Şimdi Ara

İSTANBUL'DA ASGARİ ÜCRETLE SURVİVOR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba yoldaşlar. Düşünüp düşünüp bir türlü içinden çıkamadığım şu hesabı siz nasıl yaşıyorsunuz merak ediyorum.

Doğma büyüme İzmirliyim. Çok uzak olmayan geçmişte (2 yıl) eğitim sebebiyle İstanbul'a taşındım ve birkaç hafta önce de bazı kabul edilebilir gerekçelerle farklı bir semtte eve taşındım. Sancılı bir ev bulma sürecim oldu ve bu süreçte sürekli asgari ücretle İstanbul'da hayatını sürdüren kişilerin aile desteği (barınak) vs olmadan bunu nasıl başarabildiğini düşünüp durdum, ve işin içinden çıkamadım.

Özellikle İstanbul diyorum çünkü, çünküsü herkesçe malum. İzmir'den buraya ilk adım attığım an bile burada hayatta kalmanın oraya göre 1,5 kat (ev kiraları, restoranlar, bakkal çakkal vs) daha pahalı olduğu çok net hissediliyor. Tabiki her şehrin farklı standartlarda bölgeleri var, ben ortalama bölgeleri baz alıyorum.

İstanbul'da arabası olmayan bir kişi için bir veya iki kişi yaşanabilir düzeyde bir ev en düşük 1300 TL. Ki yaşanabilirliği oldukça tartışmalı... Bunun dışında 45m2 yerin dibinde mahzenvari yapılar da var ve onların da fiyatları 700 TL gibi akılalmaz rakamlar.

Ortalama elektirik, su, doğalgaz (internet yok) giderleri oldukça iyimser halleriyle yaz döneminde 80 40 40 olsun.

Günde üç öğün sürekli makarna yesek, tabi içecek de yok en iyimser haliyle 5+5+5 =15 TL. 30 günde 450TL. (süper bir insan değilse muhtemelen altıncı ayı göremez)

Toplu taşımaya en iyimser 50 TL.

Çeşmeden su içmenin yaratacağı hastane masrafının sudan pahalı olduğunu ve o içme suyu akan çeşmelerden doldurulduğunu varsayıyorum. 50 TL de ona diyelim.

(Bu bireyin erkek olduğunu varsayıyorum)

Her şey en iyimser rakamlarla:

Ayda bir kere berber 20 TL

Aylık şampuan ve duş jeli 20TL, diş macunu fırçası 20TL, jilet 15TL, sabun ve peçete 50TL, bulaşık deterjanı bezi vs 30 TL. Total 135TL

Kıyafet ve ayakkabı parası aylık ortalama 70 TL

Ne yaptı şimdilik: 1300+160+450+50+50+20+135+70=2235TL.
    Asgari ücret 2324 TL. Kaldı geriye 89 TL. Kış döneminde o da kalmayacak.

Bu kişi bir gün dışarı çıkıp bir yerde arkadaşlarıyla oturamıyor. Dışarıda oturmayı bırak evine çay kahve bile almıyor. Sigara içebilmesi zaten olası değil.

Evine bir tane kitap, dergi alıp okumuyor. Sinema, tiyatro vs hiç girmiyorum.

Evde bir şekilde edindiği mobilyalardan biri kırılsa yenisini alamıyor. Televizyon bozulsa tamirci çağıramıyor.

Evliliği bırak bir sevgilisi olmasına bile izin vermiyor koşullar.

Fazla da uzatmadan bu bahsettiğimiz kişi günde üç öğün makarna yiyip 8 saat birilerine hizmet veriyor ve karşılığında sadece hayatta kalabiliyor.

Söylemek istemiyorum ama "Modern Köle" dediğimiz şey bu değilse nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eksimaya -- 27 Eylül 2020; 0:37:56 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Ulkede genclere gerekli hibeler verilse sadece tarimla hayvancilikla bile insan gibi yasanabilir kimsede para yokki is kursun sora onun bunun yaninda calismak zorunda cogu kisi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.