Şimdi Ara

İşlemcide degrade/yıpranma ve elektromigrasyon nedir, nasıl oluşur, degrade nasıl anlaşılır (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
204
Cevap
45
Favori
33.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
382 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • benim anlamadığım konu, bozunum ya da değil, amd ya da intel farkı da değil, yani bi akıllı siz misiniz? adam o işlemciye 4ghz diyorsa, kararlılık ve dayanım açısından öngörülen optimum 4ghz diye demiş. yani şu sıralar geeeyyymmiiiiinkk popi olduğu için birden herkes bilgisayar dehası olduğu için o.c. olmazsa olmaz oldu. bilinçli eskitme fiyatlandırma politikası vs. yani adamın yatırımları milyar dolarlar mertebesinde. senin prime95'inden daha iyi test yöntemleri vardır di mi? adam 4ghz diyorsa mantıklı olan 4ghz'dir di mi? üretim teknolojisi tolerans değerlerine göre kararlı değer oymuş. ha senin işlemcin 5ghz görüyor, e görebilir. ama gidip de 5ghz yaptım 2 sene sonra 5ghz görmüyor dersen orada duracaksın. kaldı ki neden extreme serileri var? stok değerde de %100 işlemci ile çalışman doğru değil. PARA VERDİM KIRBAÇLARIM iyi güzel o zaman 6000 d/d sür arabası sürekli, verdin parasını dayan sonuna kadar? illa kastıracam diyorsan server tipi işlemci al, daha dayanıklı. standart kullanıcıya göre üretilen işlemci %100 kasmaya dayanmaz. ha dayanır, ama belki 3 sene sonra mavi ekranlar başlar.

hem 4ghz işlemci alayım hem de stok değerin üstüne 1 volt vereyim 123123ghz göreyim. e güzelim o zaman aynı kafayla ferrari al ama 1000km/sa hıza çık? nolcak canım redline'ı kapat, turbo basıncını arttır, enjektör sürelerini arttır çıkar yani niye çıkmasın. aa motor mu patladı? suçlusu ferrari. ferrari sucks.

• Zamanında forumdan intel i5 4670k lı bir sistem almıştım işlemcide sorunlu bir sistemdi donma mavi ekran ve siyah ekran vs.. Çözemedik tek tek tüm parçaları denedim. En son işlemcide sorun okduğunu keşfettim yine forumdan bilgili bir arkadaşa durumu anlattım sorunun cpu degrading olduğunu söyledi google arattım baya bir bilgi var.
    Sorun işlemci stok voltajda düzgün çalışmıyordu. Bende oc yapayım dedim stabil olarak 1.19v ile 4.2 ghzde uzun süre kullandım. Sorunun nasıl başladığını sadece tahmin edebiliyorum. Bana kalırsa işlemcinin önceki sahiplerinden biri aşırı voltajla işlemciye zarar vermiş. İşlemci çalışmak için voltaj ister hale gelmiş. Satarkende bu durumu açıklayarak uygun fiyata sattım. Alan arkadaşla hala görüşürüm. Yanlız bilgisayarı çalınmış onun da. (Karşınıza çıkarsa çalıntıdır bilin.)
    Neyse böyle bir işlemci ile yaşadım kısacası. Memnundum şuan 3600 kullanıyorum bana fazla geliyor açıkçası.

Bu da böyle bir anı oldu bana. Degrade konusunu görünce aklıma geldi.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: 128MilyarDolar

Bırakın böyle boş işleri. En zor bozulan parçalardan biri işlemcidir fiziksel bir zarar vermediğin müddetçe ne yıpranır ne elektrik kesintisinde bir zarar görür. 10 yıllık işlemciler hala çatır çatır çalışıyor en ufak sorunları yok.

Yıpranma diye bir şey yoktur hele hele yıprandı işlemci bak eskiden 4ghz görüyordu şuan 3.8 görüyor olayı tamamen saçmalık, uydurma.
    standart insan davranisina cok guzel bir ornek daha.

Konuyu yazan yeterince bilimsel bilgi ile desteklemis savundugu konuyu. sen ise tek bir harflik bilgi bile eklemeden kendi dusunceni dogru, yazarin soylediklerini safsata diye ilan etmissin.

napak? sana mi inanak yoksa gerekli mantikli aciklamalar ile tezini sunana mi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: zengier

standart insan davranisina cok guzel bir ornek daha.

Konuyu yazan yeterince bilimsel bilgi ile desteklemis savundugu konuyu. sen ise tek bir harflik bilgi bile eklemeden kendi dusunceni dogru, yazarin soylediklerini safsata diye ilan etmissin.

napak? sana mi inanak yoksa gerekli mantikli aciklamalar ile tezini sunana mi ?

Alıntıları Göster
    Bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 128MilyarDolar

Bana.

Alıntıları Göster
    mantikli, ben ikna oldum.
  • özet: önce işlemcilerin yıldan yıla bozulduğunu belirtip sonra bunu önemsemeyin aslında bu hissedilmeyecek kadar önemsiz birşey demiş.
  • aslında overclock yapmadan stok fanlarla masaüstü pcler için işlemciler çok çok çok uzun yıllar sorunsuz kullanılabilir gibi.ev kullanıcıları için çok büyük sorunlar olacağını pek zannetmiyorum şahsen.

tabi sürekli render yapanlar için bu süre kısalabilir ancak bu tip insanlar zaten daha kısa vadede sistemlerini upgrade ediyorlardır diye düşünüyorum.çünkü iş yapıyorlar sonuçta.ekmek kazanıyorlar yani.

yararlı konu ve detaylı anlatım için teşekkürler.
  • Emeğinize sağlık çok yararlı bir anlatım olmuş.
  • Güzel bir konu. Bu konuda biraz bilgim olduğu için ben de paylaşmak isterim.

İngilizcesi Electromigration denilen olan. Artı eksi yollar ya da komponent bacakları arasında kılcal damarlar oluşumuna yol açan ve bu sebeple kısa devreler yaratan bir durumdur. İşlemcinin içerisinde gerçekleşmesi ise oldukça zordur. İşlemci kendi içerisinde yüksek yalıtkanlık değeri olan epoxy ve türevi malzemeler ile kaplandığı için atomların belirlenen yollar dışına çıkması oldukça güçtür.

Bu tehlike daha çok üzerinde herhangi bir kaplama bulmayan yollar arasında, iki komponent bacağı arasında daha çok gözlemlenir. Özellikle yüksek sıcaklık ve nem de bu oluşumu hızlandırır.

Yine günümüzde kullanılan lehimlerin içerisinde bulunan bazı kimyasallar ise bu oluşumu engelleme amaçlı kullanılır. SIR(Surface Insulation Resistance) dediğimiz yüzey yalıtım oranı ne kadar yüksekse sıcaklık ve nemin etki etmesi de o kadar zorlaşır.

Profesyonel olmayan arkadaşlar için kısaca şunu söyleyeyim; Bilgisayarınızda böyle bir durumu yaşamanız için çok şanssız olmanız gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: zengier

mantikli, ben ikna oldum.

Alıntıları Göster
    Bende ikna oldum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    O kadarda yanlış değil bazı overclock çular 40 cm kol yapıp, tek başarısı bu olup kendini insan üstü sanan, heryerde kendini övmeye çalışan insan tiplerine benzettiğimden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volkan1x -- 30 Ocak 2020; 14:49:26 >
  • Hocam öncelikle bu bilgilendirici konu için teşekkürler. Peki aynı durum ekran kartlarında da geçerli mi? Bir de hocam coil whine zararlı mıdır, performansa etki eder mi, oluşma sebepleri nelerdir? Bu konuda bir yazı yazarsanız çok minnettar olurum. Laptop'ımda son zamanlarda rahatsız edici derece var ve korkuyorum elimde patlayacak diye.

• önemli bir konu...
  • Coil whinin zararı yok ses yapar belki sonunda çok az ihtimal yanabilir ama değiştirilir hiç bir zararı yok ,gpularda şahsen yıkıma dair bir örnek deneyim etmedim genelde çevresindeki besleme elemanları gpudan önce iflas ediyordu mining işlemlerinde.

• Konu kilit üye banned admin bunu sevmedi

• tebrikler hocam
  • intel botundan intel işlemcileri korumak algı oluşturmak için konu nedense hep intel işlemcilerde oluyor bu?...
  • Sadece tebrik ve teşekkür için geldim.
    Forumda artık bu tarz insanların nesli tükeniyor.
  • Konuda herkes kendince haklı ancak kimse de dememiş kardeşim overclock yapmayacaksan K serisi alma diye.
    Ferrari ile o hızda gidip gitmemek sana kalmış ancak o hızda gitmeyeceksin gidip düşük model bir araç alman senin için daha sağlıklı. (Örneğin K olmayan bir seri)

Soğutma ile voltajı dengede tutabildiğiniz sürece ben bir sorun yaşanılacağını düşünmüyorum. (İşin profu falan değilim tamamen şahsi görüş)
    Şimdi ben 8600K aldım yeni delidsiz 1.375V veriyorum 5.0 da çalıştıyorum daha voltaj düşürmesi yapmadım denemeye ilerleyen günlerde başlayacağım. Şuan sıcaklık max 68 derece aida64 1.5 saat test ettiğimde. Benim fikrim soğutabiltiğiniz kadar overclock yapmanızdan yana. Sonuç olarak keyfe keder K işlemci almıyoruz.

Şimdi benim sorum ise burada ben bu voltaj ile sıcaklıkta kullanırken;
    B kişisi 1.25V 75 derecede kullanıyorsa işlemcisini hangimizi işlemcisi potansiyel olarak daha erken degrade olacaktır.

Teşekkürler.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.