Şimdi Ara

İTÜ'de %30-%100 İngilizce farkı(Açıklama/Rehber)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
6
Favori
21.506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hem sık gelen mesajlar, hem de forumda bu konu hakkında sık sık konuşmaların olması nedeniyle böyle bir konu açma gereği duydum. Öncelikle işin hazırlık kısmından bahsedeyim özetle. Yok İngilizce bölümü kapandı diye, hazırlık kalktı mı vs. sorular da geliyor.

İTÜ'de mecburi İngilizce hazırlık var arkadaşlar. İngilizce bölümlerin bir kısmının kapanmasıyla alakası yok. Tüm bölümler %30'ken de vardı. 2010 yılında her bölümün İngilizcesi açıldı. Bu şekilde de öğrencilerin tercihlerin çok farklı şekillendiğini gördüm. Özellikle İTÜ'nün İngilizce bölümleri ODTÜ'nün önüne geçiyordu. Tabii bazı bölümlerde net kontenjan farkı olabiliyordu; ama yakın kontenjanlı bölümler de vardı. Hemen hemen çoğu bölümde geçmişti. Bu da gösteriyor ki öğrenciler İngilizce etiketine çok dikkat ediyorlar. Şu aralar da İTÜ'de hala mevcut olan İngilizce ve %30 İngilizce bölümlerin tercihi konusunda soru işaretleri mevcut.

İTÜ'de 2 farklı İngilizce eğitimi veriliyor. Bilirsiniz ki İTÜ'nün Amerika'daki üniversiteler ile anlaşmalı olduğu bazı bölümler var. SUNY programı olarak geçen ücretli bölümler. Bu bölüme gelen öğrenciler TOEFL eğitimi alıyor. Bunun dışında IELTS, TOEFL benzeri sınavları daha önce girip başarılı olduysanız bunu da saydırabiliyorsunuz. Veyahutta Eylül'de İTÜ'nün Proficiency sınavına 60'ı geçerseniz direkt olarak bölüme geçebilirsiniz. Diğer türlü hazırlık okumak zorundasınız. Eğer 75 üzeri bir not alırsanız ING101 dersinden muaf oluyorsunuz. ING 102-103 derslerini alıyorsunuz. Aksi takdirde 60-75 arası notla geçtiyseniz ING 101-102 alıyorsunuz. Daha sonra ortak ING 201 alınıyor. Ayrıca İTÜ'de Almanca, Fransızca, Japonca, İspanyolca, İtalyanca dersleri alabiliyorsunuz. Özellikle Erasmus'da bazı ülkeler dil konusunda zorunululuk getirdiler. Atıyorum İtalya'ya gidecekseniz, belli seviye bir İtalyanca bilmeniz gerekiyor. Yalnız Polonya'ya gidecekseniz, Lehçe bilmenize gerek yok.

Her neyse, İTÜ'de herkes İngilizce okusun okumasın aynı eğitimi görüyor. Hazırlık eğitimi de kişiden kişiye göre değişir. Eğer D kurundaysanız, İngilizceniz iyi değilse, size çok şey katacağı kesin. Fakat A kuru olarak geldiyseniz, essay yazmayı öğrenirsiniz. Çoğu da yarım dönemde geçiyor. Tabii hazırlığın en büyük katkısı İstanbul'u tanımak, yeni arkadaşlıklar kurmak gibi şeyler oluyor.

Bazı fakültelerde İngilizce bölümlerinin kapanmasının sebebi hocalar kaynaklı. Artık belli yaşa gelmiş, bu zamana kadar Türkçe eğitim vermiş hocalar ister istemez uyum sağlayamadılar. O yüzden kurul kararıyla bazı fakültelerin kapatılması kararı alındı. Bunda bölümlerle hiçbir alakası yok. Tamamen öğretim üyesi nedeniyle, eğitim kalitesinin düşmemesi açısından böyle bir yönelim oldu.

Şimdi gelelim %30-%100 İngilizce farkına. İTÜ'de %30 mecburi İngilizce'yi tamamlamadan mezun olamıyorsunuz. Kredinizin bu kısmını tamamlamak zorundasınız; ama derslerin çoğunu İngilizce olarak da alabilirsiniz. Oranı %80-90'lara çekebilirsiniz. Niye %100 değil derseniz, bazı dersleri 4-5 Türkçe ders veren hoca açarken, 1 İngilizce ders açılıyor. Onu da İngilizce okuyanlar alsın diye, Türkçe okuyanlara kapalı olabiliyor; ama nadir oluyor genelde bu durum.

%100 İngilizce okuyacak arkadaşların hoca konusunda çok alternatifi olmayabiliyor. Genelde Türkçe dersler daha fazla oluyor. O yüzden gelen hocayı kabullenmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca dersleri %100 İngilizce olarak almanız çatır çatır İngilizce konuşacağınız anlamına gelmiyor. İngilizce gerçekten öğrenciyle alakalı bir durum. Erasmus'a gidersiniz, yurtdışına çıkarsınız, ekstra çaba gösterirsiniz, kendinize ne katarsanız. Ha %30-%100 okusanız da sınavları, metinleri anlarsınız. Dersi de hocanın İngilizcesi iyiyse takip edebilirsiniz; ama çok çok fazlasını beklemeyin. Hocalarla İngilizce diyalog kurmak zorunda olduğunuz, aktif olarak dilin içinde bulunduğunuz çok da bir durum olmayacak. Hoca dersini anlatır, gider. Tabii bazı Türk olmayan hocalar oluyor, ister istemez onlarla sadece İngilizce konuşmak zorunda kalırsınız. Onun dışında öğrenciler Türkçe sorular sorabiliyorlar. Hocasına bağlı İngilizce veya Türkçe cevap alabilirsiniz. Çok kasılacak bir durum değil.

Ayrıca İTÜ'de özellikle Avrupa ülkelerinin ve Amerika'nın çok çok önde olduğu bölümlerde Türkçe kaynak bulmak zor oluyor. Atıyorum elektronik, uçak, bilgisayar vb. bölümlerde Türkçe kaynak bulmakta zorlanabilirsiniz, bulduklarınızın çoğu da çeviri oluyor. Genelde ister istemez İngilizce kaynaklara yönelmeniz gerekecek. İster İngilizce okuyun, isterseniz Türkçe okuyun fark etmeyecek. O İngilizce kaynaklara muhtaç kalacaksınız.

Genel anlamda İngilizcenize güvenmiyorsanız, %100 İngilizce sizi bir tık zorlayacak diyebilirim. Çanları daha düşük çıkar genelde. Özellikle hazırlığı sınırdan geçen öğrenciler zorlanıyorlar. Sırf bu yüzden niye %100 yazdım diye hayıflananlar oluyor. Ha İngilizce'ye ilgiliyseniz, kendinize güveniyorsanız zaten hiçbir sorun olmayacak.

Diploma kısmına bakarsak, öğrencilerin çoğu bu yüzden İngilizce seçiyorlar. Yanında yazan İngilizce ibaresine takılmayın derim. Kimse sizi İTÜ'de İngilizce okumuşla, okumamış diye elemeyecek. Mülakatlarda daha önce hazırlanmayacağınız şekilde İngilizce cevaplamanız gereken sorular yöneltiyorlar. Bu şekilde sizi sınayabiliyorlar. İşin diploma kısmını aşırı önemsemeyin.

Ha bir de bölümü İngilizce okuyorsanız, bölümünüzü sorduklarında İNGİLİZCE XXX bölümü şeklinde vurgularsınız bir iki kere; ama bunun havası 2-3 ay sürüyor. Sonra sizin için bile önemi kalmadığını fark edersiniz.

Son olarak da İTÜ'nün %100 bölümüne sıralaması yetmeyip de %30'unu yazmamak açık şekilde saçmalık diyorum. Sakın böyle bir hata yapmayın. Hani 1. İTÜ Endüstri %100 2. ODTÜ Endüstri deyip tercihine İTÜ Endüstri %30'u bile yazmamak kesinlikle mantıksız. İşin sıralama boyutuna bu kadar takılmayın, tercih eden öğrenciler yeterince farkında olamıyorlar durumun, işin içinde olunca anlıyorlar. Ayrıca %100 İngilizce programı kapanan bölümlerden de bu kadar çekinmenize gerek yok. %100 olarak gelseniz de çok bir şey değişmeyecekti.

Biraz uzun oldu, isteyen okusun, özet felan yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 4 Temmuz 2014; 16:09:00 >

• Mesajın son kısımlarına ithafen: İTÜ %30 Endüstri yerine ODTÜ Endüstri yazmayın. Endüstri İstanbul'da, Ankara'da değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Burlero -- 4 Temmuz 2014; 14:54:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Burlero

Mesajın son kısımlarına ithafen: İTÜ %30 Endüstri yerine ODTÜ Endüstri yazmayın. Endüstri İstanbul'da, Ankara'da değil.

Ben de öyle düşünüyorum. Endüstri yazacaksınız. Önce %100 İTÜ yazıp sonra ODTÜ yazmak mantıksız. Öne İTÜ %100 yazdıysanız altına da İTÜ %30 yazın. Ha ODTÜ ise tercihiniz ODTÜ yazın sonra bunları yazabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 4 Temmuz 2014; 15:07:59 >
  • Tüm soruları cevapladığım için soru soran, yorum yazan yok lan ya da okuyan yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: barman

Tüm soruları cevapladığım için soru soran, yorum yazan yok lan ya da okuyan yok.

Kasıtlı olarak eksik yazaydın sen de.

Ben okuyom, yorum da yazıyom ama İTÜ öğrencisiyim zaten, soru sormuyom o yüzden.

• mühendislik okuyacaksan ingilizce okuyacaksın. Teknik ingilizceyi kurslarda öğrenemessin kurslarda sana motor parçalarının ingilizcesini öğretmezler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonomi düşünüyorum %100 ingilizce de İTÜ'nün İngilizce eğitimi iyi değil diyorlar hazırlık falan.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Soprannaturale

Ekonomi düşünüyorum %100 ingilizce de İTÜ'nün İngilizce eğitimi iyi değil diyorlar hazırlık falan.

İTÜ'nün İngilizce eğitimi ODTÜ, Bilkent, Koç, Sabancı, Boğaziçi düzeyinde değil. Geldiğin düzeye göre işler değişebilir. Gerçekten sıfır İngilizceyle gelip kendine çok şey katan adam var. Gelip de zaten belli düzeye gelmezsen hazırlığı geçemezsin. Onun dışında hazırlık dönemi keyifli geçiyor. Öyle üst seviye bir çalışmaya ihtiyacın olmuyor; ama 4-5 kez kalıp lisansa başlayamayan, test atölyesi, istanbul dil akademisine paralar döken de çok insan oluyor.

Hazırlığı kendinize ayırdığınız, dil anlamında kendinize bir şeyler katacağınız bir sene olarak düşünmeniz laızm. O ara gerçekten kendi kendinize çabalamanız lazım. Yoksa sadece derslere gidip proficiencyi geçeyim kafasında yaklaşırsanız çok aşama kaydedemezsiniz.

• eyvallah güzel yazı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cevizdensaz

mühendislik okuyacaksan ingilizce okuyacaksın. Teknik ingilizceyi kurslarda öğrenemessin kurslarda sana motor parçalarının ingilizcesini öğretmezler

adam burada tonla yazı yazmış %30 ile %100 ingilizcenin hemen hemen aynı olduğunu belirtmiş sen burada diyorsun mühendisliği ingilizce okuyacaksın
  • Teşekkürler hocam yazı için.
  • 30% İngilizce = 100% Türkçe
    100% İngilizce = F
  • 30la 100 hangi gezegende aynıdır

• quote:

Orijinalden alıntı: barman

quote:

Orijinalden alıntı: Soprannaturale

Ekonomi düşünüyorum %100 ingilizce de İTÜ'nün İngilizce eğitimi iyi değil diyorlar hazırlık falan.

İTÜ'nün İngilizce eğitimi ODTÜ, Bilkent, Koç, Sabancı, Boğaziçi düzeyinde değil. Geldiğin düzeye göre işler değişebilir. Gerçekten sıfır İngilizceyle gelip kendine çok şey katan adam var. Gelip de zaten belli düzeye gelmezsen hazırlığı geçemezsin. Onun dışında hazırlık dönemi keyifli geçiyor. Öyle üst seviye bir çalışmaya ihtiyacın olmuyor; ama 4-5 kez kalıp lisansa başlayamayan, test atölyesi, istanbul dil akademisine paralar döken de çok insan oluyor.

Hazırlığı kendinize ayırdığınız, dil anlamında kendinize bir şeyler katacağınız bir sene olarak düşünmeniz laızm. O ara gerçekten kendi kendinize çabalamanız lazım. Yoksa sadece derslere gidip proficiencyi geçeyim kafasında yaklaşırsanız çok aşama kaydedemezsiniz.

Fena değil İngilizcem geçmek sorun değil zaten bir şeyler öğrenmek derdim o da bana kalmış doğrudur. Sağ olun cevap için.

• Hocam çok teşekkür ederim 3 gündür forumda böyle bir şey arıyordum.Ellerine sağlık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: NoobDotacı

çok doğru. Yani %100 veya %30 okumuş adamı birbirinin önüne geçirecek tek şey "BİLDİKLERİ İNGİLİZCEDİR". Oda hazırlık eğitimiyle kendi çabanızla yurtdışına çıkmanızla vs olur.

Benim üniversitede Türkçe eğitim alıp şakır şakır İngilizce konuşan arkadaşım var. %100 İngilizce bölümde okuyup 2 kelimeyi bir araya getiremeyen arkadaşım da var. Tamamen kişinin kendisine bağlı.
  • quote:

mühendislik okuyacaksan ingilizce okuyacaksın. Teknik ingilizceyi kurslarda öğrenemessin kurslarda sana motor parçalarının ingilizcesini öğretmezler

Teknik İngilizce'yi abartmayın. Dilerseniz o istediğiniz dersleri İngilizce de alabilirsiniz, size kalmış. Teknik İngilizce, bazı Türkçe kelimelerin İngilizce karşlığını öğrenmekle olacak iş. Milyon tane teknik kelimeyle karşılaşmayacaksınız zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 4 Temmuz 2014; 16:22:28 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: NoobDotacı

quote:

Şu yalanı kim ortaya attıysa puanların içine etti. yok öyle birşey sen ingilizeyi en iyi şekilde bildikten sonra zaten onu öğrenirsin rahatça. kaldı ki terimler genel olarak türkçeye çevrilmez. doktorlar tıbbı latince mi okuyor türkçemi ? doktorluk yapmaları için terimleri bilmeleri yeterli.

okuduğun bölümün puanı artsın diye buralara mesajlar dizdiğin ortada. Eğer kı bu niyetle yazıyorsan kimsenin geleceğiyle oynama

• mesele ingilizce değil mesele senin burda itiraf ettiğin gibi itü makinenin puanını arttırmak için insanları yönlendirmen bunu her konu başlığında yapıyosun ayıptır yükselmek için kimsenin kafasına basma

• quote:

mesele ingilizce değil mesele senin burda itiraf ettiğin gibi itü makinenin puanını arttırmak için insanları yönlendirmen bunu her konu başlığında yapıyosun ayıptır yükselmek için kimsenin kafasına basma

Ben de İTÜ bilgisayarda okuyorum, %100 ingilizce'deyim. Ama keşke ingilizce bölümü tamamen kalksa ve herkes eşit şekilde girse ve Türkçe eğitim de olsa.
    Böyle %100 %30 diye ayırınca insanlar direk %100'ü seçiyor, ki ben de öyle yaptım. Puanım yüksekse %100'e gitmeliyim mantığı vardı bende de, ve geçen senenin bilgisayar puanlarına bakarsan tüm sınıf aynı şeyi yapmış, %100'ün taban puanı %30'un en yüksek puanından daha yüksek. Yani hiç kopukluk olmamış arada, herkes listede öne %100'ü yazmış.

Diplomada yazıyor diye biliyorum, o yüzden yine olsa yine %100'ü başa yazarım, ama bu yarışı üniversitenin kendisi bitirmeli bence, öğrenci olarak yapacağımız pekbir şey yok gibi bana kalırsa.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.