Şimdi Ara

İşlemcim Darboğaz mı Yapıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar sistemim Ryzen 3100, Gigabyte B450m S2H, Rx 5500 XT 4GB, 2x8 Team T-Force Vulcan Z Red 3200 mhz şeklinde. Monitörüm ise 1080p 60hz. Sistemle ilgili sorunum ise şu; sistemi ilk edindiğim zaman Rise of the Tomb Raider, GTA5, Diablo 3, Jedi Fallen Order gibi oyunları sorunsuz 1080p high-ultra 60 fps oynuyordum. Ancak GOW, RDR2, Detroit Become Human gibi yeni oyunlarda ekran kartı kullanımı %70-80lerde kalıyor ve işlemci kullanımı %90lara çıkıyor. Haliyle fps drop ya da direkt olarak düşük fps sorunları yaşıyorum. Dediğim oyunların konsoldan portlandığının farkındayım ancak optimizasyonu iyi diye biliyorum. Ayrıca GTA5'te de aynı sorunu yaşıyorum ancak daha düşük sistem istediğinden en fazla 50lere düşüyor. Bu sorunu bariz hissettiğim oyunlarda VRAM yettiğince grafik ayarlarını yükseltiyorum, düşürüyorum, yine aynı.

Ayrıca işlemciyle ilgili idle durumda iken 50(54-55) derecenin üstüne fırlayıp, fanı çalıştırıp tekrar 40lara düştüğü oluyor. Çok sorun değil ancak fan sesi kafa ütüleyebiliyor. Stok fan ve eski bir kasa kullanıyorum diye çok üstünde durmadığım bi konu.

İşlemci darboğaz mı yapıyor? Bu sistemde çok mantıksız, bunu nasıl düzeltebilirim?

Edit: Şunu da eklemeyi unuttum; Jedi Fallen Order geçenlerde açıp tekrar oynamak istediğimde aynı sorunla karşılaştım. Halbuki ilk çıktığı zamanlar sorunsuz oynamıştım.

Bu sistemi satıp 10400f ya da 11400f almaya değer mi? İleride bi ihtimal ekran kartı da değiştirebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zamorak -- 9 Şubat 2022; 10:12:17 >

• Öncelikle işlemci kullanımını yüzde 90 veya yukarılarda görüyorsanız oyunlarda ya darboğaz vardır veya işlemciyi arka planda gereksiz yere zorlayıp, kullanım yüzdesini arttıracak bir şeyler çalışıyordur. Fakat kullandığınız ekran kartı da öyle işlemciyi tamamen sömürüp darboğaz yaptıracak bir kart değil. Son satırlarda okuduğum kadarıyla daha önce rahatça oynadığınız oyunlarda da baş göstermeye başlamış. Yani bu işletim sisteminde virüs veya arka plandaki bir şeyden de olabilir. Tarama yapın programlar yardımıyla, fırsatınız varsa format atın en temizi öyle olur bir daha aynı testleri yapın deneyin muhtemelen düzelecektir. Bazı şeyleri denemişsiniz zaten, grafik ayarlarını arttırmak gibi şeyleri darboğaz gibi gözüken sıkıntıyı azaltmak için. Son soruya gelecek olursak ekran kartı ilerde değişecekse , daha güçlü bir şey alınacaksa, sorulan iki işlemci mantıklı olur değişim için. Yoksa bunları denemeden 5500 xt için hemen o işlemcilere geçip denemeye gerek yok. Baştan sistem kurulacaksa değişim olmalı. Tabi karar yine sizin. İyi günler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.