< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guytoncan -- 23 Temmuz 2017; 17:17:45 > < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guytoncan -- 23 Temmuz 2017; 17:17:45 > < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
İngilizce Tıp/Türkçe Tıp
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul’da İngilizce ve Türkçe tıp programlarının her ikisi de akredite olan tek tıp fakültesi olma ünvanına sahiptir(ilgili yök atlas görseli aşağıdadır). İngilizce Tıp Programımız 1986 yılında eğitim faaliyetlerine başlamış olup bu konuda tecrübe ve gelenek sahibidir. Derslerimiz İngilizce olarak işlenir. Dersinize giren hocaların hemen hemen hepsi kariyerinin bir dönemini yurtdışında geçirmiş olup yeterli ingilizceye sahiptir. Tüm sınavlarınız da ingilizcedir. Ancak pratiklerde ve hasta başında eğitim diliniz tabi ki Türkçedir. Uluslarası bir hekim olarak ve İngilizce tıbbi literatürle büyüyerek yetişmeniz adına İngilizce Tıp bölümümüz büyük avantajlara sahiptir. 2016 yılında en yüksek puanla kapatan devlet üniversitesi bölümü olup 2017 yılında bu alanda 2. olmuştur (1. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği) Ayrıca İngilizce Tıp bölümümüzü her sene ilk 200 den yaklaşık olarak 40 öğrenci tercih etmektedir. Türkçe Tıp ile hocalarımızın büyük bir bölümü ortak olup eğitim içeriği ve yoğunluğu açısından bir farklılık bulunmamaktadır. Yenilenme Süreci Hakkında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ait olduğu kampüste yerinde yenilenmektedir. Gerekli anlaşma ve ihaleler yapılmış olup ; Cerrahpaşa Yerleşkesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma (Samatya Sahil ) Hastanesi’nin de tapuları resmi olarak üniversitemize devredilmiştir. Dolayısıyla taşınma gibi bir durum söz konusu değildir. Kampüsümüzde geçici olarak prefabrik binalar yapılmış olup eğitim ve sağlık hizmetleri kesinlikle aksamamaktadır. 4-5 yıl içerisinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi modern kampüsüyle eğitim ve sağlık yaşamına devam edecektir. Ayrıca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul’da tüm bölümleri tek bir yerleşkede eğitim veren tek tıp fakültesi olma özelliğini hala korumaktadır. Detaylı bilgi:http://cerrahpasa.istanbul.edu.tr/cerrahpasa-tip-fakultesi-yerleskesinin-tapu-odevirleri-gerceklesti/ Temel Tıp Bilimeri’ne ait laboratuvarlar geçici binalarımıza taşınmış olup ; teorik derslerin işleneceği 3 tarihi amfimiz ( EKU-TBA-MT amfileri ) deprem dayanıklılık şartlarını sağladığı için güçlendirilerek korunmuştur. İngilizce Tıp öğrencileri ise teorik derslerini İngilizce Tıp binasında görecektir. Kısacası eğitim faaliyetlerimiz aksamamakta aksine daha iyi şartlara doğru ilerlemektedir. Yurtdışında Eğitim/Staj Olanakları Bu başlık altında öncelikle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin akreditasyon durumundan bahsetmek gerekmektedir. Akreditasyon: bir kalite güvencesi, kalite geliştirme yöntemidir. Yapılan eğitimin çıktılarının belirlenen amaç ve hedeflere uyumlu olup olmamasının değerlendirildiği bir ölçme-değerlendirme sürecidir. Kısacası, fakültenizin size verdiği eğitimin kalitesi ile direk olarak ilişkilidir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul’da hem İngilizce hem de Türkçe Eğitim Programı akredite olan tek tıp fakültesi olup uzun yıllardır akreditasyona sahiptir ve önümüzdeki seneler için de herhangi bir pürüz bulunmamaktadır. Fakültemizin öğrencileri okulumuzun sahip olduğu erasmus anlaşmaları sayesinde, hocalarımızın referanslarıyla ya da öğrenci topluluklarımızın sahip olduğu değişim programları olanaklarıyla yurt dışında gidip staj yapabilme, farklı tıp eğitimi programlarını da tanıyabilme şansına sahiptirler. Erasmus Programı: Fakültemiz şu anda Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde, 27 tıp fakültesi ile ikili Erasmus anlaşmasına sahiptir. Her sene çok sayıda öğrencimiz Erasmus sınavına girerek almış oldukları yüksek puanlar sayesinde hibe alma olanağına da sahip olarak bu değişim programıyla yarım dönemlerini Avrupa’da geçirmektedir. Çoğu fakültede Erasmus yaparken okulunuzun uzaması gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz ancak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğrenciler staj programlarını gittikleri fakültenin staj programına göre değiştirebilmekte, okulunun uzamasını engelleyebilmektedir. Yaz Stajları: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da 1-2 aylık yaz stajları ya da 1 aylık sömestr stajlarına hocalarımızın referansları sayesinde kabul alarak gidebilmektedir. Böylece öğrencilerimiz uzun tatillerini fırsata dönüştürmekte ve okulumuzun ismine, hocalarımızın referanslarına sahip olmanın avantajını kullanarak kendilerini geliştirmektedir Diğer olanaklar: Özellikle birkaç kulübümüzün (Bilimsel Araştırmalar Kulübü, Tıp Öğrencileri Birliği başta gelmekte) yaz stajları organize etmeye yönelik faaliyetleri bulunmaktadır. Bu faaliyet sayesinde öğrencilerimiz fazla miktarda ödemeler yapmadan hem yurtiçi hem de yurtdışı staj programlarına katılabilmektedir. Bölünme Süreci ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hakkında Bilindiği üzere Mayıs 2018’de alınan kararla İstanbul Üniversitesi idari olarak ikiye bölünmüş ve İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa isimli iki üniversite olarak yoluna devam etmektedir. Yasa tasarısının gelişimi ve akademik çevrelerin görüşünün yeterince alınmamış olması üzerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından ülke genelinde görülen en net tavır sergilenmiştir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerin başı çekmesi ve dekanlık ile hocaların da tam iştirakıyla tüm ülkenin takdir ettiği bir izahat ve tepki sürecini yürütmüş, sürece ve kaderine doğrudan müdahil olmuştur. Tüm bu farkındalık eylemlerine rağmen İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesi engellenememiş ancak bölünme sonucu her iki üniversitenin de göreceği zararlar minimize edilmiştir. Tarafımızca her platformda yapılan girişimler sonucu İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ismiyle ortak anlaşmaları bulunan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat açıkladığı şekilde “ İsim,Logo ve Tarihi mirasın “ iki üniversite tarafından ortak kullanılacağı bir model oluşturulmuştur. Yapılan karşılıklı anlaşmalar ile her iki üniversitenin sahip olduğu sosyal imkanlar ve bilimsel kaynaklar ortak kullanıma açılmış; bilimsel sıralamaların ve uluslararası anlaşmaların korunması resmi olarak sağlanmıştır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi adına ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi akreditasyonlarımız korunmuş olup önümüzdeki dönem için ilgili akreditasyon kurumu TEPDAD ile gerekli görüşmeler yapılmıştır ve bir pürüz olmayıp akreditasyonlarımız devam edecektir. Erasmus ve Erasmus Plus kapsamındaki tüm anlaşmalarımız geçerliliğini korumaktadır ve hatta yeni anlaşmalar yapılması üzerine de çeşitli yabancı fakültelerden tarafımıza resmi başvurular vardır.. Öğretim üyelerimizin akademik faaliyetleri sürmekte olup bilimsel çalışmalar için gerekli destek ve hibe alınmasını sağlayan BAP fonu her iki üniversitenin karşılıklı anlaşması ile ortak kullanımla devam edecektir. Özetle gelinen son noktada İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa logolarımızda da bulunduğu gibi 1453’ten başlayan tarihi,kültürel ve bilimsel mirasın ortak sahibi iki kurum olarak yollarına devam edeceklerdir. Yukarıdaki grafiklerde paylaştığımız mühendislik fakültesi de İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın bir fakültesi olarak akademik hayatına devam etmektedir. Son olarak istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’nın rektörlük binası Cerrahpaşa Kampüsünde yer alacak olup fakültemiz merkez kampüsü olacaktır. Üniversitemizin rektörlüğüne ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu ve fakültemizde öğretim üyesi olan Prof.Dr. Nuri Aydın getirilmiştir. Sosyal Yaşam Öncelikle bulunduğumuz şehir itibariyle sosyal yaşantı konusuna giriş yapalım. İstanbul arkadaşlar. İstanbul spor,tiyatro,sinema,edebiyat, modern sanat ve özellikle müzik alanında en geniş çeşitlilik ve zenginliğe sahip şehirdir. Zamanınızı değerlendirmek istediğinizde sizi asla hayal kırıklığına uğratmaz. Ve emin olun gezmekle yaşamakla tüketemezsiniz. Her kesimden ve her hayat görüşünden insana hitap eder. Bahsettiğimiz etkinliklerin yanı sıra birçok kurs,workshop, kongre ve sempozyumla da İstanbul İstanbuldur arkadaşlar kendinizi geliştirirsiniz. Ayrıca İstanbul kültür tanımak insan tanımak ve hayat tecrübesi edinmektir. Ankara söz konusu olduğunda bu şartları göz önüne alan birçok öğrenci tercihini İstanbul’dan yana kullanmaktadır. Bunun dışında fakültemizin sahip olduğu olanaklara değinecek olursak; fakültemizin bünyesinde ilgi alanınıza göre seçebileceğiniz birçok kulüp bulunmaktadır. Bunlardan bazıları: Öğrenci Bilimsel Araştırmalar Kulübü, Tıp Öğrencileri Birliği, Tiyatro Kulübü, Dans Kulübü, Sinema Kulübü, Gastronomi Kulübü, Leyla’dan Sonra, Sosyal Sorumluluk Kulübü, Girişimcilik Kulübü, Nörobilim Kulübü, Yeryüzü Doktorları, Türk Tarih Kulübü, Fikir ve Felsefe Kulübü… Burada ismi geçmemiş olan kulüplerimizden de ilginizi çeken bir kulüp olması aktif bir üyesi olma imkanına sahipsiniz. Ayrıca diyelim ki hiçbir kulübü beğenmediniz… Bu durumda da birkaç arkadaşınızla bir araya gelip danışman hoca bulduktan sonra imza toplamanız bir kulüp açmanız için yeterli. Barınma Olanakları Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde 2 adet kız yurdu ve 1 adet erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bu yurtlarda öğrenciler 1 ya da 2 kişilik odalarda kalırlar. Ve yaklaşık aylık 400 lira ücret öderler. Ayrıca ilk 200’e girmiş olan öğrencilerimize mezun olana dek ücretsiz olarak yurtlarda kalma olanağı ve 6 yıl boyunca üniversitemizin yemekhanelerinde 3 öğün yemek ücretsiz sağlanır. Bunun dışında fakültemizin bulunduğu muhitte hem kız hem de erkek öğrenciler için bir çok özel yurt mevcut olup tıp fakülteleri öğrencileri adına genel tercih ilk yıldan sonra eve çıkmaktır. 2018 Tercih Dönemi Kontenjanlar ve Taban Sıralama Cerrahpaşa İngilizce Tıp Kontenjan : 50 2017 taban sıralama : 409 Cerrahpaşa Türkçe Tıp Kontenjan : 270 2017 taban sıralama : 1707 Bu sene kontenjanlarımız fakültemizin talebi doğrultusunda azaltılmıştır. CEVAP HAKKI Buraya kadar fakültemizle ilgili tanıtıcı bir yazı yazmak ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları aydınlatmak istedik. Ancak bir takım yanlış bilgilendirmelere de cevap vermek istiyoruz. Hayatının en önemli seçimini yapacak öğrencilerin doğrularla ve farkındalık taşıyarak tercihlerini yapmaları gerekmektedir. ^^ Cerrahpaşa’da klinikle entegre eğitim sistemi gereği 2. sınıfta tıbbi beceri eğitimlerine başlarsınız. 3. sınıfta ise “ Dahiliye Pratiğine Giriş” kurulu kapsamında klinik eğitim başlar ve temel klinik becerileri( anamnez alma muayene yöntemleri) öğrenirsiniz. Hastayla ilk karşılaşmanız, tanışmanızdır ilk kez anamnez alır muayene edersiniz ve her hafta bunu tekrarlarsınız. Yani bahsedildiği gibi “Cerrahpaşa’da klinik eğitim ansızın 4. sınıfta başlar” cümlesi son derece yanlış bir bilgidir. Sabah vizitleri öncesi hocalarımızın vaka tartışmaları ve konseyleri her branşta vardır zorunlu değildir ama gidenler çoktur ve çok keyiflidir ben şahsen pediatrininkilere giderdim bir gece önce acile gelen vakalar tartışılırdı(Bir gecede yaklaşık 250 başvuru için bkz. Cerrahpaşa Çocuk Acil). Cerrahpaşa’dan bir öğrencinin başka bir fakültede sabah vaka toplantısına gitmesi 5 senedir karşılaşmadığım ve üst dönemlerime de örneğini sorup dalgaya maruz bırakıldığım bir konu oldu. Şimdi çok insan var herkesin adına gitmemiştir asla diyemem, ama gerçeklikten uzak geldi açıkçası. 5. Sınıfta öğleden sonra Cerrahpaşa’da okulun bitmesi? Sabahçı mıyız arkadaşlar biz. Lütfen. 5. Sınıf Küçük Stajlar senesidir tüm okullarda. Girip ders programına bakabilirsiniz 24 adet küçük staj vardır ve hepsinin programı birbirinden farklıdır. Cerrahpaşa’da yerinde yeniden yapılanma çalışmaları devam etmektedir arkadaşlar.1 sene önce bizim hakkımızda 1 sene sonra felaket kaos olacak tarzı yorumlar yapılmış. Aradan tam bir sene geçmiş. Kütüphane yıkıldı bu süreçte ama yerine yenisi yapıldıktan sonra şuan hiçbir sorun yok bu konuda. Temel bilimlerin laboratuvarları geçici binada. Anlaşma gereği her bölümün geçici olarak kullanacağı bina yapıldıktan sonra yıkılıyor. Kampüste inşaat sürüyor evet çünkü adı üzerinde yerinde yeniden yapılanma projesi :D Bunu şantiye kaos toz toprak şeklinde nitelendirebilirsiniz pek tabi ama bu kötülemek için yana yana argüman aramanızdan kaynaklanmaktadır. Çünkü bunlar bu fakültenin yenilenmesi ve kısa sürede “ait olduğu yerde” modern bir fakülte olması için yapılan çalışmalar ve biz bunlarla birlikte eğitim sağlık faaliyetlerimizi gayet güzel devam ettiriyoruz. Şimdi burda şunu anlamak gerek arkadaşlar : Bu okulda burdan mezun olup burda hocayken hayatını kaybeden insanları görerek yetişirsiniz, Biz bu Cerrahpaşa’nın sadece öğrencisi değiliz benim ve benim gibi yüzlerce arkadaşımın en büyük hayali bu fakültede kalmak hoca olmak bu geleneği sürdürmektir. Yani biz bu okulun aynı zamanda asistanıyız hocasıyız ilerde bu okul için çok faydalı olacak bir çalışma varken ben bunun zorluklarına da katlanmayacak mıyım ? Seve seve katlanıyoruz. Ben size her şey okey dört dörtlük demiyorum. Toz var evet. Ama elbet gidecek, geriye yeni kampüsüyle benim okulum kalacak ben kalıcam. Eğer bunu düşünür ve hissederseniz bakışınız gayet olgun ve farkındalık sahibi oluyor. Biz de tam olarak bu noktadayız. Nitekim geçen sene bu kampüsü gezen öğrenciler de durumu bilerek geldiler ve hepsi de eğitimlerine devam ediyor. Kumanya dağıtımı bundan iki sene kadar önce ve sadece 1 aylığına oldu çünkü yemekhanemizde tadilat vardı, biz de bunun bilincindeydik kısa bir süre sonra yemekhanemiz açıldı her şey normale döndü. Bunu sanki rutin bir uygulamaymış gibi anlatmak, lağım kokusundan geçilmezmiş yemek yenmezmiş vs. arkadaşlar lütfen. Hekim olduğumuzu ve hekim adaylarına hitap ettiğimizi unutmayalım. Bazı yazılanları okurken inanmakta güçlük çekiyorum, elimizden geldiğince de doğrusunu anlatmaya çalışıyoruz. En doğrusu gitmek görmek gezmektir. Başka taşınan giden bizim için önemli değildir arkadaşlar. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tapuları elinde ve yerinde yeniden yapılanmaktadır, İstanbulun en merkezi fakültelerinden biri olarak yoluna devam edecektir. İnşaat süreci geçicidir bittiğinde ise beklediğimize değecektir. Ayrıca İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi bilindik adıyla Samatya hastanesinin de tapuları üniversitemize geçtiğimiz hafta devredildi. Bu hastane de Cerrahpaşa’nın gelecek planlarında yeri olan kampüs komşusudur ve şuan İstanbul’un en büyük devlet hastanelerinden birisidir. Sağlık Bakanlığı senelik olarak Cerrahpaşa’ya kira ödemektedir. İngilizce Tıp Programımızla ilgili öğrencilerimizin çoğunun ingilizce bilmediği için veya hocalar da pek akıcı konuşamadığı için derslerin Türkçe işlendiğine ilişkin söylenenler. Cerrahpaşa İngilizce Tıp bugün tam 32. senesinde arkadaşlar. Biz önce dil sınavına giriyoruz geçemezsek hazırlık okuyoruz hadi sınav çok zor değil diyelim evet. Her gün İngilizce ders dinliyorsunuz saatlerce. Yani orta derece İngilizcesi olan bir insan 1. sınıfın ikinci üçüncü aylarında artık İngilizce ders dinlemeye alışıyor biraz daha zaman geçiyor ingilizce textbooklara tamamen alışıyorsunuz. Öğrenci dil bilmeyebilir nadiren ama bu kendi problemidir ısrarla öğrenmiyorsa hala kendi problemidir ve 3 sene Amerika’da yaşamış 10 senelik profesör de o öğrencinin gözlerine bakıp aa bu çocuk İngilizce bilmiyor galiba diyerek Türkçe anlatmaz. lütfen komik olmayın. Hocaların hemen hemen hepsi hayatının bir döneminde yurtdışında bulunmuştur İngilizceleri gayet yeterlidir zaten her anabilim dalında onlarca hoca olduğu için İngilizcesi iyi olan gelir anlatır. Nadiren Türkçe anlatmak isteyen hocalar olur. Hiç yok dersem yalan söylemiş olurum çünkü hoca daha iyi böyle diyip tercih ediyor. Ancak bu oran %5tir ancak. (Bu metinde anlatılmak istenenlerin canlı örneği için bkz. 1992 İngilizce Tıp Dönem 1.si ve şuan İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi Prof.Dr:Muhlis Cem Ar Kendisi İngilizce dinleyerek yetişmiş ve şuan İngilizce anlatarak yetiştirmektedir.) Yani Cerrahpaşa İngilizce Tıp Bölümünde bu ülkenin en kalifiye İngilizce Tıp Eğitimi 32 senelik tecrübe ile verilmektedir ve bu çok iyi bilindiği için de her sene 350-400 sıralama ile kapatmaktadır. “ Puana göre tercih yapıldığı için böyle değil gelip gören araştıran dinleyen insanların tercihi ve memnuniyeti sonucu, referans ile ortaya çıkan puanlar bu şekildedir” İlişkiyi tam tersten aramak mantıktan uzaktır. ^^Cevapların Sonu^^ Arkadaşlar iki Cerrahpaşalı olarak yeri geldiğinde ilgililere danışmak suretiyle uzun araştırmalar sonucu ve hatalı bilgi vermemek adına da objektif verilerle; en önemlisi de bütün samimiyetimizle size bir bilgilendirme yazmak istedik. Ayrıca bazı bilgi kirliliklerini de Cerrahpaşalı Duruşumuz çerçevesinde gidermek istedik. Umarız yardımcı olur. En önemli nokta olarak ;lütfen gidin gezin görün konuşun gidemezseniz arayın ama çok iyi araştırın. Tercihlerinizde ve hayatta başarılar dileriz. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yarali52 -- 23 Temmuz 2017; 15:4:40 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guytoncan -- 23 Temmuz 2017; 16:11:31 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BuI -- 23 Temmuz 2017; 19:53:52 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UgurDerman -- 24 Temmuz 2018; 13:21:36 > |