Şimdi Ara

İşlemcide degrade/yıpranma ve elektromigrasyon nedir, nasıl oluşur, degrade nasıl anlaşılır (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
204
Cevap
45
Favori
33.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
382 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • faydalı konu. uzun zamandır forumda boyle bir konu gorememistim. favladım. tesekkurler.
    islemciye gelince 3. nesil islemcim var artık gittigi yere kadar
  • Bu arada her hızaşırtma başarısızlığı işlemci yıpranması olarak da görülmesin. Ben güç kaynağımı değiştirdikten sonra (ki 600W'lıktı ve yeterliydi) neredeyse hiç o.c. olmayan işlemcimi rahat rahat +0.8-0.9ghz üstüne hızaşırtabiliyorum. Ayrıca anakartlar da zamanla işlemciye gerekli/dengeli voltajı sağlayamıyor. Dengesiz voltaj dalgalanması yüzünden fazla ısınmasına da sebep olabiliyor. Eski LGA775 bir gigabyte anakartım var böyle Bios'ta her ne kadar örnek veriyorum 1.275 veriyor gözükse de win üstünde çeşitli programlarla baktığımda 1.20 civarına düşebiliyor.
    Yani özet olarak sorun sizin işlemcinizde değil
    1-PSU
    2-Anakartta da olabilir.
  • Up güzel konu

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ugurr999 kullanıcısına yanıt
    o programların doğru gösterdiğini nereden biliyorsun bir çok üst seviye anakartta ölçüm noktaları var öyle olmasa onlarda olmazdı... volt metre ile ölçmeden gerçek voltajı görmek olası değil...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ExeCuTioN66

kendimi bildim bileli bir işlemcinin hiç bozulduğuna şahit olmadım bi dünyada elimden işlemci geçti bu durum çok nadir olacak şeyler
    Öncelikle başlıktaki degrading bozulma değil. Önerilen voltaj sınırını geçersen eline alırsın işlemciyi. O kadar zor bir olay değil. Ha voltajı o sınırın altında kullansan bile bunu farkedebilirsin.

O kadar işlemci geçmiş elinden. Hiç mi x voltajda y saat hızı gören işlemcinin belli bir süre sonra aynı voltajda o y hızında stabil çalışmadığını görmedin? 2500k ilk kullandığımda 5.2leri görürken en son 5de kullanıyordum. Büyük ihtimal biraz daha kullanılsa daha da düşürecektim hızını.
  • işlemci fazla voltaj veya ısı sonucunda reset atar, eline alabilmek için becerikli olman lazım oda antika anakartla bir ihtimal her işlemcinin potensiyel değeri farklıdır kimisi az ısınır düşük voltajla en iyi değer alınabilir

• detanaoq kullanıcısına yanıt
    Yabancı forumlarda da benzer konu açılmıştı. Okuyalı uzun zaman geçti o yüzden biraz unuttum. Evet programlar mutlak doğrudur diyemem ama hayır bios göstergeleri(bu voltaj bölümü için) de en doğrusudur da diyemiyorum. Sanırım vcc core voltage'dı. Yani giren voltaj sabit olsa, sıkıntı olmasa da kapasitör,mosfet,bobin eskimeleri yüzünden çıkış yıldan yıla gitgide azalıyor. Zaten kapasitörler zamanla eskir bu kaçınılmaz, voltaj doğru şekilde verilmeyebilir. İşin içine boğucu bobinleri,mosfetleri de katarsak anakart'ı da hesaba katmamız gerekir diye düşünüyorum. Diğer mesajımda dediğim gibi anakart+psu.
  • @BoşnakAğa Ne kadar sürede bu duruma gelebilir ortalama bir fikrin var mı ?
  • V*I=R
    Konu güzel ama açıklamasında kendini tekrarlıyorsun. Devamlı olarak akım, voltaj demişsin ancak direnç tek bir yerde geçiyor.
    quote:

Isının artışı direnci de arttırdığı için etki katlanır

Isının artışı direnci de arttırmıyor, direncin kendisi düzensizliği ilerletiyor; yanlış özne nesne bağıntısı var. "Direnç, ısıyı arttırdığından sıcaklıkla katlanır", olacak.
    Isının artışı direnci arttırır ama sıcaklığın artışı dirence karşı direnci düşürür. Doping etkisi bunun niteliğini tersi yönde değiştirir. Sıcaklık, direnci düşürmez. Sıcaklıkla, hızaşırtma, çok değişmez.
    Eğer her akım ya da voltaj diyeceğin yerde 'direnç' desen ifaden sadeleşir. Mesele zaten akım kuvvetine karşı oluşan dirençle sıcaklık hareketinin moleküler kristal yapıyı değiştiren belirleyici nitelik kazanması. Kendi halinde titreşen atomlar vektörel savrulma yaşıyor akımla ters yönde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 31 Ocak 2020; 10:14:56 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Forum kalitesinin üzerinde konu.
    2. El işlemci piyasasını derinden sarsar.

• Özet:
    Bitcoin çıkması ikinci el 1080ti almayın.
  • İlk defa foruma yakışır bir konu okudum.
  • Kesinlikle katılıyorum.

4ghz turboda rahatlıkla 20sn kalabilen 8550u işlemcim bir sene sonra 1-2sn bile zor dayanıyor hatta 3lü ghzlere bile çok az çıkıyor...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok teşekkürtler, masaüstüne işlemci alacaktım, 7 değil 14 nm tercih etme karerı aldım, maddi manevi daha y gbi, ayrıca soğıtöasız leptop ve PC kullanıyordum onlarada ortalama bir soğutucu alacağım, teşekkürler

• Ellerinize sağlık hocam.
    Peki 7nm mı 14nm mı? Açıkçası 7nm alacağım ama kararsizim.

• Vallahi ben yıllardır düz mantıkla hızı, ısısı artırılan herşeyin ömrünün azalacağını biliyordum ama bunu teknik olarak izahını yapamıyordum. Arkadaş çok güzel anlatmış. İşlemcime bırakın overclock yapmayı, performans için bütün görsellikleri de kapatarak, gereksiz servisleri kapatarak işlemci yükünü olabildigince azaltarak kullanıyorum. Hala 12 yıl önce topladığım lga775 soket mb, core2duo 2.93 cpu'm ile etliye sütlüye karışmadan mutlu mesutum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir soru sordum ama pek görülmedi bir bilgili abiler yorum yaparsa sevinirim.

Şimdi 2 tane işlemci aynı nm'de olsun. Aynı işlemci olsun her şeyi ile birlikte.

Birinin soğutması kötü olup 1.25V-Core da 75 derecede kullanıyor olsun (Çekirdek hızlarının bir önemi var mı bilmiyorum bu arkadaş 4.5 de kullanıyor olsun)

Diğeri ise soğutması iyi olup 1.375V-Core da 65 derecede kullanıyor olsun (5.0 GHZ de kullanıyor olsun)

Şimdi hangi işlemci potansiyel olarak daha erken degrade yaşar ?

Cevap verirseniz şimdiden teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.