Şimdi Ara

İTÜ Uçak vs. Özyeğin Çift Anadal (Tam Burslu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • An itibariyle Özyeğin Üniversitesi'nde tam burslu makine mühendisliği okuyorum ve bilgisayar mühendisliğinden ÇAP yapıyorum. Önümüzdeki güz döneminde 3. sınıfa geçmiş olacağım. 2019'da tercih yaparken sıralamam İTÜ uçak mühendisliğine yetiyordu ancak arkadaşlarım orayı tercih ederken ben vakıf üniversitesinin olanaklarından ve başarı bursundan yararlanmak istedim. O sırada, açık konuşmak gerekirse, üniversiteler hakkında yaşıtlarım kadar bilgi veya ilgi sahibi değildim. Elimde sadece derecem vardı. Özyeğin'de kurum içi yatay geçiş imkanımın daha kolay olacağını bildiğim için makineden girip bilgisayara geçmek istemiştim. Daha sonra makine mühendisliği de hoşuma gidince ÇAP yapmaya karar verdim. Şu an ise aradan iki sene geçti ve uzaktan eğitimin sonuna yaklaşırken seçeneklerimi tekrar gözden geçiriyorum. İTÜ Uçak Müh. bölümüne merkezi puanla yatay geçiş yapma şansım var. Yurtdışında çalışmayı ve hayat kurmayı hedefliyorum. İki yabancı dilim var. Günlerdir hummalı bir düşünme sürecinden geçiyorum. Akademik kadro, lablar, yurtdışı olanakları ne varsa inceledim ve hem İTÜ'lü arkadaşlarımdan hem de bazı mezunlardan fikir aldım. Hepsinin sonunda yine kararsızım. Başvurmadığım bir tek forumlar kaldı ve sırf bu soruyu sormak için hesap açtım. Sizce Özyeğin'deki çift anadalı bırakıp İTÜ uçağa geçmeli miyim? Her iki üniversiteyi de bilenler yanıtlarsa sevinirim.

NOT: Uçaklara özel bir ilgim yok ama ders içeriklerinden gördüğüm kadarıyla uçak mühendisleri makinecilerle aynı dersleri ve fazlasını alıyor. Bu bölümden mezunlar arasında da görece yüksek bir başarı oranı var.

• ODTÜ Havacılık mezunu olarak bilgi veriyorum. Amacı tam olarak belirlemek daha doğru olacağı kanaatindeyim. Mezun olduktan sonra hemen iş bulmak mı, kariyer yapmak mı, yurtdışına gitmek mi, akademik kalmak mı. Bu soruları net sorup hayat planını buna göre yapmak daha doğru olur.

Örnek vermem gerekirse savunma sanayisinde çift dilin diğer adayların önüne geçmek için çok önemli olmadığını söyleyebilirim. Bunun yanında yapılan dişe dokunur bir stajın çok şeyi değiştirdiğine defalarca şahit oldum.

Yurt dışında akademik kariyerde ise okuldaki hocanın etkisi en çok diyebilirim.

• Hocam teşekkür ederim yanıtınız için. Peki ÇAP hakkında ne düşünüyorsunuz? İTÜ gibi adı bilinen bir üniversiteden alınan bir diplomadansa Özyeğin'den çift diplomayla mezun olmak yurtiçi veya yurtdışı iş bulma -ve bu işin ücreti, koşulları vs.- konusunda avantaj sağlar mı?

• Yurt dışı ile yurt içinde durum farklı benim gözümde. Yurt dışı için hangi üniversite olduğu anlamını yitiriyor, çalışılan iş (başarılar) ve referanslar ön plana çıkıyor. Zaten yeni mezunun kalifiye iş bulması mümkün değil Yurt dışında.
    Yurt içi için açık ara İTÜ çünkü maalesef ülkemizde paketin dışı içinden daha önemli.

Ücret-maaş göreceli kavramlar buna çok takılmamak lazım, 10 yıllık kariyer planında ODTÜ'den Çift anadal ile mezun olup hiç bir yere gelememiş tanıdığım var Anadolu üniversitesinden mezun olup projeler yöneten tanıdığımda var.

Tekrar aynı öneriyi paylaşayım hayat planı yapıp buna göre hareket etmek daha doğru olur. Az da olsa sevdiğin işi yapmalı. Çünkü yurt içi maalesef ekonomik olarak çok zorda yurt dışında ise rekabet çok üst düzeye geldi. Her iki ihtimalde hayat zor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam ne düşündünüz merak ettim?
    Ben bu sene Özyeğin bilgisayar veya İTÜ yapay zeka arasında kaldım Ave durumunuzu uzaktan da olsa kendime benzettim.@Caprea

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben iki bölüm okuduğum için Özyeğin'de kalmaya karar verdim. Akademik kadro ve eğitim karşılaştırması yapmam mümkün değil çünkü ikisine de çok hakim değilim, sonuçta ilk dört dönemimin üçü online eğitimle geçti. Ama ikisinin de kendine göre artı ve eksileri var. Öncelikle Özyeğin'de cs öğrencilerine hardware, software ve AI olmak üzere üç uzmanlaşma seçeneği sunuluyor seçmeli derslerle. Yani yapay zekaya yönelmek istiyorsan bunu Özyeğin'de de yapma şansın var -en azından şimdilik. Bu alanda yetkin hocalar olduğunu da gördüm.

İTÜ yapay zeka yeni bir bölüm. O yüzden pek bilgim yok ama çok iyidir diye düşünüyorum. Bu alanda İTÜ bünyesinde projeler yapan sağlam, yurt dışı bağlantıları olan hocaların da olduğunu duydum.

İTÜ'de çok çeşitli mühendislik bölümleri var ve bu bölümler öğrencileri sektöre daha kategorize bir şekilde yerleştirmek için açılmış gibi geliyor bana (uçaktan ayrı uzay mühendisliği, elektrikten ayrı elektronik mühendisliği gibi). Beni yatay geçişten geri çeken şeylerden biri de bu oldu. Bana göre yapay zeka da bilgisayardan ayrılmamalı. Yanlış düşünüyor olabilirim, dediğim gibi çok bilgim yok İTÜ'yle ilgili.

Durum biraz da senin vakıfta mı yoksa devlette mi okumak istediğinle alakalı. İTÜ'de kendine daha yakın insanlar bulursun ve çoğu insan bunun çok değerli olduğunu düşünür. Özyeğin'de ise kendini öne çıkartman çok daha kolay ve hocalarla iletişim kurup lablara katılman da daha kolay olabilir. Ayrıca İTÜ'nün sağlam bir marka değeri var. İlerde işverenlerin İTÜ'ye karşı pozitif önyargıları kırılır mı bilmem ama şu an sektörde teknik üniversitelerin değeri daha fazladır kesinlikle.

Yani anladığım kadarıyla yüksek bir sıralama yapmışsın, belli bir çalışma alışkanlığın var. Nereye gidersen git rehavete kapılmadan ve yapay zekaya merakını da arkana alarak böyle devam edersen zaten seçimin ilerde büyük farklar yaratmaz diye düşünüyorum. Benim kararımda ekonomik etmenlerin (yurt, burs vs.) de etkisi oldu. Senin durumunu bilmiyorum ama okurken ruhen en rahat hissedeceğin ve gerçekten her gün severek gideceğin yeri seçmelisin. Yolun açık olsun.

• Özyeğin kim İTÜ'de mi okuyor ?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Caprea C kullanıcısına yanıt

Merhaba hocam özyeğinde çap yapmak zor mudur?Dersler birbiriyle çakışıyor mu?Okul çok uzuyor mu?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.