda yine öyle bir maaş çok zor geldi. Ben 4-A Hizmet Dökümümü paylaşırım. Paylaşabilecek varsa buyursun gelsin. Arkadaşından öyle bir döküm alamam o kadar görüşmüyorum diyorsan eğer zaten ben o seviyede samimi olmadığın birinin dediği lafa itibar etmiyorum. Olaya öyle baksak THY yeni mezuna 15000 TL net maaş veriyor güya. Bu da yalanın kuyruklusu. Var mı forumda ben THY'ye sıfır tecrübeyle işe girdim aha da maaşım bu diye gösterebilecek biri? Seni veya arkadaşını yalancı konumuna düşürmek istemem ama herkes bir şeyler konuşuyor. Belgeyle gelebilecek neden kimse yok? İlk mesajımda paylaşacağım birazdan.

Neyse sonuç olarak ben bu tarz bilgilere itibar etmiyorum. Gerçekçi olma ihtimali çok çok düşük ve dediğim gibi çelişki içeriyor bu da gerçekliğini sorgulatıyor. Ben de örnek verdim 1 yıl tecrübeli ve daha hala junior seviyesinde olup 10500 TL maaş alan arkadaşım var aşırı uç bir örnek ama bu kadar yani tecrübesiz brüt 3000 doları bırak 3000 doların yakınından geçecek maaş zor. Bu arada bahsettiğin 3000 dolar brüt maaş olayı umarım Türkiye sınırlarında ikamet ederken alınan maaştır. Yoksa zaten anlamsız. Yok yani Avrupa'da dünyanın sayılı üniversitelerinde yüksek lisans yapan adamlara Türkiye'den bakınca çok büyük gibi görülen Avrupa ülkelerinde öyle yaşam pahalılığı aşırı yüksekken 3000 euro brüt maaşı ancak veren ülkeler var. Bir de bırak 3000 doları, yeni mezuna hatta birkaç yıl tecrübeli adama 2500 dolar brüt maaş verse kapısında 1000 tane sağlam mühendis bulabilecekken arkadaşında nasıl bir ışık gördüler de "Gel kardeşim al 3000 dolarını" dediler. Lütfen bu durumu biraz daha detaylandır çok sevinirim.

Bu arada düşük maaşlara ile başlamayın gibi bir tavsiyede bulunmadım belki kendimi yeterince ifade edemedim veya yanlış anladın. Ben de hızlıca işe başladım ve kesinlikle 4-5 ay beklemektense biran önce başlamak en doğrusu. Benim söylemek istediğim şu. Kişi 1 yıl boyunca aynı şirkette çalışıyor. Sonra yeni yıl zammını alıyor şirket ne verdiyse öyle devam ediyor hayatına. Hatta 3-4 yıl böyle takılanlar var. Hiçbir yere başvurmuyor. Alternatifin yoksa asgari ücrete de çalışırsın fakat bir başvur bir dene şansını, piyasayı öğren. İlla olmuyorsa olmuyordur benim lafım "çok şükür kazandığım yetiyor" kafasında olup kendi tecrübesine sahip başkalarının ne kazandığını öğrenmeye tenezzül etmeyip bir de hiçbir yere başvurmayanlara.

Son olarak 3500 alırken diğer şirkete 5000 aldığınızı ve 7000 almak istediğinizi söylerseniz şirkete giriş işlemleri yapılırken SGK dökümlerinize bakıp sahte beyandan işe alımdan vazgeçerler veya gözlerinden kaçar sonra küçülmeye gittiklerinde dosyaları kurcalayıp yalan beyanınızı tespit edip yine işinize son verirler. Bu bahsettiğim 2 örneği de yaşamış tanıdığım var. Yalan beyan yapmanız mümkün değil.

Atıyorum 5000 TL alırken başka şirketten 7000 TL teklif alıp kendi şirketinize ben 9000 TL teklif aldım diyip maaşınızı 9000 TL'ye çekmeye çalışmak çok daha mümkün. Onda bile "tamam o zaman bize teklif mektubunu göster" diyeni duydum. Bu bile riskli yani ilki komple imkansız.

Şirketle net maaşa anlaştıysanız zaten yeni maaşınızı hesaplamak için (tam şubatta çıkmadığınızı varsayıyorum) önceki maaşlarınızı bilmesi zorunlu. Brüt anlaştıysanız yine de incelerler. Tam Şubat'ta çıktıysanız geçen yıla yine bakarlar.

Hatta örnek vereyim geçende büyük bir cep telefonu operatörüyle görüştüm, ismini alenen yazmak istemiyorum ama mesajlaşma uygulamaları var diyeyim siz anlayın. Zaten görüşme günü gelene kadar son anlaşmalarımı yapmıştım ve iş değiştirmeyi düşünmüyordum. Mülakattaki her soruya cevap verebilsem de şirketin de "biz büyük şirketiz, CV'ne çok iyi referans oluruz ve yüksek maaş vermeyiz" kafasında takılacağımı bildiğimden maaş beklentisi konuşmasına geldiğinde 16-17 bin gibi bir net maaş söyledim. Daha sonra şuanki maaşımı sordular. Ben de belirttiğim maaşa kesinlikle kabul etmeyeceklerini bildiğim için kendi şirketimdeki maaşı ifşa etmek istemedim. Sonuçta böyle böyle bilgi topluyorlar, ben onların bilgi havuzuna katkı yapmak zorunda değilim. İK'cının bana söylediği şuydu. "Bunu bizim öğrenmemiz lazım. İstersen şimdi söyle, istersen şuanki görüşmemiz olumlu sonuçlanıp bir sonraki aşamaya çağırırsak o zaman söyle ama sonuç olarak öğrenmemiz lazım ve daha sonra işe alım süreci tamamlanırken bu söylenen maaşı kontrol edeceğiz. Doğru beyan olması gerekiyor". Umarım anlatabilmişimdir durumu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BirYazılımcı -- 12 Şubat 2021; 7:33:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: BirYazılımcı

Piyasa bilgimi "absolute truth" olarak görmüyorum fakat fazlasıyla doğru. Dediğim skalalardan farklı olan %5 çıkmaz. Piyasadaki ilk senem olsa da topladığım bilgiler öyle piyasada ilk senesi olan falan insanlar değil.

Piyasada dolarla maaş veren şirket sayısı aşırı derecede az hangi firmaymış merak ettim. Mesela Accenture şirketi dolarla maaş veriyor diye bir efsane var ama öyle bir şey yok. 3000 dolar brüt bugünün maaşıyla evet ortalama 13 ediyor fakat ilk ay 17800 olması imkansız 2021 hesaplamalarıyla 15000 civarı çıkıyor hatta imkansız olmakla birlikte 2012ye kadar geçmiş yıllara baktım. Hangi yıla bakarsan bak ortalama 12-13 ederken ilk ay 17800 gibi bir maaş alamaz. Bence bilginizi bir düzeltip editleyin herkes için daha faydalı olur. Eğer ilk ay gerçekten 17800 aldıysa sene ortalaması 13ten çok daha fazla ediyor ki o zaman brüt maaşı 3000 dolar değil daha fazla olmalı. Şimdi doların en zirve yaptığı zamana denk gelerek 17800 almış olsa desem dolar da çok çok da abartılı düşmedi. Ayrıca en yüksek ilk aylar olur genelde. Şubat dolar kurlarına baktığımda yine öyle bir maaş çok zor geldi. Ben 4-A Hizmet Dökümümü paylaşırım. Paylaşabilecek varsa buyursun gelsin. Arkadaşından öyle bir döküm alamam o kadar görüşmüyorum diyorsan eğer zaten ben o seviyede samimi olmadığın birinin dediği lafa itibar etmiyorum. Olaya öyle baksak THY yeni mezuna 15000 TL net maaş veriyor güya. Bu da yalanın kuyruklusu. Var mı forumda ben THY'ye sıfır tecrübeyle işe girdim aha da maaşım bu diye gösterebilecek biri? Seni veya arkadaşını yalancı konumuna düşürmek istemem ama herkes bir şeyler konuşuyor. Belgeyle gelebilecek neden kimse yok? İlk mesajımda paylaşacağım birazdan.

Neyse sonuç olarak ben bu tarz bilgilere itibar etmiyorum. Gerçekçi olma ihtimali çok çok düşük ve dediğim gibi çelişki içeriyor bu da gerçekliğini sorgulatıyor. Ben de örnek verdim 1 yıl tecrübeli ve daha hala junior seviyesinde olup 10500 TL maaş alan arkadaşım var aşırı uç bir örnek ama bu kadar yani tecrübesiz brüt 3000 doları bırak 3000 doların yakınından geçecek maaş zor. Bu arada bahsettiğin 3000 dolar brüt maaş olayı umarım Türkiye sınırlarında ikamet ederken alınan maaştır. Yoksa zaten anlamsız. Yok yani Avrupa'da dünyanın sayılı üniversitelerinde yüksek lisans yapan adamlara Türkiye'den bakınca çok büyük gibi görülen Avrupa ülkelerinde öyle yaşam pahalılığı aşırı yüksekken 3000 euro brüt maaşı ancak veren ülkeler var. Bir de bırak 3000 doları, yeni mezuna hatta birkaç yıl tecrübeli adama 2500 dolar brüt maaş verse kapısında 1000 tane sağlam mühendis bulabilecekken arkadaşında nasıl bir ışık gördüler de "Gel kardeşim al 3000 dolarını" dediler. Lütfen bu durumu biraz daha detaylandır çok sevinirim.

Bu arada düşük maaşlara ile başlamayın gibi bir tavsiyede bulunmadım belki kendimi yeterince ifade edemedim veya yanlış anladın. Ben de hızlıca işe başladım ve kesinlikle 4-5 ay beklemektense biran önce başlamak en doğrusu. Benim söylemek istediğim şu. Kişi 1 yıl boyunca aynı şirkette çalışıyor. Sonra yeni yıl zammını alıyor şirket ne verdiyse öyle devam ediyor hayatına. Hatta 3-4 yıl böyle takılanlar var. Hiçbir yere başvurmuyor. Alternatifin yoksa asgari ücrete de çalışırsın fakat bir başvur bir dene şansını, piyasayı öğren. İlla olmuyorsa olmuyordur benim lafım "çok şükür kazandığım yetiyor" kafasında olup kendi tecrübesine sahip başkalarının ne kazandığını öğrenmeye tenezzül etmeyip bir de hiçbir yere başvurmayanlara.

Son olarak 3500 alırken diğer şirkete 5000 aldığınızı ve 7000 almak istediğinizi söylerseniz şirkete giriş işlemleri yapılırken SGK dökümlerinize bakıp sahte beyandan işe alımdan vazgeçerler veya gözlerinden kaçar sonra küçülmeye gittiklerinde dosyaları kurcalayıp yalan beyanınızı tespit edip yine işinize son verirler. Bu bahsettiğim 2 örneği de yaşamış tanıdığım var. Yalan beyan yapmanız mümkün değil.

Atıyorum 5000 TL alırken başka şirketten 7000 TL teklif alıp kendi şirketinize ben 9000 TL teklif aldım diyip maaşınızı 9000 TL'ye çekmeye çalışmak çok daha mümkün. Onda bile "tamam o zaman bize teklif mektubunu göster" diyeni duydum. Bu bile riskli yani ilki komple imkansız.

Şirketle net maaşa anlaştıysanız zaten yeni maaşınızı hesaplamak için (tam şubatta çıkmadığınızı varsayıyorum) önceki maaşlarınızı bilmesi zorunlu. Brüt anlaştıysanız yine de incelerler. Tam Şubat'ta çıktıysanız geçen yıla yine bakarlar.

Hatta örnek vereyim geçende büyük bir cep telefonu operatörüyle görüştüm, ismini alenen yazmak istemiyorum ama mesajlaşma uygulamaları var diyeyim siz anlayın. Zaten görüşme günü gelene kadar son anlaşmalarımı yapmıştım ve iş değiştirmeyi düşünmüyordum. Mülakattaki her soruya cevap verebilsem de şirketin de "biz büyük şirketiz, CV'ne çok iyi referans oluruz ve yüksek maaş vermeyiz" kafasında takılacağımı bildiğimden maaş beklentisi konuşmasına geldiğinde 16-17 bin gibi bir net maaş söyledim. Daha sonra şuanki maaşımı sordular. Ben de belirttiğim maaşa kesinlikle kabul etmeyeceklerini bildiğim için kendi şirketimdeki maaşı ifşa etmek istemedim. Sonuçta böyle böyle bilgi topluyorlar, ben onların bilgi havuzuna katkı yapmak zorunda değilim. İK'cının bana söylediği şuydu. "Bunu bizim öğrenmemiz lazım. İstersen şimdi söyle, istersen şuanki görüşmemiz olumlu sonuçlanıp bir sonraki aşamaya çağırırsak o zaman söyle ama sonuç olarak öğrenmemiz lazım ve daha sonra işe alım süreci tamamlanırken bu söylenen maaşı kontrol edeceğiz. Doğru beyan olması gerekiyor". Umarım anlatabilmişimdir durumu.

2019 başları olması lazım giriş tarihi, ayrıca yanlış bilgi verdim, 3000 dolar brüt değil, ilk ay aldığı maaş 3000 dolardı, yani en düşük vergi diliminden kesildikten sonra kalan net maaşı. Microsoft'un bir alt şirketiydi çalıştığı yer, İstanbul Zorlu'nun oralardaydı, ismini hatırlayamadım. Sonradan arkadaş grubumuzla anlaşmazlığa düştü, o yüzden güncel durumunu bilmiyorum. Cift anadal yaptığını ve bu sırada farklı işlerde çalıştığını, sadece mezun olduktan sonra ve full time olan ilk işi olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. Ayrıca dediğim yanlış anlaşılmasın, bu benim de gördüğüm en yüksek başlangıç maaşı, bundan olağan bir şey olarak bahsetmiyorum, hatta üniversite sınavı bölümünde konu açmıştım yazılımcılığın önünün açık olduğu fakat bu sıralar internette geçtiği gibi harikalar diyarı olmadığı, 10.000+ maaşlarla başlamanın uç örnekler olduğu ile ilgili. Sadece ama sadece %100 yalan dediğin için bundan bahsetmek istedim, yoksa forumdaki gençleri de boşa heveslendirmek istemem.

Bu arada THY'ye bir tek makine mühendisliği mezunu olarak giren arkadaş var, o da 6000 liraya başlamıştı 2018'de, o yüzden o muhtemelen yalandır, yazılımcıya makine mühendisinin 2.5 katı maaş vereceklerini hiç sanmam.

Avrupa konusuna gelirsek, alman lisesinde okuduğum için hem liseden hem üniversiteden çok arkadaşım Almanya'ya gitti, ve gördüğüm kadarıyla klasik maaş senelik 60.000 brüt civarı, hepsi Münih Teknik'de master yapmış arkadaşlar. Hatta daha kesin olsun diye ayrıntı vereyim, en son yakın bir arkadaş 58.000 euro'ya başlamıştı, maaşlar transparan olduğundan dolayı yeni başlayan birine daha deneyimli birinden fazla veremiyorlarmış, 60.000 istediğinde 58.000 vermişler o yüzden, ilginç bir sistem. Keşke bizim ülkemizde de böyle olsa, ama ben %35 zam almışken ayrılmaya karar verdiğimde o zam %100 e çıktı ve patron yeni iş aramamamı rica etti, bağırmayana meme yok ülkesiyiz.

Yeni yıl sonrası zam olayına katılıyorum, yukarıda da dediğim gibi bana da aynısını yaptılar, ama sonra ayrılacakken zam yapmasalar bile sonuçta oradan aldığım deneyim yanıma kâr kalacaktı, yani aylarca işsiz kalmaktansa işe girme taraftarıyım o yüzden. Bu nedenle mezun olduktan 1 ay sonra işe başladım öncesinde tatile gitmek şartıyla. 4000 olmasın 5500 olsun mantığıyla 1 sene iş aramanın bir mantığı da yok, kişi kendini iyi assess edebilmeli. Özellikle ekşi sözlükte çok görüyorum biraz gururlu olun vs. diyen, evet insanlar kendini ezdirmemeli ama çalışma hayatının ilk senesi de aşırı elzem gibi gösterilmemeli, zaten o maaş aralığında biriktirilen para çöp, yüksek maaş alındığında temel gereksinimler aynı kaldığı için 10 ayda biriktirilen para 1 ayda biriktirilmeye başlanıyor.

Maaş söyleme konusunda dediklerin doğru muhtemelen, ben de hiçbir görüşmede açık bir şekilde maaş söylemedim zaten, daha üstü kapalı bir şekilde düşük bir maaş artışı olduğunu ve düzen bozmaya değmeyeceğinden bahsettim.

Bu data toplama konusunda benim ve tanıdığım pek çok kişinin canı yandı. Peak şirketini duymuşsundur, eskiden Peak Games idi adı, kendi çevremizde baya nefret kaynağı bir şirkettir kendisi, adı geçince herkes bir söver. Ben mezun olmama az kala gitmiştim, o zamanlar daha satılmamıştı, linkedin ilanları çok iyimserdi, önden bir şey bilmenize gerek yok vs. Ben bunun üstüne game design dersi alıp onlarında kullanıyor olduğu unity'de oyun yapmıştım, yazılım derslerim A, ingilizcem iyi, okul iui, kendi verdikleri kriterlere göre overqualified'ım, bir sonraki aşamaya geçmemek için hiçbir sebep yok, ama HR görüşmesinden ileriye gidemedim, teknik mülakata bile çağırmadılar.

Bu iki arkadaşın daha başına geldikten sonra daha yakın zamanlarda zaten geme developer olan bir arkadaş gitti, geçen sene olması lazım. Mülakat sırasında bizden bu hikayeleri bildiği için bu pozisyona kaç kişiyi almayı düşünüyorsunuz diye sordu ve HR ona şu an alım yapmadıklarını, ileride pozisyon olduğunda aramak için topladıklarını söyledi. Bayadır iş bakmadım, ama eminim ki hala ilanları vardır, senelerdir devamlı açık ilanları var her pozisyonda, ayda bir de yeniliyorlar, muhtemelen onbinlerce kişinin datasını topladılar. Orada çalışan tek bir arkadaşım var, o da game dev olarak değil software engineer pozisyonuna girdi. 12000 civarı bir maaşla başladı, yakından tanıdığım 10000 üstü başlayan iki arkadaştan diğeri de bu hatta, o yüzden biraz elit bir yer oldukları belli, ama yaptıkları hiç ama hiç etik değil, gerçekten kendilerinden soğuttular. Belki de şu an datalarımız recruitment agencylerde dolaşıyor kişilik analizleriyle ıvırlarla zıvırlarla birlikte. Hele şu binlerce kişinin başvurduğu ve herkese online kişilik testi yaptıran şirketlerin o dataları sattığına eminim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 12 Şubat 2021; 14:32:41 >

• BirYazılımcı B kullanıcısına yanıt

Hocam kusura bakmayın kendinizi geliştirip bir şirkete özellikle Türkiyede yazılım üzerine çalışan bir eleman olmak için kendinizi hazırladıysanız boşa hazırlamışsınız.

Kendinizi geliştirecekseniz kendi şirketinizi açın başkasının elemanı olmayın. Gidin alt yüklenici olun proje geliştirin fakat Türkiye gibi bir ülkede komik sayılarla maaş alacaksınız.

Adamların derdi hindistandan daha ucuza yazılım üretip para kazanmak dertleri sizin üzerinizden para kazanmak. Kendinizi geliştirirerek doğru yapmışsınız ancak imkanları yanlış değerlendirerek kendinize yazık etmişsiniz.

Ben yazılım teknikeriyim ve mühendisliğe hazırlanıyorum ve açık söylüyorum DGS tuttuktan sonra bilgisayar mühendisliği felan iş konusunda ben 7.000 TL'nin aşağısına düşmem ki düşmemek istememde hakkımdır. Dolar olmuş 7 TL her yerde zam var hemde bu zam %30 felan değil neredeyse %100 zam var markete gidiyorum her gün fiyatlar oynayıp duruyor 1-2 TL.

Kusura bakmayın ama Türkiyede bir şirkete girmek için kendini geliştiren adama ben saf derim.

C1-C2 seviyesine yakın ingilizceniz olacak hadi b1-b2 olsun adamlar sizden eşşek ölüsü gibi şeyler istiyor ama verdikleri yeni mezun maaşı ister tekniker ister mühendis olsun 3000 TL felan adamlar seni yükseltmiyor bile boş işler boş zaman kaybı.

Bunun yerine ben ülke dışına çıkarım daha iyi ne uğraşacağım.

Bana vatan haini diyecek embesillerede şunu diyeyim o kadar eğitimi aldıktan sonra emeğinizi karşılığını alamıyorsanız bu duruma bizleri itenlere gidin soruyu sorun onlar size başlarından sallamak için cevap bile vermeyecektir.

• CV ni özelden yollayabilirmisin?
  • Abi hikaye yazmış adam kaydedeyim boş vaktimde okurum.

• özet geçsen iyi olurdu

• StalkerReborn kullanıcısına yanıt

Ne yapacaksın iş teklifinde mi bulunacaksın?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.