Merhabalar, İTÜ'de açılan Veri Bilimi ve Analitiği başta olmak üzere Siber Güvenlik Mühendisliği ve Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği hakkında bilgi almak isteyenler bu konu altında bana ulaşabilirler. Not: Aslında Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği'nin adı ve ders programı biraz adapte edilmiş hali, yeni bir bölüm değil. Fakat kimi dershane hocaları aday öğrencilere bu bölümü yeni bir bölüm olarak lanse etmesi sebebiyle ben de böyle demeyi tercih ediyorum. Buna benzer bir başka durum eski adıyla Geomatik Mühendisliği'nin artık Harita Mühendisliği olması. |
İTÜ'de Açılan Yeni Bölümler Hakkında
-
-
Up
-
Merhaba, Robotik ve Otonom Sistemler mühendisliğini yazmayı düşünüyorum. İTÜ sitesine girdiğimde hala kontrol ve otomasyon mühendisliği olarak gözüküyor ve yeni bölüm ile alakalı ne bir bilgi ne de bir ders programına ulaşılabiliyor.
Eski bölümü incelediğimde ilgimi çekti fakat yeni bölümde bazı değişiklikler olmuş galiba bunlar nedir öğrenebilir miyim?
İkinci olarak da bölümün sıralamaları kontrol otomasyona yakın olur mu?
Son olarak da bölümün yeni olması herhangi bir dezavantaj yaratır mı sizce?
Şu anlık aklıma gelen sorular bunlar cevaplarsanız ve bölüm ile ilgili bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.
-
Hocam ders programına otokon kulübü de erişebilmiş değil, onlara bile bildirmemişler. Ders programı da tahminimce önceden seçmeli olan robotik dersini zorunlu ders yapıp bir iki yazılım dersi eklenerek değiştirilir. Bölüm sıralamasının daha yüksek olacağı neredeyse kesin çünkü ismi bilinmiyor diye tercih edilmeyen bir bölümdü, şimdi öğrencilerin havalı bulacağı bir isme büründü. Bölüm yeni değil isim değişikliği ve küçük program değişiklikleri var dezavantaj olmaz.
-
Tamamdır hocam teşekkürler, sıralama çok artarsa tutmaz gibi ama yine de yazacağım yukarı sıralara. Tam emin değilim hala tercihler konusunda. Bu durum da saçmaymış gerçekten ben bölümün değiştiğini şans eseri gördüm. Düne kadar fark etmemiştim. Pek de bilgi bulamadım zaten burası dışında.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yigitayt -- 24 Temmuz 2024; 1:35:28 > -
İTÜ Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü hakkında genel bilgiye şuradan erişebilirsiniz:
https://isl.itu.edu.tr/egitim/bolumler/veri-bilimi-ve-analitigi-bolumu
-
Kontrol otomasyon yerine mi açıldı yoksa onun yanında mı acaba? Yök sitelerinde bir bilgiye ulaşamadım. Duyan bilen varsa bilgilendirebilir mi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
- Bu bölümün altındaki akademisyenlere sorduğumda bölümün kontrol ve otomasyon mühendisliğinin devamı olduğunu ancak içeriğinin özellikle robotik temalı teorik ve pratik derslere adapte edilerek anlamlı bir miktarda revize edileceğini söylediler. Ek olarak eğer yanlış hatırlamıyorsam siber güvenliğe yönelik dersler de olacağını sanki söylemişlerdi ancak bu bilgiden %100 emin değilim ve yanıltmak istemem. Ders programı şu anda İTÜ senatosunda ve geçmek üzere olduğunu biliyorum. Devlet işlerinde bürokrasi maalesef uzun sürdüğünden ana hedef tercih günleri bitmeden, yani 2 Ağustos öncesinde, ders programının herkese açık şekilde yayınlanması.
- Çok muhtemelen kontrolün sıralaması geçtiğimiz senelerde nasılsa bunun da öyle olacaktır. İnsanların alışkanlıklarını değiştirmesi kolay olmuyor ve dershane hocalarının "İTÜ'de yeni 3 tane bölüm açılmış." şeklindeki yanıltıcı yorumları sıralama üzerinde bir miktar etkili olacak olsa da ben kontrolün sıralaması her neyse o sıralamalar civarında olabileceğini, eğer bir oynama olacaksa da klasik olarak bilgisayar mühendisliğine ve daha sonra yapay zeka mühendisliğine giremeyenlerin durak noktası olabileceğini, yani muhtemelen bir sıralama iyileşmesi yaşanabileceğini tahmin ediyorum.
- Hayır yaratmaz. Dünya oraya gidiyor zaten diyeceğim ama bu eksik bir yorum olur. Dünya oraya gitti bile. Bu bölüm benim gözümde çoktan geç bile kaldı. Benzer çekinceler yapay zeka mühendisliğinin ilk açıldığı senede de bana sorulmuştu. Puanımıza yazık olur mu, kaçla kapatır soruları oluyordu. Daha ilk seneden bilgisayara giremeyenlerin yazıp girdiği bir bölüm olarak 4 bin civarında kapatmıştı o zamanın sıralamasıyla. Burası da benzer bir kurguda olacaktır diye düşünüyorum.
-
Kontrol ve otomasyonun yerine ismi değişerek ve ders programında hatrı sayılır miktarda değişiklik yapılarak açıldı. Doğrudan yepyeni bir bölüm olduğunu söylemek güç. Kontrol ve otomasyonun robotik ile daha fazla harmanlanmış versiyonu olacaktır diye tahmin ediyorum. Kontrol ve otomasyonculardan aldığım geri bildirim çerçevesinde yeni ders programında "kontrol" kısmının etkisinin biraz daha azaltılmış olması söz konusu olabilir. Nitekim geçtiğimiz senelerde insanlar çoğunlukla otomasyon tarafına kayıyor idi.
-
Evet benim de elimdeki ana doküman bunun docx versiyonu idi. Buna ek olarak bölümün en başta endüstri mühendisliği akademisyenleri tarafından sürdürüleceği bilgisini vermiş olayım. Genel olarak insanları yokladığımda da niyeyse bölümün çok düşük sıralamalı (tercih günlerine mesela 130k'da olanlar bir umutla geliyordu niyeyse?) olabileceği yönünde. Fakat Dünya'nın çoktan oraya gitmiş olması ve genel trendler bu bölümün çok kısa bir süre zarfı içerisinde yükseleceği ve hatta kanımca endüstri mühendisliğinin önüne geçeceği yönünde. İnsanların kafasında bölümün adında mühendislik geçmiyor olması ufak bir soru işareti ancak bilinçli olarak araştırıldığında içeriğinin oldukça güçlü olduğu ve günümüze fazlasıyla uyduğu görülebilir.
-
sıralamam 5481 geldi robotik ve otonom sis. müh. düşünüyorum %100 ing veya %30 ing ikisinden birinin gelme şansı var mı sizce
-
Türkcesi yüksek ihtimalle gelir
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
İTÜ Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü müfredatı:
https://www.sis.itu.edu.tr/TR/ogrenci/lisans/ders-planlari/plan/VBAE/000000.html
Seçmeli ders listesi:
https://www.sis.itu.edu.tr/TR/ogrenci/lisans/ders-planlari/plan/VBAE/00000041.html
Şu an Türkiye'de alanındaki en öncü program. Dersleri hali hazırda İTÜ'de bu alanda çalışma yapan endüstri, bilgisayar kökenli hocalar veriyor.
-
Senato'dan yeni geçti ve tercihler bitmeden açıklandı. Ben de şu bilgiyi ekleyeyim: İTÜ'de Büyük Veri ve İş Analitiği yüksek lisans programı mevcut. Bu programlar 5-6 yıl kadar önce tezsiz olarak açılmıştı. 2-3 yıl kadar önce de tezli versiyonu açıldı. Buranın açılması endüstri mühendisliği lisansüstü başvurularına dip yaptırmıştı. Veri bilimi ve analitiği lisans bölümü de Büyük Veri ve İş Analitiği yüksek lisans bölümünün lisans versiyonu gibi. Orada hangi hocalar ders veriyorsa burada da benzerleri verecektir.
-
tercihler bitecek komun ders programı yok
-
67k sayısal ile harita mühendisliğine girebilir miyim sizce???
-
5804 sıralamaya siber ya da robotonom türkçe tutar mı
-
Robotik ve otonomun türkçesi gayet olası fakat ben siber mühendisliğinin bilgisayar ve daha sonra yapay zekanın sıralamasının biraz üzerinde kapacağını düşünüyorum. 6000'lere doğru gerileme ihtimali de bence oldukça az.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D.Howard_12 -- 28 Temmuz 2024; 10:32:53 > -
hocam benim sıralamam 29k veri bilimi ve analitiği yazmayı düşünüyorum. gelir mi bilmem ama bölümün yeni acılmıs olması ve geleceğinin belirsiz olması cok kafamı karıştırıyor. bana bu bölüm hakkında bilgi verir misin eğer zamanın varsa?
-
29k ile tutarsa göbek atarak gir. 10k altı olma olasılığı yüksek
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- devlet üniversitesinden özel üniversiteye tam burslu yatay geçiş
- işletme pr ne demek
- serway fizik 1 pdf
- bir dönemde en fazla kaç kredi alınabilir
- lisanstan önlisansa geçiş
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X