Şu an istatistik bölümü okuyorum, 3. sınıftayım diyebiliriz. İktisatla çap yapma planım vardı ama endüstri mühendiliği yatay geçiş başvurusunu kazanınca arada kaldım. Yatay geçiş yaparsam +1 yıl uzayacak gibi gözüküyor ki zaten geç başlamıştım -yaklaşık 3 yıl diyebiliriz sanırım- üniversiteye . Ne dersiniz, sizce istatistik + iktisat mı yoksa direkt yatay geçişle endüstri mühendisliği ve sonrasında çap mı? Yaş ilerledikçe staj ve iş gibi konularda sıkıntı yaşar mıyım emin de olamadım açıkçası. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagjir -- 7 Eylül 2023; 11:59:14 > |
istatistik+iktisat mı yoksa endüstri mühendisliği+çap mı?

-
-
İst+iktisat daha mantıklı ve zorlayıcı duruyor ancak sizin tercihiniz önemli. Çift anadal/yandal mezunu birinin problem yaşayacağını sanmam.
İst / end müh arasında o kadar fark olmaması lazım. Ortak konular çok.
Ders programlarında ne fark çıkıyor baktınız mı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 6 Eylül 2023; 21:42:26 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam zorlayıcı olması hiç önemli değil açıkçası sadece arada kalmışlık var biraz.
İstatistikdeki asıl hedefim veri bilimi kısmında uzmanlaşmak ve akademik olarak ilerlemek ki end müh. geçsemde buna devam ederim gibi düşünüyorum. Son zamanlarda ekonomiye olan ilgim artınca, veri biliminin ekonomide de uygulandığını falan görünce çap başvurusu yaptım iktisat için ve kabul aldım. Bu alandan ilerlemek zorunda değilim tabii ki ama iki bölümü birleştimenin yolu da var gibi gözüküyor.
Öyle çok bildiğimden değil ama istatistik ders programı data science için o kadar da iyi değil sanırım. Kalan yıllara baktığımda birkaç önemli ders gözüküyor -regresyon analizi mesela- ve açarlar mı bilmiyorum ama seçmeli derslerde de birkaç güzel ders var gözüküyor. Açıkçası bunları da öğretmenlerle konuşarak derslerine girerim gibi düşünüyorum, o yüzden pek de karara etki edecek bir şey değil diyebiliriz herhalde.
Endüstri mühendisliği ise şöyle ki, hem iş ilanlarında istatistiğin olduğu yerlerde varlar hem de istatistiğin olmadığı alanlarda da iş ilanları var ki bunun yanında daha prestijli de denilebilir. Akademiye ne kadar etki eder bu durum bilemiyorum tabii ama akademi olmama gibi bir ihtimal de var sonuçta ve bunları da hesaba katmak gerek diye düşünüyorum.
Ders programına baktığımda da, hangi dersleri sayarlar bilmiyorum daha ama, yaklaşık ilk iki yıl için toplam 12-15 adet ders vermem gerekiyor gibi gözüküyor.
-
Hocam 3.sınıfta çapa başlarsanız çap da 1 yıl uzar büyük ihtimalle
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
evet hocam, eğer yaz okulunda dersler açılmazsa kesin uzayacak hatta açılsa da uzama ihtimali çok yüksek ama son senesi ve çap bölümü olduğu için o kadar da zorlamaz gibi.
Üniversiteye geç başladığımı düşünürsek iki anadal bitirmiş birisi olmak daha mantıklı olabilir, işime yarabilir sadece endüstri mühendisliğine göre. Diğer taraftan endüstri okurken de çap yapabilirim aslında, ne ile yapılır ya da başvuru kabul olur mu bilmiyorum. Belki yine iktisat ile olabilir ama mantıklı olur mu emin olamadım.
-
Genel kanının aksine bence istatistik+iktisat yeterince prestijli. İktisat teorik temel açısından keyifli ancak temel okuması biraz fazla oluyor genelde, bir süre sonra bayabilir. End müh de dediğiniz gibi farklı yeterlilik aranınırlık avantajları olabilir, yelpaze geniş. Gümrük müşaviri de olabiliyor, üretim/kapasite planlamacıda.
Data science için istatistik aslında gayet iyi hatta end mühten daha iyi bir temel olabilir. Sizin gördüğünüz istatistiğin temel kısmını + birkaç konuyu end müh görüyor. End müh, ist e göre teorik denilebilecek birkaç ders daha görüyor. Yanlız ders programları okuldan okula farkedebiliyor. Herkes farklı telden çalıyor. Odtü end müh misal termodinamik fln veriyor. Kimisi ceng ağırlıklı veriyor dersleri.
Temel mat ve istatistik derslerini, Lineer/nonlineer, stokastik süreçler, yöneylem, simulasyon, veri vb dersler istatistikte de olması lazım ve ortak saydırabilmeniz lazım.
Yüksek lisan programlarına da bakmanızda fayda var. Örn.www.etu.edu.tr
Endüstri Mühendisliği Lisans Üstü Programı - TOBB ETÜhttps://www.etu.edu.tr/tr/bolum/endustri-muhendisligi/lisans-ustu-programlar/2
Akademik açıdan istatistiğe derinlemesine hakim olmanın avantajı çok. Halen daha en basitinden tıpta bile yapılan tartışmaların birçoğunun temelinde istatistik yatıyor. İstatistik mezunu bir tanıdığım farklı bir konuda yüksek yaptı, istatistik temeli sayesinde bâkir sayılabilecek bir alanda sürekli yayın yapıp duruyor.
Bkz, benim bulabildiğim programlar örnek olması açısından:
İtü öİdb
Endüstri Müh. Ders Planıhttps://www.sis.itu.edu.tr/TR/ogrenci/lisans/ders-planlari/plan/END/202210.html
ie.metu.edu.tr
Endüstri Mühendisliği Lisans Öğretim Programı | Endüstri Mühendisliğihttps://ie.metu.edu.tr/tr/endustri-muhendisligi-lisans-ogretim-programi
eng.yeditepe.edu.tr
Endüstri Mühendisliği Dersleri | Mühendislik Fakültesihttps://eng.yeditepe.edu.tr/tr/endustri-muhendisligi-bolumu/dersler
www.etu.edu.tr
Endüstri Mühendisliği / Ders Müfredatı - TOBB ETÜhttps://www.etu.edu.tr/tr/bolum/endustri-muhendisligi/ders-mufredati
https://ie.ieu.edu.tr/tr/curr
Şahsi görüşüm, iktisat gibi bir konuda kendi okumanızı yaparak kendinizi geliştirmeniz çok olası ama vakit alabilir. Aynı durum end müh teorik kısımları için de geçerli.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Hocam açıkçası istatistiği bilerek yazmıştım ve ikinci yılın başında veri bilimi alanında yılın sonunda da bu alana ekonomiyi katma fikri oluştu. Yalnız istatistikte gerek seçmeli derslerde beklediğimi bulamama gerek de birkaç dersin beklediğim kadar efektif geçmemesi düşündürttü ve sonraki dönemlerde verilen derslere, seçmeli derslere baktığımda da pek iyi bir yere gitmiyor gibi gözüktü açıkçası en azından veri bilimi olarak bakarsak. Odtü dışında bunu yapabilen var mı ondan da emin değilim, ders programı olarak.
Öte yandan dediğiniz gibi akademik olarak istatistik kullanılarak çok iyi şeyler yapılabilir ama dediğim gibi bizim ders programı buna uygun mu emin değilim ki size de özelden atmıştım ders programını. Temel şeyleri gördük ve birkaç önemli konu daha var kalan yıllarda ama end müh liği bir tarafa atacak kadar değer katıyor mu diplomaya emin değilim. Odtünün ders programına baktığımda mesela değer gibi diyebiliyorum.
Endüstri mühendisliği ise, sizin de dediğiniz gibi çok fazla alana kayabiliyor. Kotümser bakıp akademik ilerleme olmazsa eğer diğer taraflara kaymak ya da iş bulabilmek daha iyi olabilir gibi geldi. İstatistiği bırakırsam birkaç önemli dersi göremiyorum - belki dersi verenlerle konuşursam derslere katılabilirim- regresyon analizi ya da optimizasyon gibi dersleri mesela ama bu da çok etkiler mi emin olamadım, yani endüstri mühendisliğinin getirdiği avantajları bir tarafa atar mı ondan da emin değilim.
Ek olarak, sanırım endüstri mühendisliğinde de çap yapabilme hakkım var. Hangi bölüm olur bilmiyorum ama belki iktisat ile yapabilirim yine.
Ders olarak bazı dersler var, sizin yazdığınız bazı dersleri görmedik bazılarını ise gördük ve saydırabilirim gibi. Fizik, kimya, iş güvenliği gibi dersler var hocam, onları vermem gerek ki istatistikte de olan ama sonraki senelerde verilen yöneylem falan da var çünkü endüstri mühendisliğinde daha erken gorülüyor. Bu arada size özelden de attım ders programlarını, isterseniz bir göz atabilirsiniz.
Yüksek lisans için yurtdışı düşünüyorum ilk hocam, michigan data science var mesela ya da başka bir yerde computer science da olabilir. Tabii ne kadar gerçekleşebilir bilemiyorum. Sadece yollar, planlar bunlar. Aslında arada bırakan da bu, istatistikte izlyeceğim yol hafiften belirli gibi ama diğer tarafta ne olacak pek kestiremiyorum. Belki de hicbir şey değişmeyecek, sadece ben fazla düşünüyorumdur bu konuyu
Not: mobilden yazdığım için bazı yazım hataları yapmış ya da bazı kısımları tekrar tekrar yazmış olabilirim, şimdiden kusura bakmayın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagjir -- 7 Eylül 2023; 4:0:31 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ek olarak, istatistik şu an o kadar zorlamıyor ve bu nedenle çap biraz daha kolay geçebilir, ders programında olmayan yeni alanlarda -makine öğrenmesi, derin öğrenme, büyük veri gibi- kendimi geliştirmek için uğraşabilirim. Yukarıda endüstri mühendisliğinin avantajlarından bahsettik mesela, seçmeli derslere bakmadım belki vardır ama müfredatta makine öğrenmesi ya da derin öğrenme yok yani orada da öğrenmem gerek eğer seçmeli ders olarak açılmazsa.
Up
Endustri mühendisliğine yatay geçişten sonra çap ya da yandal imkanı yokmuş.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Endüstri seç mühendislik unvanın olur
Hocam mühendislikte yaş daha önemli geliyor, zaten 2-3 sene geç başladım bir de ekstra bir yıl uzatırsam iyi ce yaş geçiyor akademi dışı kariyer için. Istatistik + iktisat yaparsam en azından 2 diploma olur ve ileride ikisini birlestirebilir ya da herhangi birinden kariyer yapabilirim gibi. Tabii çok da bilgili değilim, sadece bu yaş mevzusu can sıkıcı.
Ben de senelerdir mobilden yazıyorum türkçem bozuldu bu yüzden. Düzeltmekle uğraşmıyorum artık pek.
Endüstride optimizasyon var hatta ana konulardan biri. Mühendisler üretimi optimizasyonunu lojistiği sallamıyor anlamıyor diye de çıkan bir bölüm aslında. Logic+statistic=logistics denir de lojistik kamyonculuk olarak kaldı dünya genelinde.
Regresyonu da yüzeysel olarak görüyor olması lazım genel end mühlerin ama istatistik 2 konuda da daha ileri hesaplama ağırlıklı görüyordur diye tahmin ediyorum. Çok ortak konu var, bakış açısı farklı sadece.
Bizim müfredatlarda bana da uzmanlık açısında genelde hep birşeyler eksik gibi geliyor size has bir durum değil. 3-4 ders daha olsa diyince de bu sefer zaten yüksek lisans işin içine giriyor. Akademik eğitimde genele hakim olmak adına konular 4 seneye pek sığmıyor pek aslında. Temel dersler için 2-3 sene yetiyor. Bazı avrupa ülkelerinde 3+3 uygulanıyor B.Sc + M.Sc. Farklı birşey yapayım deyince böyle 2 arada bir derede kalıyor insan.
Sizin aklınıza end müh girmiş anladığım kadarıyla. Hangisini seçerseniz seçin 5 yıl sonra ötekini mi seçseydim diyeceksiniz gene muhtemelen. Ondna çok takmadan ders müfredatlarını inceleyerek karar vermekte fayda var.
Programlara baktım aslında iki bölüm içinde seçenekler yeterli, o kadar ders açabiliyor ise helal olsun o ne liste öyle.
Mühendislik konularına genel ilgi alakanız merakınız nasıl ne derece?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 7 Eylül 2023; 22:31:50 >
-
Hocam çapa biraz daha yaklaştım. Endüstri mühendisliği seçersem fizik 1 ve 2 var, kimya 1 falan var ve pek de çekilecek gibi değil. Pek sevmediğim söylenemez ama pek yükseldìğim de söylenemez. Diğer taraftan matematiği severim ki anladıgım kadariyla bizim okuldaki iktisat da mat ağırlıklı, bu durum zorlayabilir ama daha iyi gibi. Ek olarak şöyle bir şey var hocam, endüstri seçersem ve iyi bir hayat kalitesine ulasırsam bu çap aklımda kalır gibi ama çapı seçip istediklerimi yapabilirsem endüstriyi seçsem ne olurdu diye düşünmem sanırım, başaramazsam o zaman cümbüş kopar işte hzhsuwhshgwhs
Ya bir de şöyle bir şey var hocam, yaş sıkıntısı. Endüstri mühendisliği seçersem universiteye gec başladığım için neredeyse 4 sene kaybedeceğim toplamda ve sadece endüstri mühendisliği olacak elimde ki bu psikolojiyle kendimi ne kadar verebilirim orası da muamma. Çap da biraz daha kafam rahat olabilir iki tane diploma alma ihtimali olduğu için.
Bu arada en başta çap düşünüyordum, endüstri mühendisliği sonradan çıktı ve kafamı karıştırdı açıkçası çünkü şu iki durum da birbirine denk gibi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagjir -- 7 Eylül 2023; 15:43:32 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam okulunuzu durumunuzu hiçbir şeyinizi bilmeden:
eğer endüstri mühendisliği okuyacağınızda 1. sınıftan başlayıp 2 yıl kayıp yaşayacaksanız çap yapma seçeneği daha makul ama süre kaybetme olayında sorun yaşamayacaksanız ilk 2 yıl aldığınız istatistik derslerini cebe koyup endüstri'ye geçmeyi düşünebilirsiniz. olabildiğince hızlı mezun olun ikisi de güzel bir yol. kafanızda bir yol haritanız varsa zaten birini elersiniz bir şekilde. kısaca olabildiğince hızlı bitir üniyi
-
Örnek ders notları bkz.
https://www.ytukampus.com/fizik-1-ders-notlari/
https://www.ytukampus.com/genel-kimya-ders-notlari/
https://web.harran.edu.tr/assets/uploads/sites/61/files/fizik1dersnotlari-09052017.pdf
İnceleyip karar vermenizde fayda var. Genelde havuz derslerinde takılan tökezleyen çok olur. Sizde durum nasıl pek bilmiyorum. Biraz hocanın tarzına bağlı.
-
Hocam şöyleki tam olarak bilmiyorum, intibaklardan sonra belli olur bu ama ortalama bir yıl kayıp yaşayacaktım ki ekstra benim üniversiteye geç başlama durumum var yani iyi ihtimalle toplam 3-4 yıl kaybım olacaktı normal bir öğrenciden. Açıkçası bu biraz korkuttu o yüzden çap'ı seçtim. Hem iki diploma -olursa tabii- yaş dezavantajını azaltacaktır hem de en ašta istediğim buydu, endustri sonradan çıktı.
Ya bir de daha detaylı düşününce endustriye geçip başarılı olsam da aklım bu çap'lı kombinasyonda kalırdı ama tam tersi bir durumda endüstri mühendisliğine geçsem ne olurdu gibi bir düşünce olmaz sanırım.
Teşekkürler hocam ama gerek kalmadı çap yapmayı seçtim, bakalım ne olacak sonunda.
Hayırlı olsun kararınız. Hem akademik hem yönetimsel anlamda önünüz açık. Baktınız hayat düz gidiyor, en kötü bankacı olursunuz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
teşekkürler hocam, umarım düşündüğüm şekilde de gider.
Benzer içerikler
- elit karma video çözüm
- plastik cerrahi maaş
- bilkent sınıf öğretmenliği
- kalp kası laktik asit fermantasyonu yapar mı
- ilk 100 bursu
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X