Şimdi Ara

İşlemci Macunu Ne İşe Yarar? Ne Kadar Süre Sonra Yenilenmeli?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
17.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün kafama takıldı işlemcinin macunu ne işe yarar? Yani soğutmaya yaradığını biliyorum ama nasıl soğutuyor pcyi macun.
    Birde ne kadar süre sonra yenilenmeli macun? Yaklaşık 3 yıldır macunu hiç değiştirmedim değiştirmem gerekir mi?

• termal macun, işlemci ile soğutucu arasındaki mikron seviyedeki boşlukları doldurur, kendisi ısıyı iletme özelliğine sahip olduğu için sanki soğutucunun her noktasının işlemciye değmesini sağlar bir anlamda... 3 yılda macun kurumuştur büyük bir ihtimalle, değiştirsen iyi olur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doctorfizik -- 10 Ağustos 2009; 15:48:42 >
  • bende bırsey sorucam benım pc de cpu la fan arasındakı macunu tamamen sıldım kuruduğu ıcın ama daha da surmedım pc de hafıfte olsa donmalar daha doğrusu yavaslamalar oluyor acaba macunla ılgılı olabılırmı?...
    cevaplarınızı beklıyorum...
  • quote:

Orijinalden alıntı: rominof

bende bırsey sorucam benım pc de cpu la fan arasındakı macunu tamamen sıldım kuruduğu ıcın ama daha da surmedım pc de hafıfte olsa donmalar daha doğrusu yavaslamalar oluyor acaba macunla ılgılı olabılırmı?...
    cevaplarınızı beklıyorum...

işlemci sıcaklığını kontrol et biosdan, büyük bir ihtimalle çok yüksektir ve bu yüzden donmalar meydana geliyor olabilir...
  • normal sevıyesı kactır ıslemcının
  • quote:

normal sevıyesı kactır ıslemcının

işlemcin ne?!? ama 50'yi geçmemeli boşta yani ilk açılışta, eğer geçiyorsa sıkıntı var demektir...
  • ısısı dedım snde anlamıssın dahada ne soruyorsun ama nese bırader eyvallah 50 dıosun tmm bakım bı ben
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BU SOKET NE İŞE YARAR?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: nadir_en

termal macun, işlemci ile soğutucu arasındaki mikron seviyedeki boşlukları doldurur, kendisi elektriği iletme özelliğine sahip olduğu için sanki soğutucunun her noktasının işlemciye değmesini sağlar bir anlamda... 3 yılda macun kurumuştur büyük bir ihtimalle, değiştirsen iyi olur...

Elektrik değil ısı iletir. Elektrik iletse işlemcinin altına kaçtığı zaman kısa devre yapar
  • quote:

ısısı dedım snde anlamıssın dahada ne soruyorsun ama nese bırader eyvallah 50 dıosun tmm bakım bı ben

burada yardım etmeye çalışıyoruz, konuşma üslubuna dikkat et, "daha ne soruyorsun" falan!...

sıcaklık her işlemciye göre değişir de ondan soruyorum, mesela senin işlemci eski prescott'lardan ise değil 50, 55-60 bile normaldir!... ama 65w tdp'Li yeni nesil bir işlemcin varsa 45 bile fazladır... bilmem anlatabildim mi?!?

quote:

Orijinalden alıntı: cinowell

quote:

Orijinalden alıntı: nadir_en

termal macun, işlemci ile soğutucu arasındaki mikron seviyedeki boşlukları doldurur, kendisi elektriği iletme özelliğine sahip olduğu için sanki soğutucunun her noktasının işlemciye değmesini sağlar bir anlamda... 3 yılda macun kurumuştur büyük bir ihtimalle, değiştirsen iyi olur...

Elektrik değil ısı iletir. Elektrik iletse işlemcinin altına kaçtığı zaman kısa devre yapar

klavye süçmesi, hemen düzeltiyorum, bir fizikçi olarak bir meslektaş bu hatayı görse topa tutarlar beni

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doctorfizik -- 10 Ağustos 2009; 15:48:13 >

• sn n dıosun bea
  • quote:

sn n dıosun bea

Konuşma şekli yanlış biraz dikkat ve saygı
  • sorduuma pısman ettınıs bea
  • quote:

sorduuma pısman ettınıs bea

yaşın kaç bilmiyorum ama büyük bir ihtimalle öğrencilerim yaşındasın!...

öncelikle sana burada yardım etmeye çalışanları öyle laubali bir üslupla cevaplaman ve terslemen çok yanlış.

ikincisi yardım istiyorsan da en azından durumu tam açıkla ki yardım etmeye çalışacaklar afaki (havadan) konuşmasınlar boşuna uzamasın mesele...

üçüncüsü Türkçe'ye dikkat lütfen!.... katletmeye gerek yok güzelim dilimizi....
  • Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki bu macunu değiştirmek zor mudur? Yani ben kalkışayım mı bu işe yoksa bir bilene mi danışmak daha mantıklı olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Scotti0061

Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki bu macunu değiştirmek zor mudur? Yani ben kalkışayım mı bu işe yoksa bir bilene mi danışmak daha mantıklı olur.

eywallah, aslında hiç de zor değil, youtube'da konu ile ilgili videolara bakarak çok rahatlıkla yapabilirsin...

burada da resimli açıklama var:
    http://www.pclabs.com.tr/2008/03/21/termal-macun-surme-ve-temizleme-rehberi/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doctorfizik -- 10 Ağustos 2009; 17:24:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Scotti0061

Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki bu macunu değiştirmek zor mudur? Yani ben kalkışayım mı bu işe yoksa bir bilene mi danışmak daha mantıklı olur.

Daha önceden bilgisayar parçaları ile ilgili bir macera yaşamamışsanız bir bilene danışmakta fayda var ancak zor değil önce soğutucuyu çıkarıyorsunuz sonra işlemciyi.Sonra işlemci ve soğutucu yüzeyini güzelce temizliyorsunuz(aseton,kolonyağı ile olabilir).Ardından macunu tabana nohut tanesi kadar sürüp yüzeyegeniş bir aparat ile yaydırıyorsunuz(maket bıçağı,sert ve geniş bir şey olabilir yayılsın yeter. Daha sonra aynı şekilde işlemci ve soğutucuyu monteliyorsunuz.

NOT: işlemyice macunu sürmeden önce zımparalayabilirsiniz bu ısı iletimini kolaylaştırır.Ancak şart değil

Kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vegihi -- 10 Ağustos 2009; 17:28:39 >

• İyi günler, peki bu işlemcinin 0 halinde gelen macunu kazıyıp yenisini sürmek gerekir mi yoksa default halinde 3 yıl kullanılmalı mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: TryAgain

İyi günler, peki bu işlemcinin 0 halinde gelen macunu kazıyıp yenisini sürmek gerekir mi yoksa default halinde 3 yıl kullanılmalı mı?

Merhabalar,

Termal macunun görevi yukarıda anlatılmış.O yüzden onu geçiyorum.Macunun belirli bir kullanma süresi yoktur.Mesela günde 1 saat bilgisayar kullanıyorsanız, yıllık olarak macunu değiştirebilirsiniz.Ama benim bilgisayarım 24 saat çalışıyor.40 C sıcaklık altında kuruyacağını sanmıyorum, standart gelen macun sürülü.Uzun yıllar da değiştirmeyi düşünmüyorum.

Ortalama olarak 3 yıl diyebiliriz yinede.

Macunun kesin sürülmesi gerek diye birşey yoktur.Elinizde yoksa sürmeyebilirsiniz.Ama sürdüğünüz takdirde ısı düşüşünü bariz bir şekilde görebilirsiniz...

• TeşekkürlerDaha rahat ettim bu açıklama ile.
  • Günde 7-8 saatlik bir ortalama ile kullanıyorum bilgisayarı. O kadarda gerekli değil diyorsanız işlemciyi bozma riskine girmeyeyim ben.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.