Şimdi Ara

İşlemcide degrade/yıpranma ve elektromigrasyon nedir, nasıl oluşur, degrade nasıl anlaşılır (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
204
Cevap
45
Favori
33.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
382 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Intel’in nm küçültmemesinin bu konuyla uzaktan yakından bir alakası yok.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yazdıkların teorik olarak doğru fakat gerçekte çok çok nadir karşılaşılabilir.
  • Uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konuya açıklık getirilmiş oldu. Elinize sağlık hocam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChiefOfficer -- 29 Ocak 2020; 16:20:53 >
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Forumda dahi işlemcisi degrade olmuş kullanıcılar var. Yani overclock ile belli bir saat hızına çıkıp birdaha çıkamayan. Belki anlattığınız şekilde değildir ama sağlıklı olmayan overclockun kalitede düşüşe neden olan etmenleri olduğu kesin.

Ramler içinde aynı durum söz konusumudur diye sordum cevaplamadınız. Güncel ramler 18nm 22nm gibi işlemcilere nazaran daha yüksek ölçekte üretildiği için ihmal edilebilir derecede bir yıpranma payına mı sahip yoksa?
  • Emeğe saygı 👍

• 2.el işlemci alma diyorsun kısaca

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MSI anakartı olan bilir BIOS üzerinde elektromigration özelliği ayarı var. Spread Spectrum olarak geçiyor. CPU Config kısmında sanırım.

• hep merak ederdim nasıl anlaşılır diye,teşekkürler
    benim Phenom X4 9550 emektar,o kadar oc filan canlıymış hala
  • Merhaba.

Konu için teşekkürler, teorik ve prensipte yazılanlar doğru ama bazı eklemeler yapmak gerekli.

1- İşlemcisini alıp takıp kullanan arkadaşım, korkma, degrade diye birşey senin mahallene uğramaz öyle birşey yok senin ömrünü savar. 8-10 senedir bir fiil rwender alan cpu isterseniz koyarım buraya çamurun yumak olmuş tozun içinde çalışıyor cpu.
    2- Standart bir kullanıcı işlemcisini yüksel voltaj ve dolaylı olarakta sıcaklık ile yıpratır ama adı üzerinde dediğimiz gibi standart kullanıcı olduğu için esasında yinede işlemcisine zarar verme şansı voltaj limitlerini aşmadıktan sonra yine yoka yakın.
    3- Günümüzde 360lık radyatörler üsts eviye soğutma çözümleri vs. çıktığı için artık kullanıcılar daha yüksek frekansları,voltajalrı zorlayabiliyorlar ama hiç bir hazır soğutma çözümü şuanda max. voltaj değerlerinin üzerindeki voltajda cpu çalışmasına yeterli gelmez.( Kullanıcının oc bildiğini varsayıyorum )
    4- Yani bunlar ne demek ? Kullanıcıların bu kelimeden korkmasına gerek yok. Rahat olun keyfinize bakın.

Konu sahibi boşnak arkadaşın intel ile münasebetini biliyoruz karşılıklı bir yakınlaşma sözkonusu olabilir ama ben kendisinin evde Ryzen kullandığından eminim

Gelelim vurgulanmak istenen diğer konuya, Ryzen meselesine. Ryzen işlemcilerde en iyi silikonlar en üst seviye işlemcileri oluşturur. Buda ne demek gidip 10 tane Ryzen 3600 alın hepsi birbirinden farklı kalitede demek ama emin olun hepsi kalite olarakta sorunsuzdur. Son dönemde reddit vb. yabancı kaynakalrda cpu sunun suyunu çıkararak 1.4v ve üzeri voltajlarda kullanıp sonra stabilite yakaladığı değerlerde artık stabilite yakalayamadığını söyleyenler var. Bu mümkün mü evet mümkün , OC yaparak cpu ya siz sabit voltaj veriyorsunuz. Bu işlemcilerde anlık bench dışında sürekli sabit yüksek voltaj ile kullanmak , işlemcinin ömründen yiyor. Bunu da 2 sene sonra bozulacak gibi düşünmeyin öyle birşey yok 10 sene yerine belki 9 senede bozulur yada 7 bunu söylemek tahmin etmek de mümkün değil. Ama performans olarak bir düşüş kayıp vs. yaşamazsınız. Bu sebeple bakın ben 3900X imi aldığımdan beri 4.0Ghz hızda 1.2V ile kullanıyorum. Ryzenlere allcore hız aşırtma uygulayarak performansınızı katlayamazsınız oyunlarda, bunun için ryzenmaster kullanmalısınız. Yüksek frekanslı düşük geçikmeli bellek kullanmalısınız. Ve yine söylüyorum üç kuruş para biriktiriyorsunuz %3-5 performans farkının bench değerinin pelşine düşmeyin en düşük stabil voltaj değerinizi bulun keyfinize bakın. Yeni nesil ryzenlerde 1.3V den yukarıya çıkmamaya çalışın getirisi yok zaten sıcaklığı katlamanın anlamı nedir.

• Ha bu arada, bazı yerlerde yazıyorlar söylüyorlar, arkadaşlar, 24 saatlik benchmark testi diye birşey yok.( Eskiden anakartların oc menüleri şimdiki gibi oyun alanı kıvamında değildi 10 yere voltaj vermen gerekiyordu stabilite için 10 gün uğraşılıyordu 1 gün değil) Prime95 smallfts testini 24 saat yapan arkadaşın ben aklından şüphe ederim. Bu benchmark testlerinin hepsi farklı argoritmayla çalışır. Yani benim oyun oynarken gördüğüm işlemci kullanımındaki %100 ile , render alırken ki %100 ve prime vs. testlerdeki %100 farklı aslında. Hepsinde cpu yu %100 kullanır ama cpu ya aynı zorlamayı yapmaz. Oyunda 50 derece ısınıc, renderda 55 derece ısınır prime da 60 derece ısınır. Bu ne demek, artış bir seviyeden sonra yüzdesel olarak fark yaratıyorsa o uygulama cpu nu eziyor demek. Oyun sistemi topladıysan eğer , yapacağın şey basit. Sistemde genel bir sıkıntı var mı diye 30dk 1saat testleri yaparsın 3-5 saat oyun oynar sıcaklıkları vs. takip edersin olay bitmiş demektir bu kadar. Kalkıpta ekran kartını yada işlemciyi 24 saat prime95+furmarkta filan zorlamayın yazık günah tüm sisteminize anlamsız bir yük bindiriyorsunuz ne yani 24 saat hata vermedi diyelim kapattın testi belki 10 dk sonra hata verecekti ? Yada 23 saat 45 dk sonra hata verdi ne olacak sistem bozuk yada stabil değil mi demek oluyor ? Biraz mantık. ,

Sanırım sistem toplama sonrası yapılacaklar ile ilgili bir konu açsam faydalı olacak. Bu youtube daki arkadaşlar biraz kantarın topuzunu kaçırıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 29 Ocak 2020; 18:9:46 >

• kendimi bildim bileli bir işlemcinin hiç bozulduğuna şahit olmadım bi dünyada elimden işlemci geçti bu durum çok nadir olacak şeyler

• Konu içeriği güzel emek var zevkle okudum. Şimdi yazacaklarımı okuyan herkes büyük ihtimalle "+" basmadan geçemeyecek. Sözlerime geçecek olursam;

İçerde baya tartışma dönmüş. Aslında ikinizde tartışmanız yerine ağlamanız hatta hepimizin ağlaması gerekiyor farkındamısınız ?

Şu konu içeriğindeki tartışmanın ve fikir alışverişinin hatta bazı kullanıcıların kafasında oluşmuş tedirginliğin 10 da 1 ini yurtdışındaki herifler kendi arasında yaşamıyodur farkındasınız değil mi ?.

Bu farkın tek sebebide.. ÜLKECEK YAŞADIĞIMIZ MADDİ DURUMLAR. Asgari ücrete hatta asgari ücretten fazla bir birime işlemciye para dökünce tabi namus, sırtımızı yasladığımız güç, anlam ve duygusallık oluşuyor tartışmalarda bu kadar büyüyor...

Hepimizin maddi durumu elin amerikalısı gibi olsaydı ryzen 5 3600 ü sadece 200-220 dolara satın alabiliyor olsaydık bakın görün bu forumda kaç kişi o 3600 den en az 3 tane alıp keyfe keder voltaj dayayıp maks oc denerdi ve hatta buraya "İşlemcimi şu voltajda şu kadar gün kullandım bu kadar ghz dayandı dostlar. Sıra 2. Ryzen 3600 de belki silicon lottery çıkar " diye geyik konular bile açardı

Adamlar bide öyle şanslıki yeni seri çıkarken önceki seriyle arasında 2-3 senede oynamıyor. Maksimum 1.5 sene sonra yeni seri çıkıp hemen upgradede yapabiliyor bizim millet hala sandy bridgelerle amd phenom x6 1090t lerle güncel oyunlara tutunma peşindeler . Öyle oluncada bizim millet bi işlemci alınca "acaba kaç sene götürcek" diye tedirgin oluyor malına bebek gibi bakmaya başlıyor. Elin amerikalısı gibi değilki maddi gücümüz aynı üründen 2-3 tane birden alacak kadar çerez olup kağıt gibi kullanıp atacak kadar içimiz ferah kullanalım, yada yeni seri gelince "nasıl olsa 1 sene kullandım yeni seriyede geçebilirim hahah 200 dolar alt tarafı işlemci" diyip geçerdikte. Ulan 2 haftalık sigara param be... Ben 2 hafta sigara parasını kenarda biriktiririp arkadaşımın suratına ryzen 3600 fırlatırım tshirt gibi "al la sana işlemci aldım bi gün kullanırsın" diye

Kısacası ülkemizin hali bile şu konuda ÇOK DOLAYLI YOLDAN OLSADA neye sokuyor görüyo musunuz ? Bizim gibi aydınlar şurdan bile ülkenin durumundan çıkarımda bulunup kafasında bir sürü gerçeği görebilcekken işin acı tarafı bu konudan ziyade daha direk kanlı canlı hissettiren ekonomik zayıflıkları (vergiler, benzin, ötv ve mtvler, zorunlu ihtiyaçlardaki gramaj düşürmeleri) görüpte hala "yol yabtı" diyen zihniyetin %60 dan fazla olması

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.