Şimdi Ara

IŞIK izleyen robot yapımı açık anlatımlı resimli !!!LDROBOT!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
1
Favori
14.916
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet bu konuda sizlere ldr ler yardımıyla basit bir ışık takip eden robot yapımını anlatacağım yaklasık olarak 1 günde bitirilebilecek robtik ve robot yapımı işine yeni baslayanların yapması gereken bir robot

GEREKEN MALZEMELER(toplam 10-15 ytl ye mal edebilirsiniz)(eğer hiç bir aletiniz yoksa lehim mak. vs bnları hırdavatcıdan 2-3 ytl ye basit bişiler alabilirsiniz bu seviyede pahalı altelere gerek yok)
    1 adet delikli plaket
    1-2 ader 10k trimpot
    2-2 adet ldr (tanesi 1 tl)
    3-2 adet bc547
    4-2 adet bd140
    5-2 adet oyuncak motoru(uzaktan kum. arabaların,oyuncakların içinden cıkan motorlar uygundur.)
    6-2 adet led
    7-2 adet 220R direnç
    8-2 adet 100R direnc
    9-2 adet 47R direnc
    10-2 adet tekerlek
    AYRICA anahtar,tel,kablo, lehim mak.,lehim vs vs.....

bu şemadan yaralanarak robotumuzu yapıcaz bu şemadaki sistemi robotun 2 ayrı tarafına kurucaz yani bir adet sağ ve bir adet sol motora bu şemayı uygulayacağız şekli biraz incelersek olayı hemen kaparız

ilk olarak ben bir strafor tanbakaya motorları monte ettim motorları plastik kelepcelerle kolayca sabitleyebiiliriz....

gövdenin motorlar montajlı hali ....

sırada pilimizi monte etmeye geldi pilimizi arkaya monte edersek iyi olur hem görüntü güzel oluyo hemde ağırlığı arkaya vermiş oluruz ne faydası olcaksa....

az da modifiye yapalım ......

arkadaslar bunlar elastik borudur one diye sormayında ben beyaza boyadım arzu eden sprey boyayla istediği renge boyar ....

Şimdi aldığımız malzemeleri önümüze koyalım bulması kolay olsun yavas yavas şemaya bakarak lehimleyelim parcaları ben ldr den basladım çünkü işi yapan mekanizmanın ana ögesi, ldr den yola cıkarak diğer ürünleride lehimleyelim ilk defa yapanların kafası karısabilir yorulduğunuzda ara verin yarım saat sonra devam edin...

ldr lerden basladık lehimlemeye....

diğer elemanlarıda lehimleyerek devreyi olusturalım.....

aynı şekilde devreyi diğer motor içinde uyguluyoruz....

robotun son hali....siyahlar yakıştı ama haaa

son olarak önüne ataçlardan telleri bükerek bir boncukla tekerlek yapalım ve bulabilirsek eski calısmayan entegreleri üstüne monte edelim görüntüsü cok güzel olur

bu arada robotumuzu siemens sponsorluğunda yaptık

VE SON HALİ ARTIK TEST EDEBİLİRİZ........

ARKADASLAR VAKTİM KISITLI OLDUĞU İÇİN VİDEO ÇEKEMEDİM AMA ROBOT CALISIYOR TEST ETTİM EN AZINDAN EN YAKIN ZAMANDA VİDEO YUDA DERLEYİP KOYUCAĞIM EĞER BU İŞE YENİ BASLIYANLARA BİRAZDA OLSUN KATKIMIZ OLDUYSA NE İYİ ......(FORUMUMUZDA BÖLE SEYLERİN ARTMASI LAZIM)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iso93iso -- 2 Temmuz 2009; 19:32:37 >

• Tebrikler bu konu benim gibi elektroniğe yeni başlayanlar için mükemmel olmuş.Teşekkür ederim.

İyi çalışmalar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: corydoras

Tebrikler bu konu benim gibi elektroniğe yeni başlayanlar için mükemmel olmuş.Teşekkür ederim.

İyi çalışmalar.

ne demek sizde sağolun

bu arada sorusu olan arkadaslar buraya yazarlarsa kısa sürede cevap yazarım
  • HELAL OLSUN HER BABA YİĞİDİN HARCI DEĞİL İSMAİL TEBRİKJ EDERİM ARKADAŞIM...
    Orjinalden alıntı: iso93iso
  • sağolasın cetinkeops arkadasım ......

sumo robota basladım bitince onuda inş. ayrıntılı resimli videolu bol anlatımlı paylasırım ben bu işe basladımda böle dökümanları bulamamıstı baskalarıda bulamsın istemeyiz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iso93iso -- 3 Temmuz 2009; 17:06:05 >
  • Bu sumo robotları duydum ama bi videoda izlemiştim birbirlerini itiyorlar çizgi dışına çıkan kaybedio değişik birşeydi onunla da ilgili yüzeysel bilgi verir misn acaba ?

İyi çalışmalar.
  • tabi veriyim bunlarda cesitli sensörler kullanılıyo bu sensörler karsı rakibi tanımlıyolar( genelde sharp sensörleri kullanılıyo ama bu sensörler hem pahalı hemde cok cabuk bozuluyor buna alternatif uzaklık algılayıcılar daha verimli) ,sensörlerden gelen bilgiler motorlara aktarılıyo (PİC ile) motorlar rakibe doğru hareket ediyo ayrıca altlarındada sumoların alanın dısına cıkmamaları için (genelde cny70) sensörler oluyo bunlarda siyah renk ve beyaz rengi ayır ediyolar eğer bu sensörler beyaz renk algılarsa yani sahanın kenarlarındaki renkleri motorlar ters calısıyo böylece robot alandan (dohyo) cıkmamıs olur bu konu ile ilgili geniş bilgiyi ekliyteceğim arastırıp birazdan koyarım.......

EKLENEN BİLGİLER:::

Sumo robotlar, robotikle hobi olarak ilgilenenlerin Japon sumo güreşlerinden esinlenerek aynı güreşi robotlara yaptırmak istemeleriyle ortaya çıkmıştır.

Sumo robotlar otonom hareket yeteneğine sahip, elektronik devreler içeren, birbirleriyle mücadele etmek amacıyla tasarlanan, amaçlanan hareketler için programlanmış robotlardır. Farklı standart ve kategorilerde üretilirler.

Sumo robotları, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince sumo robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına iterek atmaya çalışırlar. Robotlar kontrast sensörleri sayesinde dohyonun çevresindeki beyaz çiziyi algılar, ring dışına çıkmamaya, ring içinde kalmaya çalışırlar. Robotlara, çevresini ve rakip robotu kısa sürede algılaması için muhtelif sensörler (IR, ultrasonic, lazer, vb) eklenmekte ve geliştirilmiş taktik algoritmalar da yüklenmektedir. Sumo robotların maçı kazanmasında, sahip olduğu mekanik, elektronik tasarım ve yüklü olduğu program algoritmaları etkili olur.

Türkiye'nin ilk sumo robotu ODTÜ Robot Topluluğu tarafından 2002 yılında yapılmıştır.

bunlar kurallar ve temel bilgiler arzu eden arkadaslara teknik bilgilerde verebilirim....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iso93iso -- 3 Temmuz 2009; 22:10:07 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkür ederim Sanırım zor birşey anlattığınızdan öyle anladım.Tekrar teşekkür ederim.Size sumo robot çalışmaınzda başarılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: corydoras

Teşekkür ederim Sanırım zor birşey anlattığınızdan öyle anladım.Tekrar teşekkür ederim.Size sumo robot çalışmaınzda başarılar.

öncelikle zor die bişi yoktur ama zahmetli bi iş tabikide vakit ayırılırsa ilgi duyulup geliştirilebilirse kolay aslında..... sizede kolay gelsin.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iso93iso -- 3 Temmuz 2009; 22:22:24 >

• hocam o resimde arkda durun2 tane kitapo var onalrın yazarları isimleri neydi acaba ögrene bilrimiyim.
  • birisi kendi robotunu kendin yap die bi kitap diğeri ise cok eski bi kitap elektronik die meslek liselerinde kulllanılıomus eskiden bende sans eseri bi sahaftan aldım yazarını bilmiyorum ama arastırırım istersen diğer kitap kendi robotunu kendin yap die papüler bi kitap serkan ayylıdızın altaş yyayınlarından içinde cd side cıkıyor fiyat olarakta 13-14 ytl gibi bişi umarım yardımcı olmuusumdur
  • diyer elektronik olnankitabı sormuşdum da
  • harun bayram adında bir yazar kitap 6. baskı olmasına rahmen cok eski bulunamayabilir.
  • Devre şemasında motorun bağlı olduğu yer ile uygulamada bağlandığı yer farklı..Yapılan uygulamada resimde görüldüğü üzere motorlar led e paralel bağlanmış şemada ise BD 140 ın kollektörü ile şase arasında bağlı.. Yaptığınız uygulamada ledlere seri bağlı dirençler motorun çektiği akımla doğru orantılı olarak çok ısınıyor olmalı..
    quote:

Orjinalden alıntı: iso93iso

Evet bu konuda sizlere ldr ler yardımıyla basit bir ışık takip eden robot yapımını anlatacağım yaklasık olarak 1 günde bitirilebilecek robtik ve robot yapımı işine yeni baslayanların yapması gereken bir robot

GEREKEN MALZEMELER(toplam 10-15 ytl ye mal edebilirsiniz)(eğer hiç bir aletiniz yoksa lehim mak. vs bnları hırdavatcıdan 2-3 ytl ye basit bişiler alabilirsiniz bu seviyede pahalı altelere gerek yok)
    1 adet delikli plaket
    1-2 ader 10k trimpot
    2-2 adet ldr (tanesi 1 tl)
    3-2 adet bc547
    4-2 adet bd140
    5-2 adet oyuncak motoru(uzaktan kum. arabaların,oyuncakların içinden cıkan motorlar uygundur.)
    6-2 adet led
    7-2 adet 220R direnç
    8-2 adet 100R direnc
    9-2 adet 47R direnc
    10-2 adet tekerlek
    AYRICA anahtar,tel,kablo, lehim mak.,lehim vs vs.....

bu şemadan yaralanarak robotumuzu yapıcaz bu şemadaki sistemi robotun 2 ayrı tarafına kurucaz yani bir adet sağ ve bir adet sol motora bu şemayı uygulayacağız şekli biraz incelersek olayı hemen kaparız

ilk olarak ben bir strafor tanbakaya motorları monte ettim motorları plastik kelepcelerle kolayca sabitleyebiiliriz....

VE SON HALİ ARTIK TEST EDEBİLİRİZ........

• dediğiniz doğru hocam resimdeki konumda dediğiniz gibi ısınıyor ben devreye bir daha baktım ve doğru yerlere bağladım onuda belirtelim biri ledin ayağına diğeri dirence bağlanıcak düzelttiğiniz için tesekkürler
  • Konudan baya bi süre geçmiş ama söylemeden geçmeyeyim dedim.Bu anlattığın robotu bnde yaptım.Şuan prototype olark breadboarda duruor.Çalışıor.
    Sitemizde bu gibi şeylerin gelişmesi lazım.Ben bu robotu tamamen bitirdikten sonra sumo robotları araştırııcam çok ilgimi çekiyorlar.Bende amatör bir sumo robot yapmak isterim.Devreleri paylaşırsanız memnun olurum.

İyi çalışmalar.
  • eyvallah hocam ben bi nette arastırma yapıyım burda topladığım bütün sumo robot devre sema bilgi filan bu gün aksama doğru paylasırım

saygılar....
  • Çok iyi olur. e-mail adresim etheminne@hotmail.com eğer msnimi eklersen çok süper projeler yaparız
    Tabiki önce şu LDROBOT un lehimlemelerini falan bitireym.Daha sonra Sumo Robot forever
  • tebrikler
  • http://r a p i d s h a r e .com/files/253736768/sumo_robot_doccuments_archive_iso93iso.rar.html

aradaki boslukları silip indirin arkadaslar kendim upload ettim alıntı diildir link ölürse bidaha upload ederiz sorun diil

eğer bunlar yetmezse söleyin daha geniş bi arastırma yapıyım

herkese kolay gele..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.