Şimdi Ara

İşlemcide degrade/yıpranma ve elektromigrasyon nedir, nasıl oluşur, degrade nasıl anlaşılır (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
204
Cevap
45
Favori
33.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
382 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son zamanlarda hem bu sitenin genel amacına/doğasına hem de genel olarak -en azından teknolojiyle kıyısından köşesinden alakası olan- insanlara hitap eden en faydalı konu olmuş.@BoşnakAğa Hani şunu demek istiyorum: DH teknoloji haberlerine özellikle PC ile ilgili -çok ekstrem şeyler yoksa- sürekli yeni çıkan RAM CPU modellerine hız aşırtmaya filan ilgi duymam ama kullandığımız elektronik aletlerin gün geçtikçe yıpranışına, tekleyişine ve bunun sebeplerinin açıklanıp önlem olarak neler yapılabilirliğine ilgi duyarım. Yani açtığınız bu konu o yüzden son derece önemli.

Şimdi konuyu ne kadar doğru anlamışım onu test etmek istiyorum. Bu bahsettiğiniz elektromigrasyon sadece CPU için mi geçerli? Yani diğer elektronik devreler, kartlar için de geçerli değil midir? Sonuçta CPU dışındaki parçalar da eksiyor yıpranıyor, onlardan da elektrik geçiyor, ısınıyor. Bir de elektromigrasyona bitcoin madenciliği için tam güçte çalıştırılıp 1 ayda pert edilen ekran kartlarını örnek gösterebilir miyiz? Birkaç sene önce malum çok modaydı bu.

Her iki sorumun cevapları olumluysa ve ben bu konuyu doğru anladıysam bu konu benim için daha da değerli olacak. Zira iş sadece CPU ile bitmiyor demektir. Öyleyse sorularıma birkaç tane daha ekleme yapmak istiyorum.

İyi veya orta şekerli bir PC sistemi olan kişi AAA niteliğindeki oyunları sürekli olarak ultra grafik ayarlarında saatlerce ve sık sık oynasa bu elektromigrasyona çok fazla etki eder mi? Yani sürekli render alan bir iç mimar ya da hız aşırtma yapan bir donanım sevdalısıyla oyunları ultra grafik ayarlarında oynayan bir PC oyuncusu aynı kefede olur mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: Kartal Göz

Peki neden bir PC ya da akıllı telefonu ilk aldığımız zamanlardaki performansıyla kullanamayız? Neden gün geçtikçe azar azar yavaşlar, tekler, stabilitesi bozulur? Yıpranma yok diyorsunuz.

Ciddi ciddi bunların sebebinin donanımsal bir sorun olduğunu mu düşünüyorsun? yani bileşenler yavaş yavaş yıpranıyor ve yavaşlıyor, stabilite bozuluyor öyle mi

Konsollar neden yavaşlamıyor peki? hiç bunu düşündün mü? onda cpu, gpu yok mu? neden 5 yıl sonra bile canavar gibi çalışıyorlar? yada 6 yıl önce çıkan galaxy S5 şuan hiç bir işe yaramaz bir çöp iken 6 yıl önce çıkan iphone 6 nasıl hala çatır çatır en ufak kasma, donma olmadan çalışıyor üstelik daha düşük donanımla. Şu basit sorunları neden hiç sormuyorsunuz?

Hepsinin cevabı: YAZILIM.

Donanımlar ayrı güncelleme alıyor, yazılımlar ayrı güncelleme alıyor. Windows XP kullanırken PC boşta 1-2 internet sekmesi açık sistem 1GB ram kullanıyordu şuan orijinal windows 10 pro son sürümdeyim opera da 2 sekme açık kullanılan ram 3,8GB eee kardeş şimdi benim sistemim mi yıpranıyor? yoksa gün geçtikçe kullandığımız yazılımların/programların gereksinimleri mi artıyor?

• Hocam yazılımla ilgili durumları bir kenara bırakıyorum evet çok fazla etken var ve evet yazılımların etkisi büyük. Ama sanki donanımlarda da bir süre sonra tekleme oluyor gibi hissediyorum. 6s çatır çatır çalışıyor ama ilk zamanki 6s gibi mi çalışıyor? Diyeceksin ve diyorsun ki evet yazılım gereksinimleri artıyor ve/veya Apple bunu bilerek yapıyor. (Bkz: Batarya yavaşlıyor diye CPU yavaşlatma haberi) Ama bataryanın bir ömrü olduğu gerçeği var, bunu donanımdan sayar mısın saymaz mısın bilmem. Veya SSD diskler kullanıma bağlı olarak bir süre alacağın performans aynı olmuyor, gibi gibi. Anlatmak istediğim şeyleri yeterli teknik donanım bilgisine (teknik detaylar-terimler) sahip olamadığım için bu kadar anlatabiliyorum. Bence de yazılım çok büyük bir etken ama bu etkenin tamamı yazılım değil.
  • monitörü önceden aç düğmeye basarak ekranın gelmesini bekle monitör logosu çıksın sonra kasayı çalıştır.
    Benim problem böyle seninde öyle olabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rektifier -- 1 Şubat 2020; 0:8:56 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Adam bildiğin tez yazmış. Bravo valla..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bunun en büyük nedeni overclock.
  • BilirKişi00 B kullanıcısına yanıt
    Şunu özelden atar mısın:D

• O 1 GB RAM ile ben Opera'da 60 - 70 sekme açtığım oluyordu. Üstelik disk takas belleği de kapalı idi, hani tüketim çok aşınca sistem donardı bellek olmadığından. 223 MB RAM ile Windows XP, Winamp, NetBeans falan çalışırdı kasa kasa. Hey gidi günler hey.
  • Dizüstü soğutucularının çoğu çöp hocam. Bir şey alırsan da cihazının alt kısmına bak ki, alacağın ürün havayı mutlaka cihazın altındaki hava emiş ızgaralarına üfleyebilsin. Yoksa kasanın plastiğini serinletmekten başka bir işe yaramıyor çoğu. Bu açıdan Cooler Master Notepal U3+ kullanırım yıllarca ama son cihazımda soğutucuyu aktif olarak kullanmıyorum. Çünkü eski cihazımda Notepal çalışırken işlemci ve GPU 5 derece daha soğuk çalışırdı. Yeni cihazımda çift fan var ve soğutucu çalışsa da sıcaklıkta bir değişme olmuyor.
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Bakma sen karmaşıklığa, biz senle akım göçünün defterini düreriz de sen onu oluşturan etkenlerini diyip bırakmışsın, esas kaynağını söze karıştırmamışsın. Gerçi böyle de iyi olmuş ya, kavramı öznesinden değil nesnesinden kelime dağarcığına katıyorsun. İsmi tanımsız havada kalmıyor. TjMax özelliğini değinmeni de öneririm, ayrıca termal macunla ilgili birkaç şey de de. Sıvı metal kullanırken, işlemcinin plakasının iletkenliği aşağı sıcaklıklarda çok artıyor. Metalik olmayan, yalıtkan macunlar sadece yüksek sıcaklıkta küçük çekirdeklerden yeterli ısıyı çıkarabiliyor. Yeni işlemcilerde bu konu senin konunla karşıt ve soğutucu performansını değerlendirmek için önemli; yoksa işlemciden termal macun engeliyle 80w çıkarabiliyorsan; ya 90-95°C için işlemci çalışma aralığı profilleyeceksiniz, tıpkı intelin yaptığı gibi, ya da para verip aldığınız Dark Pro 4 gibi özel soğutucuların 250w kapasitesini kağıt üstünde bırakacaksınız.
    Rehberine işlemciyi soğuk kullanacaklara 'nikel kaplı' gümüşi soğutucularla sıvı metal iletken kullanmalarını veya intel gibi amd'deki pllt ayarını 90-95°C'ye ayarlamalarını önerisi ekleyebilirsin.
    Kaynak vereyim:https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/141776639

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Böyle zevkli konuyu bulmuşken ben de dadanayım.
    İlk bilgisayarım bir masaüstü idi, 2.8 GHz bir P4 işlemci. Folding@home diye bir şey keşfetmiştim. Bilgisayarın boştaki işlemci gücünü kullanan ve onunla protein katlama hesapları yaparak protein katlanmasındaki sorunlarla ilgili hastalıkların tedavilerini araştıran bir proje. Yaklaşık 3 yıl kadar CPU %100 yük ile kullanıldı bilgisayar çalıştığı sürece. Son yılında arada açılmaz falan oluyordu. Tabi RAM çıkarıp takınca falan kendine geliyordu. Bahane ile babamın dizüstünü sahiplendim. Masaüstü tavana kalktı.
    Dizüstüye geçince ısınıyor diye Folding@home'dan uzak durdum. Sonra Malaria@home diye bir proje ile BOINC'i keşfettim ve onu çalıştırmaya başladım. GPU işlerinde sis671 kuzey köprüsü 85 derecelere kadar ısınıyordu. Performansını beğenmediğim için cihazı yeniledim.
    i5 işlemcili Lenovo Z510 edindim. Cihaz yaklaşık 3 yıl 7/24 kadar BOINC'teki gönüllü hesaplama projeleri sayesinde yük altında çalıştı. Bazen işlemci %100 yükte, bazen de GPU %100 yükte. Bazen hepsi, bazen GPU %100 CPU %50 vs. Sonunda cihazı sırt çantama attım. Buzdolabından aldığım yarım - bir kilo donuk köfteyi de yanına atıp atladım bisiklete. 55 KM kadar ya da iki saatten biraz daha fazla bisiklet sürüp eve geldim. Çantayı sırtımdan atıp akrabalara gittim. Birkaç saat sonra geldiğimde dizüstü nemlenmişti ve açılmıyordu PC. Söktüm kuruttum. Sonraki gün denememde fan tetiklendi, cırt diye bir ses; bir daha bir hayat belirtisi vermedi. Yeni bir anakart, bir i3 işlemci alıp ölmüş RAM modülünü de atınca dizüstü çalıştı. WiFi kartını da attım tabi, o da ölmüştü. SSD ve HDD neyse ki sağlamdı. Bu cihaz bu aralar yine ölü, işletim sistemi yüklendikten sonra ya da yüklenirken kapanıyor yine kendi kendine. Anakart problemi eminim ama artık uğraşmaya niyetim yok.
    Şimdi de Dell'in bir cihazını kullanıyorum ve geçtiğimiz yaz garantisi doldu. Hala BOINC çalıştırıyorum. İş olursa GPUgrid'le GPU, olmazsa WorldCommunityGrid yani işlemci kasıyorum. İkisini birden kasarsam da CPU işi sayısını sınırlayıp maks. yükten uzak tutuyorum ve turboyu da kapatıyorum ki turbo modda işlemci çok ısı üretiyor. Son zamanlarda da UndervoltGUI diye bir Linux kodu ile işlemci voltajını 0.1 volt düşürünce daha da az ısınıyor cihaz. Bu cihazı da bu şekilde kullanmaya devam ederim gibime geliyor. Bu aralar arada açılmaya nazlanır olduğu oldu birkaç sefer ama takılı USB cihazları ile ilgili diye sanıyorum bu.
    Yani sistemleri hemen hemen sürekli bir şekilde sıcak ve yük altında kullansam da öldürücü vuruşu hep kendim vurmuş oluyorum. Masaüstünü geçen yaz dağıtıp bazı parçaları hurdacıya verdim. Babamın dizüstüsü hala çalışıyor ama annem üstüne süt döktüğü için klavye pert. Lenovo da ben ıslatıp öldürdüğümden sonra yeni anakart ve işlemcisi ile 2 yıl devirdi ama şimdi kendi kendine devrildi. Belki biraz ilgilensem çalışır yine ama uğraşma niyetim yok. Yani elektromigrasyon degredasyon falan işlemciyi vurana kadar biz cihazı kendimiz öldürüyoruz ya da tavan arasına kaldırıyoruz.
    Siz yine de iyi bir soğutmasız ve gereksiz OC ile kullanmayın. Malum pahalı bu cihazlar bu dönemlerde.

• quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Böyle zevkli konuyu bulmuşken ben de dadanayım.
    İlk bilgisayarım bir masaüstü idi, 2.8 GHz bir P4 işlemci. Folding@home diye bir şey keşfetmiştim. Bilgisayarın boştaki işlemci gücünü kullanan ve onunla protein katlama hesapları yaparak protein katlanmasındaki sorunlarla ilgili hastalıkların tedavilerini araştıran bir proje. Yaklaşık 3 yıl kadar CPU %100 yük ile kullanıldı bilgisayar çalıştığı sürece. Son yılında arada açılmaz falan oluyordu. Tabi RAM çıkarıp takınca falan kendine geliyordu. Bahane ile babamın dizüstünü sahiplendim. Masaüstü tavana kalktı.
    Dizüstüye geçince ısınıyor diye Folding@home'dan uzak durdum. Sonra Malaria@home diye bir proje ile BOINC'i keşfettim ve onu çalıştırmaya başladım. GPU işlerinde sis671 kuzey köprüsü 85 derecelere kadar ısınıyordu. Performansını beğenmediğim için cihazı yeniledim.
    i5 işlemcili Lenovo Z510 edindim. Cihaz yaklaşık 3 yıl 7/24 kadar BOINC'teki gönüllü hesaplama projeleri sayesinde yük altında çalıştı. Bazen işlemci %100 yükte, bazen de GPU %100 yükte. Bazen hepsi, bazen GPU %100 CPU %50 vs. Sonunda cihazı sırt çantama attım. Buzdolabından aldığım yarım - bir kilo donuk köfteyi de yanına atıp atladım bisiklete. 55 KM kadar ya da iki saatten biraz daha fazla bisiklet sürüp eve geldim. Çantayı sırtımdan atıp akrabalara gittim. Birkaç saat sonra geldiğimde dizüstü nemlenmişti ve açılmıyordu PC. Söktüm kuruttum. Sonraki gün denememde fan tetiklendi, cırt diye bir ses; bir daha bir hayat belirtisi vermedi. Yeni bir anakart, bir i3 işlemci alıp ölmüş RAM modülünü de atınca dizüstü çalıştı. WiFi kartını da attım tabi, o da ölmüştü. SSD ve HDD neyse ki sağlamdı. Bu cihaz bu aralar yine ölü, işletim sistemi yüklendikten sonra ya da yüklenirken kapanıyor yine kendi kendine. Anakart problemi eminim ama artık uğraşmaya niyetim yok.
    Şimdi de Dell'in bir cihazını kullanıyorum ve geçtiğimiz yaz garantisi doldu. Hala BOINC çalıştırıyorum. İş olursa GPUgrid'le GPU, olmazsa WorldCommunityGrid yani işlemci kasıyorum. İkisini birden kasarsam da CPU işi sayısını sınırlayıp maks. yükten uzak tutuyorum ve turboyu da kapatıyorum ki turbo modda işlemci çok ısı üretiyor. Son zamanlarda da UndervoltGUI diye bir Linux kodu ile işlemci voltajını 0.1 volt düşürünce daha da az ısınıyor cihaz. Bu cihazı da bu şekilde kullanmaya devam ederim gibime geliyor. Bu aralar arada açılmaya nazlanır olduğu oldu birkaç sefer ama takılı USB cihazları ile ilgili diye sanıyorum bu.
    Yani sistemleri hemen hemen sürekli bir şekilde sıcak ve yük altında kullansam da öldürücü vuruşu hep kendim vurmuş oluyorum. Masaüstünü geçen yaz dağıtıp bazı parçaları hurdacıya verdim. Babamın dizüstüsü hala çalışıyor ama annem üstüne süt döktüğü için klavye pert. Lenovo da ben ıslatıp öldürdüğümden sonra yeni anakart ve işlemcisi ile 2 yıl devirdi ama şimdi kendi kendine devrildi. Belki biraz ilgilensem çalışır yine ama uğraşma niyetim yok. Yani elektromigrasyon degredasyon falan işlemciyi vurana kadar biz cihazı kendimiz öldürüyoruz ya da tavan arasına kaldırıyoruz.
    Siz yine de iyi bir soğutmasız ve gereksiz OC ile kullanmayın. Malum pahalı bu cihazlar bu dönemlerde.
    Dizüstü, protein, köfte, bisiklet, işlemci...

Ne okudum lan ben.

• Şükür sonunda şu forumda adına yakışır bir konu açıldı. Eyvallah Hocam gerçekten faydalı bilgiler. Teşekkür ederim.

• O zaman bu tezinizi Amd bozuyor. Çok çok eskiye gitmeme gerek yok sanırım. Onlar şu an pertin perti olması gerek ama hala devam ediyorlar. Tamam yıpranma vardır illa ki ama dert edecek kadar değil. İnternet cafelerde bile bir işlemci ortalama 4-5 sene kullanılır. Onu da güncel almak istedikleri için değiştirirler. Evlerde rahat 12-13 sene gider neredeyse.

Hiç kimsenin bir işine yaramayacağı, bilse ne bilmese ne tarzı bir konu. Eee o kadar uzun konu görünce çocuklarda faydalı diyerek sevinmiş normal :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Stones -- 1 Şubat 2020; 2:41:3 >
  • Entropi denen kavramdan haberin var mi dostum?

• Başlıkta iddialar arasında "işlemci bozulmaz, performansu düşmez" tarzında bir atıf gördüm.

Aslında insanlar empati konusunda engelli oldukları için bu bile tartışmaya girecek seviyede.

Konuya gelirsek evet işlemcinin performansı düşmez, kolay kolay bozulmaz. Ama şu detay var;

Saat hızı bakımından stabilite olarak geriye esniyorsa bu işlemcinin "eskidiğini" gösterebilir, doğrudur bunu en çok da oc yapan arkadaşlar bilirler ki 2 ay boyunca bana mısın demeyen işlemci alakasız bir senaryoda mavi ekran verdirir, bunu eminim çokça yaşadınız. Bu aslında bahse konu olan senaryodur. Düşün stres testlerinde, ağır oyunlarda bana mısın demeyen işlemci nasıl olur da webte gezinirken haftalar sonra gümler? Bu onca testlerin ardından kabul edilecek bir voltaj düşüklüğü falan deyip geçilecek bir mevzu değil.

Ama işlemcinin ipc si düşer mi, "bence" düşmez. Aynı frekanslarda 300 puan veren bir işlemci, yıllar boyu kullanılmış işlemci ile kıyasladığında 250 puan vermeyeceğine inanıyorum şahsen ama vaat ettiği hızlar erişimde problemler olabilir.

Finalde "evet işlemcinin performansı düşmez" de denebilir "hayır düşer" de denebilir, olay tamamen niyetiniz üzüm yemekse tabi, değilse bu tip postlar okursunuz, ben buna biraz da cahil özgüveni diyorum.

Aslında olaya bodozlama şekilde ahıra girer gibi çürütmek maksatlı kaba bir giriş yapılırsa tartışmaya açık. Ama bizim insanımız tartışmayı değil de muhalefet etmeyi çok sever, bir de kişisel husumet varsa allaaah küçükseyici tavırlar falan gırla.

Ben bunu tartışmaya gelmedim aslında, bunlar katiyen eğitilmezdir lafını söyleyip gidiyorum.

Oc dan sıkılıp default kullanmaya başlayan sıradan bir pc kullanıcısı.

• Bu olay benim başıma geldi. İ5 3570K yı 4.5 ghzde 5 yıl kullandım ısısı 5. Yılda 85 derecelere cıkıyordu 4.3 e cektim 1 yıl daha gitti yine asırı ısınmaya basladı delid edecekken bozmustum. İlk taktıgımda max 65 derece idi.Gittikce stabilliği falan bozulmuştu ghz inmiştim.

• adam uğraşmış teknik kelimelerle konu açmış eyvallah.

iyi de böyle havalı konu açınca tapınmanıza gerek yok. çünkü arkası olmayan iddialar veya %1'inizin işlemcisine gelebilecek bir durum.

20 yıldır oc yaparım, ekran kartına da işlemciye de. bir kere bile elde ettiğim değerden bir tık hızda çalışsın diye hızını düşürdüğüm ürün olmadı. ha ne oldu hiçbir zaman 70 dereceyi görmedi soğutma sistemlerim ile.

ama render almış pc o yüzden kapasitesi azalmış muhabbeti komik geldi.hiçbir bilimsel dayanak olmadan yazılmış. hele stok değerlerde fabrika hızlarında sırf işlemciyi kullandı diye yavaşlıyor olsaydı hiçbir internet kafe açık kalamaz batardı.

bu dediğiniz doğru olsa, çoğu stok fan ile işlemcisini kullanan genç var, oc yapmıyor etmiyor biostan anlamıyor. normal stok çalışma saatlerinde bile 4-5 yıl sonra mavi ekran verip işlemciyi çöpe atarlardı. hiç duyuyor muyuz hayır...

yani oc yapan, yük bindiren adam 5 birim eskitiyorsa, stok fanda temizlik yapmadan kullanan kişi de 2-3 birim eskitiyor olsun. belirli süre sonra stok hızda da çalışmaya gücü yetmeyecek degrade olduğundan değil mi? hanginiz yaşadı bu durumu?

ryzen 1700 ü 4ghz de resmen 3 yıl kullandım, ilk gün aldığım benchmark skoru ile 3. yıl sonunda aldığım benchmark skoru bire bir aynı. sizin mantığınıza göre belki her ay aldığınız skor bile geriye düşmeli. bu bile doğru olmadığının kanıtıdır.

ama az ama çok, degrade denen şey ile yıl içinde eskime söz konusu ise, stokta bile kullansan, oc de yapsan yıpranacak. e kardeşim ben köklemişim işlemciyi ona rağmen 3. yılın sonunda da aynı skor alıyor isem ne zaman 1 puan düşecek bu? 150 yıl sonra mı?

o yüzden emek var ama şov sadece.

• sis651 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam, üzücü bir durum, hiç bulaşmayayım öyleyse

• Donanımhaber forumu 100 yıl geleceğe götüren bir konu teşekkürler

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.